[ zarkoj @ 24.09.2008. 19:28 ] @
Pozdrav ljudi.Resio sam da otvorim ovu temu jel nism nasao resenje mog problema pa rekoh ovako mi je lakse.
Imao sam 2.1 sistem zvucnika A4-tech i rersio sam da napravim malo bolje ozvucenje (posto sam ljubitelj dobrog ozvucenja) pa napravih dve kutije i kupio sam pojacalo MAJSTIC 2x80 watt-i na 4 oma.
To pijacalo sam stavio u kutiju i obezbedio mu napajanje trafo-om i napon ispeglao grecom to mi je doneo jedan majstor i dao sam mu neki stari televizor za to.
Problem je nastao tokom rada,naime imao sam dva zvucnika prave snage oko 70 watt-i ali nisu bili iste impedanse jedan je bio 4 a drugi 8 oma.
pojacalo se malo grejalo pa sam mu stavio dva kulera osmice i sve je bilo uredu.Tako je radilo godinu dana.
Kasnije sam uzeo jos jedan zvucnik i upario ga sa onim od 4 oma jer kazu da je tako bolje.
Medjutim kad sam to prikljucio pojacalo je radilo ali kad pojacam mali vise ni na jednom zvucniku,kad je trebo da udari bas,samo se cuje kao kad guzvas papirnu kesu i membrana se nije mrdala,cim smanjim on radi lepo.Kao da nema snage da izbaci membranu.
Kad otkacim jedan zvucnik pojacalo mogu da pojacam koliko hocu i sve radi ok na bilo kom kanalu.Ali cim vratim da budu dva zvucnika opet se cuje isto.
Zvucnici su od istog proizvodjaca i iste snage.Doduse jesu sa pijaca (kostaju oko 1300 din jedan) ali mi se cine dobri.
Izlaz sa kompa ide na onaj mali vufer od 2,1 sistema koji sam imao pa ga koristim kao uredjaj za pojacavanje zvuka.Izlaz koji vodi od 2.1 sistema (sateliti) nakacio sam na ulaz u pojacalo za visoke tonove a sa izlaza za vufer na ulaz za niske tonove na pojacalu.Tako da mi onaj A4-tech koristi kao uredjaj za pojacavanje basa i tona i kontrolu visokotonaca.
MAJSTIC pojacalo ima stereo i mono mod.Kad prebacim na stereo mode pojacalo radi ali kasnije posle oko 5 min. pocinje da puca kao kad udara bas bez obzira koliko je pojacano i onda moram da ga ugasim.
Kad radi u mono modu,sad sam ga prikacio tako sto sam izostavio + prvog kanala i povezo dve kutije od 4 oma tako sto sam na drugi kanal povezao normalno jedan zvucnik a drugi sam - prvok kanala i + drugog.I sad radi normalno.
Ali me zanima sta to nije uredu i moze li se srediti?Da li je moguce da je jedan kanal izgoreo,ali tada ne bi radio,sto u ovom slucaju nije tako.
Sta to nije uredu?Ako neko nesto zna,molim za pomoc.
Hvala unapred
[ zeoN_Rider @ 24.09.2008. 19:40 ] @
Sve si lepo napisao a da li si posle greca stavio elektrolit?

To sve govori da ili nisi stavio elektrolit ili je transformator male snage!

A mozda je i sam pojacavac ne ispravan.

Pozdrav zeoN_Rider
[ zarkoj @ 24.09.2008. 20:25 ] @
Ne znam mislim da nemam.A jel to kondenzator i kakav,mislim njegove vredsnosti.
A sto se tice trafoa mislim da nije slab jel je koriscen za napajanje akumulatora kod automobila.
Za pojacalo ne znam zar ne bi radilo uopste da je do njega ili barem neki kanal?Oko toga se malo razumem.
A sta mislis da je kod stereo moda,mislis da je i to zbog elektrolita ili?
Hvala
[ peca26000 @ 24.09.2008. 20:44 ] @
auto pojacalo ako je u mosnom spoju moze da napravi problem ako vezujes mase ili minus od zvucnika to neradi nikako na masu od kutije nego na prikljucak de ide zvuni kabl ili sam dzek od pojacala ili auto radija isto je.Znaci nikako nepokusavaj da stavis zajednicki minus na kutiju ili shasiju od pojacala ili auto radija,chip treba da crkne jer na minus ide 6v napon i isto je to na + a to sto imas problem sa paralelnim vezivanjem zvucnika mislim da nemas potrebe za tim da bi vise kutija povezao to nije dobro pogotovo za audio varijante pojacalo ide na 2 oma pa se greje jos vise i vuce struju iz izlaznog chipa toliko pozdrav.
[ zeoN_Rider @ 24.09.2008. 20:51 ] @
Mislio sa na Elektrolit koji je vezan izmedju + i - kontakata na grecu, tj pralelno kablovima koji napajaju pojacavac!

Red velicina elektrolita treba da bude 4700uF,10000uF itd.min za 25V probojnog napona!

