[ ColorLab @ 11.08.2008. 17:13 ] @
Da li negde u Srbiji postoji neka vrsta 3D stampaca za tzv. rapid Prototyping (nije bitna tehnologija) na kojem mogu da se usluzno urade neki modeli.
[ tdjokic @ 11.08.2008. 17:26 ] @
http://www.elitesecurity.org/p1901199 u toj temi se pricalo o slicnoj stvari, mozda firma koja to prodaje zna i ko vrsi usluzno stampanje, pogledaj temu.
[ nolebb @ 15.08.2008. 23:22 ] @
Na Masinskom faklultetu u Beogradu postoji 3D printer...
[ jazavicarfrida @ 07.04.2009. 19:59 ] @
Pojavio se za usluzno stampanje , pogledajte site

http://www.podenco.co.rs/
[ svetakg @ 26.05.2009. 10:55 ] @
Postoji u Kragujevcu na Masinskom fakultetu, ali izrada tih modela je veoma skupa.
[ ki111er @ 26.05.2009. 16:22 ] @
Ha-ha 900e za maketu i jos kazu nije skupo:-)
[ zoran miljenovic @ 03.07.2009. 10:12 ] @
U Beogradu postoji firma koja radi 3D rapid prototyping(3Dprint,štampanje) i to u boji i radi 3D lasersko skeniranje. www.3dsvet.rs
[ prohaska @ 12.11.2009. 20:20 ] @
U Srbiji, u Beogradu, već 2,5 godine, postoji firma koja prodaje 3D printere i 3D skenere američke komapnije ZCorporation. Do sada su u Srbiji instalirali 5 printera (4 monohromatska i 1 kolor) i 1 skener (u Beogradu). Neki od vlasnika ove opreme već postuju po forumima ovog web sajta. Otiđite na link www.3d-caddit.com i tamo ćete moći, na srpskom jeziku, pročitati sve što Vas interesuje o 3D printerima i 3D skenerima. Bez brige, nove tehnologije su tu i Srbija polako hvata korak sa svetom. U Srbiji imate već ovu tehnologiju... pa realizujte Vaše ideje. Verujte mi, bićete oduševljeni onim što budete držali u rukama. To je potpuno nova dimenzija stvarnosti.
[ detto @ 15.11.2009. 01:04 ] @
Pored ZCorpovih stampaca koij rade sa prahom od skoro u Beogradu postoji i (mislim, trenutno, jedini) Dimension 3d printer koji radi po potpuno drugacijoj tehnologiji. ABS plus plastika koju koristi ovaj stampac modelu daje zilavost sto mu daje prednost npr kod elasticnih sklopova. ABS plus (industrijska) plastika se takodje, moze dodatno obradjivati smirglanjem, peskiranjem, poliranjem ... S obzirom da ovako napravljen 3d model ima najcescu primenu u izradi visoko kvalitetnih alata boja nije od vaznosti te se koristi uglavnom materijal bele boje. Naravno ukoliko su Vam iz nekog razloga potrebne boje na modelu to mozete uraditi vrlo efikasno u doradi.

Za razliku od uglavnom prezentovanih fotografija koje prikazuju prilicno velike 3D modele izradjene na ZCorpovim stampacima na www.topot.net/mini_galerija.html mozete videti nekoliko prilicno sitnih modela uradjenih na Dimensionu, ovde, u Beogradu. Na istom modelu stampaca su radjeni i modeli koje mozete videti na www.3dtiskalniki.si/galerija/ ili ako niste pronasli na www.youtube.com mozete videti kako to rade neki poznati u svojim radionicama www.jaylenosgarage.com/extras/...er-replaces-rusty-old-parts-1/

Cena?
S jedne strane, repro materijal je u osnovi prilicno skup i ne postoji kod nas. Znaci, transport, uvoz, carina ...
S druge strane, kvalitet, preciznost, slozenost, vreme izrade kao i vreme ispravke (ukoliko je potrebna) za jedan model se ne moze porediti sa mnogim ranijim metodama izrade.

Koja je tehnologija bolja?
Ovo mozete sami da procenite i presudite tek nakon primene Vaseg modela u praksi i na osnovu potrebe kvaliteta Vaseg 3d modela.


Mozda sam bio malo opsirniji ali s obzirom da je ovaj i ovakav stampac potpuno nov na nasem prostoru (Srbija) bio sam vrlo suzdrazan.

