[ anon157690 @ 07.09.2008. 16:47 ] @
U prethodne dve nedelje, nakon kupovine telefona, stavljao sam razne programe i igrice u svrhu testiranje. Nešto je instalirano u memoriju telefona (6120 classic) a veći deo na memorijsku karticu. Isto tako nisam mogao da izdržim sa tako malo memorije pa sam uzeo microSD od samo 1Gb, **biga nije bilo više para a sad bi tu karticu izvadio i stavio 4Gb.

Ono što me dakle interesuje je pravilan postupak vraćanja telefona u ono stanje kao što je bio kada sam ga kupio kod ovlašćenog dilera, upalio sam telefon (bez sim kartice) i on me je pitao za zemlji/datum/vreme... shvatate već, znači sve bi da vratim na podrazumevano stanje bez memorijske kartice, jer ja sam za zvono stavio pesmu koja je na memorijskoj, isto za sms itd. a onda bi stavio samo ono što mi je stvarno korisno od programa i tek 2-3 zanimljive igrice. Ista stvar je sa temama, ja stavio nekoliko ali većina menja i ikonice što mi se ne sviđa, one originalne su mi baš lepe.

Našao sam u telefonu i stavku pod nazivom Podešavanja->Podešav.tel.->Opšte->Fabrička podeš. Hoće li to deinstalirati sve što sam stavio ili u bilo kojoj varijanti moram ručno da skidam sve što je instalirano. Čisto da napomenem, ja bi da zadržim sve ono što je instalirano od strane proizvođača i domaćeg dilera kao što je srpski jezik interfejsa isl...
Ili, sad baš razmišljam, da prvo aktiviram "Fabrička podešavanja" a onda formatiram memorijsku karticu da mi ne bi posle izbacivao greške kada pokuša da pristupi nekom fajlu koji više ne postoji, međugim tako ono što sam stavio u memoriju telefona i dalje ostaje tu jer ona se ne formatira ???

I ujedno da pitam još nešto, instalirao sam PCsuite (v7.0.8.2) i kad treba da spojim telefon lepo kliknem na Click here to connect a phone ispratim proceduru i sve super (možda može jednostavno samo ukopčati telefon bez pomenute procedure, nisam probao, nije ni bitno) ALI, nigde nema opcije Disconnect a phone kao što je recimo kod usb memorijskih privezaka procedura za "sigurno" isključenje, pa kako se onda "sigurno" ili bolje reći bezbedno isključuje telefon ??? ako izađem iz PC Suite-a (komplet ga ugasim) i odem na zelenu strelicu u sistemskom delu task bara (kod sata) i kliknem na telefon izbaci uvek da neka aplikacija pristupa telefonu i da nije moguće bezbedno ga isključiti... onda odem u task manager, ubijem "NclUSBSrv.exe" i onda hoće da ga isključi ali sam sasvim siguran da to nije pravi put tj. dobro rešenje. Druga varijanta mi je čupanje kabla a pošto nigde nema indikatora da li pc suite pristupa telefonu ili ne to bi moglo biti veoma loše rešenje (primetio sam da pcsuite periodično i kod svakog spajanja telefona učitava sms poruke i kontakte).

Unapred hvala svima na pomoći
Izvinjavam se ako sam udavio ali eto samo želim da moj prvi simbian telefon, kojim sam prezadovoljan, dugo i lepo funkcioniše.
[ gti2 @ 07.09.2008. 17:30 ] @
Na bas fabricko stanje ga ne mozes vratiti,ali mozes na nesto priblizno tome.Ovaj postupak se zove hard reset i vrsi se ukucavanjem koda *#7370# .Ovom procedurom se sva podesavanja vracaju na fabricka,a sve sto se nalazi u memoriji telefona se brise(pesme,video,programi itd).Na zalost,ovim resetom se brisu i preinstalirane igre i programi sa kojima je telefon dosao u ruke vlasnika(ostaje Office).Posle ovog reseta,svi programi prethodno instalirani na karticu postaju neupotrebljivi(kao i kod Windows-a kad bi hteli da vratimo stari Program Files na sveze instaliran Windows).Moj savet je da na kartici drzis samo multimedijalni sadrzaj,a programe instaliras na telefonsku memoriju.Sto se tice diskonektovanja kabla preko PC Suite-a mogu da kazem da ja svoj telefon "cupam" sa kabla,a kad je u mass storage modu idem na desni klik,pa safely remove hardware.
[ Zekica @ 07.09.2008. 17:33 ] @
Vraćanje telefona na fabrička podešavanja se radi tako što izvadiš memorijsku karticu (možeš je i formatirati, ako ćeš je ponovo ubaciti u telefon), ugasiš telefon, i onda:
- pritisneš i držiš tastere: * (zvezdica), 3 i taster sa zelenom slušalicom,
- pritisneš (kratko) taster za paljenje
- držiš ova tri tastera dok se na ekranu ne pojavi poruka "Formatting..."
- kada se ona pojavi, pustiš tastere

Ovo će vratiti telefon u stanje kao kad je kupljen.

