[ vlada1970 @ 24.09.2008. 00:43 ] @
[ StORM48 @ 24.09.2008. 01:00 ] @
CorelDRAW, Adobe Illustrator, kombinacije sa PS-om, pa onda trejsovanje itd.
Uglavom, gornja dva programa su sasvim dovoljna. Odnosno, jedan od njih.
E da - potrebna je i kreativnost i puno vežbe.
Pozdrav
[ vlada1970 @ 24.09.2008. 01:59 ] @
Hvala ti mnogo StORM48 .
Idem da skinem ta dva programa , pa da pocne malo da se zanima . Mozda nesto i posaljemo na shutterstock .
Mozes li da mi kazes jos samo sta to znaci trejsovanje ? Ili bi to trebalo ona vec da zna ?
Pozdrav druze
[ StORM48 @ 24.09.2008. 10:45 ] @
Trace ("trejs") je proces pretvaranja bitmape (fotografija, ilustracija u Photoshopu, skenirani materijal...) u vektorske poligone. Ranije su bile neophodne posebne alatke (Adobe Streamline, na primer), a sada je takva alatka ugrađena u sam Corel i poziva se klikom desnog tastera na bitmapu u dokumentu, pa onda opcija trace, uz setovanje odgovarajućih parametara konverzije (mekoća prelaza, kolorni raspon, broj nodova...).
Malo eksperimentisanja je dovoljno da se pohvataju neke osnovne smernice, a posle je već lako - potrebna je "samo" inspiracija.
Pozdrav
[ vlada1970 @ 24.09.2008. 13:59 ] @
Muchos gracias senor Storm ,
skinuo sam joj CorelDRAW i tutoriale i nosim da krene da uci .
Pozdrav , Vlada
[ gosha @ 24.09.2008. 20:36 ] @
A koji djavo sada uzima da radi ilustracije ako zna 3D ?
Jedan jaaaaaaaako dobar 3D portfoilo. 80000 i kusur DL-a sa 200 i kusur radova.
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=546548
Poz. Gosha
[ Notorious91 @ 24.09.2008. 21:59 ] @
^u kom programu to radi?
[ gosha @ 24.09.2008. 23:19 ] @
Bilo koji za 3D.
Probao sam Max, Light Wave, Rhino i MODO. Ja polako ucim MODO. On mi se najvise svideo.
Mislim da se kod nas najvise koriste Max i Maya.
3D mi je hobi, ne bavim se tim ozbiljno, a i skoro sam poceo.
Poz. Gosha
[ dzura @ 25.09.2008. 22:38 ] @
Citat: StORM48: Trace ("trejs") je proces pretvaranja bitmape (fotografija, ilustracija u Photoshopu, skenirani materijal...) u vektorske poligone...Pozdrav
Samo mala ispravka... pomenuti programi ne rade sa poligonima, vec sa Bezijeovim krivama drugog reda
U stvari Adobe illustrator je zapravo Post Script interpreter (masine za razvijanje filmova i ploca jedino njega razumeju). Nekad su stranice slagali programeri, sto danas deluje neverovatno. Recimo kad povucem liniju u Ai, on napravi script gde kaze od tog do tog mesta je linija debljine te i te... itd. Mehanizam je slican kao kod Dreamweavera (ili kako se vec pise) gde ti napravis vizuelno kako ce stranica da izgleda, a program sam generise Html kod...
[ StORM48 @ 25.09.2008. 23:03 ] @
I stand corrected!
Termin "poligon" upotrebljavam po inerciji, u skladu sa poligonima u programima za 3D modeliranje.
Pozdrav
[ dzura @ 26.09.2008. 07:29 ] @
Primetio sam, ali kad vec teoretisemo...
Inace i 3D programi za modeliranje ne rade svi sa poligonima, recimo Rhinoceros i slicni...
Pozz
[ vlada1970 @ 29.09.2008. 00:36 ] @
Thanks Gosha .