S postovanjem
[ prohaska @ 23.11.2009. 13:36 ] @
Što se tiče materijala koji se koriste kod ZCorp 3D printera... ima ih više vrsta. Standardni na bazi celuloze, zatim prah od koga se prave elastični modeli nalik gumi (pod prstima deluje kao sirova guma) i prahovi za pravljenje jednokratnih i višekratnih kalupa za livenje (aluminijum, bronza, staklo... uskoro i čelik). Rade se i klaupi za brizganje plastike. Što se tiče sredstava za infiltraciju urađenih 3D modela, koriste se cianoakrilat, poliuretanska sredstva (daju izuzetnu elastičnost), epoxy (daje izuzetnu čvrstoću) itd. Svi modeli urađeni na ZCorp 3D printerima, izuzev ovih nalik gumi, mogu da se metaliziraju (niklovanje, nanošenje bronze...). Inače, proces metalizacije je u Srbiji u potpunosti osvojen. U okolnim zemljama još nije... da i imi negde budemo prvi. Svi modeli mogu da se šmirglaju, poliraju, farbaju... šta god poželite. Sredstva za infiltraciju na bazi epoksija daju dovoljnu čvrstoću da ni putnički auto ne može da ih slomi, naravno to zavisi od dimenzija modela. Isprobano... ko ne veruje, poslaću mu filmčić iz susedstva. Što se tiče veličine 3D modela... i onaj aviončić može da se isprinta bez problema. Nešto slično je rađeno za klijenta u Hrvatskoj, u seriji od 1.000 komada.

Svi proizvođači 3D printera koriste iste/slične 3D demo modele da pokažu koji je "bolji" tj. "svako hvali svog konja". Na korisnicima je da izaberu šta im više odgovara. Realno, najbolja kombinacija je imati i jednu i drugu tehnologiju, ko može da si priušti.

Inače, šta se sve može napraviti ZCorp tehnologijom možete videti i klikom na link http://www.aspectmodelmaking.co.uk/.

Imao sam priliku prošle godine, na sajmu Euromold u Frankfurtu, da vidim njihov model Formule 1, u razmeri 1:1.
[ kodlioko @ 01.03.2011. 14:15 ] @
3D printeri mogu da se nabave u Beogradu u ALFA PRO
http://www.alfapro.co.rs/ponuda_3dprinting.html
[ prohaska @ 26.06.2011. 09:30 ] @
Da malo razjasnimo odgovore članova "detto" i "kodlioko":

Dimension 3D printer koji poseduje "detto" nije jedini u Beogradu (nekoliko godina pre njegovog instalirana su dva printera) a ni u Srbiji. Postoje još dva 3D printera (koji rade sa ABS plastikom) u južnim delovima Srbije.

Što se tiče ZCorporation 3D printera:

Danska firma Contex je većinski vlasnik u kompaniji ZCorporation. Do sredine 2008. godine ZCorporation 3D printeri su se u Evropi prodavali pod nazivom Contex DESIGNmate Mx za monohromatski i Contex DESIGNmate Cx za kolor 3D printer.

Oznake na prednjem delu kućišta su bile sa Contex logoom a na stražnjem donjem delu je bila metalna pločica sa ugraviranim serijskim brojem i podacima gde je proizveden printer tj. u kompaniji ZCorporation iz SAD-a. A još pre Contex logoa ranije je bio čak i Vidar logo. U Srbiji su instalirana dva monohromatska printera sa Contex logoom a svi kasnije su sa ZCorporation logoom. Jednostavno, da bi se izbegla zabuna na tržištu, prestali su da prodaju printere pod dva naziva. Znači, na tržištu se više ne prodaju 3D printeri pod logoom Contex, već samo pod logoom ZCorporation. Inače, distributeri su bili u obavezi da kod svojih kupaca izvrše promenu naziva na Contex 3D printerima tako što bi na 3 mesta stavili nove oznake umesto starih, što je u Srbiji i učinjeno. Ako se ode na web sajt firme Contex, može se videti da odavno nema 3D printere u ponudi. Inače, u Srbiji je do sada instalirano 6 ZCorporation 3D printera (4 monohromatska i 2 kolor). Inače, sa krajem 2010. godine, u svetu je instalirano preko 6.000 ZCorporation 3D printera što ih čini najprodavanijim i najrasprostranjenijim 3D printerima u svetu.

Da biste ispratili ceo proces i videli ko stvarno prodaje ZCorporation 3D printere u Srbiji, to možete proveriti tako što popunite on-line formular klikom na link ZCorp formular... ili posetite web stranicu klikom na link ZCorporation 3D printeri.

ZCorporation nudi 3D printere na bazi praha (monohromatske i full-color) i na bazi fotopolimera:
- O printerima na bazi praha možete saznati klikom na link ZPrinter
- O printeru na bazi fotopolimera možete saznati klikom na link ZBuilder Ultra

Ko želi još informacija neka se obrati na mejl [email protected].
[ miki_hcp @ 01.11.2011. 13:42 ] @
Imamo mi 3D printer ZBuilder....

