[ sidec @ 08.09.2008. 11:46 ] @
Zaduzen sam da nadjem besplatnu/opensource grid kontrolu koja nije bazirana na .net-ovoj.

Radi se o tome, da prebacujemo stari projekat na .net 3.5 i sad nam treba neka server side grid kontrola (da nije chisti javaScript nego da se moze i bind-ovati). U starom projektu smo imali nash, napravljen od nule, mnogo opasan grid koji je podrzavao inline editing, dodavanje i brisanje redova na klijentu itd. E sad poshto su nam korisnici vec razmazeni i navikli na komfor starog grida, korishcenje .net GridView-a sa sve onim retardiranim nachinom editovanja pada u vodu.

Ja evo trazim neko rjeshenje vec par dana, nashao sam onaj projekat sa ExtJS Ajax.net Extender-ima, koji radi i izgleda odlichno u readonly modu, ali u edit modu pravi gluposti (npr. ima samo jedan event "OnCellEdited" i za svaku promjenjenu celiju pravi callback, a submit cijelog grida ne moze da se uradi).

Za editabilni grid sam suzio izbor na "Sigma Grid" (http://www.sigmawidgets.com/), koji i nije toliko losh, ali je pure JS, sa minimalnom integracijom sa .net-om. Tako da i oko njega ima posla da se napravi neka vrsta bind-ovanja.

Problem u svemu tome da mi uopshte ne mirishe ideja da se koriste dva posebna grida u projektu (jedan rid onli i jedan editable), jer bi to dodatno zakomplikovalo i onako komplikovan projekat.

Ako ima neko ko se do sad nije smori i josh uvijek chita, moje pitanje glasi:
Kakva su vasha iskustva u vezi sa ovim, da li uopshte postoji ovo shto ja trazim...?
[ mmix @ 08.09.2008. 13:03 ] @
Znam da si rekao da oces besplatno, ali iskreno ako pravis pare od toga sto ne investirati. Ako ti je puno da kupis ceo suite web kontrola, npr devexpress ima samo Grid Suite koji je ispod $300. Za malo vise para imas i Infragistics-ov asp.net Suite. Za uzvrat u oba slucaja dobijas kvalitetan proizvod sa punom server i klijent side integracijom, ajax, edit, itd a pride je sve testirano i implementirano na vecini browsera, lepo dokumentovano kroz help i plus tehnicka podrska koja je jaca od newsgrupe. Male su to pare za bilo koji biznis da gubis vreme, dok ti pronadjes neki besplatni koji ce samo priblizno odraditi to sto ti treba i dok napravis workaround-e za ono sto nema potrosices vise para kroz svoj trud i izgubljeno vreme.
[ sidec @ 08.09.2008. 13:48 ] @
Pa nije bash tako bajno.
Generalno opensource je uvijek bolje rjeshenje, shto se grid kontrola tiche.
Npr. devexpress-ov grid izgleda malo bolje od obichnog, ali i dalje ima retardirani nachin editovanja(pogledaj online demo), meni treba grid koji se edituje kao u excel lupash <tab> i vozish kroz redove i kolone.
Infragistics, jednom i nikad vishe. Dokumentacija ochajna (koristeci nju, 3 dana sam pravio dodavanje novog reda u gridu, preko nekih sumanutih workaround-a), pravi minimum 12kb po redu u gridu i naravno koshta boga oca (mi smo platili oko $1500)...

Dakle idelno bi bilo neshto kao ExtJS ali samo da ima i serversku stranu.
[ mmix @ 08.09.2008. 15:06 ] @
Za devex - u online demo-u prebaci editmode u Inline i dobices ono sto hoces, sa sve tab-om. Nisam siguran za setnju po celom gridu jer nisam koristio njihov asp.net suite (samo winforms) ali pretpostaljam da podrzava batchedit mode isto kao i infra, to nije nikakva nauka.

Ne znam sto imas losa iskustva sa Infra-om, ja licno nalazim da su trenutno najbolji, mada iskreno pre 2005-e su bili upravo takvi kako ih opisujes, onda su se opametili i pregrupisali i sad su mnogo bolji i dokumentacija im je odlicna i fino opisana sa primerima (imas screen dole) i za server side i za client side object model (CSOM). Jeste da ih malo reklamiram i jeste da su najskuplji ali za $499 godisnje (toliko me sada kosta godisnje produzenje sa priority supportom) nisam nasao nista ni blizu tome. Iskreno sumnjam da ces naici na ista slicno u opensource areni i za dz, grid tih mogucnosti je veoma kompleksan i razvoj istog nije nimalo lak, nesto ne vidim da bi neko do davao za dz.

[att_img]

[ pl4stik @ 08.09.2008. 20:15 ] @
Probaj ovde i meni bas treba tako nesto pa napisi sta si uradio ako imash vremena

http://www.asp.net/community/c...allery/browse.aspx?category=25
[ sidec @ 10.09.2008. 16:26 ] @
Trenutno evaluiram WPF varijante.

npr:
http://xceed.com/Grid_WPF_Demo.html

Ako ovo bude prihvatljivo za mangement, onda so long aspx! weeeeeeeeee!
[ mmix @ 10.09.2008. 17:26 ] @
OK, al' znas da WPF nije web tehnologija? Ako prelazite na desktop instalacije onda trenutno imas mnogo vise opcija sa WinForms.
[ sidec @ 11.09.2008. 09:21 ] @
ma jok, WPF u smislu xaml fajlovi koji rade pod XBAP-om ili silverlightom... sve radi preko neta
[ mmix @ 11.09.2008. 13:06 ] @
Pa to sam i primetio da si u zabuni. XBAP nije web, to je prava pravcata WPF desktop aplikacija koji radi pod frameworkom na klijent masini (znaci klijent mora da ima .net framework), jedina direktna razlika u odnosu na desktop WPF ili Winforms aplikaciju je sto joj je canvas u okviru IE-a i sto se transparentno instalira kroz clickonce preko web-a (sto inace postoji i za winforms). Sve XBAP aplikacije i njihovi exe i dll fajlovi se instaliraju na klijent masini i mogu da se dekompajliraju (ako ti to ima nekog uticaja u pogledu poslovnih tajni i slicno), pogledaj u neki od podfoldera unutar %USERPROFILE%\AppData\Local\apps i naci ces sve ove ove fajlove. Browser ovde igra samo ulogu downloader-a i canvas-a, nema nikakve direktne veze sa web-om i thin client arhitekturom.

Silverlight sa druge strane je lightweight WPF i isto se izvrsava na klijent masini, samo sto je sandboxovan u svoj mini-framework i ne dotice lokalni OS i disk. Medjutim, posto silverlight ima svoj framework koji je razlicit od .NET3.0/WPF frameworka kontrole za WPF uglavnom nece raditi u Silverlight-u zbog nedostatka klasa; iz tog razloga proizvodjaci uglavnom daju razlicite gridove za WPF i za Silverlight i prvi je uglavnom sa "vise feature-a".
[ sstanko78 @ 18.09.2008. 08:17 ] @
Mozda ovaj http://www.webgrid.com/ nije bas 100% free, ali nije ni los