[ Urkelele @ 11.09.2008. 12:55 ] @
Na poslu posedujem jedan server i oko 20-ak klijenata. Pored servera imam 8-portni Linksys switch SD2008 BS, a posle njega dolazi D-Link DGS 1016D, i jos 2-3 sitne brzine 100mbit/s. Vise dana zaredom se kolege zale kako im mreza radi dosta sporo. Kako se ponasa? Pingovao sam server sa raznih raucnara u mrezi, na svakom se skoro isto ponasa, posalje jedno 20-30 paketa pa jedan ispadne... neki put posalje i vise. Na svaki ping odgovori <1ms (ponegde i =1ms, a mnooogoooooo retko 2ms). Sa servera kada se pinguje neki od kompova, takodje ispadaju paketi, ali mi kao time pokazuje <10ms (ovo mi nesto cudno). Primetio sam da prilikom pinga klijent-klijent za 10-ak minuta mozda ispadne jedan paket, a neki put i nijedan. Sta sam odradio? Promenio sam vise kablova od servera do switch-a, rasteretio sam ovaj D-linkov, tako da na njemu imam 6 racunara, i na linsys-u imam 6+1 racunar (ovih 12 kompa su mi najbitniji u mrezi, ostalo nije). Vise puta restartovao i server i switcheve, pokusavao da pojedinacno palim neke kompove. Posto sam imao jedan slobodan port na linksys-u, prebacio sam kabal od servera na taj port, i mreza je pocela bolje da radi, manje paketa ispada (ali ipak ispada), ali i dalje ima neko gusenje (ne toliko kao pre neki dan). Ima li neko neku ideju sta jos da pokusam? Pozdrav. |