|
[ concluzije @ 14.08.2008. 22:46 ] @
| Radi se o dvopolnoj FID sklopki 25A/500mA........a sad pitanja:
1. Jeli nju spajam prije osigurača??
2. Jeli kroz nju vučem samo fazu ili fazu i nulu (svaka kroz svoju klemu)?
3. Na ulazu s gornje strane imam dva ulaza 2 / N , a sa donje dva izlaza 1 / N. Jeli fazu spojum na 2 i odvučem preko izlaza 1 na osigurače, a nulu i zemlju spojim direkt na zajedničko klemište ??
thx |
[ tdjokic @ 14.08.2008. 23:09 ] @
1. Jeli nju spajam prije osigurača??
Da.
2. Jeli kroz nju vučem samo fazu ili fazu i nulu (svaka kroz svoju klemu)?
Fazu i nulu.
3. Na ulazu s gornje strane imam dva ulaza 2 / N , a sa donje dva izlaza 1 / N. Jeli fazu spojum na 2 i odvučem preko izlaza 1 na osigurače, a nulu i zemlju spojim direkt na zajedničko klemište ??
Fazu na osigurace.
Nulu na jedno klemiste.
Zemlju na drugo klemiste, odvojeno od nule.
[ veselinovic @ 15.08.2008. 15:40 ] @
Ne bih da ubijam entuzijazam, ali bolje plati pivo nekom majstoru da to spoji kako treba. U protivnom gubis zastitu, a to moze bitii veoma opasno. Razmisli jos jednom, sa tim se ne igra.
[ kzzz @ 29.05.2010. 14:06 ] @
Kuca sa cetiri stana,predvidjena cetiri broila[trenutno samo jedno].Na svakoj spratnoj tabli fidovka,sve identicne vrednosti.U cemu je problem,ni jedna ne reaguje na spoj nule i zemlje, na test reaguje. pogledam u GRO ,na ulazu FID uklemane tri zice od nula i jedna na izlazu pa na sinu od nula. Isklemam zice i ostavim samo nulu koja ide direktno iz broila, a druge dve stavim na sinu nula.U dva stana mi se pojavi 380V na monofaznim uticnicama.Kuca nova,uzemljenje uradjeno po propisu sa sondama, uGRO odvojeno.Kad vratim nule pre fidovke napon normalan ali fidovke ne reaguju.
[ Horvat I @ 29.05.2010. 15:36 ] @
Spoj 0 i zemlje reaguje samo ako ima opterecenja.
Citat: kzzz:na ulazu FID uklemane tri zice od nula i jedna na izlazu pa na sinu od nula. Isklemam zice i ostavim samo nulu koja ide direktno iz broila, a druge dve stavim na sinu nula.
Uvo po svoj prilici ne razumem sta si napisao, ali po opisu moguce je da je umesto vodjenja uzemljenja izvrseno nulovanje
[ kzzz @ 29.05.2010. 20:18 ] @
Naglasio sam da je u GRO uzemljenje i nule odvojeno,znaci 0 su na izolovanoj sini od mase.ne znam sta smatras pod oterecenjem,opterecenje je valjda i kad gore obicne sijalice,pa fidovka ne reaguje ni jedna.
[ Horvat I @ 29.05.2010. 21:37 ] @
Opterecenje u zavisnosti od kvaliteta instalacije i uzemljenja, u svakom slucaju opterecenje posle fidovke od oko KW treba istu da izbaci ako se spoje 0 i uzemljenje
[ kzzz @ 30.05.2010. 09:25 ] @
Cudno je da mu je taj ko je radio instalaciju spoijo nule pre fidovke.Koliko znam fidovka bi trebala da reaguje i bvez nekog veceg opterecenja na spoj nule i uzemljenja .
[ Marko Enter @ 30.05.2010. 11:06 ] @
Jesi li ispitao uzemljenje dali radi kako treba ?
pozdrav
Marko
[ veselinovic @ 30.05.2010. 16:43 ] @
kzz,
dobri covjece, ne bih da ulazim u teoriju, ali poslusaj me i dovedi nekog da ti ispravno spoji instalaciju.
