[ bilbija @ 26.07.2008. 11:12 ] @
Moze li se i kako instalirati Linux na iMacu?
[ Lord_Master @ 26.07.2008. 11:46 ] @
Mozes preko Parallels Desktop, ali za koriscenje tog programa moras da imas preko 1GB rama. Ja radim sa 3GB rama, i ne pravi mi probleme, dok je sa 1GB pokretanje ovog programa bila smrt :)
Ima jos nekih programa, sa kojima nisam radio, ali ovaj Parallels Desktop je veoma lagan za koriscenje, i preko njega mozes da instaliras i Windows i Linux. Ukoliko ne budes znao gde da ga nadjes kontaktiraj me.
[ Dachaz @ 26.07.2008. 12:39 ] @
Ako nećeš virtualno, najlakše je sa Boot Camp-om:
http://www.helium.com/items/42...on-an-intel-mac-with-boot-camp

Ako je spomenuti iMac PPC a ne Intel, skini Ubuntu za PPC i prati njegova uputstva.
[ NastyBoy @ 26.07.2008. 18:49 ] @
Ne, nikako Ubuntu za PPC.
OpenSUSE 11.0 ili Fedora 9, tim redom.
[ Dachaz @ 26.07.2008. 18:52 ] @
Da li UbuntuPPC nešto naročito ne valja ili samo ne voliš Ubuntu?
[ PPZ @ 27.07.2008. 13:45 ] @
Jesi li probao Ubuntu na PPC-u? Ja jesam, i nikako nisam mogao da podesim rezoluciju i poziciju ekrana, stalno je bezao na levo (bio je poziciran tako da se ne vidi desna strana aktivnog ekrana, nekih 5cm).

Sa SuSE-om nisam imao tih problema.Ali, ipak sam se vratio na OS X.Daleko je superiorniji za desktop primenu od bilo kog Linuxa...
[ Dachaz @ 27.07.2008. 20:28 ] @
Nisam, zato sam i pitao je l' nešto ne valja sa PPC Ubuntuom...

EDIT: Ako je radilo na SuSE-u znači da je i na Ubuntuu nekako moglo da se namesti :)
No, nije to sad bitno, ima Linux foruma za te probleme.
[ PPZ @ 27.07.2008. 22:37 ] @
Pa i ja sam vise iz radoznalosti instalirao, ali me nije impresioniralo.Sa druge strane, ti linuxi za PPC su odlicni da recimo ponovo stavis u pogon neki stari Mac koji ti skuplja prasinu, i napravis od njega neki ftp server ili sl.
[ NastyBoy @ 29.07.2008. 18:08 ] @
Citat:
Nisam, zato sam i pitao je l' nešto ne valja sa PPC Ubuntuom...


Imam jedan PowerMac G5 (dual proc) samo za tu namenu - da vozi Linux.

Pazhljivo sam evaluirao sve opcije shto se tiche Linux-a na PPC-u (o BSD-u drugom prilikom) i situacija je ovakva iz moje perspektive:

- Ubuntu PPC nije zvanichno podrzhan, vec je "community driven", shto znachi mnooogo cimanja po kojekakvim forumima da naterash standardni hardver da radi kako valja. Instalacija je hit&miss (od 7.04 do 8.04) i chini mi se da josh uvek nisu ispravili bag u instalaciji gde su nakon 15-ak minuta svi fanovi na maksimumu (to treba chuti na G5-ici!). Sem toga yaboot zna da zezne u 50% sluchajeva. Nakon nedelju dana nerviranja sam ga shkartirao i nemam namere vishe da gubim vreme na "komjuniti projekte". Ali ko voli Debian stil mozhe da proba i sam Debian za PPC. Nemam mnogo iskustva sa istim jer sam usled pomenutog baga morao da odustanem od pune instalacije kako ne bih ogluveo od buke :)

- Fedora 9 radi kao sat. Mozhda je suvishe "cutting edge" za nekog, ali meni treba samo za kodiranje i za to mi sluzhi odlichno tako da mi je to trenutno na mashini. Fedora tim ce mozhda uskoro iskljuchiti PPC iz liste zvanichno podrzhanih platformi, ali trenutno je sasvim dobra alternativa. Sav hardver je korektno prepoznat (imam 2 grafichke karte u Mac-u i obe rade simultano), jedino nisam testirao AirPort jer ga ne koristim.

- OpenSUSE 11 je ubedljivo najispoliraniji i radi savrsheno na G5-ici. PPC je jedna od zvanichno podrzhanih platformi tako da se bagovi ispravljaju i stvari unapredjuju konstantno. Pkg. manager je napokon dovoljno brz i Yast lichi na pristojan alat. U principu, sve je sredjeno odlichno i kom treba generalno Linux na PPC-u preporuchio bih openSUSE 11.

Ostali su ili dosta komplikovaniji, ili tezhi za instaliranje.