[ cozmo_im @ 12.09.2008. 07:56 ] @
Svaki dan nesto novo. A ovo je bas novo, novo:

http://www.dpreview.com/news/0809/08091202panasonic_DMC_G1.asp

The revolution begins.

Znaci, svedoci smo ludila u narednih godinu dana.
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 08:16 ] @
Jos jedan link:

http://www.fourthirdsphoto.com/g1/

Ima i sociva na kraju.

Cena: 750e sa 14-45mm objektivom.
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 08:28 ] @
Mozda nismo svesni ali ovo menja citavu stvar u svetu DSLR-a, meni se tako cini.
Ako se u narednoj godini unapredi sve + doda HD video zapis + EVF poboljsa do te mere da ce biti savrsen + visoki ISO bude vrlo prihvatljiv a sveukupna brzina aparata na nivou sadasnjih DSLR aparata ovo ce unistiti apsolutno sve ispod FF DSLR aparata (tj. APS-C format).
Ostaje problem objektiva ali i to ce se resiti a i sad se cini da su cene oko 365 USD za 14-45 MEGA O.I.S. (znaci ispod 300e).

A sad nesto bitno za G1:

"The good news is that - even in the prototypes we've tried - Panasonic's engineers have kept true to their word; the focus is not only astonishingly fast for a contrast detect system; it's easily as fast as any conventional SLR in this class. And unlike even most mid-range SLRs you get 23 area auto AF and the ability to place a single AF point almost anywhere in the frame - and that's before you throw in Panasonic's remarkable subject tracking AF and Face Detection. I'm not convinced it's quite as good in continuous focus as it is in single shot, but until we've got a final production model I'll just say that Panasonic seems to have overcome the main problem currently associated with using live view on an SLR; focus speed."

I EVF:

"The pre production units we've played with are not fitted with 'final' versions of the viewfinder, but even so we've been very impressed with what we've seen so far. There's still the slight color 'tearing' if you move your eye too quickly (something common to all field sequential viewfinders we've tried), but the sharpness, resolution, refresh rate, brightness and color are excellent. The real revelation is when you try it next to the Olympus E-420 (using our tried and tested method of putting a camera up to each eye); the G1's viewfinder image looks huge (it's at least 50% larger), and a lot brighter with a standard zoom attached. There's no doubt that electronic viewfinders aren't going to replace optical reflex finders for all applications in the near future (the display gets quite noisy in very low light, and it will inevitably impact on shutter lag), but this is a real move in the right direction - it's perfectly possible to check critical focus using the EVF, and there seems to be very little video lag."
[ Zarko Silic @ 12.09.2008. 09:24 ] @
Stvarno novo.
Ruzicasti dSLR.
Bas je sexi.
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 09:28 ] @
Meni bi se svideo zuti exexe...

Salu na stranu, ako u narednih godinu dana se budu dokazali modeli koji ce sigurno izaci pored ovog prvenca i ako bude imao zadovoljavajuci ISO 1600 (priblizno sadasnjim DSLR aparatima) a cena sa dva objektiva bude u rangu jednog DSLR-a srednje klase sa kit objektivom (recimo do maksimum 800e) to ce stvarno upropastiti taj segment.

Moje predvidjanje je da ce ostati hi-end APS C tela (AKA D300, 50D) i FF. Entry level DSLR-ovi ili ce preci na taj ili neki slicni format bez ogledala ili ce biti drastican pad prodaje.
[ Backy @ 12.09.2008. 09:34 ] @
ne postoji fabrički ružičast dslr, ovo nije refleksni aparat ;)
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 09:54 ] @
Ovo je buducnost za sve aparate ispod FF tela, ako i tu nekako ne smisle kako da ukinu ogledalo.

Ja bih rado posedovao ovako nesto, cenim da ce naredni modeli imati HD video, stabilizaciju u telu, perfektan EVF, vrlo dobar visoki ISO, dobre objektive za manju cenu (G1 ce biti u ponudi u kitu sa dva objektiva recimo, 14-45 i 45-200 mm, sto je 28-90 i 90-400mm taman raspon koji mene zadovoljava recimo), 5fps, minimum 23 AF tacke (kao kod G1 sad), jos brzi odziv sigurno i jos bolja tela.

Ne znam kako ce Nikon ili Canon onda odgovoriti sa DSLR-om u D40-D90 (odnosno 1000D-40D kod Canona) klasi. Bice tesko za njih.

Jer ovo ce biti manji aparati, manje glomazni objektivi, brzi isto ko i ovi, sa pribliznim kvalitetom slike, rotirajuci ekrani, kontrasni Liveview koji fokusira brzo skoro i ti DSLR-ovi, tihi su (nema zvuka ogledala), ergonomicni, cena ce biti tu negde...
[ maxa11 @ 12.09.2008. 10:01 ] @
zaista ne razumem čemu ovolika ushićenost.
Citat:
cozmo_im
Ako se u narednoj godini unapredi sve + doda HD video zapis + EVF poboljsa do te mere da ce biti savrsen + visoki ISO bude vrlo prihvatljiv a sveukupna brzina aparata na nivou sadasnjih DSLR aparata ovo ce unistiti apsolutno sve ispod FF DSLR aparata (tj. APS-C format).

i još ako se poklopi raspored zvezda, i ako se zapale Canon i Nikon fabrike, i ako...i ako...
zar ti se ne čini da ima malo previše "ako"? i zar misliš da će ostali gledati i aplaudirati Panasonicu?
samo još jedan alternativni pristup fotografiji koji neće ništa uništiti.
[ maxa11 @ 12.09.2008. 10:05 ] @
vidim da je Cosmo postovao dok sam je pisao prethodnu poruku.
Citat:
cozmo_im:
Jer ovo ce biti manji aparati, manje glomazni objektivi, brzi isto ko i ovi, sa pribliznim kvalitetom slike, rotirajuci ekrani, kontrasni Liveview koji fokusira brzo skoro i ti DSLR-ovi, tihi su (nema zvuka ogledala), ergonomicni, cena ce biti tu negde...

skoro isto, al' za malo
[ Zarko Silic @ 12.09.2008. 10:07 ] @
Ovo jeste refleksni aparat .

U LV modu biras LCD ili LVF, a u foto modu buljis standardno kroz vizir.
Kad izaberes LVF dobijes projekciju u viziru pa mozes i kroz njega da posmatras "pokretne kadrove".

(bar mi se tako cini da bi trebalo da bude).

http://a.img-dpreview.com/Prev.../Images/features/mirror_02.jpg

750 E je samo za kuciste. Na zalost.

P.S.
Mora biti dobro ako je "G"
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 10:35 ] @
@Zare:

Panasonic Lumix DMC-G1 ab Ende Oktober 2008 für rund 750 EUR (incl. 14-45-mm-Objektiv)

Dakle 750e sa 14-45mm objektivom. To je priblizno Canonu 450D sa 18-55IS.

