[ ombrs.do @ 22.08.2008. 15:02 ] @
Imam problem,saljem vam bazu.U formi Form1 imam text0 i combo2.Combo2 formira list na osnovu unosa u Text0.Sve funkcionise kada imam unos u Text0 izbacuje mi filtrirane rezultate.Moj problem je kada Text0 Is Null hocu da mi izbci sve rezultate bez filtriranja.proba sam sa Like "*",ali ne reaguje kada vrijednost Vrste proizvoda Null.Nadam se da sam objasnio svoj problem.Ukratko koji joker znak mjenja IS NULL
[ domaci_a_nas @ 22.08.2008. 16:40 ] @
Što ne bi dodao pored Like i uslov Or Is Null i rešio problem ?
[ ombrs.do @ 23.08.2008. 06:45 ] @
Probaj ubaciti uslov combo box,ne radi,jer ne reasguje na uslov iz Text0
[ ombrs.do @ 23.08.2008. 06:54 ] @
Znaci kada je Text0 Is Not Null,da ComboBox zavisi od Text0,A kada je Text0 Is Null,da izbaci sve
[ domaci_a_nas @ 23.08.2008. 07:03 ] @
Evo baze, dodao sam i par redova koda da bi sve išlo kao podmazano.
[ ombrs.do @ 23.08.2008. 11:55 ] @
SVAKA CAST I HVALA PUNO NA POMOCI,moze li mi objasniti Like Nz([Forms]![Form1]![Text0],'') & '*',

ovo Nz... je OK ali sta mu dodje &'*'
[ Scelle @ 23.08.2008. 21:24 ] @
To znaci da se na to iz zagrade (sta god da je to) dodaje i zvjezdica, koja je univerzalni dzoker za vise karaktera.
Prakticno, ako iz izraza u zagradi dobijes "Slavko", na to se dodaje i zvjezdica, pa ces na kraju imati izraz "Slavko*". Eto... :)
[ ombrs.do @ 23.08.2008. 21:56 ] @
Hvala puno druze
[ ombrs.do @ 24.08.2008. 08:51 ] @
Imam samo jos nesto,ako je VRSTA PROIZVODA u tabeli IS NULL,odnosno nije nista uneseno,u kobo box-u ne izbcuje te rezultate
[ Zidar @ 26.08.2008. 13:48 ] @
A ako bi eliminisao NULL vrednosti u tabeli u koloni VrstaProizvoda, onda bi ti problem nestao sam od sebe. Vrsta proizvoda je prilicno vazan podatak (eto, pretrazujes po njemu) i nema smisla da se dozvole NULL vrednosti u tabeli. To dodvoi izmedju ostalog i do problema koji imas. Rekoh 'izmedju ostalog', znaci iam jos i to ces otkrivati u kasnijim koracima razvoja tvog sistema. I bice sve teze i teze da se resi.

Znaci, umesto da sad menjas kod, preporucujem da promenis tbelu tako sto ces kazati da je kolona Vrstaproizvoda Required (ne dozvoljava NULL vrednosti). Ako bas ne znas vrstu za svaki proizvod, stavi neki Deafult, recimo 'Nepoznato'. Naravno da moras sve redove u kojima je VrstaProizvoda NULL da popravis (UPDATE TvojaTabela SET VrstaProizvoda = 'nepoznato' WHERE VrstaProizvoda IS NULL)

Da podsetim, Access nije prvenstbveno progarmski jezik. Access je relaciona baza podataka (RDBMS) koja ima i nakalamljeni jezik koji se zove VBA. Iz ovog sledi da se 80% problema resava na nivou dizajna tabela i njihovih odnosa a samo 20% je programiranje. Cim treba neki komplikovan kod da se pise, znaci da imas problem u dizajnu baze. A ako nemas, pa ti opet treba komplikovani kod, onda nesto nije u redu sa planom (dizajnom) aplikacije. Nije dakle kod problem, kod je rezultat nekog drugog, opstijeg problema.