Nije to zezanje od toga se gine.
Ja bih urdaio par koraka:
1. Izmjerio uzemljenje objekta - ako je vece od 100 tinjak oma odmah bih presao na TNCS sistem ( u narodu poznatiji kao nulovanje )
2. Pregledao spoj nule u ormanu
3. Kad sve zavrsim izmjerio djelovanje FID sklopke - postoje instrumenti koji to rade, ali najprostije je staviti sijalicu 40 W izmedju faze i uzemljenja - FID mora trenutno iskociti.
4. Mirno spavao.
[ kzzz @ 30.05.2010. 19:29 ] @
Gospodine Veselinovicu hvala za savet ali ne radi se o mojoj instalaciji,vec kod drugog coveka. To sto ste vi napisali drugi su mu vec gledalii merili. kuca je nova sa poslovnim prostorima i merenim otporom uzemljenja,otpor izmedju nule i zemlje beskonacan,tako da GRO nije nikakav problem.Inace ja mirno spavam.
[ Horvat I @ 30.05.2010. 19:43 ] @
Citat: kzzz: Gospodine Veselinovicu hvala za savet ali ne radi se o mojoj instalaciji,vec kod drugog coveka. To sto ste vi napisali drugi su mu vec gledalii merili. kuca je nova sa poslovnim prostorima i merenim otporom uzemljenja,otpor izmedju nule i zemlje beskonacan,tako da GRO nije nikakav problem.Inace ja mirno spavam.
Jesi pogresno napisao???
Po ovom 1F uredjaji rade preko zemlje!!!
Nesto je GADNO pobrkano.
[ Sepa011 @ 30.05.2010. 19:55 ] @
Auxx, boktemazo, otpor izmedju nule i zemlje BESKONACAN !?
Trebao bi da bude konacan i STO MANJI. Pa zvezdista svih 10/0.4 trafoa su uzemljena (zvezdiste = nula)
U tu kucu ili te poslovne prostorije, posle ovako odmerenog uzemljenja ne bih usao "ni mrtav".
[ veselinovic @ 31.05.2010. 17:03 ] @
Prema rezultatima mjerenja treca zila ( zuto zelena, PE provodnik ili kako se vec zove) visi u vazduhu ( beskonacan otpor nule i uzemljenja) tj, nije spojena na uzemljivac i to objasnjava nedjelovanje FID sklopke pri spoju nule i te nigdje ne spojene zice ( PE, zastitni kontak na uticnici...).
Dakle, ili da se provjeri spoj PE na uzemljivac ili da se predje na TNCS sistem, ako uzemljivaca nema ili je los.
Sa tim stvarima nema igranja- kako rece Scepa ni mrtav u taj objekat.
Pozdrav i molim te da ovo shvatis ozbiljno.
[ kzzz @ 31.05.2010. 18:48 ] @
To sam mu i ja rekao .tako da je ostalo da zove majstora koji mu je radio kompletnu instalaciju u kuci. Mada ja mislim da se taj nece pojaviti vise. Videcemo .
[ ghost2k3 @ 14.08.2010. 19:55 ] @
Imam par pitanja vezanih za fid sklopku.
"Ugradio" sam kupatilo u staru kucu i uveo struju u njega. Sve sam povezao preko FID sklopke, ali od 4 pola, iako je struja monofazna.
Tamo gde stoji N sam naravno stavio nulu, a jedan od kontakta za fazu (onaj u sredini) sam odabrao da kroz njega prodje ta jedna faza. Kao i svaki inzinjer tek kada sam sve povezao sam pogledao upustvo. Na njemu stoje tri slucaja:
prvi: 4P vezu se 4 provodnika - jasno ko dan
drugi: 3P vezu se 3 provodnika - iskorisceni kontakti za faze, N kontakt nije povezan (jel moze tako da radi FID?), uostalom ne znam ni kakav je slucaj u pitanju, mozda su sva tri provodnika faze :?
treca: 2P vezu se dva unutrasnja kontakta; jedan spoljni ostaje nepovezan i N ostaje nepovezan.