@Maxa:

Nemoj olako shvatiti buducnost. Canon i Nikon moraju da odgovore na ovo, odnosno da naprave isto ovo jer ovo atakuje na entry level DSLR klasu (znaci recimo Nikon D40, D60, Canon 450D recimo), a to sto sam napisao, HD video i sva ostala poboljsanja su vec najavljena od strane Panasonica za pocetak 2009. godine tako da necemo dugo cekati.

Probao ga je Jeff Keller i evo utiska o brzini fokusa:

"I was blown away (to put it mildly) with just how fast the AF performance was. It's easily on par with both digital SLRs (with their live view off, of course) and point-and-shoot cameras."

Taj sistem, kontrasni AF, ima nebrojene mogucnosti za fokus tacke i mrdanje istih po kadru + razne druge stvari. A da ne govorim kad puste i video zapis od 1080p sa 60fps neograniceno (sledeci model). Plus uskoro ce krenuti Olympus, dakle tu su Zuiko objektivi, pa Leica...

Znaci Canon i Nikon moraju da odgovore na ovo. Nece ovo ugroziti D300, 50D, eventualno i D90, ali ostatak ispod toga itekako hoce...

Ovo je manje i od E-420 koji je najmanji DSLR.
[ Ivand @ 12.09.2008. 11:25 ] @
Stim da ovo nije DSLR, vec prosumer sa izmenjivim objektivima...
[ Zarko Silic @ 12.09.2008. 11:39 ] @
Nije prosumer.

Ogledace, ogledalce, moje,
najmanji na svetu, ko je?
[ maxa11 @ 12.09.2008. 11:43 ] @
uh, [email protected] kartica treba da bude za 5min ovakvog snimka...
koliko vidim, jedina prava prednost je šetnja fokusne tačke po kadru; sve ostalo je kozmetika. gabariti će mnogima više biti mana nego prednost.
a da ne spominjemo malecni senzor...
@Žarko
a šta je ako nije prosumer? dSLR - Digital Single Lens Reflex. gde je kod ovog mališe i S i L i R? ostade samo D

[Ovu poruku je menjao maxa11 dana 12.09.2008. u 12:58 GMT+1]
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 11:57 ] @
Digital interchangeable lens camera system je naziv za ovaj aparat, verovatno i za ceo sistem.

Najavljeni objektivi za pocetak 2009:

14-140mm f4-5.6 OIS HD (28-280)
7-14mm f4 (14-28)
20mm f1.7 (40)

Sample fotka (45-200mm), JPG. Ovakav koloritet ne daje nijedan prosumer:

Crop 100%:

[ Zarko Silic @ 12.09.2008. 12:26 ] @
dSLR znaci i digitalSpiegelRefleks.

Tu je i D (digital)
i S (ogledalce)
i R (pa i neka prizmica)

Sve u svemu, odlicno skockano. DSLR u micro pakovanju.
[ gosha @ 12.09.2008. 12:30 ] @
Ovaj aparat nema ogledalo. Nesto si pobrkao.

Poz. Gosha
[ StORM48 @ 12.09.2008. 12:47 ] @
Skidam kapu za ideju. Sample fotka je odlična, ali mislim da se ovde zaboravlja glavna činjenica.

Ako Nikon i Canon (i Sony je tu) prihvate igru, to će opstati. Ako ne, ovo će biti zaboravljeno isto kako je i promovisano.

Nije ovo prvi put da neko pokušava da napravi revoluciju. Međutim, od svih revolucionara, ostadoše samo dugmići.

Sve u svemu, to bi mogao biti samo začetak nečeg dobrog. U ovakvom stanju, ovo nikako ne može da istisne low-budžet DSLR, jer:
-Nenormalno je skupo,
-Moćnije kompanije (gore pomenute) diktiraju razvoj. Zakoni ekonomije i tržišta. Bilo oduvek i zauvek.

Pozdrav
[ Zarko Silic @ 12.09.2008. 13:06 ] @
Citat:
gosha: Ovaj aparat nema ogledalo. Nesto si pobrkao.

Poz. Gosha

U pravu si. Nema ogledalo.

Prerano sam se ponadao.
(Valda ce i to biti uskoro).

I ovo sto ima je dovoljno. Velik senzor, izmenljiv objektiv i 3 FpS u punoj rezoluciji su dovoljan razlog za kupovinu.

Hmmm, pa jos ruzicasto kuciste.
[ maxa11 @ 12.09.2008. 13:10 ] @
Žarko, NEMA OGLEDALO!!! i radi na istom principu kao prosumer aparati. jedina sličnost sa SLR-om su izmenljivi objektivi.
ako ga još malo smanje i mnogo pojeftine, pre će biti opasnost sa Fuji S100fs i sl., nego za D90 i dr.
a o kvalitetu slika ćemo tek diskutovati. mada, kad znamo da je u pitanju 4/3 senzor, nešto sam skeptičan.
[ StORM48 @ 12.09.2008. 13:24 ] @
Fuji S100fs je opasnost za samog sebe. Sa tolikom cenom, on nema šta da traži na tržištu. Totalna je suprotnost onome što prosumeri inače znače.

Pozdrav
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 13:27 ] @
Pa znate kako, 750e sa 14-45 objektivom (Mega OIS) je cena kao za Canon 450D + 18-55IS, koji je bio cak i skuplji kad se pojavio.

Elem ako do kraja godine to padne na 649e (a oce garant) to vec parira cenom Canonu 1000D sa 18-55 IS i Nikonu D60 sa 18-55 VR.

Ako se izbaci pocetkom sledece godine isto to + HD video + 5fps (kao sto najavljuju) + jos bolji EVF + 14-140mm u kitu za tu cenu, Nikon i Canon apsolutno moraju da odgovore. Panasonic lepo prodaje prosumer aparate, nisu oni mutavi da se samoubiju. Olympus je izdrzao sa obicnim 4/3 sve ovo vreme, a ovo ce mozda cak i ubiti Olympus u pojam ako i oni ne krenu sa tim jer cena ce uvek biti niza a mogucnosti sve vece.

Nikonu recimo treba D60X sa jos manjim telom, sa skroz implementiranim videom, sa obrtnim ekranom, 18-105VR, sa vise AF tacaka, sa jos scenskih recognition modova, minimum 3,5-4 fps i jos ponecim za 749e maximum, CMOSom od 12mp, brzim kontrasnim AF-om u liveview-u...

Canonu treba isto.

Meni je ovo super utakmica.
[ StORM48 @ 12.09.2008. 13:42 ] @
Olympus je već u igri. Koliko se sećam, ovo i jeste zajednički projekat Panasonic-Olympus.

