[ Dr.Simic @ 31.10.2003. 19:47 ] @
Skripta za solidworks na hrvatskom jeziku moze se naci na sajtu www.cadlab.fsb.hr
[ izvidjac @ 20.09.2004. 11:44 ] @
Prava literatura na srpskohrvatskom ili hrvatskosrpskom jeziku uskoro ce se pojaviti na nasem trzistu.
[ TMN @ 02.10.2004. 10:36 ] @
Solid Works 2000 Training Manual
Solid Works 2004 Reference Guide
Engineering Design with SolidWorks Multimedia CD

Sa Postovanjem.

TMN
[ Entoni @ 25.10.2004. 16:45 ] @
Zanima me taj CD "Engineering Design with SolidWorks Multimedia CD"
Ja vec par godina radim u solidworksu, ali osim prostornih uklapanja i razvijenih stanja pojedinih prelaznih komada ... ne nalazim neku mnogo veliku primenu. Narocito je tesko dati radionicki crtez ......
ako neko ima drugacija iskustva ...
[ Entoni @ 25.10.2004. 16:47 ] @
Citat:
Dr.Simic: Skripta za solidworks na hrvatskom jeziku moze se naci na sajtu www.cadlab.fsb.hr

Imas fin pocetnicki tutorial na saitu masinskog fakulteta u Nisu (nisam siguran za adresu , ali potrazi preko google-a pa onda na saitu idi na search .... upisi solidworks ...
MA snacicete se vec, mada je ono sto se kaze za ..... laike
pozdrav
[ izvidjac @ 27.10.2004. 07:44 ] @
Citat:
Entoni: osim prostornih uklapanja i razvijenih stanja pojedinih prelaznih komada ... ne nalazim neku mnogo veliku primenu. Narocito je tesko dati radionicki crtez ......

Nije mi bas najjasnije sta podrazumjevas pod "... i razvijenih stanja pojedinih prelaznih komada ", pa ako mozes da pojasnis.
Sto se tice radionickog crteza, ni tu mi nisi jasan. Ja ih svakodnevno pravim u SW i to bas jednostavno ide, ne znam sta tu predstavlja problem.
[ saleng_42 @ 27.10.2004. 12:30 ] @
Nije valjda da je lakše dobiti radionički crtež u AutoCAD-u nego u SW?
Površno poznajem Solidworks, ali mi deluje nekako...nemoguće :)
Mislim, ako je tačno, da se ne mučim ?
[ izvidjac @ 27.10.2004. 13:02 ] @
AutoCad i SolidWorks, govorimo o istoriji i buducnosti.
Nista lakse nema nego dobiti radionicki crtez u SW!
[ Entoni @ 27.10.2004. 15:28 ] @

Citat:
izvidjac: Nije mi bas najjasnije sta podrazumjevas pod "... i razvijenih stanja pojedinih prelaznih komada ", pa ako mozes da pojasnis.
Sto se tice radionickog crteza, ni tu mi nisi jasan. Ja ih svakodnevno pravim u SW i to bas jednostavno ide, ne znam sta tu predstavlja problem.

- pod razvijenim stanjima podrazumevam mere pre savijanja, a prelazni komadi (posto radim dosta u oblasti mlinske opreme) je kada na primer trebas iz vage koja ima otvor 400x400 mm da prevedes na precnik 300 mm. Zato dajem radnicima kako izgleda isecak lima i gde su linije po kojima treba da gazi presa.
- U vezi radionickog crteza (voleo bih da gresim), kad god dam neki crtez on je sa obrnutim projekcijama (kao sto crtaju ameri) - ako ima gde da se ovo ispravi ... pomagaj mili brate!!!
druga stvar imam veoma slabu kontrolu nad debljinama linija, a i izvlacenje kota je dosta slozenije nego kod ACAD-a.
bas mi je drago da bar neko daje radionicke crteze iz SW.
Jer ti nije tesko da neki attachujes pa da vidim bas kako to izgleda (na nekom slozenijem delu), ili ako ti nije problem da ti ja posaljem part ... a ti da mi vratis kroz drawing
pozdrav