Logicno mi deluje da je kod mene u pitanju ova treca situacija, ali mi nije jasno zasto da ne povezem nulu na N, ako je na shemi uopste jedna od te dve zice nula.
Ono sto me najvise brine je sto test taster ne radi. Odnosno kada ga pritisnem ne desava se nista.
Sve ostalo radi, lampice za bojler, svetlo na onom kupatilskom prekidacu, bojler se lepo pali, svetlo radi, uticnice imaju struje, deluje mi sve ok povezano, ali imam jednu nedoumicu. Kada kratko spojim nulu i uzemljenje, fid iskoci, osiguraci nista (koliko znam tako i treba). Ali kada kratko spojim nulu i fazu ili fazu i uzemljenje, FID ne reaguje nista, nego samo osigurac (uz mali bljesak i blago topljenje zice kojom sam kratko spajao). Jel to OK? Da li FID treba da reaguje i na ova druga dva slucaja?
Jos da napomenem kakve sam osigurace postavio i kako sam vezao:
1. 16A - dve uticnice u kupatilo i dve u hodniku (dodao sam i ove dve, kad vec stemam)
2. 10A bojler i napajanje za ventilator
3. 10A dve sijalice - jedna iznad ogledala i jedna (glavna) koja se pali sa spolja
Podrazumevao sam da je svejedno sa koje strane da udjem strujom u FID sklopku, pa sam iskoristio gornje kontakte, jer mi je tako bilo zgodnije, da posle sve lakse odozdo povezem na osigurace.
[ tdjokic @ 14.08.2010. 21:30 ] @
Ne moras kratko da spajas, dovoljno bi bilo da napravis probnu lampu - sijalicno grlo i na njemu sijalicu od 100 vati, to ti je vec oko pola ampera, a verovatno si za kupatilo stavio osetljivost od 30 mA, da se ne strecas sa tim varnicama i topljenjem zice bez potrebe.
"Kada kratko spojim nulu i uzemljenje, fid iskoci" to je u redu.
"kada kratko spojim nulu i fazu, FID ne reaguje nista" to je u redu (ovde ti "moja" sijalica ne bi pomogla, ali FID nije ni predvidjen da stiti na taj nacin).
"kada kratko spojim fazu i uzemljenje, FID ne reaguje nista" e, ovo nije u redu. Ovde bi ti "moja" sijalica bila od pomoci, jer ako sijalica uopste ne svetli, onda znaci da uzemljenje na tom mestu gde probas nije u redu, osim ako nije isto mesto gde si spajao nulu i uzemljenje, a onda opet nesto nije u redu i u ovom trenutku ne mogu da se setim sta bi to bilo.
Nije mi jasno ono o uputstvu za povezivanje, tamo su neke cudne stvari, narocito ono da se nula ne vezuje.
[ ghost2k3 @ 15.08.2010. 07:38 ] @
Da stavio sam 25A/30mA.
Na tim shemama za povezivanje fida nije naznaceno koji provodnik je nula, a koji faza. Tako da pretpostavljam da je u svakoj varijanti jedan od njih N. E sad zasto se samo ko 4P, nula vezuje na N, a kod druga dva slucaja 3P i 2P (moj slucaj) na N ne vezuje nista. Sad sam malo bolje pogledao taj papiric, lose je odstampano, ali se kako tako vidi da je test taster spojen sa dva sredisnja prikljucka - verovatno zato meni i test ne radi i verovatno zato i treba da se poveze kao na shemi :s
Evo pokusao sam da nacrtam kako sve to izgleda na shemi. Na jednoj slici sam docrtao i shemu fida gde se vidi kako je povezan test taster.
Nista mi ne preostaje nego da povezem tako pa da probam. Mada sam bio ubedjen da nula uvek ide na N. Izmedju ostalog jedino je taj kontakt i oznacen na samoj sklopci, kako sam ja mislio da se izbegne pogresno povezivanje.