Cena ipak ubija. Prevelika je. Ako pucaju na backup varijantu za profesionalce, onda bi imalo prođu. Kao prosumeri, previše je para. Mora to biti cenom od oko 500€ (i niže) kako bi potpuno izguralo sadašnju kategoriju prosumera. Ako im je cilj da se tuku sa Canonom i Nikonom za low-budget DSLR tržište, već je jasno ko dobija i koji će epilog cela priča imati.

Da je zanimljivo - jeste.

Pozdrav
[ maxa11 @ 12.09.2008. 13:58 ] @
Citat:
cozmo_im: Ako se izbaci pocetkom sledece godine isto to + HD video + 5fps (kao sto najavljuju) + jos bolji EVF + 14-140mm u kitu za tu cenu, Nikon i Canon apsolutno moraju da odgovore.

pa kako misliš da izbace unapređeno telo sa još jednim objektivom za istu cenu?! to što si naveo biće 1000 evra, a za te pare besmisleno je bilo šta pričati.
a tek objektivi...
[ Ivand @ 12.09.2008. 14:06 ] @
Dakle kao što rekoh ovo nije DSLR jeć prosumer.
Nema ogledalo, nema pentaprizmu, nema zavesice... nema tražilo... mnogo toga nema...

Iskreno ne očekujem da ovo bude neki bestseller ali definitivno će pogurati deo DSLR ili prosumer sveta na jednu novu hibridnu stranu...
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 14:08 ] @
Nema sanse da bude iznad 700-750e. Ovo sa dva objektiva je oko 1000e (14-45 i 45-200). Samo telo je oko 650e.

Imaju oni keca u rukavu garant, ovo je probni balon.

Za 500e ces tesko dobiti telo+dobar objektiv i tim performansama. No way. Ovde ce se kolju u segmentu oko 700-750e.

Za 750e, objektivom 14-140 (28-280mm), 5fps (sigurno ce ici do 10 RAW fajlova u burstu), recimo minimum 23 fokusne tacke, HD videom od 60 fps, i objektivima u rangu od cca. 300 do 350e maximum bice tu frke zesce jer onda Canon i Nikon moraju da izbace bolju stvar od D90 i 450D sa kit objektivom za ispod 800e sve zajedno (da ne govorim o AF tackama, 5fps za tu cenu + full res HD video, obrtni ekran i slicno). Prosumeri kao takvi ce da nestanu, ostace kompakt, Mikro 4/3, pitanje je za entry level DSLR, ostaju hi end APS-C tela i FF. To je moje predvidjanje do kraja 2009.
[ NShappy @ 12.09.2008. 15:08 ] @
Ovaj sistem ima potencijal da bude veoma jeftin. Nema: ogledalo, mehaniku pokretanja ogledala, mat staklo, AF senzore, senzore za marenje expozicije (svetlomer), pentaprizmu (il' ona penta ogledala) a sa malo unapređenim senzorima (buduće generacije) ne treba mu ni zatvarač (sem nečeg sporog da štiti senzor kada menjamo objektiv).

Dalje, objektivi ne moraju biti retrofokusnog tipa => mnogo (ali zaista mnogo) jeftiniji kratki objektivi.

Naravno da će prvenac nečega biti skup k'o otrov. Svedoci smo toga sa bilo kakvom tehnikom. Ali naslednici će proizvodno posmatrano, moći da koštaju ispod 50eur za telo (masovna proizvodnja u kineskim fabrikama) jer će se sastoji od plastične kutije, senzora, baterije i malo elektronike. Apsolutno nikakva mehanika nije potrebna. Kladim se u pivo da će sličan sistem u sledeće dve do tri godine da najave i ovi najjači.

Ovakav sistem će u budućnosti jedino biti inferiorniji od klasičnih DSLR-ova po pitanju brzine fokusa (mada beskompromisno tačan). Ali odavno se šuška o implementaciji faznih senzora na glavni svetlosni senzor.
[ mmm121 @ 12.09.2008. 15:09 ] @
Ako padne cena na oko 500 onda ce da ubije prosumere .... a mislim da nece nista naskoditi drugim slr-a. Kad vec ima dslr za 400 e nove, 750 je mnogo, cak previse.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.09.2008. 15:17 ] @
Godinama govorim da refleksni aparati nisu za svakoga i da za dobar procenat kupaca oni ne predstavljaju najbolji izbor.

Jedni je problem što današnje alternative imaju previše mana i to tera u DSLR vode i one kojima realno nemaju potrebu za tim.

Ovo je veliki korak u pravom smeru. Šteta samo što je došao toliko kasno, ali u svakom slučaju čestitka Panasonicu.
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 16:27 ] @
Citat:
mmm121: Kad vec ima dslr za 400 e nove, 750 je mnogo, cak previse.

Tesko da imas nov DSLR sa objektivom tog ranga (+ liveview + rotirajuci hi res LCD ekran + dobar burst u RAW-u i 12mp) za 400e.

Cene ovog sistema ce drasticno pasti cim trziste pozitivno odreaguje i zato mislim da ce biti ubica entry level DSLR-a.
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 16:47 ] @
Citat:
NShappy: Ovakav sistem će u budućnosti jedino biti inferiorniji od klasičnih DSLR-ova po pitanju brzine fokusa (mada beskompromisno tačan). Ali odavno se šuška o implementaciji faznih senzora na glavni svetlosni senzor.

Fokus mu je "hebozovno" brz (u rangu sa DSLR-om) a preciznost je sigurno ogromna sto je odlika kontrasnog AF-a.
[ Backy @ 12.09.2008. 17:01 ] @
kod kontrastnog efikasnost (i brizina) opada sa količinom svetla brže neko kod faznog, a oni koje sam ja probao su se mučili kad je preveliki kontrast... deluje mi kao da je ovo pokušaj da se i od prosumera napravi sistem (za uzimanje para)
[ Ivica M. @ 12.09.2008. 17:04 ] @
@Nebojša

Lično mislim da za onoga za koga je dSLR suviše komplikovan, za tog nije ni ovakav sistem, pa čak ni prosumer ili napredniji kompakti. Ne vidim da će neko kome je dSLR previše komplikovan bolje da se snađe sa nekim Fuji-jem npr. ili sa ovakvim čudom. A za nekoga ko je dobar sa Fuji-jem, sa dSLR-om može da bude samo još bolji. Druga je stvar ako se ova tehnologija pokaže boljom od dSLR, ali onda dSLR neće trebati nikome, a ne samo nekima.

