[ Nemanja Jakovljevic @ 07.11.2003. 00:57 ] @
Dear Nemanja Jakovljevic,

many thanks for your request.

You wrote:

> Dear Rick Holzer,
>
> thaks for reply,
>
> But...
>
> Why is it illegal to profit in any way? I didn't see that kind of
> limitations at the other vendors.
>
There may be a misunderstanding here:

1) If you want to be an official _reseller_ of SUSE Linux, we will be glad to accommodate you. You can buy
the official boxed product, and then resell it to customers.

2) If you make a copy of a boxed product, and then sell it, the copy an your transaction violate the license
under the Gnu Public License that is included with our software.

This is why copying & selling the CD's is illegal.

If there are people doing this in your area, please contact us so that we may prosecute and put a stop to
the illegal behavior.

> Nemanja Jakovljevic
> General Manager
>
>
> On Wed, 5 Nov 2003 01:33:39 +0100 (CET), Business-Support
> <[email protected]> wrote:
>
> > Dear Nemanja Jakovljevic,
> >
> > many thanks for your request.
> >
> > You wrote:
> >
> >> Hi,
> >>
> >> I am distributing Linux Distributions in Yugoslavia (Serbia &
> >> Montenegro).
> >> So I am interested in that if I am allowed to sell SuSE 9.0 because of
> >> the
> >> licence? Some people here think it is not legal.
> >
> > It is legal to "give away" suse Professional or Personal.
> > It is illegal to profit in anyway. If any money changes hand and SUSE is
> > involved, a boxed copy must accompany that transaction.
> >
> >
> >> So, is it legal or not? Please reply ASAP.
> >>
> >> Looking forward for your reply,
> >>
> >> Nemanja Jakovljevic
> >> General Manager
> >>
> >>
> >
> >
> >
> >
> > Yours sincerely,
> >
> > Rick Holzer (Business-Support <[email protected]>)
> >
>
>
>

Yours sincerely,

Marissa Krupa (Business-Support <[email protected]>)

--
SuSE Inc., Tel (US): 888-8754689 extension 5088
318 Harrison st suite 301 Fax: +1-510-628-3381
Oakland CA 94607 Email: Business-Support <[email protected]>
USA WWW: http://www.suse.com

[ impaque @ 07.11.2003. 01:33 ] @
Eto, smeš da poklanjaš SuSE, ali ne i da prodaješ, tako da bolje promeni taj tvoj potpis...
[ Nemanja Jakovljevic @ 07.11.2003. 01:35 ] @
ali pazi, on meni kaze da preprodajom krsim GPL, a obzirom da su sve distribucije GPL-ovane, onda svi distributeri linuxa su pirati, i odosmo svi u bajbok:)))
[ impaque @ 07.11.2003. 01:49 ] @
Nisu ti rekli da kršiš GPL, niti su rekli da je ta zabrana primenjiva i na ostale distribucije.

ISPRAVKA: ups, moja greška: rekli su, ono crveno nisam video (?!)... Ali ono drugo stoji.

[Ovu poruku je menjao impaque dana 07.11.2003. u 13:07 GMT]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.11.2003. 07:15 ] @
Pa sta ti tu nije jasno? :)
Ne smes da kopiras CD i da ga prodas..smes da preprodas original i da se ugradis koliko ti volja :)
Ima logike :)
Jer prodajom kopije, ti ne prodajes SuSE 9.0, nego pirata..svejedno je sta je na njemu :)
Da je distro skroz free (i da se zaista naplacuje samo CD i postarina), ni onda im ne bi bilo svejedno, a kamoli da naprave Yast2, da uloze toliko truda da sakupe par hiljada programa i sve to prilagode tom distrou.. pa kome bi bilo svejedno :)
[ Tigerheart @ 07.11.2003. 08:38 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
2) If you make a copy of a boxed product, and then sell it, the copy an your transaction violate the license
under the Gnu Public License that is included with our software.

This is why copying & selling the CD's is illegal.

Znaci da krsis licencu po kojoj je licenciran YAST2 a koji imas u copyrigh.yast fajlu ..
Znaci svi derivati (tj sve sto je napravljeno sa YAST2 programom) spada pod pod tu licencu i zbog toga se nemogu kopirati cd-ovi, moguce je da skines preko ftp-a ili da sa originalom instaliras na vise masina ali sam cin kopiranja cd-ova nije dopusten

Citat:

If there are people doing this in your area, please contact us so that we may prosecute and put a stop to the illegal behavior.