p.s. Ono zasta mi je u AutoCAD-u potrebno 20 ak minuta, u solidu mi treba ceo dan, a mozda je i stvar navike posto u ACad-u crtam vec 7-8 godina a u solidu .. oko 2 godine.
[ Entoni @ 27.10.2004. 15:32 ] @
Evo izvrsicu ti upload modela iz solidworksa, a na saitu www.sataric.co.sr pa pod linkom za AutoCAD imas u desnom gornjem uglu kako to isto izgleda u AutoCAD-u (bas ispod naziva AutoCAD) E, meni treba takav radionicki crtez (direktor i svi ostali su sitnicari),a radnici ako imaju jednu mogucnost da pogrese .... izaberu je kao da je jedina
pozdrav jos jednnom
[ izvidjac @ 29.10.2004. 10:05 ] @
Pozdrav!
Sto se tice obrnutih projekcija mora da imas ili stariju verziju SW_a (prije su bile takve) ili si pri instalaciji slucajno ostavio ANSI standard.
Kod razvijenih dijelova lima, npr. kad je potrebno promjeniti dimenzije ako se sve uradi na modelu kako treba, ne bi smjelo biti problema, a moras priznat da je izbacivanje razvijenog dijela jako zgodno, kao i mogucnost definisanja osnovnog radijusa savijanja, debljine lima, dodatka na savijanje BA, K-faktora, odbitka na savijanje BD (ako vam je on potreban), osnovnog oblika nasjecanja, itd.
Sto se tice debljine linija na crtezu, mozes da ih definises preko Layer_a, na slican nacin kao i u ACadu. Ukljuci toolbar: Layer i Line Format. Mislim da je do navike crtanja u ACadu, jer covjek tu ipak sam postavlja kote, a tada svaku prekontrolise, itd. to je ipak stara navika. Naravno i u SW se kote moraju pregledati neke dodati, neke postaviti na drugu projekciju, ali je sam postupak daleko savrseniji, aumatizovan i neuporediv sa ACadom. Poslacu ti, samo da skontam kako, jedan slozeniji radionicki. Ne znam kako se ovdje nesto attach_uje?! ili mi na privatnoj poruci posalji svoj e_mail.
Cao!
[ sanibo @ 29.10.2004. 13:00 ] @
Od svih alata najvise volim raditu u SW bas iz rayloga sto se lako dodje do radionickog crteza a ja sam ih imao bogami na hiljade... A izrada radionickog je dosadan posao nakon modelovanja i zato treba biti brzo i lako. Kliknes na neku projekciju, odnosno markiras je zatim na ikonicu sa malom kotom "model items" i otvori ti se prozor sta ces insertovati u tu projekciju, samo stavis kvacicu na "Dimensions" i "OK" i gle cuda sve dimenzije koje si zadavao parametarski u sketchu i dr. su tu samo ih malo preslozis radi estetike. to je sve oko 30 sec.
pozdrav
[ Entoni @ 29.10.2004. 22:01 ] @
Ljudi jer mogu ja da vidim neki radionicki crtez uradjen u SW. Mene to zanima prvenstveno, pa ako mi izgleda OK, nije problem da zagrejem stolicu I procitam par tutorijala u vezi toga, ali bih ipak hteo da vidim kako to izgleda. Pa ako neko od vas dvojice ima neki crtez ….. bio bih mu zahvalan ako nije problem da vidim kako to ispada na papiru.\

Citat:
Sto se tice obrnutih projekcija mora da imas ili stariju verziju SW_a (prije su bile takve) ili si pri instalaciji slucajno ostavio ANSI standard.

