[ petarm @ 18.08.2008. 02:10 ] @
[ petarm @ 18.08.2008. 02:10 ] @
[ petarm @ 18.08.2008. 02:28 ] @
[ Nedeljko @ 18.08.2008. 20:29 ] @
Mislim da bi trebao da promeniš pristup učenju matematičkih aparata.
[ petarm @ 18.08.2008. 21:00 ] @
Lako je to reci! Zapravo je prilicno tesko! Matematicari i fizicari razlicito tretiraju matematiku! Kod oscilovanja zice matematicar ispituje egzistenciju resenja, fizicar uzme zatrese zicu vidi da osciluje i kaze resenje postoji ajd da resim jednacinu! Oznake su najcesce skroz drugacije i nemam vremena da maltene nijednu matematicku knjigu citam od pocetka do kraja vec gledam delove koji su mi potrebni u datom trenutku! A u svakoj teoremi vidim pozivanje na 10 prethodnih pa ih onda najcesce ne ucim!
[ Nedeljko @ 19.08.2008. 10:54 ] @
Bez muke nema nauke. Čime se baviš? Jesi li student?
[ petarm @ 19.08.2008. 11:03 ] @
Da! Treba da upisem cetvrtu godinu! Ako uspem da se uklopim ici cu da slusam Funkcionalnu analizu s matematicarima u sledecoj skolskoj godini!
Zamolio bih te ako mozes bar delimicno da odgovoris na moje pitanje od gore! Unapred hvala! [ Nedeljko @ 19.08.2008. 11:49 ] @
Nisam previše upućen u formalizam koji koriste fizičari, ali ću pokušati da odgovorim onako kako sam ja razumeo stvari koje si napisao.
Dualni vektor Banahovog prostora ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E, sad, postoje teoreme o reprezentaciji dualnih vektora. Ako su ![]() ![]() 1. Za svaki dualni vektor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Za ma koji vektor ![]() ![]() ![]() 3. Ako se zbir duala definiše kao zbir funkcija, a množenje skalarom kao proizvod konjugata tog skalara i preslikavanja, onda je preslikavanje ![]() Iz ovih razloga se ![]() ![]() [ petarm @ 19.08.2008. 12:23 ] @
Hvala na odgovoru!
Citat: Nedeljko: Dualni vektor Banahovog prostora ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovde mislim da se nismo razumeli! Sta si ti oznacio sa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Citat: Nedeljko: E, sad, postoje teoreme o reprezentaciji dualnih vektora. Ako su ![]() ![]() 1. Za svaki dualni vektor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Za ma koji vektor ![]() ![]() ![]() 3. Ako se zbir duala definiše kao zbir funkcija, a množenje skalarom kao proizvod konjugata tog skalara i preslikavanja, onda je preslikavanje ![]() Iz ovih razloga se ![]() ![]() Ovo sam video mada me je zbunilo jer sam nasao na jednom mestu ![]() ![]() ![]() Kako bi ti prostim recimo objasnio koja je razlika izmedju ![]() I zasto je ![]() ![]() [ Mlatko @ 19.08.2008. 14:30 ] @
Citat: Da se ukljucim - vec od jucer ti zelim odgovoriti, ali me u potpunom objasnjenju zeza jedna stvar koju nikako da sebi objasnim pa sve odgadjam da napisem. Ali evo bar nesto, jer vidim da te muci. Tebe najvise zeza to sto ti se sva prica oko duala svodi na kompleksnu konjugaciju. Ovo bi ti trebalo pomoci: dualni prostor nekog prostora E je prostor svih funkcionala koji djeluju na njemu. Detaljnije: Neka imamo prostor svih ketova, nazovimo ga E. Polje pridruzeno tom prostoru u kvantnoj je C (kompleksni brojevi). Svaki operator f:E->C zovemo funkcional (dakle vrijednosti su mu kompleksni brojevi) I sad imamo - dualni prostor prostora E je prostor svih funkcionala koji djeluju na E. Znaci, dualni prostor prostora ![]() To je oznaka za skalarni proizvod u diracovoj notaciji. Dakle ![]() ![]() E sad kako odjednom ket postao bra? Zato sto svakom ketu ![]() ![]() neka rezultat djelovanja tog funkcionala ![]() ![]() ![]() Znaci ![]() E sad kako je ovo pridruzivanje ketova braovima antilinearno, to ![]() ![]() Zato se braovi (elementi dualnog prostora) tehnicki nalaze tako da jednostavno konjugiramo ket koji smo mu pridruzili. U matricnoj notaciji, gdje ketove reprezentiramo matricama-colonama, jos trebamo pridruzeni bra transponirati, da bismo ih uopce mogli matricno pomnoziti (jer produkt dviju matrica-kolona nije definiran). .............. Ono sto si jos u prvom postu pitao zasto je, ako uzimamo podskupove prostora, njihov odgovarajuci dual "veci", cu pokusati otipkati kasnije, naravno ako te to jos uvijek zanima :) [ Nedeljko @ 19.08.2008. 16:18 ] @
