[ achris @ 01.09.2008. 01:44 ] @
Pozdrav svima!

Imam ADSL modem preko kojeg idem na net.Posedujem gore naveden router takodje.
Sada bi ja hteo da PC1 kada je konektovan preko ADSL-a i povezan LAN kabelom na linksys
da linksys bezicnim putem deli ADSL konekciju kako bi mogao da idem na net sa laptopom i
sa PC2 iz druge prostorije koji takodje ima WiFi karticu.

Jednostavno hocu da uradim WiFi mrezu u lokalu ali da koristim i ADSL liniju a nece me sreca...
Moze li neko da mi pomogne?

U linksysu je fabricki firmware.

Unapred hvala svima

Pozdrav.
[ nkrgovic @ 01.09.2008. 11:28 ] @
Ubodes mrezni izlaz iz ADSL-a u ruter, povezes comp u njega i aktiviras njegov wireless.... Problem je? Sve ti pise u uputstvu za ruter. Jedino mozes imati problem ako ti ADSL modem nema prezni port - u tom slucaju ces morati da ga menjas.
[ achris @ 01.09.2008. 15:03 ] @
U tome i jeste problem sto ADSL modem nema LAN prikljucak samo RJ45 i USB.
U principu,ako vec imam konekciju na net preko ADSL modem ili obicnog modema
ili bilo cega na kompu zasto nebi mogao da share-ujem tu konekciju?
Nosac podataka dalje moze da bude i drugi komp preko switch-a zar ne?
Samo u ovom slucaju bi spoj izmedju laptop-a i kompa koji je na netu bio [reko router-e
i WiFi putem.Zar ne?

Mislim da se ne snalazim sa linksysom i ne znam da ga podesim ili me nesto drugo koci.

Hvala na svaki savet u svakom slucaju.

Pozdrav.
[ Librabicboj @ 01.09.2008. 15:59 ] @
Citat:
achris: U tome i jeste problem sto ADSL modem nema LAN prikljucak samo RJ45 i USB.

???????????????

""Nema LAN, ima samo RJ45"????

PA sta je onda RJ45? a Sta LAN?
[ nkrgovic @ 01.09.2008. 16:30 ] @
OK, moze i tako. Znaci, imas dva nacina:

- Spojis mrezni kabl iz modema (RJ45) na ulaz od rutera. Povezes comp i LAN port rutera i ukljucis wireless.

- Spojis modem u racunar, pa mreznu kartu iz racunara na ulaz od rutera. Aktiviras ruter da radi kao AP.

Prednost ovog prvog je uglavnom to sto ti je onda ruter, a ne racunar na netu, sto smanjuje mogucnost direktnih napada. Uz firewall ugradjen u taj ruter time bi dobio dosta na sigurnosti. Naravno, izbor je samo tvoj...
[ achris @ 01.09.2008. 20:39 ] @
Librabicboj - ja se izvinjavam u pravu si. Greskom i ne znam kako ali sam napisao da modem ima RJ45 umesto RJ11.
Izvinjavam se moja greska.

RJ45 je LAN Librabicboj je u pravu
RJ11 je telefonski prikljucak.

Evo i tip modema: Sagem F@st 800 E4

Hvala momci u svakom slucaju na vreme Vase.

Pozdrav.
[ Aleksandar Đokić @ 02.09.2008. 00:08 ] @
ako ima samo USB onda ti ne gine poseban racunar za rutiranje, i to, iz modema u njega pa iz njega dalje moze i switchom, i obicnim ap-bridge-om i routerom
[ achris @ 02.09.2008. 00:33 ] @
guslac: to mi i treba.
Trenutno imam racunar gde je USB-om povezan ADSL modem.Modem je povezan sa RJ11 na tel liniju.
LinkSys wrt54g ruter je povezan preko LAN kabela na isti komp i postavljen kao AP.
E sada se javlja problem.
Sa racunara na koji je povezan ruter mogu da upravljam ruterom preko LAN kabela.
Preko laptopa isto mogu da upravljam ruterom preko WiFi-a.

Sve ovo radi.Kada se konektujem na racunarau na internet i pokusam sa laptopom da surfujem
koji je prikljucen na ruter putem WiFi-a e to vec nemere.Nece napolje na net sa laptopom.

Na racunaru koji je u principu isto ruter shareo-vao sam ADSL konekciju i opet nista. :-(

Moram da dodam da nikada do sada LinkSys ruter nisam podesavao.Mozda greasim negde.

[Ovu poruku je menjao achris dana 02.09.2008. u 01:48 GMT+1]
[ mulaz @ 02.09.2008. 00:37 ] @
A zaso ti ne zovnes providera, pa da ti daju modem koji podrzava i rj45 i resavas sve svoje probleme? mislim da cak da kupis nov modem, izadje te jeftinije nego struja za onaj stalno-ukljuceni komp posle par meseca.
[ achris @ 02.09.2008. 09:11 ] @
mulaz: hteo bi da naucim kako se ovo moze sa ovakvom opremom da se izvede.
Sve ovo me interesuje iz "naucnog" dela... Hocu da naucim i ovo...

Ne verujem da je to nemoguce sa ovakvom opremom da se resi.U principu imam
sve uslove da proradi samo trebalo bi da se podesi sto mi bas ne ide od ruke...