I šta će biti za koju godinu ako Canon i Nikon krenu sa ovim čudima - svi ovi silni skupi objektivi za crop i FF će postati neupotrebljivi? Ili će možda da zadrže veličinu senzora i iste objektive, samo da izbace mehaniku?
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 17:14 ] @
Citat:
Backy: kod kontrastnog efikasnost (i brizina) opada sa količinom svetla brže neko kod faznog, a oni koje sam ja probao su se mučili kad je preveliki kontrast... deluje mi kao da je ovo pokušaj da se i od prosumera napravi sistem (za uzimanje para)

Imaging resource:

"You can imagine my delight, then, when I picked up the G1's prototype, pressed the shutter button and... the camera quickly focused and snapped the picture! It was by no means instantaneous, and I didn't have any way of measuring the exact lag time, but the camera certainly felt responsive. I'd say it isn't as fast as a higher-end DSLR, but is certainly in the ballpark relative to entry-level models; exactly the part of the market the Panasonic G1 is aimed at.

While speed has been problematic in the past, contrast-detect AF systems win big time over phase-detect ones when it comes to focus accuracy. Panasonic says that typical phase-detect AF systems can focus to within +/- 100 microns at the sensor plane, while contrast-detect systems routinely achieve accuracies twice that high, on the order of +/- 50 microns. Beyond basic accuracy, though, the fact that the G1's contrast-detect system will always be judging focus based on what the main imaging chip sees means that it will never have a problem with front- or back-focus, a common issue in conventional digital SLRs."
[ Backy @ 12.09.2008. 17:39 ] @
nisam ja rekao da će da maši fokus :) čak sam i siguran da neće biti lažnih potvrda... samo što će sporo raditi u polumraku, a može da se desi i da bez neke asistencije neće da potvrdi, pogotovu ako se objekat kreće ili ima nedovoljno izražene konture
[ cozmo_im @ 12.09.2008. 18:07 ] @
Pa mislim kad moj Fuji s6500fd sasvim korektno brzo i 99% pouzdano fokusira i u maltene totalnom mraku (oko 1 sec) ne vidim razloga da ovo cudo fokusira sporije i losije (kazu do 0.4s maximalno u najgorim uslovima na krajnjem delu objektiva 14-45, dakle na 90mm, to je extra brzo).
[ StORM48 @ 12.09.2008. 18:33 ] @
Citat:
Imaging resource: ...it will never have a problem with front- or back-focus, a common issue in conventional digital SLRs."

Imam problem da razumem sve one koji se kunu kako njihov "kompakt nema problema sa fokusom, naspram DSLR-a...".

Zašto?

Zato što nikako da uvrtite u glavu da se fokusiranje sa senzorom veličine mišjeg brabonjka i ne može omašiti fokus, zbog debilno velike dubinske oštrine, koja u startu eliminiše front-back fokus i omogućava da fotograf svesno maši fokus po par metara napred/nazad, a da fotka ipak bude oštra. Isto tako, ovaj senzor je skoro duplo manji od APS-C, a što automatski znači daleko veći DOF i samim tim, manju mogućnost front/back fokusa.

Inače, nemojmo da se lažemo... S6500 ima mrtav spor fokus. Tačno je da ne greši u lošim svetlosnim uslovima... Kada su uslovi loši, on uopšte ne fokusira, nego šeta tamo-amo.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 12.09.2008. u 19:48 GMT+1]
[ Backy @ 12.09.2008. 19:08 ] @
Citat:
StORM48: Inače, nemojmo da se lažemo... S6500 ima mrtav spor fokus. Tačno je da ne greši u lošim svetlosnim uslovima... Kada su uslovi loši, on uopšte ne fokusira, nego šeta tamo-amo. ;)

baš o tome ja pričam... kad ima svetla, high speed fokus je dovoljno brz... kad nema, pomaže zelena diodica hoće da pomogne a recimo jedna maglite potpuno izvrće situaciju :)) inače, dešava mi se u mraku da kaže da nije fokusirao a fotka sa blicem bude savršeno oštra... toliko o dofu
[ Nebojsa Milanovic @ 13.09.2008. 01:16 ] @
Citat:
StORM48:

Zato što nikako da uvrtite u glavu da se fokusiranje sa senzorom veličine mišjeg brabonjka i ne može omašiti fokus, zbog debilno velike dubinske oštrine, koja u startu eliminiše front-back fokus i omogućava da fotograf svesno maši fokus po par metara napred/nazad

Ovo nije tačno. Kompakti su tačni u fokusu, ne zbog velike dubinske oštrine, nego je naprosto fokus tačan.

Međutim, takav fokus kompakta ima dve velike mane:

1. Spor je

2. Traži mnogo svetla.

Fazni DSLR AF je po ta dva kriterijuma daleko bolji. Međutim, u onim istim (dakle, optimalnim) uslovima gde kontrastni fokus dobro radi, DSLR ne bi smeo da maši, ali on ipak maši. Na sreću, ne kod svih,ali kod Canona hoće itekako.

btw, danas sam dosta slikao sa malim Sony Alfa 350 i to sa malo svetla (1/3 na ISO 400-800) i nijednom nije omašio fokus. Za Canon 450 D recimo to je misaona imenica.

@Ivica

Ne mislim da DSLR nije za svakog zato što je komplikovan, naprotiv, ima ih i vrlo jednostavnih za korišćenje. Razlog je što DSLR modeli, naročito stariji, imaju određene slabosti koje manje iskusnim naročito smetaju (live, view, DOF, dimenzije itd), o ceni da ne pričam.

Osim toga, upravo ti manje iskusni neke njihove prednosti ne umeju da iskoriste. Zato je dobar prosumer za njih bolji izbor.
[ mmm121 @ 13.09.2008. 01:34 ] @
Ivane da te pitam nesto ??? Sta bi ti sada kupio za 750- 800 eura? a sta bi kupio kad bi imao samo 400? pricamo samo o novome, nikakvo polovno.
[ StORM48 @ 13.09.2008. 02:21 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: ...u onim istim (dakle, optimalnim) uslovima gde kontrastni fokus dobro radi, DSLR ne bi smeo da maši, ali on ipak maši. Na sreću, ne kod svih,ali kod Canona hoće itekako.

btw, danas sam dosta slikao sa malim Sony Alfa 350 i to sa malo svetla (1/3 na ISO 400-800) i nijednom nije omašio fokus. Za Canon 450 D recimo to je misaona imenica.

Opet ne kapiram sa čime se ne slažeš?
Kako Ti REALNO znaš da je kompakt pogodio/omašio fokus? Nikako. On može da potvrdi ili ne potvrdi, ali je činjenica da kompakt na f/2.8 guta ceo zglobni autobus svojim DOF-om i to je to. Na manjim blendama da i ne govorimo. Čak i ako omaši za koji centimetar, to je NEMOGUĆE utvrditi, jer je senzor mali, DOF veliki i sve se svodi na to da je grešku fizički nemoguće utvrditi. Ovo ne važi jedino i samo za situacije gde se fotografiše neka bliska meta (portret, closeup, makro). Sve što je na par metara i dalje, jako teško (do nikako) se može utvrditi.