@Zbunilo me je to sto si napisao da je
![]() Znaci, bra vektor ![]() ![]() ![]() ![]() 1. ![]() 2. ![]() Zbir dualnih vektora ![]() ![]() ![]() ![]() Pritom je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E, sad se vrati na teoreme o reprezentaciji ogranicenog linearnog funkcionala (ili dualnog vektora), pa pitaj sta ti ne bude jasno. [ petarm @ 19.08.2008. 16:57 ] @
@Mlatko
Pozdrav pre svega! Mene zapravo najvise zanima zasto je to skalarni proizvod bas za ![]() @Mlatko dualni prostor nekog prostora E je prostor svih funkcionala koji djeluju na njemu. Ovde je meni problematicno zato sto je taj skup funkcionala bas ![]() Jer zapravo u ![]() ![]() ![]() ![]() @Mlatko Ono sto si jos u prvom postu pitao zasto je, ako uzimamo podskupove prostora, njihov odgovarajuci dual "veci", cu pokusati otipkati kasnije, naravno ako te to jos uvijek zanima ![]() Da zanima me prica! Video sam primere kako ti suzavanjem nekog prostora i odlazeci u dual tog manjeg prostora mozes dobiti svoju vrednost u nuli, ali zanima me sustinski zasto! ![]() [ Nedeljko @ 19.08.2008. 19:53 ] @
Citat: Mlatko: I sad imamo - dualni prostor prostora E je prostor svih funkcionala koji djeluju na E. Linearnih i ograničenih funkcionala. @petarm Ako dozvoliš, mogao bih na ponešto da odgovorim. Neka ![]() ![]() na prostoru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naravno, ovo poslednje za ![]() Citat: petarm: Ono sto si jos u prvom postu pitao zasto je, ako uzimamo podskupove prostora, njihov odgovarajuci dual "veci", cu pokusati otipkati kasnije, naravno ako te to jos uvijek zanima :) Ma da nisu u pitanju količnički prostori i njihovi duali? [ petarm @ 19.08.2008. 23:07 ] @
Ovo je dosta pomoglo! Hvala puno!
Citat: Nedeljko: Ma da nisu u pitanju količnički prostori i njihovi duali? Ne zapravo sam mislio na sledecu stvar! Ti imas korespodenciju kad radis u ![]() ![]() ![]() Posmatrajmo na primer Svarcov prostor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ petarm @ 19.08.2008. 23:11 ] @
Ja to ovako zamisljam!
[ Nedeljko @ 20.08.2008. 09:34 ] @
Sa Švarcovim prostorom budi oprezan. Jeste
![]() ![]() [ petarm @ 20.08.2008. 13:15 ] @
[ Nedeljko @ 20.08.2008. 19:08 ] @
Citat: petarm: Da li ovo vazi ![]() Da, ali ![]() Citat: Ovo važi za Banahove prostore. Zato je u matišu vrlo bitan kontekst tvrđenja i zato sam ti rekao da promeniš pristup učenju matiša. Ako nemaš vremena, slobodno preskoči sve dokaze i sva izvođenja. Sve ostalo ti je važno. [ petarm @ 20.08.2008. 19:28 ] @
Citat: Nedeljko: Ovo važi za Banahove prostore. Zato je u matišu vrlo bitan kontekst tvrđenja i zato sam ti rekao da promeniš pristup učenju matiša. Ako nemaš vremena, slobodno preskoči sve dokaze i sva izvođenja. Sve ostalo ti je važno. Hvala na savetu! Mozes li mi odgovoriti zasto kada radim dual od ![]() [ Nedeljko @ 20.08.2008. 20:20 ] @
Ako bi u Švarcovom prostoru uveo integralnu normu, nizovi funkcija bi mnogo češće konvergirali, pa bi bilo više pojedinačnih slučajeva kada linearni funkcional treba da konvergira, odnosno teže bi se dobijali neprekidni funkcionali. Ako pređeš na potprostor ne menjajući konvergenciju, onda taj faktor nemaš, već imaš manje stepeni slobode pri izboru funkcionala (funkcionali na celom prostoru se mogu razlikovati, ali da se podudaraju na potprostoru).
[ petarm @ 21.08.2008. 23:24 ] @
Ponekad ljudi ne pisu
![]() ![]() Da li je ovo korektno? Inace u fizici kada napises ![]() ![]() ![]() Ti si napisao ![]() A to je skroz u skladu sa ovim sto sam malopre napisao! ![]() ![]() ![]() [ Nedeljko @ 22.08.2008. 12:29 ] @
Citat: petarm: ![]() To je oynaka mere po kojoj se vrši integracija - u ovom slučaju se misli na Lebegovu meru na skupu realnih brojeva. Obnovi definiciju Lebegovog integrala. Citat: Da ako se zna na koju se meru misli. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|