Ona zna prilicno dobro da radi u 3D programima , pogotovo Maya-i i Max-u . Nisam znao da je moguce i vektore raditi u 3D a da shutterstock i to prihvata .
Mogu li da pitam ,posto je vec instalirala CorelDRAW i upoznaje ga sad , u kom formatu trebaju da budu ti vektori da bi to sve bilo kompletno za slanje ? A ako se uzme u obzir da ce ih raditi u CorelDRAW-u .
[Ovu poruku je menjao vlada1970 dana 29.09.2008. u 07:18 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao vlada1970 dana 29.09.2008. u 07:19 GMT+1]
[ gosha @ 29.09.2008. 08:40 ] @
Ona galerija sto sam ti pokazao nije vektorska. Klasicne jpg datoteke su u pitanju.
Ne znam da li Max ili Maya mogu da sacuvaju rad u vektorskom formatu. (onaj koji daju Corel D ili Adobe I).
Sto se tice ostalih pitanja ja znam samo za IStock. Tamo ima jako lepo uputstvo o svim pitanjima koja te zanimaju.
Verovatno i na SS ima isto. Ta uputstva mora da procita inace ce se saplitati na nekim glupostima.
Poz. Gosha
[ pedja_81 @ 02.02.2009. 15:14 ] @
Za vektorsku grafiku koristim Adobe Illustrator i Inkscape.
http://www.elitesecurity.org/t353396-Shutterstock-iskustva
[ kintec @ 02.02.2009. 18:42 ] @
Dreamweaver ne generise sam html kod po principu - "ja nacrtam, program sam iskodira"
-Ako se pocinje sa ucenjem vektora- preporucujem ilustrator, zbog odlicne integrisanosti sa ostalim programima iz Adobe paketa (a i olaksava zivot za stampu) Neko ko ima talenta, uz malo volje rada i truda za relativno kratko vreme moze napraviti nesto u ilustratoru sto bi se prodavalo na shutterstocku.
Bavljenje 3D modelingom i renderom zahteva vec nesto malo vise iskustva i dosta rada kako bi se napravilo bilo sta sto na nesto lici.
Sto se ilustracija tice, skoro svaki stock sajt ima detaljno uputstvo za kako, gde, sta...i sve ostalo sto je bitno za upload fajlova. (kao sto ima i za fotografiju, rendere, video...itd, itd...)
Tip: zaboravi na automatsko trejsovanje fotografija sto se tice stocka- Obicno se dobije fajl koji je neupotrebljiv, ili zahteva dosta dorade (lakse iscrtati sve rucno) ili rucno trejsovati neku fotografiju (precrtati) Btw jedna jako bitna stvar- zabranjeno je trejsovanje fotografija osim ako ti nisi autor te fotografije. (na pr lik skine sa stock sajta fotografiju devojke kako igra- i trejsuje je za 5 minuta i zatim to prodaje kao ilustraciju = FAIL)
[ StORM48 @ 02.02.2009. 20:25 ] @
Bre Kintec, trejsovanje ne služi sa fotografije...
I kad se dobro uradi, dorade su minimalne.
Pozdrav
[ Notorious91 @ 02.02.2009. 20:57 ] @
Sluzi kad hoces od fotografije da napravis siluetu na primer
[ StORM48 @ 02.02.2009. 21:20 ] @
Ma možeš da trejsuješ i desktop ako hoćeš, ali to nije namenjeno za fotografije, nego za dobijanje formi od bitmapa, koje kasnije možeš da doradiš i iskoristiš za ono što Ti treba. Ne vidim svrhu trejsovanja fotografije.
Pozdrav
[ kintec @ 02.02.2009. 21:49 ] @
Pa to na pr, silueta...
i to nije u skladu sa pravilima na stock sajtovima.
[ Notorious91 @ 03.02.2009. 16:55 ] @
Siluete su dozvoljene ako si ih napravio od svojih fotografija
[ pedja_81 @ 11.02.2009. 01:38 ] @
Ja najvise koristim Adobe Illustrator CS2, mada se ponekad zezam i u Inkscape-u.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|