[ veliki1969 @ 04.08.2008. 21:18 ] @
Pozdrav narode,zna li neko gde mogu da nadjem neki jaci procesor za moj stari kompjuter,koji inace radi dobro,ali bih ga malo ubrzao.U pitanju je socket A,a maticna ploca je:MICROSTAR K7T266 PRO2-UL MS-6593 KT266A Retail.
Ako ima negde,moze i polovan,samo neka radi.
Zasad imam brzinu 1700+.
[ Emil Ranc @ 04.08.2008. 23:17 ] @
To je veoma stara ploča, tako da bi jači procesor (neki Athlon XP sa barton jezgrom, na primer) mogao da nađeš samo preko oglasa - doduše cene tih procesora su uglavnom velike i nerealne - koštaju koliko i neki aktuelni, novi procesor srednje klase.

A pitanje je uopšte koliko bi ti i video razliku u radu sa jačim procesorom, recimo kod video igara mnogo veći značaj ima grafička kartica. Razliku u brzini procesora bi značajnije osetio tek kod intenzivnijih operacija, poput kompresovanja dvd-ja u divx i slično...

Moje mišljenje je da u tako stare mašine ne treba ulagati, već ih treba u kompletu prodati dok još rade kako valja, i uzeti nešto novo. To, naravno, iziskuje malko veća ulaganja, ali je ipak nova mašina dugoročnije rešenje. Jer, danas možda uzmeš polovan procesor, a sutra ti npr. crkne ploča, ili taj polovan procesor, i šta ćeš onda?

Evo, sad bacih pogled na zvaničan sajt - najjači proc kojeg tvoja ploča podržava je AthlonXP 2000+, tako da dileme nema - tj. nema nikakvih mogućnosti za „opipljivo“ ubrzavanje tvog kompjutera.

Jedan predlog - možda bi ti više značilo da dodaš RAM memorije, i to mislim da i ima smisla - ako imaš baš malo memorije. Ukoliko, npr. imaš samo 256MB RAM, vidi da dodaš bar još toliko, polovni RAM-ovi mogu da se nađu za par stotina dinara, a mašina će ti sa više memorije prosto „poleteti“.