[ wlada_85 @ 01.09.2008. 23:31 ] @
Evo pokusavam da otvorim ovu temu, nadam se da ce nekome pomoci (ako ima nekih ko sto sam ja)... Inace njen cilj je da uz pomoc jednostavnik (da kazem prepisivackih) naredbi svako ko hoce da napravi AP od starog kompa, da to moze i da uradi... Znaci poceo sam da instaliram MT bez ikakvog znanja o mrezama... Inace imam neki stari IBM racunar... U njega sam stavio LAN i WLAN karticu... (iz razloga sto je wlan kartica pod winom KRS) Kao prvo susreo sam se sa problemom instalacije MT na racunar koji trazi da mu first boot device bude floppy (u suprotnom ispisuje boot sequence error)... Problem se lako resava pravljenjem startup diskete a nacin pravljenja i potrebne fajlove cu priloziti u fajlu startup... Prilikom instalacije treba stiklirati: pored onih koji su navedeni na sajtu : http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2.9/guide/cdinstall.php treba stiklirati i wireless da bi se instalirao driver za istu... Naravno mogu se i stiklirati sve stavke, ali ja ne bih da mi nepotrebni procesi zamaraju procesor... Posle par minuta instalacija je zavrsena... prilikom logovanja user je admin a pass nema (nepostoji)... Da bi se proverilo da li je MT prepoznao uredjaje koristi se naredba: /interface print <enter> Kao rezultat ovog kucanja dovije sledeca forma: # name MTU MacAddress ARP 0 R etherl 1500 bla bla bla enabled 1 X wlan 1500 bla bla bla disabled u koloni oznacenoj sa # je redni br uredjaja... u ovom slucaju 0 ili 1... R oznacava da je kartica ENABLED, X oznacava DISABLED... da bi didabled karticu prebacili u enabled (odnosno da iskljucenu ukljucimo) koristimo naredbu /interface enable 1 gde je 1 redni br uredjaja.. Radi lakseg snalazenja karticama se mogu dodeliti i druga imena naprimer lan karticu cemo nazvati LAN, wireless karticu WLAN... To cemo uraditi na sl nacin: /interface <enter> set 0 name LAN <enter> set 1 name WLAN <enter> sad kucamo naredbu / print da vidimo jel sve ok... Sad treba da dodelimo IP adresu mreznoj, odnosno wireless kartici... Naravno treba i racunaru sa kojeg ce se pristupate APu... Za dodelu adrese mreznoj odnosno wirelwss kartici treba koristiti komande: /ip address add address=192.168.1.1/24 interface=LAN (dodeljena adresa LAN kartici)... /ip address add address=192.168.1.2/24 interface=WLAN (wireless kartica)... za dodeljivanje ip adrese racunaru radimo sledece: povezemo racunare crossfire utp kablom... onda properties konekcije, pa na tcp/ip properties... e tu cemo dodeliti adresu racunara 192.168.1.3 subnet maska ce se sama upisati kada se klikne za gareway ce biti adresa lan kartice 192.168.1.1 a i DNS adresa ce biti ista. Ovako treba da radi... (naravno treba voditi racuna kako se kucaju adrese kartica) Ps, zaboravih da kazem hteo bih da ova tema bude namenjena samo za iskustva i pomoc kako bi se na jednom mestu u par redova napisalo nesto osnovno sto bi mnogima omogucilo da bez pred znanja o mrezama naprave ap uredjaj... Znaci zelim da se sve iznosi pojednostavljenim recima... Hteo bih i iskustva ljudi koji su radili instaliranje MT da cujemo (citati procitamo) sa kakvim su se problemima sretali... (i resenja ako ih je bilo) Znaci cilj ove teme nije da samo ja instaliram moj AP (snalazim se ja polako), vec da svi koji se odluce da to sami instaliraju urade to za manje od 1h... (i to bez ikakvog pred znanja da dobiju internet)... [Ovu poruku je menjao wlada_85 dana 02.09.2008. u 00:57 GMT+1] [Ovu poruku je menjao wlada_85 dana 02.09.2008. u 17:40 GMT+1] |