[ vladeck @ 03.11.2003. 13:59 ] @
Pozivam sve da pogledaju http://linuxland.linux.org.yu/projects/oxalis stranicu da bi dobili neke osnovne informacije o novom sistemu paketa - projekat koji LinuxLand organizacija pokrece, a koristice se u novom izdanju domaceg Linux-a. Stranica je postavljena da bi dobili ideju, jer zelim da se na ovom forumu i elitesecurity forumu, do 10., postuju sve ideje o tome sta sve treba da "ima" oxalis sistem paketa. Ne budite stidljivi, niti blagi, vec dajte sve predloge sto imate! Svi prihvaceni predlozi ce biti dodati na stranice oxalisa, a 11. krece samo razvijanje, koje ce da traje sve do 31. decembra. Mali je period za razvoj, ali posto kasnimo sa rokovima, tako mora biti.

mail: [email protected]
[ Časlav Ilić @ 04.11.2003. 09:20 ] @
Ne znam puno o paketnim sistemima, čak nisam ni koristio Slekverov na koga se pozivate, ali mi izbode oči taj sistem „lančane zavisnosti“, u kome paket može da zavisi samo od jednog prethodnog paketa. Činjenica je da to često nije tako, pa me zanima koje su prednosti takvog sistema da bi opravdale ovaj nedostatak.
[ vladeck @ 04.11.2003. 16:55 ] @
Prednost je velika:) Ako korisnik hoce da instalira neki program, nece doci u situcaiju da mu trebaju jos dva paketa sa Interneta. Pa kada skine i ta dva, da sazna da mu biblioteka nije dovoljne verzije pa mora i nju da skine, pa tako sve u krug - zacarani krug... U principu, sam operativni sistem koji bi koristio ovakve pakete bi bio sacinjen od velikih osnovnih paketa:

* cela osnova (kernel, glibc, gcc,... - konzolni sistem) u jedan paket
* X paket
* KDE paket
...

Dakle, da bi instalirao KDE, potrebno je instalirati X paket, a da bi instalirali X paket, potrebna je osnova. Nema vise (da bi instalirali ovaj rpm, treba Vam x, y, z paketi, a da bi instalirali y paket, w mora da bude 1.0.3-4 ili vise i sl).
[ Časlav Ilić @ 05.11.2003. 13:25 ] @
Verovatno ne razumem baš najbolje početne pretpostavke. Ovako kako trenutno vidim, neko ko želi da napravi paket koji zavisi od više prethodnih paketa, neće moći da ga napravi oksalisom; jasne su mi prednosti lančanih zavisnosti (spram drvenastih), ali zavisnosti naprosto nisu takve.
[ alex @ 05.11.2003. 13:52 ] @
Ne izmisljajte toplu vodu (koja uz to i nije topla). Vas model nimalo nije revolucionaran, cak je veoma nazadan kad se uzme u obzir APT sistem koji koristi Debian.

Sta se zbiva kada, recimo, izadje podverzija neke od KDE biblioteka? Korisnik oxalis-a ce morati da preuzme CEO KDE paket?? Kako se oxalisom instalira novi kernel?

Poenta malih paketa je lakoca upgrade-a - instaliranja svezijih verzija programa i biblioteka bez dovlacenja gomile podataka.

Ja uopste ne vidim nikakvu prednost tog vaseg oxalis sistema paketa u odnosu na bilo koji postojeci sistem, narocito APT.
[ impaque @ 05.11.2003. 14:11 ] @
Citat:
vladeck:
Prednost je velika:) Ako korisnik hoce da instalira neki program, nece doci u situcaiju da mu trebaju jos dva paketa sa Interneta. Pa kada skine i ta dva, da sazna da mu biblioteka nije dovoljne verzije pa mora i nju da skine, pa tako sve u krug - zacarani krug... U principu, sam operativni sistem koji bi koristio ovakve pakete bi bio sacinjen od velikih osnovnih paketa:

* cela osnova (kernel, glibc, gcc,... - konzolni sistem) u jedan paket
* X paket
* KDE paket
...

Dakle, da bi instalirao KDE, potrebno je instalirati X paket, a da bi instalirali X paket, potrebna je osnova. Nema vise (da bi instalirali ovaj rpm, treba Vam x, y, z paketi, a da bi instalirali y paket, w mora da bude 1.0.3-4 ili vise i sl).

