[ Andrutin @ 17.09.2008. 19:50 ] @
Imam jedan veliki problem. Kada upalim moj kompjuter, cuje se ona muzika, pojavi se jabuka, i samo, odjednom pokaze gresku i onu poruku na cetiri jezika da treba da restartujem kompjuter. Pomozite! Sta da radim? Hvala, unapred!
[ Džeronimo @ 17.09.2008. 20:27 ] @
Odnesi iMac u servis.

Ta poruka na 4 jezika se uglavnom javlja samo kad računar ne može da radi zbog nekog ozbiljnijeg hardverskog problema.


BTW...

Je l' si držao iMac na UPS-u?

Ako nisi, onda je možda zbog loše struje otišlo nešto od hardvera.

Ako si držao računar na nekom jeftinom UPS-u, onda je možda zbog nekvaltetnog UPS-a otišlo nešto od hardvera.
[ PPZ @ 17.09.2008. 22:44 ] @
Ih, nemoj da plasis coveka odmah

Jesi li probao da reinstaliras operativni sistem? Probaj, ako nastavi da se zapucava i sa svezim Mac OS-om, onda je moguce da ti je otisla neka od memorija, tako da bi to prvo trebalo pogledati.Nisi napisao koji je iMac u pitanju, pa je ovo najgrublje opisano.Probaj re-instalaciju pa javi sta je bilo.
[ sparta480bc @ 24.09.2008. 13:27 ] @
pokusaj sledece; iskopcaj sve sto imas u bilo kom portu na mac-u tako da samo imas prikopcan adapter i upali mac-a i cim ga upalis pritisni na tastaturi command + option + P + R (moras odmah pre nego sto bilo sta vidis na ekranu) drzi ih dok se mac ne restartuje 2 puta i onda pusti da treci put startuje normalno. (ovo resetuje pram i nvram...) Ja sam imao slican problem.... mada je moj problem bio externo hardverski.... javi sta se desava
[ iMiki @ 25.09.2008. 22:32 ] @
Trebalo bi da imas dijagnosticki DVD za testiranje hardvera. Digni masinu sa njega. Ako je sve ok onda se sistem ubrljao.
[ Durden @ 19.10.2008. 08:36 ] @
ja imam problem sa macbook-om, pretpostavljam da je do sistema, lada startujem racunar ide onaj ekran sa jabukom, onda plavi ekran, onda se pojavi plavi ekran sa onim krugom i crticama, kao ucitavanje ili tako nesto (mislim da se taj ekran regularno pojavljuje nakon intaliranja update-a softvera) i ta dva ekrana se smenjuju na svakih desetak sekundi recimo.
[ sparta480bc @ 19.10.2008. 11:10 ] @
ako imas instalacioni dvd, ubaci ga i startuj komp sa instalacionog cd-a i tamo preko Disk utility-a mozes da ga popravis..
[ Durden @ 19.10.2008. 11:24 ] @
probao sa tim - nadje neku gresku, krene da popravlja (rebuilding catalog b-tree) ali ne uspe da popravi
[ sparta480bc @ 19.10.2008. 13:11 ] @
pokusaj jos par puta. ako ne funkcionise; reboot-uj mac i drzi Command + S dugme na tastaturi (ovako ulazis u "Single User Mode"); ukucaj ovo:
/sbin/fsck -y (pritisni Enter)
/sbin/mount -uaw (pritisni Enter)
reboot (opet pritisni Enter)


[ madamov @ 19.10.2008. 13:41 ] @
Neće mu pomoći, i sam Disk Utility poziva u stvari ove komande. Ostaje da probaš neki drugi, komercijalni, utility za popravku diska (TechTooll Pro, DiskWarrior i slični. Najbolje je da izvučeš podatke sa diska ako se istom može prići kada računar pokreneš u Firewire ili Target Disk modu (držiš T na tastaturi kada uključiš računar dok se ne pojavi veliki FireWire logo preko ekrana). Onda FireWire kablom povežeš iMac sa drugim Mac računarom i ako je sa diskom sve u redu, a samo je sistem problematičan, tj. ako disk može da se mountuje, iskopiraj sve što ti treba sa iMaca na taj drugi računar. A onda formatiraš disk i nanovo instaliraš sistem, pa vratiš fajlove.

Ako disk ne može da se mountuje onda je jedino rešenje neki komercijalni utility kako bi popravio disk, kopiranje fajlova, pa reinstalacija za svaki slučaj.
[ Durden @ 19.10.2008. 15:48 ] @
Citat:
sparta480bc: pokusaj jos par puta. ako ne funkcionise; reboot-uj mac i drzi Command + S dugme na tastaturi (ovako ulazis u "Single User Mode"); ukucaj ovo:
/sbin/fsck -y (pritisni Enter)
/sbin/mount -uaw (pritisni Enter)
reboot (opet pritisni Enter)

Probao par puta, ne pomaze.