U to im veruj .. da ce da urade ... to im je jos jedan nacin da prikupe novac :) ... na fin nacin ...
Nema veze sto je tebi sajt na tk domenu kad ti fizicki prodajes ovde u YU ... znaci podpadas pod nas zakon .. + tuzba preko medjunarodnog suda .... znaci da mozes da odgovaras po medjunarodnom pravu po pitanju piraterije, sto je mnogo zajebanija stvar nego nasi zakoni ..
[ Goran Rakić @ 07.11.2003. 14:20 ] @
Nezakonito je prodavati i naplaćivati bilo koji softver koji je licenciran pod GNU GPL licencom! To nije sam Suse bez nonGPL delova, već i sve ostale distribucije i softver počev od kernela, GNU alata i svega ostalog! Možda je BSD licenca malo otvorenija, to već ne znam. Ono što možeš da naplatiš jesu troškovi preuzimanja sa net-a, slanja poštom, uslugu narezivanja, troškovi medija na kome snimaš...
[ Dejan Lozanovic @ 07.11.2003. 17:15 ] @
Pa evo vam clan iz nezvanicnog prevoda.

Citat:

1. Vi možete umnožavati i raspodeliti doslovne primerke izvornog koda Programa čim ga primite, na bilo kojem medijumu, uz uslov da na adekvatan i odgovarajući način označite na svakom primerku odgovarajuće saopštenje o autorskim pravima i objašnjenje garancije; sačuvate nedirnutim saopštenja koja se pozivaju na ovu licencu i odsustvo bilo kakve garancije; i svim drugim primaocima Programa date primerak ove licence zajedno sa Programom.

Vi možete naplaćivati novčanu nadoknadu za čin fizičkog prenosa primerka, i po vašem izboru možete ponuditi zaštitu garancijom u zamenu za novčanu nadoknadu.

Sto ce reci da mozete da prodajete GPL softver bez problema. Svima je jasno da mozete da naptalite cin rezanja i slanja posiljke. Ono sto jos mozete da date jeste garancija da je to zaista original iso i to naplatite.

I savetovao bih vam i ovo da procitate.
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#GPLCommercially
[ Nemanja Jakovljevic @ 07.11.2003. 19:52 ] @
Pa dobro, ako ja ovako formulisem (oni su rekli da smem da kopiram ljudima onako opusteno)

Ja cu svakome ko hoce narezati Linux SuSE besplatno, ali troskovi CD-a su xy a amortizacija CD uredjaja yz, a utroseno vreme qw i zato sto garantujem da su kopije originala cifra ab

i jos navedem kako ne pristajem da rezem ni na kojim cd-ovima osim na one koje ja nabavim.

Da li ja onda krsim licencu?

btw: citao sam licencu yast-a, i nisam bio skontao zasto ja ne bih smeo da ga kopiram....
[ Tigerheart @ 07.11.2003. 20:21 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
Ja cu svakome ko hoce narezati Linux SuSE besplatno, ali troskovi CD-a su xy a amortizacija CD uredjaja yz, a utroseno vreme qw i zato sto garantujem da su kopije originala cifra ab
i jos navedem kako ne pristajem da rezem ni na kojim cd-ovima osim na one koje ja nabavim.
Da li ja onda krsim licencu?

btw: citao sam licencu yast-a, i nisam bio skontao zasto ja ne bih smeo da ga kopiram....

Da krsis licencu zato sto kopiras cd-ove na kojima se nalazi YAST koji je licenciran po drugoj licenci koja je razlicita od GPL, to ti lepo pise u onom copyrightu yasta na cd-u ... znaci SAM CIN KOPIRANJA CD nije dozvoljen i ako imas GPL licencu na CD-u, zbog pomenute licence za YAST .... SuSE moze da se svuce sa net-a ili sa nekog HDD-a ( umrezi ), moze da se instalira na proizvoljan broj masina, ali ne moze da se kopiraju cd-ovi ...

Kad vec pomenusmo kopiranje CD-ova, kopiranjem CD-ova iz Windows-a uz pomoc nekih od programa za rezanje menja se ISO image tako da image tj cd koji je na takav nacin narezan, nije isti sa originalom tj md5sum -ovi se neslazu, i bas zbog toga je moguca veca verovatnoca da je lose narezan CD ... ( gledano za NERO, on kad reze bukvalno uzima 90% procesora, tako da pokretanje bilo kole applikacije pored neroa moze da dovede DO LOSE NAREZANOG CD-a). Znaci ako kopirate iz Windowzea mozete da ocekujete da cd-ovi budu lose narezani .. zato mali savet, kopirajte IZ BILO KOG DRUGOG Operativnog sistema osim Windowzea
[ Nemanja Jakovljevic @ 07.11.2003. 20:24 ] @
zato ja i koristim cdrecord....
[ Tigerheart @ 08.11.2003. 00:16 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
zato ja i koristim cdrecord....