Hahahah ;)) da da.. I tako, korisnik skida megabajte i gigabajte sa neta, samo da bi imao jednu stvar. Recimo, korisnik hoće da ima zsh. Okej, lepo uzme i skine ceo "osnovni paket", u kom su, pored zsh-a, i bash, ksh, dsh, esh, ash, blahblahsh... I pritom bloat celog sistema?! Ali.. ali.. ja hoću samo zsh, a neću bash i čitavu plejadu shellova! Nemam veliki hdd!! ...važi, ali ne.

...i sve to da bi se rešio dependency?! ;) Pre nego što zaplovite ka tom "savršenom" sistemu paketa, pogledajte Gentoo (sa svojim BSD-olikim portage sistemom), pogledajte Debian, pa razmislite još malo. Osećam da vas je baš to što rpm ne funkcioniše kako je mali Perica zamislio navelo na vaš "novi" i "totalno revolucionarni" sistem paketa ;P Eh eh... Nije sve u Redhatu, ima nešto i u LFS-u. ;D

[Ovu poruku je menjao impaque dana 05.11.2003. u 16:22 GMT]
[ impaque @ 05.11.2003. 14:19 ] @
Citat:
alex:
Ne izmisljajte toplu vodu (koja uz to i nije topla).

Štaviše, led-ledena je...
[ vladeck @ 05.11.2003. 19:16 ] @
Ne, nece biti potrebno skidati 30-40MB za novi kernel. Bice potrebno skinuti novi vmlinuz i dodatne module (u planu je jak mrezni servis), a sami paketi ce imati mocucnost pravljena patch paketa - instalirace se samo promene izmedju dva paketa (dakle, izadje novi zsh, instaliraju se samo promenjene stvari u vezi sa zsh, a ne cela osnova, a XML baza se osvezi sa novim podacima i to je to:) Snaga ovog sistema paketa je u mreznom servisu. Ali, niko mi nije dao predlog konkretno sta da se doda ili sl...
[ impaque @ 05.11.2003. 20:29 ] @
[sarkazam]Kako li se toga nisu dosetili ovi ostali "amateri" što prave one kvazi-distribucije, ccc...[/sarkazam]

1. Skida se vmlinuz?!?! Dečko...
2. Kakav sad pa mrežni servis?
3. Patch paketi... Joj, koliko li tu tek kombinacija ima... Recimo, ne dopadne mi se nova verzija zsh-a - kako ću da vratim staru? Da de-patchujem? i tako u nedogled... (to je ujedno i najjači argument za modularnost paketnog sistema, dok ti težiš monolitnosti...) A te BOFH kvazi-argumente "XML baza, mrežni servis, vmlinuz/moduli (munje, gromovi, kzzt)" ostavi za neko drugo mesto ;P

Evo, ja imam predlog šta da se oduzme: sve. ;)

PS: Jesi li video nekad Gentoo na delu?
[ impaque @ 05.11.2003. 20:38 ] @
Hm, dečko, upravo sam još jednom pročitao http://linuxland.linux.org.yu/projects/oxalis/ ... Ti mora da si blesav, pošto nit je prvi april, nit smo mi u dummy modu. Jel se ti to malo zekiš sa nama ovde (da se fino izrazim, jel...) ?! Ono tamo je čista, ama najčistija demagogija.

Smešno, u najmanju ruku. Jadna ta distribucija koja prihvati ovaj paketni sistem. Siroti mladiću... Taj avion ti neće poleteti.
[ tOwk @ 05.11.2003. 21:19 ] @
Da ne pričam o već rečenim stvarima (zaista preporučujem da pogledate kako Debian „pakuje“), moram da se zapitam zašto je u ovako šturoj specifikaciji stavljen akcenat na konkretna tehnička rešenja.

Npr. pominje se Qt, a jasno je da nije izvršeno nikakvo vrednovanje postojećih biblioteka, njihov kvalitet itd. Čak, ne znam ni čemu on treba da služi. Zatim, govori se o .tar.bz2 paketima, a nikakvo objašnjenje za to nije dato.

Kako je već rečeno, DEB/APT format je jedan od najboljih (hm, sigurno i najbolji), i zaista ne vidim da ćete išta obezbediti izradom novog formata (a ko je vešt sa dd-om može i direktno iz DEB arhive da izvuče .tar.gz [tj. oba] — bar se sećam da sam to ranije radio, pa nije nimalo nepristupačan za obično pregledanje, što bi se moglo smatrati prednošću jednostavnog sistema).