[ hrizi @ 05.09.2008. 04:32 ] @
Zanima me da li iko zna ikakve informacije oko apliciranja za Erasmus Mundus program?

Na njihovom sajtu ima objasnjenje samog programa ali nigde ne mogu da nadjem gde u Srbiji mogu da apliciram za ovaj program niti neko normalno objasnjenje programa za studente iz Srbije posto se nazalost vodimo kao zemlja treceg sveta i nisu nam iste mogucnosti kao na pr zemljama clanicama EU!

Molim vas za bilo kakve informacije veoma su mi potrebne a verovatno i mnogima posto dotok informacija medju studentima o ovom programu je jako slab nazalost.

Unapred hvala
[ brankica_o @ 12.03.2009. 15:54 ] @
Pozdrav svima. Moj zakasneli odgovor možda neće biti od koristi pokretaču teme, ali evo nekih informacija o programu Erasmus Mundus.

Erasmus Mundus je program Evropske unije za master studije (od sledeće godine i doktorske). Trenutno postoji preko 100 različitih master programa iz raznih oblasti, možete ih pogledati ovde:

http://ec.europa.eu/education/.../mundus/projects/index_en.html .

Svaki od ovih programa organizuje konzorcijum od najmanje tri evropska univerziteta, a studenti za vreme studija borave u najmanje dve različite zemlje. Predavanja su uglavnom na engleskom, ali su negde i na francuskom, španskom i sl. Za studente iz trećih zemalja, a to su zemlje koje nisu članice Evropske unije ili zemlje kandidati ili Norveška, Island i sl., a u koje spadamo i mi, godišnja stipendija iznosi 21 000 eura. Ta cifra je dovoljna da pokrije sve troškove života i školarine. Cifra je relativno velika, ali od kursa do kursa zavisi koliko će vam para preteći (koliko je skupa zemlja, školarine variraju od univerziteta do univerziteta), ali i u najgorem slučaju pokriva sve troškove. Određen broj stipendija je namenjen baš za studente iz Srbije, BiH, Crne Gore i sl. Prijavljujete se direktno konzorcijumu univerziteta preko njihovog sajta, a oni ako vas prime traže odobrenje od EK za stipendiju.

Erasmus Mundus treba razlikovati od Erasmus programa koji je program razmene evropskih studenata na osnovnim studijama.

Ja sam Erasmus Mundus student iz prethodnih generacija i jedan od predstavnika organizacije bivših studenata EM-a za Srbiju. Bila sam u Italiji i Francuskoj u okviru programa Masters in Earthquake Engineering and Engineering Seismology.
Ako imate pitanja, slobodno pitajte. Možete mi poslati i mejl.

Pozdrav
Brankica
[ yeki @ 20.03.2009. 22:27 ] @
Jedno pitanje - ako se ovde zavrsi master, ima li se pravo aplicirati za ovaj program i stipendiju (tj. za jos jedan master)?
I koliko sam shvatila - konkurs se otvara nekad u sept, a odgovor se dobija tek u maju??
[ brankica_o @ 21.03.2009. 14:16 ] @
Možeš se prijaviti i ako već imaš jedan master, čak ti to može biti i plus.

Kad sam se ja prijavljivala, konkurs je otvoren 1. decembra, zatvoren 31. januara, a odgovor sam dobila sredinom marta. To je bio prvi odgovor u kome su rekli da su me oni primili na master i da se čeka odgovor od Evropske komisije o stipendiji, ali da je to uglavnom formalnost. Mislim da je definitivan odgovor stigao u maju.
[ yeki @ 21.03.2009. 21:49 ] @
Hvala ti na odgovoru :)
Takodje me jos zanima da li se bira univerzitet (od ona ponudjena 3-4) na koja cemo ici i sta je sa smestajem (da li smo smesteni u domu ili...)?
Prvo se aplicira univerzitet, pa tek onda saljemo za stipendiju, zar ne?
[ brankica_o @ 22.03.2009. 11:34 ] @
Što se tiče biranja univerziteta u okviru konzorcijuma, svaki master je priča za sebe. Kod mene si mogao da biraš gde ćeš početi, gde nastaviti, koje kurseve slušati, a koje ne. Naravno, morali smo da skupimo određen broj bodova. Kod nekih kurseva se ne bira ništa, nego postoji plan i program koji je isti za sve i svi se zajedno sele od zemlje do zemlje. Kod nekih, opet, prva godina je zajednička za sve i počinje u zemlji koji oni u konzorcijumu odrede, a za drugu godinu postoji konkurs, pa onaj ko je bolje kotiran ima veće šanse da dobije zemlju koju želi. Kao što vidiš, ima raznih opcija tako da na sajtu određenog mastera treba proveriti šta je slučaj.

Smeštaj je u domu i to sređuje fakultet. U principu, svako može i sam da traži smeštaj ako mu se dom ne sviđa, ali to je uglavnom teško izvesti ako nekoga tamo ne poznaješ.

