[ m.alexandar @ 27.08.2008. 00:23 ] @
Ne znam da li je uopshte neshto ovako mogutje iako sam dobio uveravanja od nekih poznavaoca MT-a da jeste.

Instalirao sam MT 2.9 na pIII i imam 3 ethernet kartice/interfac-a.
1. Interface-u sam definisao fuxnu IP adresu iz opsega moje lokalne mreze gde imam vishe rachunara i preko koga za sada pristupam MT-u via winbox.
Ostala 2 interface-a bi trebalo da budu wan i to oba dhcp-clienti jer i SBB modem i ADSL router prihvataju racunare preko dhcp servera.
Za sada mi je u funkciji samo SBB za koji sam odradio nat lanac i ogranicio protoke tako sada odredjeni klienti iz lokala izlaze preko MT-a na SBB odnosno na net.
Trenutno na ADSL ti isti racunari izlaze preko jednog od racunara iz lok. mreze i to klasicnim ICS-om tako da ne gde ne postoji nikakvo rutiranje.
Ono sto zelim da uradim je da uposlim i ovaj drugi ADSL link i da kompletan izlaz na net ide preko MT-a ali na koji nacin?
Tako da odredjena aplikacija izlazi na odredjeni interface uzimajuci u obzir da svaka aplikacija izlazi preko svog porta mislim da je teorijski to mogutje odraditi.
Da pojasnim malo na konkretnom primeru: hotju da Counter-stike (igrica) koja gadja portove od 27015 do 28000 izlazi na SBB a sve ostale zahteve da shalje na ADSL.
Za sada sam se snashao tako shto sam na svakom racunaru napravio bat fileove koje pre startovanja aplikacije promene gateway i shalju racunare na MT (gde je trenutno SBB) ili lokalni racunar (ADSL). Ovo za sada nekako "shljaka" ali mi je reshenje da komletno sve ide preko MT-a mnogo elegantnije i za sada nemam kontrolu protoka na ADSL linku.

Da li je ovako neshto uopshte mogutje i ako neko zna nachin kako ?

Pozdrav !
[ anon115774 @ 27.08.2008. 06:58 ] @
Moguce.

U mangle markiras konekciju u zavisnosti od dst-porta. Onda toj konekciji markiras rutu. A u routes imas dve 0.0.0.0/0 destinacije i svaka ima svoj routing mark i interfejs.

Ovo je bilo ukratko da bi znao gde da gledas. Ako zapnes negde javi.
[ m.alexandar @ 27.08.2008. 18:29 ] @
Hvala druzhe na odgovoru.. bitno mi je da je to mogutje.

Ipak ja nisam dovoljno savladao mikrotik da bih realizovao ovo shto si mi ti napisao.

Jedva da sam i ovo namestio a to spada u elementarne stvari.

Preostaje meni josh puno provedenih sati na forumima i raznim tutorijalima da bih mogao da "sazhvatjem" ovo shto si mi isprichao.

Hvala u svakom slucaju.

Pozz !
[ m.alexandar @ 02.09.2008. 15:23 ] @
sleglo mi je ovo malo pa sam neshto pokushavao, medjutim ne dobijam rezultate.

Poshto hotju da mi sav saobratjaj ide preko ADSL-a osim Counter-Strike-a, u ip routes za default rutu 0.0.0.0/0 sam postavio gateway od ADSL-a sa mark-om koji je definisan preko mangle-a.

A u mangle sam postavio action: mark routing, passthrough, chain prerouting, protocol udp poshto igrica koristi udp portove i u ports ubacio te portove.

ovo daje sledece rezultate : otvaram strane (saobracaj ide preko ADSL-a), ali kada udjem u igricu i refreshujem servere, nema pingova i ne mogu da se konektujem :S

gde gresim ?
[ nikola87 @ 05.09.2008. 00:42 ] @
..da ne otvaram novu temu.. samo sam hteo da pitam da li je izvodljivo

2 WAN-a ADSL i bezcini, u pitanju su razliciti provajderi..
na ADSL u bi bilo recimo 1024/128, a na bezicnom neki paket sa uslovno receno jacim uploadom, 256/512..
..da li je moguca takva kombinacija, da se dobije sabrana brzina 1280/640, za "servise" i koji podrzavaju veci broj konekcija, npr torrenti, klasican download i upload?