Ovako sam ja povezao:
Ovako je na shemi:
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 15.08.2010. u 08:48 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 15.08.2010. u 08:51 GMT+1]
Da dodam jos i da sam povezao kao na shemi sto je. Znaci nulu ne na N nego na jednu od kontakata za fazu. Kao sto je na drugoj slici. Test taster radi i faza-zemlja izbacuje. Znaci da je sve OK.
E sad jos jedno pitanje: kada povezem faza-zemlja izbace i sklopka i osigurac. Zar ne bi trebalo samo sklopka, posto bi ona trebalo brze da reaguje? Napominjem da nisam koristio test sa sijalicom, nego sam se opet strecao sa varnicenjem :)
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 15.08.2010. u 10:02 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 15.08.2010. u 10:02 GMT+1]
[ tdjokic @ 15.08.2010. 13:35 ] @
Drago mi je da se stvar pokrenula napred.
Sklopka bi trebalo da reaguje brze od osiguraca ali ne znam tacno da li to vazi i kad kratko spajas fazu i zemlju. Tada je struja ogromna i verovatno osigurac dobije dovoljan impuls da se iskljuci istovremeno. Ipak ces morati da napravis sijalicu :-) . FID od 30 mA bi trebalo da reaguje i na mnogo manje struje od osiguraca, recimo vec na sijalicu od 25 vati, i to je sustina njegove zastite.
Ne mogu da nadjem, ali mislim da sam negde citao da osiguravajuca drustva u Nemackoj prihvataju FID i kao zastitu od pozara, jer on reaguje na MANJE struje od osiguraca i dok se osigurac smiluje da izbaci, onih recimo dozvoljenih 16 ampera mogu odavno da zapale kucu.
A ovo povezivanje je stvarno uvrnuto, covek ne bi nikad mislio da je tako.
[ ghost2k3 @ 15.08.2010. 16:56 ] @
Nema druge nego da pravim test sa sijalicom:).
Uzecu 25W ili 40W, ne znam koju imam pri ruci. Pa da vidim i to. U toj situaciji bi sklopka trebala da odreaguje, a osigurac ne. Kada i to proverim, mogu da predjem na malterisanje i lepljenje plocica :)
[ veselinovic @ 15.08.2010. 19:22 ] @
Prije nego sto predjes na malterisanje uradi galvanizaciju ( galvansko povezivanje metalnih masa ).
Ovo za kopcanje FIDa mi je skroz nelogicno, pa provjeri ti to fino.
[ tdjokic @ 15.08.2010. 20:04 ] @
Bilo bi dobro ako je ikako moguce da se to uputstvo za povezivanje skenira ili snimi, pa postavi ovde.
Mozda je proizvodjac kojom nesrecom koristio kuciste za 4 polni FID a unutra stavio kontakte samo za 1 fazu i nulu, pa izmesao, ali valjda bi se to videlo vec i spolja. Stvarno je cudno, i ako ovako radi kako bi onda radilo sa 3 faze i nulom?
[ ghost2k3 @ 15.08.2010. 20:14 ] @
I jeste u pitanju 4ro polni fid. Dvopolni je bio samo od 16A, pa sam se bojao da ce iskakati, ako u isto vreme budu radili bojler i vesh mashina, pa jos ukljucim usisivac u pretsoblju. Barem mi je tako rekao prodavac, jer je osetljiv. A i ovaj (4P) je jeftiniji za 100-200 dinara, sto mi je isto nelogicno, verovatno tih monofaznih nema svuda.
Tako da sam se ja na kraju odlucio za trofazni, a da ga povezem kao da je monofazni. Planiram prelazak na 3~, kad budem imao para za to, posto mi traze 83,000din da me prebace sa 1~ na 3~. Na shemi stoji da u slucaju 3~ nula ide na N, a faze na ostala 3 kontakta.
