[ kuza @ 07.09.2008. 13:56 ] @
Evo prosao je i upis besplatnih akcija uskoro bi trebali dobiti prve pakete akcija!E sad nam trebaju informacije kako na najbolji nacin iskoristiti te akcije!Po zakonu akcije mozemo: da cuvamo i time ostvarujemo pravo na dividendu |Dividenda je deo dobiti preduzeća koja se raspodeljuje akcionarima srazmerno broju akcija koje akcionari poseduju.| Mozemo da ih poklonimo,i naravno mozemo da ih prodamo!E sad ja postavljam pitanje na osnovu nekih mojih razmisljanja i ako nisam ekonomista sluzim se nekom zdravom logikom!Te akcije koje smo dobili su u najvrednijem drzavnom sistemu NIS, JAT, TELEKOM, EPS, GALENIKA I AERODROM “NIKOLA TESLA” prosto receno da li neko misli da ta preduzeca mogu da propadnu,obzirom eto Telekom je u mom domenu pa cu napraviti jedno poredjenje. Telekom Srbija A.D. je osnovan 1997 godine a sada je najveci gigant u Telekomunikacijama!Na osnovu svega toga mislim da ova preduzeca mogu samo da jacaju a nikako da propadnu i voleo bih da otvorimo pitanje sta je bolje da li prodati odmah akcije i kupiti mozda u nekom drugom preduzecu koje ce se brze razvijati ili ostaviti akcije u ovim preduzecima!Konkretno interesuju me odgovori o trgovini na berzi a ne odgovori tipa prodaj akcije uzmi 1000 eura i renoviraj stan!Zanima me i da li je moguce prodati akcije u ostalim preduzecima NIS, JAT, EPS, GALENIKA I AERODROM “NIKOLA TESLA” i kupiti u TELEKOMU!
[ xenox @ 07.09.2008. 15:00 ] @
Mozes trenutno da odes kod fotografa.
Pravo na akcije si iskoristio, i akcijama raspolazes kad si upisan u centralni registar. Onda odes kod brokera, pa das na prodaju one koje neces, pa posle od tih para kupis one koje hoces - sto bi ti rekao izvrsis zamenu. Sto se pomenutog zdravorazumskog razmisljanja tice, to okaci macku o rep jer ovi sto uredjuju pravila igre nemaju zdravog razuma.
Eh, da - dividenda - preduzece nije obavezno da deli dividendu, vec moze da ulaze kapital u dalji razvoj cime ce skakati cena akcija, ali bez prodaje istih nista od para.

Ovde sve moze da propadne, ako tako treba.

"gigant u Telekomunikacijama" - hahaha. Pa sa ovakvim monopolom to i nije problem.

1000 evra za igranje na berzi je smesno. Savki nalog za transakciju brokeru placas (koliko sam razumeo ne placaju se transakcije samo za ove besplatne do 2011), pa placas PDV na dobitak, a uvek mozes i da puknes...

P.S. sumjnam da ce biti blizu 1000E
[ dejanandj @ 18.01.2009. 01:35 ] @
Od tih 1000 evra nece biti nista i to je jasno. To je bilo samo jos jedno predizborno obecanje za naivne gradjane. Bice dobro i ako se dobije po nekoliko stotina evra. Znam dosta njih koji razmisljaju u fazonu bolje ista nego nista, pa bi bili srecni i ako dobiju 100 evra. Nerealno je ocekivati tih 1000 evra, jer se za besplatne akcije prijavlo blizu 5.000.000 gradjana, sto je i iznenadilo vlasti (ocekivali su i najavljivali cifru od oko 4.000.000). Prodajom tih firmi ne moze da se pokrije tih 5.000.000.000 evra, jer veci deo tog novca bi trebalo da ostane u drzavnoj kasi.

Nije moguce birati iz kojeg preduzece uzeti akcije.

Dividenda? Tu jos manje nade. Ne znam da li neko isplacuje dividendu, ako je ucesce daleko ispod 0,01%.