......izrada prototipa je skupa i nije a zavisi od vise parametara....


www.3Dprototip.rs
[ anakin14 @ 18.06.2012. 17:30 ] @
neko je pomenuo ovde da se pomocu 3d printera mogu izradjivati alati za brizganje plastike. A kakvi su 3d printeri u izradi samih plasticnih delova? Npr kada bi mi trebalo 1000 specijalnih plasicnih kucista za koju je kolicinu veoma neisplativo izraditi alat za brizganje kako bi se pokazao 3d printer u izradi 1000 specijalnih plasticnih kucista?
[ ventura @ 18.06.2012. 17:45 ] @
Nije moguće 3D printerom izraditi alat za brizganje plastike, već ti to to verovano pomešao sa 3D štampom kalupa za livenje.

Cena za 1000 plastičnih kućišta zavisi da li su to kućišta veličine kutije šibica ili veće... Mada sam 101% siguran da se 1000 bilo čega ne isplati praviti sa 3D printerom. Podatak od pre par godina, kod ovih lokalaca što su i zastupnici te firme koja pravi 3D printere, je neka cena od €1/cm3 modela koji se izrađuje.

Kolika su ti ta kućišta, i da li si probao da tražiš ponudu da ti u Kini naprave alat i urade tih par hiljada kućišta?
[ labicko1 @ 19.06.2012. 07:26 ] @
3d printeri se jos uvek ne koriste za masovnu proizvodnju, vec u vecini slucajeva za prototipe. Postoje nekoliko vrsta materijala koji oni koriste, ali proces je i dalje dosta skup za neku masovnu proizvodnju.

Sto se tice tvog problema, kalupi i livenje su i dalje naj jeftinije resenje.
[ topot @ 19.06.2012. 10:30 ] @
Anakin 14, ima raznih 3D stampaca.
Neki rade sa celuloidnim prahom, neki sa ABS+ plastikom, neki sa paprom i trenutno najnovije na trzistu sa metalnim prahom.
Jedino ovaj sa metalnim prahom moze da radi vrlo kvalitetne alate za brizganje plastike.

Ova dva poslednja kod nas neces naci jos neko vreme.

Inace, 3D stampa je efikasna za prototipe, modele.
Serijska proizvodnja nije isplativa onom ko placa. :)

Na primer:
Najskuplje je napraviti alat/kalup za brizganje/odlivanje (po bilo kojoj ceni) koji moras da bacis zbog sitnog detalja koji si prevideo ti ili konstruktor iz bilo kog razloga.
Zbog toga je jeftinije platiti prototip, testirati ga u realnim uslovima, izvuci zakljucke, ako treba popraviti neki detalj i krenuti u seriju.
U tvom slucaju 1000 kutijica.

Ja imam 3D printer i spasio sam za poslednje 3 godine ljudima iz Srbije i regiona vise desetina hiljada evra na ime sitnih propusta i zbog ne ulazenja u serije bez prethodne izrade 3D modela i provere.

Kao sto rece Ventura proveri i sa kinezima, mada i oni imaju ponekad neke prohteve koji pored prihvatljive cene zagorcaju ostatak price i dovedu ceo projekat u pitanje.
[ Team player @ 28.06.2012. 08:40 ] @
malo je offtopic ali... Pouzdano znam da ovde u Srbiji moze da se dobije kvalitetan alat za brizganje i da to izadje uporedivo ili ponekad cak i jeftinije nego u Kini. Jedino su ovde rokovi za izradu tog alata duzi nego tamo. Takodje zavisi i od kompleksnosti samog dela. Kada je nesto komplikovano za izradu alatnjicari se sto je i logicno stite vecom cenom, jer znaju da ce im dosta vremena otici dok ne dobiju komad kako valja... U kini su uglavnom prilicno samouvereni i sve moze, ali ako nemate nekoga da na licu mesta da primedbe kada prvi komadi ispadnu, moze da bude mnogo skupa igranka.


[ Nikola 23 @ 04.12.2012. 15:33 ] @
[ Aleksandar - @ 06.05.2014. 18:42 ] @
www.topot.net

Oni rade od plastike, oni ostali (podenco) su od praha i lako pucaju .
[ d.day @ 26.06.2014. 16:53 ] @
Nova firma koja se profesionalno bavi 3D tehnologijama, uključujući i 3D štampu u boji (prah) i od ABS,PLA plastike i najlona. www.voxellab.rs
[ evsiontec @ 26.06.2014. 19:49 ] @
Nasa radionica poseduje envisiontec stapac visoke rezolucuje koji koristimo za proizvodnju nakita.


[ prohaska @ 15.09.2014. 19:19 ] @
Da, u Nišu postoje dva printera EnvisionTEC Micro. Što se tiče 3D štampe u metalu (razne vrste), postoji printer u Kraljevu. Personalnih ("jeftinih") printera ima više, u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu itd. Uglavnom, sada su pokrivene skoro sve tehnologije 3D štampe... prah, plastika (PLA, ABS), foto polimer, vosak, metal. Ako i nema nekih tehnoogija, ima ih u okruženju.