Iamam SW 2004 I stavio sam na ISO, Jeri ma jos negde neko podesavanje

Citat:
Ne znam kako se ovdje nesto attach_uje?! ili mi na privatnoj poruci posalji svoj e_mail.

kada vec posaljes poruku, I kada si ulogovan pa opet gledas svoj post imas upload uz poruku (tvoju) I onda das put do crteza

mail: [email protected]
pozdrav
[ sanibo @ 29.10.2004. 22:45 ] @
Za projekcije potrazi negde u opcijama imas "ansy" i "First projection" to je evropski nacin proekcija, ili mislim da je cak kod instalacije potrebno navesti koji standard koristis i trebalo bi navesti DIN ili ISO... ja sam to jednom podesio i sad sam i zaboravio gde...
Evo par radionickih da se uveris atomatski dodaje kote i automatski pravi sastavnicu!!!
pozdrav
[ sanibo @ 29.10.2004. 22:47 ] @
Evo jedan podsklop!
[ Entoni @ 30.10.2004. 08:26 ] @
Sanibo, nije lose, stvarno nije lose. Ali da ti ne pricam sta bi bilo kada bih izbacio crtez bez gabaritnih kota, a koliko vidim one bi ove tesko stale. Pored toga tablica (osnovna + poziciona) treba biti po JUS-u (licno mislim da je ocajna).
Ajde ako ti nije tesko pusti mi nesto od ovoga na mail ali u *.drw ili *.slddrw formatu, da vidim kako to izgleda kada se pusti kroz stampac (na slici su linije predebele i lose rezolicije – nadam se da je tako samo na slici).
Testirao sam se , ono kuciste lezaja sam nacrtao za nesto malo manje od dva minuta u AutoCAD-u, a da i ne pricam kolko mi je trebalo vremena da ga iz ACAD-a prebacim u SW. Samo sam uzeo spoljnu konturu, temp. osu ….resolve …. i to je bilo jos i krace.
Sve u svemu racunaj pet minuta crtez u ACAD-u i model u solidworksu.
Ja sam samo hteo videti da li imam “prostora”, da ustedim vreme u izradi (ne racunajuci OLE f-je …), ali da bi dobio part, ti prvo moras iscrtati konturu …… a ako se slazes samnom da je mnogo lakes crtati 2D u AutoCAD-u nego u SW (a kada vec imas isctrano u ACAD-u, da li je uopste potebo izbacivati Drw… iz SW-a_???
Pozdrav
p.s hvala na crtezima
[ saleng_42 @ 05.11.2004. 16:30 ] @
Citat:
sanibo: Kliknes na neku projekciju, odnosno markiras je zatim na ikonicu sa malom kotom "model items" i otvori ti se prozor sta ces insertovati u tu projekciju, samo stavis kvacicu na "Dimensions" i "OK" i gle cuda sve dimenzije koje si zadavao parametarski u sketchu i dr. su tu

A da li je moguće u SW izbeći korišćenje "model items" tj. mogu li ja nekako ručno da postavljam kote i druge oznake na crtež? Pitam ovo zato što iz iskustva znam da je ponekad lakše definisati model nekim dimenzijama (kotama) koje nisu odgovarajuće i za radionički/kostruktivni crtež. Pri ovome mislim na situaciju kad je sam model dimenziono korektan, ali bi automatski generisane kote bile, npr. nejasne, ili ne bi na odgovarajući način definisale radni komad u smislu tolerancija, položaja i sl.
[ sabrina @ 05.11.2004. 18:23 ] @
hah....

opet ACAD-aši

pa cela problematika 3D modelovanja i izrade radioničkog nacrta kao i CNC obrada (NC manufacturing) leži u tome da se ne ...pogreši

zbog toga što sada želiš...mnogi komadi pri obradi su bačeni u smeče...

proces proizvodnje zato i treba da se definiše da se ne dogodi greška , koja se najlakše i dogodi , upravo na taj ACAD-ovski način crtanja radioničkih nacrta...

meni su iz Nemačke poslali uredno ...A0 nacrte s pozicijama...čovek bi reko ...perfektno , samo navali na posao...

