[ doktorrr @ 20.08.2008. 10:40 ] @
Pozdrav svima!!! Upravo sam kupio Nikona D80 sa objektivom 18-135 mm,pa pošto se tek upoznajem sa aparatom preneću neka svoja zapažanja. Možda neki iskusniji fotografi mogu da pomognu. S obzirom da sam tek kupio aparat,a nemam neko veliko iskustvo u fotografisanju,ne slikam u A,P,S ili M modovima, nego koristim one predefinisane modove koji postoje na aparatu. Prilikom fotografisanja portreta u "portret modu" primetio sam da na se čelu osobe koju fotografisem ili na njenom licu pojavi onaj beli odsjaj od blica. Može li se to nekako izbeći? Sinoć sam imao priliku da fotografišem jedan događaj u gradu,pa sam prebacio u "noćni pejzaž" mode. Blic se uopšte nije podizao u tom modu,a fotke su ispale veoma zamućene. U "noćnom portret" modu dešava se slična stvar,dakle, mutne fotke,s tim što se kod njega automatski diže blic. Kod objektata koji nisu u pokretu fotografija je naravno mnogo jasnija,ali ni to nije sjajno. Generalno,fotografije koje slikam, na displeju fotoaparata izgledaju puno svetlije,sa puno više boja, nego što je to slučaj kada ih prebacim na računar i pregledam ih na njemu. Tu su slike puno tamnije. Sa istim podešavanjima monitora na računaru,slike koje prebacim iz Canona S3 IS izlgedaju isto kao što izgledaju na displeju tog aparata. Ovo napominjem zato da neko ne pomisli da je nešto do monitora. |