Upustvo je krajnje jednostavno, nacrtao sam sliku za 2P varijantu, 4P varijanta je jasna, a kod 3P varijante provodnici idu na kontakte za faze, a N kontakt ostaje slobodan, kao u 2P varijanti.
S druge strane lista je kako se guraju i zatezu provodnici shrafcigerom, manje vise nebitno.
Sto se tice galvanizacije, kada ce verovatno biti plasticna, cevi takodje, tako da ne znam sta da galvanizujem? Samo slavine? Da li da ih povezem do prve razv. kutije i tu povezem na uzemljenje?
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 16.08.2010. u 09:41 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 20.08.2010. 11:56 ] @
Evo i sheme.
Mada lose se vidi, lose je odstampano.

[ tdjokic @ 20.08.2010. 14:27 ] @
Lose se vidi ali se vidi dovoljno dobro da si bio u pravu. A sta je proizvodjac ovim hteo da kaze nemam pojma.
Znas li naziv proizvodjaca, tip FID-a, neki broj proizvoda, mozda se nadje na netu nesto preciznije napisano / objasnjeno?
[ veselinovic @ 20.08.2010. 16:20 ] @
Vjerovatno je greska u crtezu. Naime, kao sto je poznato postoje trofazni potrosaci bez nule, ( motori najcesce, ali i mnogo grijaca je u zvijezdi ili trokutu) i tada vazi slucaj 3P.
Medjutim postoje i monofazni potrosaci koji se vezuju izmedju dvije faze, i ne koriste nulu ( kad se potrosac za 220 prikljuci na napon 110V, aparat za varenje ima poziciju da radi na 380V i slicno) i tada vazi sema kako je nacrtano.
Medjutim, poznavajuci rad FID-a nula u monofaznim krugovima MORA ici na N i tacka. U svakom drugom slucaju FID izbacuje, jer suma magnetnog polja nije jednaka nuli.
[ ghost2k3 @ 09.09.2010. 14:04 ] @
Kada sam vezao nulu na N, test taster nije radio. Kada povezem kao na slici, radi test taster, izbacuje na spojeve nula-zemlja i faza-zemlja.
[ djura63 @ 09.10.2010. 00:29 ] @
Kratkospojnikom na dovodu premosti kont. 1-3-5, a na odvodu 2-4-6.
[ Brkic @ 09.11.2010. 14:20 ] @
Jedno pitanje,
da li je svejedno sa koje je strane ulaz napon u FID, ili mora biti ulaz gore a izlaz na donje klemne ?
[ robert63 @ 09.11.2010. 17:30 ] @
Kad pitas ovdasnje majstore,, a SVI imaju u djepu Glimericu i Teflon traku
( koji vezuju sve ZIVO od: kablova,struje,osiguraca,FID-a,bojlera,peči centralnog grejanja,strujomera,
vodomera 1/2-3/4-1-5/4-6/4 Cola,šine uzemljenja,instalacije gromobrana)
-ONI kazu "da je SVE jedno "
A kad pitas proizvodjaca ( Valjda ON najbolje zna sta proizvodi-'el) on kaze da se vezuje ovako:
Ovo je samo primer!
Znaci dovod ili "ulaz" napajanja/struje na kleme 1-3-5-N
A ta sema spajanja postoji na svakom FID-u.( barem bi tako trebalo)
@Brkicu---uz Zdravlje !
[ Brkic @ 09.11.2010. 19:21 ] @
Hvala na pomoći robert63
kupio sam Moeller-ovu fidovku dvopolnu za ponofaznu struju i nema objašnjenja, a kutija je originalna.
Što ne može biti jednostavno L1 je Input a L2 je Output i gotovo.
[ robert63 @ 09.11.2010. 19:47 ] @
Znas sta--nema Frke,
Odes na Moeller-ov sajt i pronadjes nacin spajanja monofazne FID-ovke,
Danas to nije tajna,a Svaki proizvodjac zeli da "udovolji korisnicima"
tako da NE bi trebalo da bude zbrke oko vezivanja i koriscenja iste.
