[ RMAN @ 04.08.2008. 00:27 ] @
Pozdrav ljudi! Evo reših da napišem ovu, nadam se, korisnu temu jer sam vidjao ovde na forumu da je ovo čest problem ![]() Uspeo sam nekako da ovaj problem objasnim sa slikama, nadam se da će biti dovoljno razumljivo ![]() Ako bude nekih problema, kritika, saveta dodajte u ovu temu pa da razmotrimo zajedno ![]() E pa da počnemo: Programe koje sam koristio su: 1. Video Edit Magic v4.4..........(http://www.deskshare.com/vem.aspx) 2. VirtualDubMod v1.5.10.2......(http://www.free-codecs.com/download/VirtualDubmod.htm) 3. Sound Forge v9.0...............(http://www.sonycreativesoftware.com/products/soundforgefamily.asp) Glavni program u ovom problemu je Video Edit Magic. Preko njega se pronalazi koliko zvuk kasni (žuri) u odnosu na sliku. Otvori se željeni fajl (File -> Open file) ili možete samo da prevučete fajl na Video Edit Magic. Kada učitate fajl kliknite desnim klikom miša na fajl i izaberite prvu opciju "Add to End of the Timeline". Ovim potezom ste prebacili učitani fajl na Timeline. ![]() Bitna opcija su dve lupe ,koje se nalaze levo na sredini prozora, za zumiranje Timeline-a. Ovo je bitno da bi se preciznije odredilo koliko zvuk žuri (kasni) u odnosu na sliku. Levim klikom na Audio 1 ("zelenu površinu") i pomerajući miša levo-desno odredjujete sinhronizaciju. Gore desno (u programu) se nalazi preview prozor preko koga pratite da li ste namestili sinhronizaciju (bez ovoga ne možete da radite ![]() ![]() Sa ovim što ste uradili sinhronizacija je gotova. Sada imate dve mogućnosti: 1. (brži način, lošija slika) Potrebno je samo iz programa snimiti fajl. 2. (sporiji i malo teži, slika ostaje nepromenjena) Koriste se i preostala dva navedena programa. 1. NAČIN U gornjem levom uglu programa nalazi se opcija Make Movie (File -> Make Movie). Klikom na tu ikonicu otvara se prozor gde treba da podesite mesto snimanja fajla (tamo gde piše File Name) i vrstu izlaznog fajla. Kao što piše u programu, preporučljivo je da izlazni fajl bude AVI (što je i automatski namešteno). Sada kliknite Next. Otvara se prozor gde je potrebno podesiti kodek (Video Compressor), dimenzije slike,..... Ako nešto menjate promenite samo kodek a opcije (Lock Aspect Ratio i Automatically convert.....) neka ostanu označene. Dalje kliknite još dva puta Next i to je to. Počinje kompresija. ![]() 2. NAČIN Na primer, pomerili ste Audio 1 ("zelenu površinu") na desno. Kada postavite kursor miša na "zelenu površinu" pojaviće se "žuti balon" gde piše koliko ste pomerili zvuk u odnosu na video (U većini slučajeva zvuk žuri(kasni) za slikom do 1 sekunde). ***Na slici koju sam postavio dole meni je zvuk pomeren u desno za 14 minuta i 26 sekundi. Ovoliko sam zvuk pomerio samo zbog bolje vidljivosti i razumevanja*** Ovaj broj (na slici je 00:14:26:984) zapišite negde jer će se kasnije koristiti. ![]() Sada je sa Video Edit Magic-om završeno. Prelazimo na VirtualDubMod. Otvorite fajl (File -> Open video file). Ukoliko vam se pri učitavanju fajla pojavi prozor sa opcijama Yes i No obavezno kliknite No ![]() Sada kad ste učitali fajl idite na opciju Streams pa Stream list. Otvoriće se prozor gde se nalazi zvuk iz videa. Idite na opciju Demux i onda izaberite mesto gde ćete snimiti zvuk iz videa. Ovim ste "izvukli zvuk" iz videa. ![]() Sada je ovaj "izvadjeni" audio potrebno sinhronizovati sa videom. Za ovo možete koristiti bilo koji program za obradu zvuka. U mom slučaju je Sound Forge. Učitate fajl u program. Sada je bitan onaj broj koji ste negde zapisali. Ako ste zaključili (u Video Edit Magic-u) da je zvuk potrebno pomeriti desno (neka bude pola sekunde, a ne 14 minuta ![]() na ,da se ovako izrazim, početnu tišinu filma dodati još pola sekunde tišine. To možete uraditi tako što ćete samo opcijama copy i paste zahvatiti deo tišine i prekopirati na početak. Ako neko zna neki bolji način od ovog copy paste nek napiše Kada ste ovo uradili snimite fajl (najbolje u istom formatu koji je i bio). ![]() Sada je gotovo sa Sound Forge-om. Ponovo se vraćamo na VirtualDubMod. Otvorite fajl i idite na opciju Streams pa Stream list. Kada vam se otvori prozor idite na opciju Disable. Posle ovoga idite na opciju Add i nadjite i ubacite fajl koji ste obradjivali preko Sound Forge-a pa OK. Sada vam je stari zvuk zamenjen novim (sinhronizovanim). ![]() I konačno krajnji potez. U VirtualDubMod-u idite na opciju Video i označite opciju Direct stream copy. Ovo je jako bitno da ne bi došlo do kompresije. Posle ovoga idite na File -> Save as i snimite fajl na željeno mesto. ![]() I to je to! Uf, baš je potrajalo ![]() Pozdrav! [Ovu poruku je menjao RMAN dana 04.08.2008. u 02:56 GMT+1] |