[ owim @ 20.09.2008. 21:16 ] @
Radujko:Telefonija pod istim krovom

Beograd -- Telekom Srbija će objediniti usluge fiksne i mobilne telefonije i Internet, kaže generalni direktor Telekoma Branko Radujko.

On navodi da će prvi rezultati biti vidljivi već krajem ove godine i dodaje da će ponuda kompanije Telekom istovremeno uključivati telefoniju, Internet i zabavne sadržaje, kao što je, na primer, televizija najnovije generacije (IPTV). Strateški plan razvoja Telekoma predviđa intenzivni razvoj širokopojasnog pristupa (broadband), ključnog za razvoj telekomunikacija u Srbiji, kazao je Radujko i dodao da to treba da omogući mnogo veći broj korisnika Interneta nego sada. Radujko je naglasio da se Telekom zalaže za liberalizaciju tržišta telekomunikacija u Srbiji, „jer je svaka konkurencija dobra i za rast sektora i za krajnje korisnike“.

Iako Telekom u fiksnoj telefoniji ima monopol i taj deo nije profitabilan, u mobilnoj telefoniji ima ozbiljnu konkurenciju u vidu dve veoma kredibilne i reskspetibilne kompanije, ali u tom segmentu ostvaruje najveći deo profita, naveo je on i izrazio ubeđenje da prihodi Telekoma i njegova profitabilnost ubuduće, uprkos novoj konkurenciji, neće biti u opasnosti.

Radujko je naveo da je za prvih sedam meseci prihod kompanije porastao u odnosu na isti period prošle godine za oko 15 odsto, dobit iz poslovanja veća je za 21 odsto, “što je jako dobra vest za kompaniju” i dodao da je neto dobit bila za oko dva odsto manja u odnosu na prošlu godinu.

http://www.naslovi.net/search.php?q=telekom
[ owim @ 21.09.2008. 04:51 ] @
Impulsi skuplji od Nove godine

21. septembar 2008. | 00:27 -> 01:28 | Izvor: Blic, Politika, Tanjug

Beograd -- Pretplata i impulsi fiksne telefonije u domaćem saobraćaju znatno će poskupeti od Nove godine, izjavila je ministarka Jasna Matić.

Ona navodi da Ministarstvo telekomunikacija čeka predlog Telekoma Srbija o poskupljenju usluga fiksne telefonije. "S druge strane, naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke, pa mislim da je realno da ti impulsi pojeftine otprilike za nekih 10 odsto", rekla je Matićeva u intervjuu nedeljniku "Blic novac".

Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona.

Odgovarajući na pitanje kako objašnjava da u Srbiji ima oko 350.000 domaćinstava koja još čekaju fiksnu liniju, da ima mnogo dvojnika i loših veza, Jasna Matić je rekla da je to zbog toga što u fiksnoj telefoniji nema konkurencije, pa Telekom nije izložen pritisku da investira u fiksnu telefoniju.

"S druge strane, pretplata i cene u lokalnom saobraćaju zaista su niske i ne ostavljaju prostora za veliko investiranje. To će morati da se menja", rekla je ona.

Komentarišući najavu RATEL-a da će pripremiti nove pravilnike koji će omogućiti jeftiniji i kvalitetniji Internet, uz pojeftinjenje te usluge od 30 odsto, ministarka je kazala da ona očekuje taj nivo pojeftinjenja, ali da treba sačekati i reakciju tržišta.

"Naš cilj je da povećamo korišćenje interneta, a to se postiže uglavnom nižim cenama", objasnila je ministarka za telekomunikacije i napomenula da je resorno ministarstvo sa RATEL-om razmatralo tri pravilnika, o VOIP-u (telefoniranje preko Interneta), mrežama Interneta i međunarodnom povezivanju u globalnu informatičku mrežu.

Pravilnik o VOIP-u je već odobren, a uskoro se očekuje objavljivanje sva tri pravilnika, što će dovesti do nešto jače konkurencije u oblasti Internet usluga i, naravno, do nižih cena, najavila je Jasna Matić.