...No...onda u pola posla.... rupe su krivo definisane kroz MOLD !!! i sve , skoro sve se moralo baciti...to je ACAD projektiranje...

takve želje...da se PRAVI parametar može iz 3D modela (koji smo i simulirali , zar ne !?) može u drawingu zameniti nekim proizvoljnim, je totalno promašen...i nije pomoć ...več totalno pogrešan pristup rešavanju izrade alata ili bilo čega drugoga

Nikada savestan konstruktor neče sebi dozvoliti da menja u drawingu ..."parametar" ...to je za moj posao največa opasnost koju sam iskusio i platio upravo MENJANJEM ORGINALNIH PARAMETARA s prizvoljno odabranim da bih ubrzao postupak...

sve se može vrlo lako rešiti i na za mene "normalan" način provere na 3D modelu

[ saleng_42 @ 06.11.2004. 19:37 ] @
Citat:
sabrina:
takve želje...da se PRAVI parametar može iz 3D modela (koji smo i simulirali , zar ne !?) može u drawingu zameniti nekim proizvoljnim, je totalno promašen...i nije pomoć ...več totalno pogrešan pristup rešavanju izrade alata ili bilo čega drugoga

Hvala na korisnim savetima, i uopšte, interesantnim zapažanjima o dobrim običajima pri konstruisanju. Nažalost, sve to nema nikakve veze sa mojim pitanjem.

Pokušaću da pojasnim: pitanje se odnosilo na situaciju kada proces izrade modela ne simulira *bukvalno* proces izrade radnog komada.
Trivijalan primer: Tehnološki (u smislu tehnologije izrade radnog komada) je opravdano na radioničkom crtežu definisati položaj rupe kotama A i B koje polaze od ivica a i b pravougaonika respektivno, i završavaju se u centru rupe. Iz bilo kog razloga, meni je lakše, ili jedino moguće, da na modelu definišem položaj te rupe dimenzijama C i D koje polaze od ivica naspramnih ivicama a i b, ali tako da se centar rupe i dalje nalazi na udaljenosti A od stranice a i na udaljenosti B od stranice b.

Očigledno, pri automatskom generisanju kota, na crtežu (drawingu) će se pojaviti veličine C i D, što ja ne želim, pa pitam da li mogu da ih obrišem ili uopšte ne prikazujem, već da 'ručno' prikažem kote A i B?
[ sabrina @ 07.11.2004. 06:44 ] @
pa ako hočeš da promeniš ivicu kote...obriši onu koji ti je izradio automatski i napravi proizvoljnu ...

ako sam dobro razumeo pitanje , iako ne verujem da je to to...previše je "čudno" lako pitanje....
najbolje da staviš sliku s primerom iz acada o tome što želiš
[ saleng_42 @ 07.11.2004. 11:30 ] @
Citat:
sabrina: pa ako hočeš da promeniš ivicu kote...obriši onu koji ti je izradio automatski i napravi proizvoljnu ...

Izgleda da smo se razumeli :) Ipak, za svaki slučaj evo dve sličice iz Inventora koje ilustruju moj "trivijalni primer" iz prthodne poruke.
Inače nemam primer iz AutoCAD-a, jer ga ne koristim, a teško i da o njemu mislim išta bolje nego ti.

Pitanje koje sam postavio svakako izgleda, a i jeste, "čudno lako", ali nekoliko poruka ranije u okviru ove teme sam napomenuo da samo površno poznajem Solidworks. E sad, kako nisam "iz prve" pronašao kako da uradim ovo o čemu sam pitao (i nisam još uvek), otuda i pitanje. Zabuna (moja) je verovatno nastala zato što je u Inventoru default ponašanje da se kote na crtež postavljaju ručno, mada se mogu i automatski preuzimati sa modela, kao u SW. Znači, NE upisivanje proizvoljnih vrednosti kota (mada je i ovo moguće, iako sigurno nije preporučljivo), već kotiranje nezavisno od toga kojim dimenzijama je sam model definisan.
[ sabrina @ 07.11.2004. 12:22 ] @
mislim da želiš da ti dvije stranice budu "baza" za mere , zar ne ?...

pa to je u opciji pri crtanju, u SW2004 možeš ručno povući sve kote od jedne stranice , i tako rešiti problem...

naravno da to nije nikakav problem pri kotiranju...vrlo jednostavno
u SW ima parametre u 3D koji se sami ispišu po "komandi" , ako želiš , pa sve lepo vidiš kotirano iz 3D...

sve se može...

inače tjedan dana sam na 2004 SW i uskoro i na 2005 i moram reći da me oduševio ...
odličan i več u ovoj starijoj inačici bez SP je OK..
[ saleng_42 @ 07.11.2004. 16:55 ] @
E dobro je :) razumesmo se :)

I onako je moje pitanje postavljeno manje-više iz radoznalosti. Zadnjih dana nemam puno posla, pa sam krenuo da istražujem "nove svetove". Tako sam malo razgledao Pro\E, malo SW...

