Svi žele da pomognu, na svoj način. Shvati sve ove postove kao dobronamjerne, jer zaista jesu takvi.
A sad... Svoje potrebe si izložio vrlo škrto i ja nisam uspio da shvatim baš šta želiš. Da naučiš da praviš forme? To u principu nije teško, samo treba da naučiš nekoliko jednostavnih pravila i pridržavaš ih se i da koristiš zdrav razum. Njih možeš naći na Internetu koliko god hoćeš, a ja se potrudio da pronađem i ovdje postavim neka najosnovnija i po meni najbitnija.
Sad ću ti reći kako ja uglavnom pravim forme. Prvo pustim access da mi automatski kreira formu pomoću čarobnjaka. Ako to liči na nešto što meni treba, samo je malo redizjaniram i našminkam i gotovo. Mislim da je to prava svrha tih čarobnjaka.
Kako sam već rekao, ne razumijem šta tačno želiš, pa sam napravio samo jednu formu - čisto da vidiš kako ja mislim da bi trebalo da izgleda. Ako si pogledao bazu "BP Psiholog" koju sam ja postavio na forum, mogao si da vidiš kako uglavnom izgledaju sve moje forme.
Evo, pored *.doc fajla koji sam prikacio, nasao sam i sajt sa vrlo preciznim a jednostavnim uputstvima za projektovanje korisnickog interfejsa:
http://www.ambysoft.com/essays/userInterfaceDesign.html
To je sto se teorije tice. A ako ne znas kako prakticno u Access-u da izvrsis izmjene na formi, postupak je sledeci: pretpostavimo da si pomoću čarobnjaka već kreirao neku formu i želiš da je izmijeniš. U glavnom prozoru baze treba da klikneš na
Forms u meniju Objects. Tu izabereš željenu formu, klikneš na nju desnim tasterom miša i izabereš opciju
Design View. Reci mi ako treba da idem dalje, pošto je priča duga. :)
[Ovu poruku je menjao Scelle dana 23.08.2008. u 05:42 GMT+1]