Kod senzora daleko veće površine (i samim tim, daleko plićeg DOF-a) sasvim je očekivano da se i najmanja greška primeti, budući da je DOF dubok svega par milimetra na npr f/2.8. Sad, to što neki DSLR-ovi greše više, neki manje nema baš puno veze sa ovim gore činjenicama. Na stranu što ipak nisu retke situacije gde kompakt prosto ne završi fokusiranje, nego šeta tamo-amo i na kraju se zbuni i stane.

Pa majku mu, nisam ja sisao veslo - imao 4 kompakta + S9600 i svi se manje/više ponašaju ovako.

Pozdrav
[ cozmo_im @ 13.09.2008. 07:30 ] @
Meni fokus ne seta na s6500 nikad a razlog je taj sto u 100% situacija znam gde cu fokusirati tako da izbegnem bilo kakav feler sa fokusom. Recimo da od 600 slika sad sa mora 2 su bile out of focus, ko ne veruje nek izvoli doci na pivo i pizzu pa nek sedne za komp i gleda fotke.

Naravno to sam mozda ja, ne znam kako je kod drugih ali jos iz vremena Canona G1 sam naucio da u milisekundi odredim gde cu fokusirati da nemam nikakav problem s fokusom i da bude sto brzi.

Ali svejedno kontrasni fokus je bolji od faznog samo je implementacija na kompaktima losa pa zato seta
[ priest77 @ 13.09.2008. 08:37 ] @
Citat:
StORM48: Opet ne kapiram sa čime se ne slažeš?
Kako Ti REALNO znaš da je kompakt pogodio/omašio fokus? Nikako...

REALNO mozes da pogledas fotku i da vidis da nije pogodio fokus

Ako ne verujes mogu da ti zakacim primere sa F30 sa omasenim fokusom, imam ih koliko hoces, i vidi se iz aviona promasaj.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.09.2008. 08:52 ] @
Eto, ne moram ni reč da kažem, sve je rečeno :)
[ StORM48 @ 13.09.2008. 11:02 ] @
Aj' dobro. Ja nikad "nisam" koristio kompakte. Nema veze što niko nije odgovorio na pitanja koja sam postavio.
Drastično omašen fokus je jedno, a malo omašen fokus je sasvim drugo. Kod kompakta je jako velika tolerancija između pogođenog i blago omašenog fokusa i to je čista fizika vezana za DOF/veličinu senzora i nemam nameru da se oko toga preganjam. Kod DSLR-a ne postoji nikakva tolerancija i zato se i najmanje mašenje vidi iz aviona.

@cozmo_im
Fokusiranje nije nikakva nauka na kompaktu i kad kažem "šeta fokus", to se dešava kada su svetlosni uslovi loši i bez obzira na dobro odabranu tačku fokusa, fokus se ne snalazi baš najbolje. Možda je Tvoj primerak nešto svemirsko, ali dosad sam o S6500/S9600 od svih čuo isto - "dobro fokusira, sporo, ali ponekad hoće i da šeta". Identična iskustva imam i ja, sa sopstvenim S9600 i tuđim S6500. O razlikama između DSLR i kompakta, u pogledu fokusa, možemo da ispredamo do zore, a ipak - koliko neko nije svestan razlika, shvati tek kada proba malo više da fotografiše DSLR-om. Tada na površinu isplivaju sve specifičnosti koje DSLR nosi, a samim tim i bolno zahtevno nišanjenje fokusa.

@matrix77
Malo omašen fokus na kompaktima se ne vidi vizuelno. Kad postaviš dve flaše jednu iza druge i fotografišeš prvu - ako opališ sa kompaktom, obe su oštre, čak i ako su razmaknute pola metra. Ako opališ DSLR-om, samo će jedna biti oštra, čak i ako je blenda zavrnuta na f/8. Na kompaktu može biti i 2.8 i obe će biti oštre... što implicira samo jedno - možeš da fokusiraš koju god hoćeš, obe će biti oštre! Aman, zaman...

Na kraju krajeva, hoće li neko da mi odgovori kako objašnjavate da "kompaktnih f/2.8" guta ceo autobus svojim poljem dubinske oštrine?
Jednostavno pitanje, koje zahteva krajnje jednostavan odgovor.

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 13.09.2008. 11:32 ] @
Dubina polja oštrine nema veze sa preciznošću fokusa.

To su sve različite stvari koje u analizama ne treba da se mešaju.

Mada je DOF kod kompakta dubok, često i kod njega može da se prati polje oštrine i ispred i iza objekta izoštravanja i da se vidi da li je fokus bio precizan ili ne.
[ priest77 @ 13.09.2008. 11:36 ] @
@StORM48

Nije bas tako, evo ti primer sa F30 gde se moj sin vidi ostro dok je pozadina mutna, na najvise pola metra od njega, imas exif i uradjen je samo resize, za autobus ne znam, jer sigurno je duzi od pola metra

[Ovu poruku je menjao matrix77 dana 13.09.2008. u 13:18 GMT+1]
[ NShappy @ 13.09.2008. 11:54 ] @
Storme, kod kontrasnog AF sistema, bilo to na kompaktu sa mikrosenzorom ili na deseleru sa velikim senzorom (kod kojih se takođe pojavio kontrasni mod), poenta tačnosti je što se fokusiranje vrši na tom glavnom senzoru koji i pravi sliku. Kod fazno detektujućeg, AF senzori se ne nalaze tamo gde nastaje slika već ispod ogledala a AF polja koja AF senzor "gleda" se sekundarnim ogledalom šalju na njih. Svaki poremećaj ove mehanike dovodi do problema sa radom AF-a (faznog). Kod kontrasnog, ovaj problem ne postoji.

Tačno da manji senzor daje veći DOF čime se maskira eventualna greška fokusa, ali povećavanjem senzora (i smanjivanjem DOF-a) i tačnost kontrasnog senzora raste. Kontrasni senzor posmatra samu sliku baš kao što je mi gledamo na ekranu da ocenimo da li je nešto oštro.

Osnovna prednost faznog nad kontrasnim je što fazni senzori odmah znaju na koju stranu i koliko treba da vrte objektiv da bi izoštrili. Kontrasni to ne zna i mora da proba na obe strane ili da prošeta kroz ceo opseg dok ne ubode. Zato će fazni uvek biti brži. On će odmah odvrteti objektiv tačno na koju stranu treba i koliko treba. I možda malo korigovati na kraju. Takođe, sa smanjenjem svetla, kontrasnom se brzina fokusiranja znatnije usporava nego kod faznog. Ali je to opet mnogo bolje kod osetljivijih senzora i većih pixela. Ne znam da li je Panasonic tu nešto usavršio ili promenio?
[ StORM48 @ 13.09.2008. 12:53 ] @
Citat:
NShappy: ...kod kontrasnog AF sistema, bilo to na kompaktu sa mikrosenzorom ili na deseleru sa velikim senzorom (kod kojih se takođe pojavio kontrasni mod), poenta tačnosti je što se fokusiranje vrši na tom glavnom senzoru koji i pravi sliku. Kod fazno detektujućeg, AF senzori se ne nalaze tamo gde nastaje slika već ispod ogledala a AF polja koja AF senzor "gleda" se sekundarnim ogledalom šalju na njih. Svaki poremećaj ove mehanike dovodi do problema sa radom AF-a (faznog). Kod kontrasnog, ovaj problem ne postoji...