Kod Solidworks-a imam problem što je, što se tiče samog modeliranja, bezmalo isto što i Inventor (da, da, znam koji program je stariji...:)) pa me onda mrzi da istražujem i ostale ...module (nazovimo to tako). Nekako očekujem da će i kod, npr. drawing-a biti sve isto, pa kad vidim da nije baš bukvalno isto, onda me mrzi da tražim kako jeste...

Inače, drago mi je da si srećan sa novim verzijama SWog programa. "Informativna" verzija SW-a koju ja imam je 2003 pa ne mogu ništa da kažem o novijim. Na žalost, ne mogu da kažem ni da sam nešto presrećan sa novim Inventor-om (r9), verovatno jer sam bio dovoljno oduševljen već sa r5. Nije me ni razočarao, ali osim uvođenja mogućnosti snimanja sklopa u više različitih položaja/konfiguracija...ne znam što su se trudili da objavljuju novu verziju. Takođe, čini mi se da je SW ovu mogućnost imao i ranije?...Ah da...uveli su u drawing-u i korišćenje "legendarnih" layer-a, kao u acad-u. Srećom, to nije nešto što mora da se koristi, već više onako, ako korisnik hoće, a ako neće, ima izgleda neka default konfiguracija, tako da se dosadašnji način rada ne menja. Pretpostavljam da je to urađeno kako bi se acadisti ohrabrili na prelazak...

Pozdrav
[ sabrina @ 07.11.2004. 17:41 ] @
upravo verzija SW2004 počinje popravljti neke sitnice , tako da sada tko treba odličan program...ne mora više tražiti...

upravo se igram MasterCAM zbog potreba EDM-a žicom, i ima vrlo lepe i napredne opcije podešavanja...vrlo lepo...,ali nepregledno dok se malo ne navikne i upozna...

kakav je SW CAM modul...podržava li EDM ?...zna li netko ?
[ saleng_42 @ 07.11.2004. 18:37 ] @
Citat:
upravo se igram MasterCAM zbog potreba EDM-a žicom, i ima vrlo lepe i napredne opcije podešavanja...vrlo lepo...,ali nepregledno dok se malo ne navikne i upozna...

Da, i meni je uvek izgledao nekako...acad-ovski...
Citat:
kakav je SW CAM modul...podržava li EDM ?...zna li netko ?

Naravno, ne znam, ali za nekoliko dana bi trebalo da počnem da se igram sa Pathtrace-ovim Edgecam-om, pa mogu da obavestim šta sam našao?
[ sanibo @ 08.11.2004. 11:36 ] @
Citat:
A da li je moguće u SW izbeći korišćenje "model items" tj. mogu li ja nekako ručno da postavljam kote i druge oznake na crtež? Pitam ovo zato što iz iskustva znam da je ponekad lakše definisati model nekim dimenzijama

Mozes sve da uradis pojedinacno, mislim na svaku dimenziju, desni klik "dimension" i onda ce ti program traziti da selektujes to sto hoces kotirati.....bla bla...

Sto kaze sabrina da menjas parametre u drawingu i postavljas proizvoljno!!!!! To se ne radi mada ti mozes "prevariti" korisnika radionickog crteza upisujuci slobodno neku kotu koja nije stvarna, ali....to se ne radi, ako hoces promeniti parametar ond ga mozes promeniti i u drawingu i sw ce automatski updateovati taj parametar na modelu.
Eh sad se postavlja pitanje kod vecih sklopova sta to znaci???
Npr. u sumi partova na nekom sklopu se ne vidsi kad si izmenio parametar u drawingu na sta se taj parametar odrazio. Zato imas u "Tools-Interference Detection..." i on ti proveri da li ima zadiranja medju elementima...itd, itd..
Sve ovo ima u dokumentaciji, help-u tutorial u sw samo malo treba prelistati....