Ako Ti bude nesto nejasno,
Znas gde ces da pitas 
'el ?
--aj pa Uzdravlje !
[ rfe @ 10.11.2010. 23:18 ] @
dovod ide gore.
Citat: kada kratko spojim nulu i fazu
dobije se khaaboom ! Ovo ni u ludilu ne treba raditi, pitanje je samo gde ce se ta ogromna struja zaustaviti, najverovatnije ce spaliti diferencijal (jel vam to FID ?) i izbaciti osigurac. Ako nemate ta dva otice glavni osigurac u zgradi ili trafou cak !
Evo sta se meni desilo. Greskom spojio sam fazu i nulu. Boom, izbaci osigurac. Ne razdvojivsi te dve zice ja odem i zamenim osigirac za stan, ali tako da umesto male zicice stavim jaku, normalnu zicu koju sam ogolio (imbecil). Vratim osigurac i TRAAAS, ode struja spoja na glavni osigurac. Ode cela faza u zgradi - 25 stanova. Namestim ja brze bolje osigurac kako treba, zatvorim ti ja kucicu osiguraca (iznad ulaznih vrata), lepo se ja vratim u stan nazovem elektordistribuciju i utom kuca mi komsija na vrata i pita da li imam struje, ja kao - pazi nemam. Dosli su brzo.
Jedna stvar me zanima jako. Zbog cega se vidim u Srbiji dosta petlja sa uzemljenjima po rezidencijalnim objektima. Ja se ne bih zezao sa uzemljenjem, ono mora biti dorbo izvedeno, a puno je lakse staviti diferencijal. ne znam da li pricamo o istoj stvari, on meri da li se isto struje vrati na nulu koliko izadje na fazu i ako ne - prekida jer negde curi. Uzemljenje ne treba.
[ Horvat I @ 11.11.2010. 07:57 ] @
Da uradim ovake gluposti ja bih ćutao i poklopio se ušima!
Citat: rfe:
Evo sta se meni desilo. Greskom spojio sam fazu i nulu. Boom, izbaci osigurac. Ne razdvojivsi te dve zice ja odem i zamenim osigirac za stan, ali tako da umesto male zicice stavim jaku, normalnu zicu koju sam ogolio (imbecil).
Kad nešto ispitujem omesto osigurača zavrnem sijalicu 200W
Citat: rfe:Jedna stvar me zanima jako. Zbog cega se vidim u Srbiji dosta petlja sa uzemljenjima po rezidencijalnim objektima. Ja se ne bih zezao sa uzemljenjem, ono mora biti dorbo izvedeno, a puno je lakse staviti diferencijal. ne znam da li pricamo o istoj stvari, on meri da li se isto struje vrati na nulu koliko izadje na fazu i ako ne - prekida jer negde curi. Uzemljenje ne treba.
Nije nego.
Primer: Komšija buši u svom stanu, očeše svoju fazu i pogodi tvoju 0
[ tdjokic @ 11.11.2010. 11:15 ] @
Citat: rfe: Jedna stvar me zanima jako. Zbog cega se vidim u Srbiji dosta petlja sa uzemljenjima po rezidencijalnim objektima. Ja se ne bih zezao sa uzemljenjem, ono mora biti dorbo izvedeno, a puno je lakse staviti diferencijal. ne znam da li pricamo o istoj stvari, on meri da li se isto struje vrati na nulu koliko izadje na fazu i ako ne - prekida jer negde curi. Uzemljenje ne treba. Pricamo o istom, ali je tema jako kompleksna. Postoji tu niz faktora, koje cak i razlicite drzave razlicito tretiraju i otuda razliciti propisi.
[ vidovicb @ 21.08.2013. 10:03 ] @
Citat: Horvat I:
Kad nešto ispitujem omesto osigurača zavrnem sijalicu 200W
Nisam znao da navoj sijaličnog grla odgovora podnožju topljivog osigurača.
Interesuje me šta se dobija s tim što staviš sijalicu umjesto osigurača, šta može da se prati i dal će vlakno da zasvijetli pri proticanju struje?