Ne znam da li je bitno, ali svaki put kada sam probao da popravim disk iz disk utility-a mi je javljao gresku, dok je iz tog single user mode-a sve proslo bez problema, i dobio sam poruku file system has been modified. Na zalost i dalje se vrte plavi ekrani kada podizem os

Citat:
madamov: Neće mu pomoći, i sam Disk Utility poziva u stvari ove komande. Ostaje da probaš neki drugi, komercijalni, utility za popravku diska (TechTooll Pro, DiskWarrior i slični. Najbolje je da izvučeš podatke sa diska ako se istom može prići kada računar pokreneš u Firewire ili Target Disk modu (držiš T na tastaturi kada uključiš računar dok se ne pojavi veliki FireWire logo preko ekrana). Onda FireWire kablom povežeš iMac sa drugim Mac računarom i ako je sa diskom sve u redu, a samo je sistem problematičan, tj. ako disk može da se mountuje, iskopiraj sve što ti treba sa iMaca na taj drugi računar. A onda formatiraš disk i nanovo instaliraš sistem, pa vratiš fajlove.

Ako disk ne može da se mountuje onda je jedino rešenje neki komercijalni utility kako bi popravio disk, kopiranje fajlova, pa reinstalacija za svaki slučaj.


Nemam dva meka tako da je ovo neizvodljivo.

Ako mozete da mi objasnite kako da iz terminala kopiram fajlove na eksterni disk i kako da brisem fajlove, puno bi pomoglo.(posto mogu da pristupim terminalu kada podizem sistem sa instalacionog diska)

[Ovu poruku je menjao Durden dana 19.10.2008. u 16:58 GMT+1]
[ madamov @ 19.10.2008. 20:06 ] @
Citat:
Ako mozete da mi objasnite kako da iz terminala kopiram fajlove na eksterni disk i kako da brisem fajlove, puno bi pomoglo.(posto mogu da pristupim terminalu kada podizem sistem sa instalacionog diska)

A jel ima mount pointa za volume sa internog diska u /Volumes/? Ako ima onda super i komanda je sledeća:

Code:
sudo ditto -rsrc -V /Volumes/TvojInterniDisk/Users/ /Volumes/EskterniDisk/Users


će iskopirati ceo sadržaj Users foldera na eksterni disk. Ako imaš nešto izvan Users foldera što bi želeo da sačuvaš, to se ovim neće iskopirati već treba dodatno da se kopira. Svič -V služi samo za "listanje" imena fajlova kako bi pratio dokle je kopiranje stiglo.
[ sparta480bc @ 19.10.2008. 20:22 ] @
sudo cp -Rp /Users "/externi disk"

ako ti ne ide..... imas opciju da instaliras os ponovo tako sto arhivira sve tvoje postojece fajlove tako da nemoras sada da kopiras nista posto ces svakako instalirati os. mada je uvek bolji clean setup
[ Durden @ 19.10.2008. 21:25 ] @
Nisam mislio da kopiram sve fajlove sa hdd-a na eksterni disk, posto na njemu nemam ni priblizno dovoljno prostora. Ideja je da probam da uradim arhiviranje i instaliranje o sistema, ali mi za to treba 12gb a imam slobodno oko 4, dakle treba da obrisem neke fajlove, problem je sto nemam pojma kako to da uradim iz terminala.
[ madamov @ 20.10.2008. 06:43 ] @
Citat:
sparta480bc: sudo cp -Rp /Users "/externi disk"

ako ti ne ide..... imas opciju da instaliras os ponovo tako sto arhivira sve tvoje postojece fajlove tako da nemoras sada da kopiras nista posto ces svakako instalirati os. mada je uvek bolji clean setup

Može i ovako, ali cp ne kopira resource fork ako ga neki fajl ima, zato je bolje ditto, a i zbog privilegija koje "čuva".
[ sparta480bc @ 20.10.2008. 06:57 ] @
Citat:
madamov: Može i ovako, ali cp ne kopira resource fork ako ga neki fajl ima, zato je bolje ditto, a i zbog privilegija koje "čuva".

moze i jedno i drugo ali imas pravo bolje je ditto.Citat:
Durden: Nisam mislio da kopiram sve fajlove sa hdd-a na eksterni disk, posto na njemu nemam ni priblizno dovoljno prostora. Ideja je da probam da uradim arhiviranje i instaliranje o sistema, ali mi za to treba 12gb a imam slobodno oko 4, dakle treba da obrisem neke fajlove, problem je sto nemam pojma kako to da uradim iz terminala.

rmdir je naredba za brisanje foldera pa sretno