Da, to mi je poznato. Hvala, u svakom slučaju!

Citat:
NShappy: Tačno da manji senzor daje veći DOF čime se maskira eventualna greška fokusa

Ključna stvar, ali me ostali izgleda ne razumeju. Ili "ne razumeju". Hvala, to sam hteo da čujem.

Citat:
NShappy: ...povećavanjem senzora (i smanjivanjem DOF-a) i tačnost kontrasnog senzora raste.

To zvuči logično i to je i odgovor zašto neka tela manje maše sa kontrastnim AF-om, u odnosu na fazni.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Dubina polja oštrine nema veze sa preciznošću fokusa.
To su sve različite stvari koje u analizama ne treba da se mešaju.
Mada je DOF kod kompakta dubok, često i kod njega može da se prati polje oštrine i ispred i iza objekta izoštravanja i da se vidi da li je fokus bio precizan ili ne.

Ovo za brzinu CDAF vs FDAF znam, mada nisam baš ni osporavao to, samo kažem da polje dubinske oštrine itekako IMA veze sa utiskom da li je fokus omašen neki cm napred/nazad. Zato se takve stvari međusobno povezuju. Znam ja da DOF i fokus nemaju nikakve direktne veze (najzad, gde sam tvrdio suprotno?), ali imaju posredno, kako sam napisao i prvi put, a NShappy svojim postom potvrdio. Primer sa flašama je gotovo pa savršen:

Citat:
Kad postaviš dve flaše jednu iza druge i fotografišeš prvu - ako opališ sa kompaktom, obe su oštre, čak i ako su razmaknute pola metra. Ako opališ DSLR-om, samo će jedna biti oštra, čak i ako je blenda zavrnuta na f/8. Na kompaktu može biti i 2.8 i obe će biti oštre... što implicira samo jedno - možeš da fokusiraš koju god hoćeš, obe će biti oštre!

Da li je ovde nešto netačno? Najjednostavniji odgovor - DA ili NE?

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 13.09.2008. 12:56 ] @
Ne.

Manje upućeni bi iz ove tvoje priče mogli da zaključe da kompaktima skoro i ne treba AF, što nikako nije tačno (vidimo da ga sve više čak i telefona ima).

Mislim da ovo prelazi u bespotrebno nadmudrivanje, jer svi mislimo isto, a jedino u celoj priči akcentujemo različite detalje.
[ NShappy @ 13.09.2008. 13:42 ] @
Ne!
[ cozmo_im @ 13.09.2008. 14:04 ] @
Citat:
StORM48:Fokusiranje nije nikakva nauka na kompaktu i kad kažem "šeta fokus", to se dešava kada su svetlosni uslovi loši i bez obzira na dobro odabranu tačku fokusa, fokus se ne snalazi baš najbolje. Možda je Tvoj primerak nešto svemirsko, ali dosad sam o S6500/S9600 od svih čuo isto - "dobro fokusira, sporo, ali ponekad hoće i da šeta". Identična iskustva imam i ja, sa sopstvenim S9600 i tuđim S6500.

Well, kod s6500fd vazi jedno i osnovno pravilo: Postuj fokus distance koje su date u uputstvu. Onda ne seta, i nije toliko spor. Evo, slikao sam skoro jedan rodjendan i kad su ugasili svetlo kuku majko ovi sa Ixusima i Canoncicima svetli svetli svetli lampa dok se snadju za to vreme ja sam odslikao 2 fotke + sam zumirao recimo na nekih 90-100mm (35mm ekvivalent). Elem da sam fokusira na 135-200mm verovatno ne bih potrefio fokus jer sam bio preblizu subjekta.

A ako ukljucis hi speed fokus i slikas na dalje od 1,5m fokus je skoro pa trenutan u kakvim god uslovima. Ali ispod 2m jako tesko. Tako da ja koristim te kombinacije, ispod 2m obican, preko 2m hi speed fokus sto mi omogucava da uvatim recimo klinca kako ja hocu.

Jos nesto, kad padnu svetlosni uslovi slobodno dajte fokus na area kod Fujia, 100% je tacan i brzi nego centralna tacka.

Naravno da nije brz kao DSLR ali verovatno novi procesori ce eliminisati i te zastoje. Otprilike sam poredio Canon 30D i moj Fuji, 30D moze da fokusira oko 1,5-2 slike dok ja fokusiram jednu, sto za Fujia i nije toliko lose, ali kad je ukljucen hi speed fokus razlika se smanji (recimo 30D odslika 1,5 dok ja opalim 1 - ovo ne u rafalu vec pojedinacno, rafal se naravno ne moze porediti).
[ cozmo_im @ 13.09.2008. 14:21 ] @
Jedan primer da vidimo da li je na kompaktu sve "ostro"...

Konkretno f2.8 bez ikakvog zumiranja i makro moda:

I jedan primer lepe pozadine na kompaktu:

[ Zarko Silic @ 13.09.2008. 15:56 ] @
Objasni tom momcini da je cucli kraj, vec jednom.

http://www.digitalversus.com/d...p;mo2=360&p2=2284&ph=2

pa Speed
[ StORM48 @ 13.09.2008. 16:40 ] @
Citat:
cozmo_im: Jedan primer da vidimo da li je na kompaktu sve "ostro"...

E sad, probaj isto to sa f/2.8 na DSLR-u. Ako ne fokusiraš optimalnu tačku na licu, sve će biti mutno i kod najboljeg tela na planeti. Ako i uspeš da nađeš optimalnu tačku (što bi bio gornji deo obraza, otprilike, zbog prostiranja DOF-a), nikada nećeš moći istovremeno da imaš oštar nos i oštre uši. Uostalom, nisam jedini koji drnda DSLR, pa nek' prokomentarišu i drugi.

No, nema veze. Mislim da je ovo svima jasno. Neki se samo malo više opiru...

