Hvala na ovom dokumentu i na slikama, a sada ja bih da se nadovezem u mojoj temi i da vas pitam neke stvari oko transformatora a vi mi odgovorite ako znate.
1.
Citat:
Jezgra naših transformatora su izgrađena od najkvalitetnijeg uvoznog trafo lima oznake 3407, vakumirana u visokom vakumu kako bi se izbeglo zujanje transformatora.
Sta znaci ovo "vakumirana u visokom vakumu" i kakve to veze ima sa zujanjem ili zvukom koji proizvodi transformator prilikom rada.
2.Zasto se koristi bas lakirana zica za izradu transformatora i u ostalom namotaja rotora....
3. Procitao sam nede na netu da transformatori koriste neke "termo osigurace" kazite mi zna li neko nesto o njima, mislim posto su osiguraci sigurno se dele prema nazivnim strujama kao i obicni od 2,4,6,10,16,25 .... A a posto imaju ovo termo u imenu mozda se dele po temperaturi, pojasnite mi to malo, imaju li neke posebne oznake ti osiguraci.
Izivnite ali ja sam tek 3. god. Elektrotehnicar Energetike pa mislim da je to jedan dovoljan razlog da mi se oprosti sto ovo ne znam, a nije sramota pitati vec neznati :)
Hvala unapred i pozdrav svima ! ! !