[ Mali Milojica @ 21.08.2013. 10:44 ] @
Citat: vidovicb: Nisam znao da navoj sijaličnog grla odgovora podnožju topljivog osigurača.
Interesuje me šta se dobija s tim što staviš sijalicu umjesto osigurača, šta može da se prati i dal će vlakno da zasvijetli pri proticanju struje?
Aktivirao si temu staru 3 godine...
Ne zavrće se u podnožje osigurača! Sijalica je stara majstorska "fora", sprečiće kratak spoj i eventualne posledice. Prosto, ako zasvetli, instalacija ne valja. Mrzi ih da koriste, ili ne znaju za, Duspol. I dan danas, radeći posao koji radim srećem "sijaličare". Ja izvadim FLUKE 1653 koji je u vrhu mernih instrumenata a majstor kaže: "Proverio sa sijalicom...". Ok, ako si proverio, kaži mi koliko je vreme isključenja ZUDS sklopke u milisekundama, pošto je to suština delovanja ZUDS sklopki!
O uzemljenju tek da ne pričam. Opet sijalica? Kažu, svetli između faze i zemlje i to je dovoljno da kažu da je zemlja ok. Na moje pitanje, a koliko je to u omima, opet me gledaju kao....!
Dugo se kod nas neće iskoreniti ta nakaradna praksa!
[ Horvat I @ 21.08.2013. 12:14 ] @
Milojice kad porasteš shvatićeš!
Fluke nam je službeni instrument,i pored njega mnoge stvari ne bi mogli ispitati bez jeftinog kazaljkaša (kinezkog)
Servisiranje na terenu ne liči na laboratoriju, i nema se vremena ide se na efikasnost.
Sijalica se direktno uvrće u podnožje .
Milojice u terenskim uslovima dovedi u fazu generatore bez sijalice.
[ Mali Milojica @ 21.08.2013. 16:13 ] @
Citat: Horvat I: Milojice kad porasteš shvatićeš!
Porastao sam dovoljno, blizu dva metra i 34 godine radnog staža (elektronika i energetika)!
Naravno, još nisam završio, ceo život je škola, i hvala ti što me podučavaš.
U svakom slučaju, još jednom, hvala ti na savetu i očinskoj brizi!
P.S. Tema je FID ili ZUDS sklopka i u okviru toga je moj komentar za korišćenje sijalice! Nisi pažljivo pročitao i ode na generatore. Da ne odemo do Đerdapa, pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Mali Milojica dana 21.08.2013. u 17:33 GMT+1]
[ miroslav93 @ 26.09.2013. 02:03 ] @
http://static.limundoslike.com...LOPKA-40A-29301709v800h600.jpg
A na ovaj model gde je ulaz a gde izlaz?
imam ovakvu samo je 40A 30mA koristim je za kupatilo... ima jedan problem TEST kad stisnem ne izbacuje... spoj nula-zemja izbacuje, spoj faza zemja izbacuje? shta nije u redu sa tasterom zna neko?
[ Horvat I @ 26.09.2013. 08:49 ] @
Imaš 3F u kupatilu?
Lepo je nacrtano!
Gore ulaz, dole izlaz.
Test R vezan na 1. i 3. ulaz. I tu treba da ti budu F i 0
[ miroslav93 @ 26.09.2013. 12:16 ] @
Fala puno, kod mene je dovod vezan dole...
da imam 3 faze na jednu boljer na jednu grejalica(koju vishe nemam od pre 10 god hehe) na jednu osvetlenje
a kako tu treba da budu faza i nula nisam to razumeo?
[ Horvat I @ 26.09.2013. 12:23 ] @
bitno je da između 1. i 3. priključka bude napona da bi radio test, iako sam naletao na fidovke koje tek nakon 10ak pritiskanja test tastera počele da izbacuju. - patinirali kontakti - .