Prijave se šalju konzorcijumu i tu je što se tebe tiče kraj. Ako te prime, oni šalju zahtev Evropskoj komisiji za stipendiju.
[ yeki @ 22.03.2009. 12:39 ] @
Hvala ti puno jos jednom :)
[ zaluzina @ 27.08.2009. 14:49 ] @
imam par pitanja,i fala bogu nasla sam vas koji znate sta pricate(konacno neko!!)
ovako.
sada upisujem 4. godinu odnosa sa javnoscu i zelim da idem n a master studije 2010/2011 preko ovog programa jer nude par programa koji mi se vrlo dopadaju.zanima me sledece:
da li ja polazem toefl test pre samog prijavljivanja,da li jos neke testove slicne forme treba da polozim,da li preporuke profesora i prevod ocena treba da bude gotov pre konkurisanja.
da lis e prijavljujem na ovom njihovom sajtu odma(mozda) pa im naknadno saljem papire....
sva sam zbunjena,sve mi se mesa ne znam odakle da pocnem...

hvala vam!
[ brankica_o @ 29.08.2009. 14:51 ] @
Mislim da je prijavljivanje isto za sve kurseve. Prvo popunis prijavu na sajtu konzorcijuma koji te zanima, odštampaš tu prijavu i pošalješ je zajedno sa ostalom dokumentacijom koju oni traže na njihovu adresu. Tako da treba da imaš već položen i TOEFL ili koji ispit oni već traže. Kod mene se moglo birati TOEFL ili IELTS, a priznavali su čak i neke lokalne sertifikate za studente iz Evropske unije. Ja sam polagala IELTS, a ti proveri na sajtu šta oni tačno traže na masteru koji te zanima, pa to polaži.

I još nešto. Kod mene je bilo da se možeš se prijaviti i pre nego što diplomiraš, pod uslovom da ćeš diplomirati pre starta mastera, odnosno septembra. To se razlikuje od mastera do mastera, ali su dosta fleksibilni i uvek im možeš pisati ako imaš neki problem sa bilo čim.
[ zaluzina @ 30.08.2009. 21:57 ] @
hvala ti puno!dosta mi jasnije:)
[ zaluzina @ 31.08.2009. 16:11 ] @
da li kad popunim ovu prijavu i sve ostalo skupim,i posaljem na konzorcijum koji m i odgovara,da li se ja tada prijavljujem i za stipendiju i fakultet koji zelim?da li te 2 svtari se rade na taj nacin tj odjednom?
[ brankica_o @ 31.08.2009. 21:52 ] @
Da, sve se obavi odjednom. Ti se prijavljuješ fakultetu, koji je koordinator tvog mastera, i za master i za stipendiju. Videćeš, kad izađe konkurs i kad kreneš da popunjavaš prijavu, sve će ti se razjasniti.
[ zaluzina @ 01.09.2009. 10:55 ] @
ok,kapiram sad sve...sad sve ima smisla:) smao jos jedna stvar kada su ti konkursi?koji mesec,vidim ovde nesto ppise decembar a onda april...a nece da otvori te neke prijave pa ne mogu da znam sta je za sta..

hvala ti puno za ove informacije!!
[ brankica_o @ 01.09.2009. 22:47 ] @
Konkursi se obično objavljuju početkom decembra, bar je tako bilo do sada, i traju oko dva meseca. Ali, proveravaj češće sajt mastera koji te zanima, čisto da ti ne promakne ako nešto promene.
[ zaluzina @ 02.09.2009. 08:57 ] @
ok,i jeste logicno sad kad pogledam:)
(jos jednom hvala ti puno sto mi ovako brzo i jasno odgovaras:))

Jos jedna stvarcica,na koji nacin da ih obavestim da ne mogu do kraja aprila da diplomiram,ostace mi 3 ispita za jun.ovde pise da nema naknadnog slanja dokumentacije,tako mi da mi ne vredi da deo posaljem u toku konkursa a neke dokumente nakon toga.kako to da izvedem,tj.kome da se obratim za to?
[ zaluzina @ 02.09.2009. 15:20 ] @
da li postoji sansa da ne radim toefl uopste?
za moj 1 izbor je firenca i tu pise :università degli Studi di Firenze, Italy:
For the academic year 2007/08 the Italian language abilities of the applicants are checked during the individual motivational interviews.

a za drugi mi je engleska,da li gledam sta je potrebno samo za domaci(prvi izbor)sta treba da se polaze?
[ brankica_o @ 03.09.2009. 11:42 ] @
Mislim da ti je najbolje da se za sve nedoumice obratiš sekretarijatu ustanove koja je koordinator. Na sajtu gde se prijavljuješ uvek ima kontakt osoba koja je zadužena za sva pitanja. Napiši im mejl, tako ćeš dobiti najrelevantnije informacije, umesto da mi ovako nagađamo.
[ cobanica @ 15.10.2009. 10:28 ] @
Zdravo Brankice,
mene zanima tvoj utisak o ovim studijama.
Kakav je nacin rada? Da li se razukilje od ovog ovde?
Kakva je situacjia posle da li moze da se ostane tamo i radi?
Da li si imala praksu i kakva iskustva nosis odande?

Eto ako ti nije problem, napisi nam nesto o tome.
Hvala unapred
[ bajinv @ 02.12.2009. 03:02 ] @
pozdrav svima.
ja sam diplomirao na fakultetu za sport i fizicko vaspitanje u nisu. i to skoro. pre pola godine. engleski govorim solidno ili vrlo dobro, a francuski skoro da i ne znam. znam dosta reci ali sam sve zivo pozaboravljao sto smo ucili u skoli.
interesuje me kako mogu nastaviti studije u francuskoj, pariz ili okolina? sve sto je vezano za sport i fizicko vaspitanje dolazi u obzir. profesor, trener, menadzment u sportu, ... to bi verovatno bile master studije. gde da se javim, kako da nostrifikujem diplomu, sta je potrebno od dokumenata, koliko kosta? da li erasmus program moze da mi pommogne?
ako neko ima slicno iskustvo ili pak zna precizno sta treba, bio bih mu vrlo zahvalan. u nadi da ce neko pomoci. unapred zahvalan Vladimir.
pozdrav svima