[ Majstor_Pućko @ 19.08.2008. 19:12 ] @
Interesuje me da li Joomla dodaci vezani za SEO mogu da pomognu? Znaci hteo bih da koristim na "svezem" sajtu da maksimalno pojacam za pocetak, da bi ga Google pre i sto bolje indeksirao, pa me brine da li moze da nanese neku stetu? Recimo ako koristim alat koji automatski dodeljuje ketworde u META, da li to moze da koristi/nema efekta/skodi? Slicno me interesuje i za sitemap. Ili mozda trebam te stvari da upotrebim tek kada sajt bude indeksiran? Znam da ce mnogi sada gundjati, recice: probaj sam, itd...
Znaci da li je iko imao bilo kakva iskustva sa tim dodacima i kakve je rezultate postigao? Inace svaki savet u vezi SEO za Joomla sajt je takodje dobrodosao...

Unapred hvala.
[ ||NeX|| @ 23.08.2008. 09:53 ] @
Dugo godina koristim Joomlu za SEO i rezultati su odlični. Automatizacija uvijek može pomoći ukoliko je pametna. Da bi mogao razlučiti šta je pametno i šta ne, trebaš učiti o SEO.

Evo ti jedan blog koji se bavi isključivo sa SEO za Joomlu:
http://www.alledia.com/blog/

Ako te nešto specifično interesuje, slobodno me pitaj.
[ pancevac2006 @ 23.08.2008. 13:21 ] @
Evo ja da pitam nesto ako smem.
Koja je najbolja komponenta za Joomla-u 1.5 za SEO?
[ ||NeX|| @ 23.08.2008. 14:14 ] @
SEO je opširan pojam. Na koji segment misliš?
URL-ove sredi sa sh404, treba ti sitemap itd.
[ pancevac2006 @ 23.08.2008. 15:52 ] @
A komponenta za automatsko kreiranje sitemapa da li postoji? Kao sto postoji
za wordpress.
[ ||NeX|| @ 24.08.2008. 05:15 ] @
Da, postoji ih više.
[ mLAN @ 24.08.2008. 06:22 ] @
http://extensions.joomla.org/ - tamo imaš katalog komponenti, modula i pluginova pa biraj. Naravno pre svega prvo isprobaj u localhostu kako radi pa tek onda stavi na sajt.

Vezano za sitemap: http://extensions.joomla.org/i...&cat_id=1806&Itemid=35
[ Majstor_Pućko @ 25.08.2008. 15:17 ] @
Da sve bude jasnije koristim Joomla 1.0.15
Pa ovako:
1. Sitemap. Koju komponentu odabrati? Ja trenutno radim sa Xmap, i polako se uhodavam sa tim. Za pocetak najvaznije mi je da izbegnem greske, bar one za koje bi SE mogli da me penalizuju. I kako da resim problem vesti? Da li da ih ukljucim u Sitemap? Zbog duzine same mape, ili je to sasvim ok za pretrazivace, jer mogu da indexiraju deo sajta koji se redovno osvezava?
2.Jako bitna stvar SE friendly linkovi na sajtu, to sam video da Joomla ima po defaultu u Global configuration, i ono famozno upozorenje "rename htaccess.txt to .htaccess" vidim da ima nekakve veze sa Apache-om. Da li bi neko mogao da me prosvetli po tom pitanju? Isto kada smo vec kod toga, da li bi neko mogao da mi da savet u vezi robota(crawlera)? Koje delove da indeksira koje ne ili da ostavim default Jooml-ino podesavanje(robots.txt)? Meta tagovi za njih? Koliko "revisit time"?
3.Keyword & description. I za to sam probao dodatak JoomSEO koji automatski generise, keywordove, ali opet ne znam, koliko dobro odabira te reci i da li mogu biti kaznjen za to? Jer sam citao o KW spam-u i stuffing-u, nisam bas najbolje razumeo, pa sam onda veoma oprezan sta i kako cu da koristim na sajtu. Nadam se da me shvatate.

Po meni je najpametnije napraviti listu losih stvari, i onda raditi sve ostalo, jer ko sto Lane Gutovic kaze:"... cim ne skodi znaci da koristi"

Pozdrav