[ mdarko84 @ 05.08.2008. 15:23 ] @
Htep bih da saznam koji se framework najvise koristi kod nas (npr. u nasim firmama) tj. koji za prezentacioni sloj, koji za perzistenciju itd. |
[ mdarko84 @ 05.08.2008. 15:23 ] @
[ augustus @ 05.08.2008. 15:35 ] @
za perzistenciju najcesce hibernate a za prezentacioni cesto zavisi i od
zelje klijenta i vecito je itanje sta i kada koristiti.. [ anon315 @ 05.08.2008. 17:21 ] @
Ovo je odlicno pitanje koje nema jednostavan odgovor :)
Sto se tice firmi, to zavisi od firme i njenih klijenata. Pa tako, na primer, ako imas firmu koja radi sa bankama i pokusas da joj ponudis Spring, Hibernate i JBoss kao glavnu tehnologiju cini mi se da ce te belo pogledati. Gde je tu Oracle? Ili nesto u tom fazonu... Ali ja bih da odgovorim na pitanje iz subjecta :) Kada se pomene framework, obicno se misli na web i perzistenciju, ali tu ima mnogo vise stvari (jarova :D) Ono sto je zapravo najteze je kako izabrati i sklopiti svo to krdo od frameworka da bi moglo da lepo radi posao. Drugim recima, sklopiti arhitekturu. A i onda, pored tolikih megabajta u lib folderu, postaje jasno da nemate nista. Opet treba sesti pa napisati: servise, dao, schedulere, validaciju, aspekte, utile, mail, paginaciju, a o web delu necu ni da pricam (dizajn, ajax, ie problemi, dekoratori, login, security...) I onda i pored tolikih frameworka svaki projekat ima svoja resenja (a to znaci da bar 50% vremena (para) odlazi na nesto sto treba da bude u frameworku). Tako da ja vidim da je mnogo vece pitanje, kako povezati sve to u jednu celinu, uz put pratiti najbolje prakse i omoguciti rapidan razvoj, ali sa punom kontrolom. Zvuci kao nemoguca misija :) Frustriran svim ovim problemima, bio sam na pragu da batalim Javu i predjem na nesto drugo. Ali sam shvatio da jos ima nade - preuzeti stvar u svoje ruke ;) Samo da zagolicam mastu, poslednjih par meseci radim (ne sam) na svom "frameworku" koji ne samo sto perverzno dobro uvezuje postojece frameworke,vec nudi i gomilu infrastrukturalnog koda (trenutno ima ~ 40K linija koda, po FishEye-u), tako da prakticno korisnik istog out of the box ima mejl, validaciju, security, aspekte, servise (base), dao (base), paginaciju, ajax... Sve ono sto uvek treba. A opet nije zatvoren (lako se prosiruje, nije invazivan itd.) Trenutno, "framework" je baziran na sledecim frameworcima i libovima: spring, hibernate, jodd i madvoc (deo jodd-wot) (http://jodd.sourceforge.net/), oval (validacija), jquery, flexjson, jawr, rome (rss), sitemesh, logback (naslednik log4j), testng (testiranje), trove (performantniji collections) i gomila nekih drugih stvarcica ;) [Ovu poruku je menjao Vanja Petreski dana 05.08.2008. u 19:23 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|