[ miroslav93 @ 03.10.2013. 13:49 ] @
Na sklopku od 40A 0.3A dali je nomralno da ima boom(kurshlus) kad spojish nulu i fazu?(ali sklopka iskljuchi)
[ majstor_mensur @ 03.10.2013. 19:54 ] @
Naravno jer 40A na 230 Volti ima energije i napravi boom .
[ cale972 @ 31.03.2016. 20:52 ] @
Kako sam novi na forumu a čitajući ove komentare htio sam da vas zamolim za savjet.
Radi se o sljedećem: Renoviram sprat porodične kuće koji se sastoji od hodnika, tri sobe i kupatila gdje se sve radi na novo. E sada već imam doveden kabal 5 x 6 do mjesta gdje će se nalaziti tabla sa osiguračima. Imam namjeru da ugradim FID skolpku kao glavnu 40/0,5 A a za kupatilo 25/0,03 A. Mene samo zanima šema vezivanja ove dvije FID sklopke.
Hvala za pomoć.
[ Lala 021 @ 01.04.2016. 08:43 ] @
Obrati paznju na kupatilo. Vazno je GALVANSKO IZJEDNACAVANJE POTENCIJALA. U praksi je to da zicom povezes kadu (tuskabinu), slavinu, bojler, radijator idr
[ cale972 @ 02.04.2016. 19:36 ] @
Kupatilo se radi sve nanovo sa PVC cijevima, tus kabina plasticna cemu onda izjednacavanje potencijala...
[ vucko47 @ 02.04.2016. 19:51 ] @
Nemas potrebu da stavljas dve sklopke.
Ako dodje do nekog kvara odreagovace i ta 40/05.
Sto se tice povezivanja imas oznake na sklopci.
Neparni brojevi su ulaz a parni izlaz.
Na ulaz vezujes tri faze i nulu a sa izlaza faze idu pod osigurace
a nula na sabirnicu sa ostalim.
Zutozelenu zicu vezujes na sabirnicu za zemlje.( ona ne ide na sklopku)
[ vucko47 @ 02.04.2016. 19:55 ] @
Za moscenje osiguraca imas RST sine ili cesalj.
Sta ces da stavis zavisi do table i broja osiguraca.
[ lazarevicc @ 02.04.2016. 23:29 ] @
Citat: cale972:
Kupatilo se radi sve nanovo sa PVC cijevima, tus kabina plasticna cemu onda izjednacavanje potencijala...
https://www.google.rs/url?sa=t...mp;sig2=Xj996FHdPPWaa0Fl_ZBKrg
[ Lala 021 @ 04.04.2016. 08:31 ] @
Citat: cale972:
Nemoj se glavom saliti da nestrucnovezes KUPATILO. Ne slusaj nestrucnjake jer provodnost VODE je dovoljna da te ubije. Pogledaj savete za zastitu kupatila sa plasticnim cevima i ostalo, najverovatnije ( i obavezno) fid od 30 mA (25/0.03) jer ce pre iskljuciti nego sto pogines. Ja licno, ne bi zivot da mi zavisi od brzine relea.
[ bojanst @ 04.04.2016. 15:03 ] @
Citat: Lala 021: Nemoj se glavom saliti da nestrucnovezes KUPATILO. Ne slusaj nestrucnjake jer provodnost VODE je dovoljna da te ubije. Pogledaj savete za zastitu kupatila sa plasticnim cevima i ostalo, najverovatnije ( i obavezno) fid od 30 mA (25/0.03) jer ce pre iskljuciti nego sto pogines. Ja licno, ne bi zivot da mi zavisi od brzine relea.
Da mi je znati kako su ljudi zivjeli bez fid sklopke... zivot bez releja, zvuci nestvarno, zar ne?
[ vucko47 @ 04.04.2016. 15:55 ] @
Ma najbolje se tusirati destilovanom vodom..
[ veselinovic @ 04.04.2016. 16:43 ] @
Tema je pocela davno, kada nije bilo posebnog podforuma ( f274).
Sada vise nema smisla pricati o FID-u na forumu elektronike, posebno
imajuci u vidu poslednjih par postova.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|