cdrecord (dvdrecord) rulez ..
Definitivno najbolji i najprostiji program za rezanje...

cdrecord -v dev=0,0,0 speed=16 -data -overburn cd1.iso

U kombinaciji sa mkisofs-om sa upotrebom pajpovanja .. edo odlicne alatke za kopiranje cd-ova ... u jednoj komandnoj liniji
[ mrki @ 08.11.2003. 02:32 ] @
Citat:
Najveci izbor Linux i BSD distribucija
Samo 70 din / CD

Trebalo bi da imas odlicnu zvaku kao trgovac da bi nekome prodao proizvod koji je besplatan
Mogao bi mozda da promenis formu svoje rekalme:
Vrsim instalaciju Linux OS cena 300 din dobijate poklon CD po izboru (SUSE, Mandrak, RH...)

Nije lose, sta kazes? Odma i provizija bolja Pa jos da instaliras u nekoj firmici na vise masina, a onda da im ponudis i usluge administriranja mreze itd. itd...bogami zaradi nikad kraja

Citat:
SuSE moze da se svuce sa net-a ili sa nekog HDD-a ( umrezi ), moze da se instalira na proizvoljan broj masina, ali ne moze da se kopiraju cd-ovi ...

A koja je razlika dali si ga stavio na HDD ili CD? Ja bi recimo da skinem sa mreze i instaliram na HDD, a za svaki slucaj narezao bih i na CD ako mi crkne HDD. Posle bi mozda dao prijatelju isti CD da instalira kod sebe, a za uzvrat bih trazio da me vodi na pivo (ili nekoliko) cisto da iskompenziram svoj trud nakon toga bi opet narezao jedan CD kad bolje pomislim mozda i dva...

A evo jos jedan kratak prevod GPL (iz knjige RH 6.2):
"Verne kopije izvornog koda programa, onakve kakve ste ih dobili, mozete kopirati ili distribuirati na bilo kom medijumu, pod uslovom da uz svaku kopiju jasno i potpuno date odgovarajuce upzorenje o atuorskim pravima i nepostojanju garancije i da ostavite neizmenjenim sve primedbe koje se odnose na ove uslove i nepostojanje garancije. Svakom sledecem korisniku programa uz sam program morate obezbediti i kopiju ovih uslova.
Cenu samog prenosenja kopije mozete menjati i mozete dodati svoje uslove za garanciju uz odredenu nadoknadu.

Citat:
Rick Holzer (Business-Support <[email protected]>)

mozda i doticni gospodin nije upoznat sa svim odredbama GPL ili se jednostavno niste dovoljno dobro razumeli

[ Tigerheart @ 08.11.2003. 07:45 ] @
Citat:
mrki:
A koja je razlika dali si ga stavio na HDD ili CD? Ja bi recimo da skinem sa mreze i instaliram na HDD, a za svaki slucaj narezao bih i na CD ako mi crkne HDD. Posle bi mozda dao prijatelju isti CD da instalira kod sebe, a za uzvrat bih trazio da me vodi na pivo (ili nekoliko) cisto da iskompenziram svoj trud nakon toga bi opet narezao jedan CD kad bolje pomislim mozda i dva...

Od skinute verzije sa FTP servera "ne moze" da se napravi iso-image-i diskova (zvanicno objasnjenje, koje sam negde procitao na SuSE-ovom starom sajtu) ... znaci pokretanje instlacije moze samo preko mreze ...
Citat:

A evo jos jedan kratak prevod GPL (iz knjige RH 6.2):
"Verne kopije izvornog koda programa, onakve kakve ste ih dobili, mozete kopirati ili distribuirati na bilo kom medijumu, pod uslovom da uz svaku kopiju jasno i potpuno date odgovarajuce upzorenje o atuorskim pravima i nepostojanju garancije i da ostavite neizmenjenim sve primedbe koje se odnose na ove uslove i nepostojanje garancije. Svakom sledecem korisniku programa uz sam program morate obezbediti i kopiju ovih uslova.
Cenu samog prenosenja kopije mozete menjati i mozete dodati svoje uslove za garanciju uz odredenu nadoknadu.

Da to je ok i to vazi za sve ostale distribucije osim za SuSE .. koji pored standardne GPL licence ima i Licencu za YAST2 koja u stvari je ono zbog cega ne moze tek tako dase kopira ..

Citat:

Citat:
Rick Holzer (Business-Support <[email protected]>)

mozda i doticni gospodin nije upoznat sa svim odredbama GPL ili se jednostavno niste dovoljno dobro razumeli

Mozdaa se covek zbunio i pogresio na koju licencu misli ..