Pozdrav
[ saleng_42 @ 08.11.2004. 17:41 ] @
Citat:
Zato imas u "Tools-Interference Detection..." i on ti proveri da li ima zadiranja medju elementima...itd, itd..

Je l' to znači da taj alat može da analizira ceo sklop, u smislu: "proveri da li bilo gde u ovom sklopu ima zadiranja" ili moraju da se definišu delovi između kojih treba da se proveri zadiranje?
[ sabrina @ 08.11.2004. 18:29 ] @
upravo tako ...

ako imaš CATIA pri ruci...ona je u tome pravi mali raj...

pred neko vreme me obavestio kolega ...upravo o tome problemu...i čudio se kako izađujemo komplikovane alate i ne pogrešimo...?

naravno njihov odjel,nije ni čuo da ...CAD nije ACAD...

no..no..svatko hvali ono što zna...pa makar ne vredi

[ saleng_42 @ 08.11.2004. 18:58 ] @
Citat:
upravo tako ...

Pohvalno, pohvalno... ja moram prvo da definišem delove.
Citat:
...CAD nije ACAD...

Ti BAŠ imaš problem sa ACAD-om :) Nije da ne razumem...ali nije ni da svi koji ne korite SW koriste ACAD :)
[ sabrina @ 08.11.2004. 19:55 ] @
opcija da usporedi "all" , ne postoji !?

CATIA u assembley ima "all" komandu pa može biti da sam pogrešio ...

no i da se definišu delovi koje se uspoređuje, opet je dobro.

[ saleng_42 @ 08.11.2004. 21:43 ] @
Ne postoji opcija "all" (govorim o Inventoru) ali sam *upravo* utvrdio da se ipak može ispitivati kompletan sklop ili grupa delova u sklopu. Samo ih je potrebno ručno selektovati jedan po jedan, a u okviru istog "set of geometry".

Heh...jeste malo trapavo rešeno, ali ni meni ne bi bilo loše da koji put pročitam "What's new" :) Bilo je moguće i u r8, starije verzije više nemam.
[ sanibo @ 09.11.2004. 07:05 ] @
U SW-u imas da biras kao u catii da li all ili samo one partove koje selektujes! Stvarno mocna stvar za trazenje "gresaka"!
pozdrav
[ saleng_42 @ 09.11.2004. 16:10 ] @
Ma da, lepo je to imati automatsku "all" funkciju. Evo, otkrio sam da i ja mogu da analiziram ceo sklop, ali tako da selektujem sve delove - jedan po jedan. Stvarno čudno da nisu ubacili i "select all" mogućnost.

Ipak, bilo bi zanimljivo videti koliko mašini treba vremena da izanalizira neki malo kompleksniji sklop u "all" varijanti. Pretpostavljam da se ipak češće koristi "deo po deo" opcija?
[ SlavishaT @ 22.12.2004. 12:52 ] @
Ako je CATIA u pitanju, ne treba mnogo vremena da se analiyira kolizija i u sklopovima sa mnogo dijelova. Pravo mucenje masine nastaje ako analizirate koliziju pri kinematskoj simulaciji mehanizma.
Pozdrav
[ zarelik @ 02.06.2008. 13:15 ] @
Video tutorial
2.35 GB
Sve što želite znati o radu u solidworksu...

http://isohunt.com/download/38994490/solidworks.torrent

PS: Prejak link
[ stefic_kg @ 12.06.2008. 18:25 ] @
Invalid file id.

NE RADI link.

Ako neko ima slican, neka postavi.
[ zarelik @ 12.06.2008. 18:42 ] @
Kod mene radi...
idi na:
http://torrentscan.com/
izaberi torent sajt
ukucaj solidworks