[ X-it @ 10.08.2008. 05:51 ] @
Naime, ja za svoju firmu i svoje zaposlene hoću da podignem jabber server (nekako smo odlučili da je to najbolje za nas, taj način) da bi mogli da komuniciramo, e sada ono što mene buni i nije mi jasno.
Sve je ok kada ja podesim u lokalu da radi server i svi koji su prikačeni u lokalnu mrežu samnom mogu da mu pristupe naravno i da tako komuniciramo preko nekog Jabber IM, ali sada bih želeo da omogućim da zaposleni mogu i od svoje kuće (dakle drugih IP adresa i ISP-ova) da pristupe ovom serveru, kako to da uradim?

Moja firma ima sajt, tako da imamo servere, samo mi nije jasno kako ja Jabber da postavim na recimo http://jabber.nekisajt.com i da njemu mogu da pristupaju SVI, tj da se registruju na mom serveru (ovo i nije toliko bitno) i da naravno pristupaju konferencijskim sobama i grupama.

Skriptu za server smo odabrali "Openfire Server" jer mislim da ima najzgodniji kontrolni panel i pristupačan je početnicima, a dosta je napredan program.

Pozdrav i hvala unapred
[ random @ 18.08.2008. 18:18 ] @
Pa, potpuno je isti postupak instalacije servisa kao i za lokalnu mrežu, samo je krajnji efekat različit, jer "javni" server ima javnu IP adresu i DNS ime pa se "vidi" sa celog Interneta.
[ X-it @ 19.08.2008. 23:46 ] @
A da li bi mogao malo jasnije da mi objasniš kako da konfigurišem Jabber server?
Ja imam DNS i IP od mog sajta, a kako da ih upotrebim za Jabber Server?
[ momsab @ 20.08.2008. 01:15 ] @
ovo je pitanje za hosting (vidjao sam tamo diskusije o slicnim zadacima)
da li iams sajt na svom serveru ili u stvari hosting? ako imas server nista lakse, instaliras na tom serveru :) a ako je hosting, onda se igraj sa poddomenom i ostalim hosting stvarima (ne mogu sad nista napamet da pisem jer cu sigurno pogresiti)
[ random @ 21.08.2008. 12:22 ] @
Imaš ovde detaljno uputstvo:

http://www.igniterealtime.org/...cumentation/install-guide.html

DNS ime ćeš upisati u "Server Name" kad budeš konfigurisao Openfire i to je to. Vrlo je jednostavno. Pitaj ako negde konkretno zapneš.
[ X-it @ 22.08.2008. 17:14 ] @
Citat:
momsab: da li iams sajt na svom serveru ili u stvari hosting?


Nemam svoj server, sajt hostujem kod GoDaddy-a.