Inače, Žaretov link baš lepo ilustruje Fuji-jevu "brzinu". 30D je brži 15x, a ne 1.5... (probaj na Žaretovom linku da izabereš 40D vs S6500)

Pozdrav
[ cozmo_im @ 13.09.2008. 16:58 ] @
Citat:
StORM48
Inače, Žaretov link baš lepo ilustruje Fuji-jevu "brzinu". 30D je brži 15x, a ne 1.5... (probaj na Žaretovom linku da izabereš 40D vs S6500)
Pozdrav

Kolko vidim 40D je brzi samo duplo, sto sam i ja primetio u realnom radu sa 30D i 17-40L naspram fuji s6500:

http://www.digitalversus.com/d...;mo2=360&p2=2284&ph=21

Nisam mislio na ukupnu brzinu rada vec samo na vreme fokusa, dakle kad 30D fokusira 2, Fuji je uspeo 1 sliku. U losim uslovima je 30D brzi za jos duplo. Inace, shot to shot vreme kao i rafal i sve ostalo naravno jeste nekoliko puta brze, to je i normalno...
[ Backy @ 13.09.2008. 17:08 ] @
pa kad s6500 slika u jpg, možda i jeste teoretski duplo sporiji... kad se prebaci na raw, vreme izmedju snimaka je kao na velikoformatnim mehovima...
[ Zarko Silic @ 13.09.2008. 21:39 ] @
Brzina fokusiranja kod dSLRa mnogo zavisi i od objekriva.
24-70 je relativno spor. Da je, recimo 60mm macro USM, vremena bi bila i 10 puta manja. Narocito vreme "track to track" ili fokus izmedju dve bliske tacke. Kompaki rade na sasvim drugi nacin. Kod njih je svejedno da li su dve tacke blizu ili ne. Uvek jednako dugo fokusiraju.
[ AMomcil @ 18.09.2008. 20:38 ] @
Meni se ovo čudo dopada, mada bih više voleo da su ga diajnirali kao LC1, znači da je što tanje telo, bez gripa. Ali šta je, tu je.
Najbitnije kod celog koncepta je kakav će biti EVF i kako će se ponašati AF. Za oba su ključni sajtovi (Fil, Dejv & Džef) izjavili da su izgleda vrlo dobri. Neko je čak poredio tražilo sa onim kod E-420 i napisao da mu se mnogo više dopada ovo kod G1.
Maštam o ovako nečem što tanjem, bez gripa, sa AS mehanizmom i 12, 20 i 50mm setom prajmova :P. Ali pošto toga neće biti skoro jedva čekam da probam G1. Kada bih odmah bio dostupan sa tim 20/1.7 objektivom možda bih ga odmah i kupio, ovako sledi čekanje. A i ta 20-ica je zakazana "u toku 2009-e", a od drugih prajmova još nema pomena.
[ Nebojsa Milanovic @ 20.01.2009. 17:43 ] @
Siguran sam da su neki već videli prvi značajniji test G1....http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcg1/

Ovaj sistem ima ogroman potencijal, jedino mi je žao što ne mogu da budem siguran da će kao koncept uspeti, jer ga, nažalost, ne promovišu najjači - Canon, Nikon ili Sony.

[ kintec @ 21.01.2009. 02:36 ] @
Ne verujem da ce ovo ugroziti toliko xxxD xxD klasu aparata - jer sta covek da radi sa objektivima za DMC-G1 ako pozeli nesto bolje- vece? Mislim da je aparat samo koji popunjava rupu u trzistu. A i dok se pojavi u prodaji, verujem da ce brzo izaci 500D canon, koji ce ko zna sta nositi sa sobom. Recimo da canon i nikon odgovore sa xxD i Dxx aparatima koji ce snimati video (verovatno ce svaki sledeci dSLR imati video) i sa brzim kontrastnim AF sistemom sa sve face detection tehnologijom. I onda je taj panasonic oduvao. Jos uvek ostaje ono- manji senzor- losiji kvalitet slike- veci senzor- bolji kvalitet slike. Bilo- i tako ce ostati.
[ AMomcil @ 21.01.2009. 10:22 ] @
Stoji to za veći senzor da daje bolje rezultate i uvek će tako i biti, ali je pitanje koliko je kome dovoljno dobro. I najosnovniji DSLR-ovi su sada dostigli kvalitet izlaza koji prevazilazi potrebe većine, u odnosu na način korišćenja fotografija (ekran, dimenzije štampe). Rečeno može da važi i za veliki deo profesionalne primene. Ukratko, ogromnoj većini DSLR kupaca realno bi bio dovoljan 4/3 senzor (posebno ovako usavršen kao kod G1), samo je pitanje da li to i znaju.
Jasno, većina kupaca i nisu ljudi koji posećuju forume kao ovaj, a verujem da Canon više zaradi na 450D nego na 5D2, koliko god ovaj drugi bio atraktivan.

E sad, ono što je najbitnije kod G1 i čini ga revolucionarnim proizvodom je što je to praktično prvi DSLR-like sa brzim kontrastnim AF. To znači daleko najbolji LV sistem - dobija se fleksibilnost i jednostavnost P&S aparata sa brzinom DSLR-a i fazne detekcije.
Znam da se i "pravi fotografi" mršte jako na EVF umesto optičkog tražila, ali većina ljudi kojima sam davao svoje DSLR-ove da škljocnu neku fotku je kukala što mora da se "gleda kroz rupicu", a ne može da se "lepo gleda pozadi".
Dolazi se i do videa. Za video je bitno da AF dobro funkcioniše, da bi mogao biti generalno prihvaćen (kao i dinamička kontrola blende, itd.). Za to je kritičan kontrastni AF. Čak i 4/3 stakla od samog Panasonica i Olympusa imaju problema sa kontrastnom detekcijom, potrebni su bili novi FW i opet rade sporo. Panasonic je stakla za G1 dizajnirao sa tom namenom i tek ona postižu brz kontrastni AF.

Meni se, i to ne samo zbog videa, čini da je budućnost (5-10 i više godina) u kontrastnom AF, a onda ostaje pitanje - da li recimo 70-200/4L može brzo da radi kontrastni AF, obzirom da je dizajniran i optimizovan za fazni AF? Trenutna brzina kontrastnog AF kod DSLR-ova je verujem najviše ograničena motorima i mehanizmima fokusiranja unutar objektiva, jer jednostavno nisu predviđeni za takav način upotrebe.
U tom slučaju bi se drugi proizvođači mogli naći u priličnim problemima na duži period, novi 500D ili D70 jednostavno neće rešiti problem koji je bazično u objektivima i Panasonic bi mogao imati sjajnu poziciju. Naslednik G1 sa HD videom koji će funkcionisati najbliže pravim kamkorderima bi mogao napraviti bum.