Postoji i kod koji možeš otkucati da bi dobio isti efekat, ali on ne radi u 100% slučajeva. Kod je:
*#7370# nakon koga kucaš security code koji je (ukoliko ga nisi menjao) 12345
[ zzviktor @ 07.09.2008. 17:54 ] @
Sifra *7370# vraca telefon na fabricko podesavanje i formatira ga...
[ gti2 @ 07.09.2008. 18:00 ] @
Citat:
Ono što me dakle interesuje je pravilan postupak vraćanja telefona u ono stanje kao što je bio kada sam ga kupio kod ovlašćenog dilera

U prvom postu nije pitano samo za podesavanja vec za generalno stanje.
[ anon157690 @ 07.09.2008. 19:04 ] @
Paaa, telefon je kupljen kod mobisa, ja ne znam da li su oni nešto stavljali na telefon ili je to sve odradila nokia za njih.

Od onoga što sam pronašao na telefonu u "Mediji" su bili Diktafon, Radio, Flash Player, RealPlayer i Kamera u "Ekstra" sam našao Konvertor, Kalendar, Beleške, Kalkulator i Sat, "Aplikacije" Quickoffice i Adobe PDF i još neke gluposti tipa Ćaskanje, Dobro Došli Pomoć, GPS podaci, Orijentiri, Web, Vodić Preuzimanje i MTS Meni "Igre": Marble, City Bloxx i Highroller Casino. Voleo bi da sve osim igara ostane posle čišćenja kao i interfejs na srpskom, izgleda da je ovo jedini prevedeni interfejs koji mi odgovara :)
[ gti2 @ 07.09.2008. 19:19 ] @
Ostace ti sve,ne brini.
[ anon157690 @ 12.09.2008. 22:29 ] @
Dakle evo čisto da potvrdim, zaista je sve što je trebalo da ostane i ostalo, telefon se posle restarta ponašao isto kao kad sam ga kupio (pitao me za zemlju, datum...) sve je znači prošlo OK, sad sam stavio sve one programe koji su mi korisni a djubre obrisao, koristio sam pomenuti kod *#7370# s tim što i u meniju podešavanja postoji stavka "fabričko podešavanje" koja činimi se radi isto to, doduše nisam probao.

Usput stavio sam i karticu od 4Gb, transcend class 6 i funkcioniše odlično, formatirao sam je u telefonu jer tako on na kartici napravi potrebne foldere u koje onda može da se stavi sadržaj a da ga telefon automatski pročita jedino što smatram kao lošu stranu je da sve ono što se recimo stavi u folder "Images" bez obzira kako je organizovano po podfolderima, u telefonu se prikaže sve zajedno pa ako imate 10 foldera sa po 20 slika u telefonu to izađe kao 200 slika na jednom mestu pa prikazivanje thumbnailova može da potraje. Isto važi i za pesme ili video i naravno i logično, tog problema nema ako napravite recimo folder "Slike" koji telefon neće automatski učitavati pa sve tu prebacite (mislim na slike, za muziku drugi fold.)...

Inače, posle "vraćanja" telefona nije srpski jezik bio automatski izabran nego sam ja to ručno (mada ovo bi se možda desilo da sam restartovao telefon posle inicijalnih podežavanja >zemlje i jezika)

Jedino što mi sad smeta je da kada dodajem novi kontakt u imenik po defoltu svaki kontakt ima gomilu stavki te neki mrežni telefon, te video poziv, Pejdžer, Voki-Toki, Zvanje a meni to ništa ne treba i ranije to nisam imao automatski nego sam mogao da dodam ako mi baš treba, sad moram svih tih 5 stavki ručno da brišem za svaki kontakt...
[ ivancicaaa @ 14.11.2014. 13:06 ] @
Citat:
Zekica:
Vraćanje telefona na fabrička podešavanja se radi tako što izvadiš memorijsku karticu (možeš je i formatirati, ako ćeš je ponovo ubaciti u telefon), ugasiš telefon, i onda:
- pritisneš i držiš tastere: * (zvezdica), 3 i taster sa zelenom slušalicom,
- pritisneš (kratko) taster za paljenje
- držiš ova tri tastera dok se na ekranu ne pojavi poruka "Formatting..."
- kada se ona pojavi, pustiš tastere

Ovo će vratiti telefon u stanje kao kad je kupljen.

Postoji i kod koji možeš otkucati da bi dobio isti efekat, ali on ne radi u 100% slučajeva. Kod je:
*#7370# nakon koga kucaš security code koji je (ukoliko ga nisi menjao) 12345

[ ivancicaaa @ 14.11.2014. 13:09 ] @
a sta da radim ako hocu da to odradim a security code je promenjen a ja ga ne znam :(