Staklenu kuglu u stranu, G1 već sada nudi mnogo i nekom poznaniku kome treba aparat za slikanje dece po kući i letovanja bi ga možda preporučio pre nego 450D ili A350, ako mu nije preskup, jasno. I meni se jako dopada i voleo bih ga za sebe, uz Pentaxa koga imam. Da i ne pričam o dolazećem malom Olympusu..
[ NShappy @ 21.01.2009. 15:49 ] @
I ja sam skeptičan da će dosadašnji objektivi za deselerove ikada moći da rade brz kontrastni AF, kontrastni AF tokom snimanja videa (ne pre početka kadra već tokom kadra) i da će moći fino linearno bez skokova da pomeraju blendu.
[ Zarko Silic @ 21.01.2009. 17:45 ] @
Sjajan je taj G1. Vrlo rado bih ga imao, samo Aco, nije on revolucija kao sto si napisao. Pre njega se pojavio F1. Znatno brzi i mocniji "kompakt" i pored svega, baziran na CMOSu. Jes malom, ali CMOSu.
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 10:03 ] @
G1 ISO 1600 krop

Mislim da je ovo jako dobro za jedan "kompakt".
[ Ivand @ 27.01.2009. 10:21 ] @
Citat:
zarsilic: Sjajan je taj G1. Vrlo rado bih ga imao, samo Aco, nije on revolucija kao sto si napisao. Pre njega se pojavio F1. Znatno brzi i mocniji "kompakt" i pored svega, baziran na CMOSu. Jes malom, ali CMOSu.

Malo je glupo porediti G1 sa F1, dok F1 ne donosi nista novo (konstrukcijski), kompakt koji ima super brzi Sony opticki cip.
Dok je G1 neka podvrsta - jeste kompakt - ima izmenjive objektive - donosi nesto novo, menja konstrukciju koja je priznata i koriscena zadnjih 30godina.
[ Zarko Silic @ 27.01.2009. 12:08 ] @
G1 je done izmenljiv objektiv a F1 svemirsku brzinu od koje je G1 jos jako daleko. I ne samo G1. Mnogi dSLRi F jedinici mogu da pozavide po necemu. Osim toga F1 se pojavio znatno ranije.

F1 je veca revolucija u fotosvetu od G1, a drugo je pitanje kojim ce se pravcema dalje ici. Prema nekim prognozama kompakti tipa F1 imaju realniju perspektivu.
[ StORM48 @ 27.01.2009. 14:39 ] @
Da nešto razjasnimo...

Primećujem da se reč "kompakt" kod nas nespretno upotrebljava u sasvim pogrešnim situacijama, a najčešće onda kada se želi napraviti segregacija između "ozbiljnih" i "neozbiljnih" aparata, pri čemu se "neozbiljni" etiketiraju sa "kompakt".

Kompakt aparati su Ixusi, Olimpus mju-ovi, Nikon Coolpix-i, Canon A serije i tome slični aparati, izuzetno kompaktog izgleda, koji omogućava nošenje u džepu (na primer).

Pored njih, postoji i nešto što u svetu ljudi zovu "Bridge camera", a označava aparate koji su po dimenzijama i tehnici upotrebe vrlo bliski DSLR-ovima, iako s njima nemaju baš mnogo zajedničkog.

Dakle, reč "kompakt" nije vezana za veličinu senzora (a pogotovo ne za postojanje/nepostojanje ogledala), nego za spoljašnjost aparata, pa je potpuno pogrešno nazvati Panasonic Lumix G1 "kompaktom", jer on to jednostavno nije.

E sad, "bridge" po svom značenju nije isto što i "prosumer", obzirom da potonja reč može biti upotrebljena i na nekim kompakt aparatima, kao što je Canon G serija, a označava veću slobodu setovanja fotografskih parametara, što ih čini bitno različitim od klasičnih "idiota".

Tek da bude jasnije.

Pozdrav
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 00:03 ] @
Ma, poznato je to za terminologiju odavno. Mi smo na ovom forumu to raspravljali jos dok se ti nisi angazovao

P.S. Ixusi nisu kompakti vec ultrakompakti . To je posebna kategorija, itd.
[ StORM48 @ 28.01.2009. 00:42 ] @
Citat:
zarsilic:Mi smo na ovom forumu to raspravljali jos dok se ti nisi angazovao

...al' ste izgleda slabo utvrđivali gradivo u međuvremenu.
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 00:53 ] @
Gresis,
i na drugim mestima se moze naici na termin "kompakt" za sve ono sto nije dSLR i sto nema ogledalce, ili preciznije kao sinonim za neDSLR.

P.S. Mlad si. Saznaces.
[ StORM48 @ 28.01.2009. 01:01 ] @
... i na tim "drugim mestima", pogrešno u istoj meri kao i ovde.

Pozdrav

P.S. Ne grešim. Materijala na tu temu, pun džak unaokolo.
[ NShappy @ 28.01.2009. 07:01 ] @
Znači postoje:

1. Kompakti
2. Bridge kamere (most fotoaparati)
3. Prosumeri
4. Deselerovi

Predlažem da se svaki model svrsta u određenu kategoriju i da se zabrani upotreba drugih izraza i svrstavanje aparata u pogrešnu klasu!!!
[ AMomcil @ 28.01.2009. 10:33 ] @
G1 sa Leicom M35/2.0:

Ima i primera fotki, kao i sa drugim objektivima (recimo Canon 50/0.95):
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2009/01/13/9964.html
[ Zarko Silic @ 28.01.2009. 15:52 ] @
Svarno je sjajan. Samo malo da je brzi.
[ StORM48 @ 28.01.2009. 16:54 ] @
Citat:
NShappy: Predlažem da se svaki model svrsta u određenu kategoriju i da se zabrani upotreba drugih izraza i svrstavanje aparata u pogrešnu klasu!!!

Opet pokušavaš da budeš duhovit?

ccc...

Ništa onda, što se mene tiče, Ti i web kamericu možeš da zoveš DSLR-om, jer to i tako nema veze

Pozdrav
[ viktorju @ 17.06.2009. 14:00 ] @
jako mi se sviđa ovaj primer primene Leica objektiva na ovo telo, ali nisam siguran da li sam nešto dobro shvatio:
kako sam razumeo ovi objektivi su korišćeni na Panasonic telu primenom adaptera koji Leica M mount prilagođava na ovo telo.
Kako je ovde senzor manji od full frame, uveren sam da objektivi ne daju širinu ugla koju bi davali na full frame, nego se primenjuje crop faktor ?
[ Ivand @ 20.06.2009. 18:11 ] @
Moguce ali ne i obavezno, posto micro 4/3 format u odnosu na lajka format ima manju razdaljinu od senzora do pocetka odnosno kraja objektiva. Tako da je pitanje koja je rezultujuca zizna daljina koju ces dobiti, a naravno to zavisi i od samog adaptera.
[ viktorju @ 04.07.2009. 12:11 ] @
Da li neko zna odgovor na ovo pitanje:
ako se na Panasonic G1 postavi adapter Leica M za korišćenje objektiva Leica M,
da li tada nastaje crop faktor, i ako nastaje, konkretno koji (npr. 2x, 1,5x i sl.) ?
[ NShappy @ 04.07.2009. 13:28 ] @
Na 4/3 senzorima, crop faktor je uvek 2. Osim ako se turi neki adapter sa optikom ali ne znam da takav postoji. Ovi o kojima pricamo su samo "šuplja cev" bez optike u njoj.