Pozdrav zeoN_Rider
[ peca26000 @ 24.09.2008. 20:55 ] @
nisam te razumeo ono sto si dalje opisao za 2.1 pa ako si taj vod od zvucnika vezao za onaj izlaz od auto pojacala mozes ocekivati grejanje membrane ili gotovo kraj zvucnicima i onom auto pojacalu .(Nista nevezivati na auto pojacalo sa nekim spoljnim drugim pojacalom ili dodatnim zvucnicima pogotovo ako su 4 oma to nikako odlazi na 2 oma)
[ zarkoj @ 24.09.2008. 21:33 ] @
Sad sa pogledao i ima elektrolit samo ne znam koliki je ali na njemu pise 90H 47H 77 smo ne zanm koja mu je vrednost to ne pise.
Hvala zeoN_Rider.Pozdrav

Peco nisam te razumeo sta gde da povezem.Ako sam ja to dobro shvatio rekao si da masu pojacala ne povezujem sa - zvucnika jel tako?To nisam uradio
Pojacalo ima masu vezanu iznutra to sam video a ja sam samo iskombinovao sa zicamo i povezao.
Ako mozes pojasni mi malo sta si hteo da kazes.
Ovako sam povezao:

1 2 3 4
cv1 cr1,cv2 cr2

1,2 su izlazi prvog kanala a 3,4 izlazi drugog
cv1-crvena zica prvog zvucnika
cr1-crna zica prvog zvucnika
cv2-crvena zica drugog zvucnika
cr2-crna zica drugog zvucnika
Mislim da to nije paralelna veza jer koristim i (-) izlaz prvog kanala i da je impedansa i dalje 4 oma

A sto se tice 2.1 sistema taj vufer od tog sistema,na njemu se moze pojacavati bas i dodavati 3d zvuk i njega koristim za pojacavanje zuka i basa a posle mi je to povezano na pojacalo tj. izlazi za bas i za visoke tonove sa 2.1 idu na pojacalo tj na njegov ulaz za visoke tonove i niske tonove aposle sa izlaza pojacala na zvucnike.
Hvala.
[ peca26000 @ 25.09.2008. 08:15 ] @
moguce je da sam u to vreme bio negde pa ti nisam dao odgovor sinoc.Neznam dali ti jos uvek aktuelno to ili si pronasao kvar? Kao sto si rekao dobro si zvucnike vezao to je sad jasnije sta si radio,citao sam sta si pisao za elektrolite ali ja te oznake ne znam.Jedino sto bi taj kvar mozda prouzokovalo je napajajnje od ranije da ti je crko izlaz pre samog ukljucenja ako ima sntenby a koristis u ispravljacu grec i samo elektrolit?Ako je tako onda to nije nikako dobro jer dok nepovuce struju pojacalo dok je na stenby imas napon na grecu od nekih 20v sto je mnogo a trafo je od punjaca akumulatora moras uraditi stabilizaciju napona ako je nemas i to bi jedino jos mogao biti uzrok neke od havarije ako je tako kako sam pisao danas.Ono sinoc sto je bilo nejasno to je sad ok mislim da si dobro sve povezao?Obrati paznju na takav ispravljac ako ga koristis kako sam ga ja opisao nemas konstantan napon na grecu jer mrezni napon varira ne znam koliko me sad razumes ali i ja ocekujem tvoj odgovor kako bi ti pomogao nekako ako imas jos neki problem da ti sumnjivo pitaj jos tako je bolje jer se uci covek dok je ziv ne znam koliko imas iskustva sa ispravljacima?pozdrav.
[ zarkoj @ 25.09.2008. 10:13 ] @
Pozdrav
Sinoc sam ostao do 2 sata prepakovao sam pojacalu i trafo,problem je bio sto mi je jedan lem od greca oslabio pa sam ga onovo prelemio,a imao je jos jedan problem
izlazni kanal1 pojacala,posto sam ja to vezao nekim malim klemama pa vodio na kutiju tj. spoljni zid kutije i odatle mi ide izlaz za zvucnike,sraf sa te kleme je oblajznuo kako nemem pijma
ali ocigledno nije imao dobar kontakt pa zato se to desavalo.Sad sam ga prelemio.Probao sam ga jutros bije kao nenormalan.
Da li je moguce da je zbog toga?A i dalje nece da mi radi stereo mod,ma nema veze za njega samo neka kuje dobro?
Sad sam vezao na svaki kanal po jedan zvucnik tako da je sada impedansa 4 oma.Mozda trebam da ih vezem u paralelu pa da bude 8 oma i vuce manju struju,sta ti mislis?
Sad radi ok,do kad nemam pojma :)
A sto se tice stabilizatora napona kako to da izvedem.Ja sam mislio da time sto imam grec i elektrolit to vrsi taj posao i pegla napon,ali sam ocigledno pogresio.
Pa naravno da se covek uci dok je ziv,bolje pitati nego skitati a i nisu bas jeftina pojacala.
Samo me malo cudi,na pojacalu pise da je

"160 watts max total power in
stereo mod
50 watts rms at 0.5% thd per channel
100 watts rms in mono mode
feature proguard circuit"

Pojacalo je "A" klase
Sta bi to moglo da znac?Kako sam ja shvatio on ima vecu snagu u stereo modu sto je logicno jer deli izlaze,na jedan ide jaci bas a na drugi vsoki ton,zar ne?
Hvala pozdrav peco.
[ peca26000 @ 25.09.2008. 12:44 ] @
evo ja malo kasnim sto se tice odgovora . Vidis jedno po jedno i korak si ispred onoga sto je bilo juce ako se budes potrudio da svatis sta je stabilisani izvor struje i napona to ce biti jos bolje.Pokusacu da te uverim ako je 12-14v potrebno da radi to pojacalo ti meri napon kad je utisano skroz voltmetrom naravno,pa vidi koji napon ide u pojacalo ako je preko 16v to bi vec bilo zabrinjavajuce i opasno ma vec na 15 volti je onako ? Dok pojacalo roka velikom snagom zvucnike napon mora pasti ma kakav god bio kondezator a stabilizacija napona imas seme na netu trazi za 12-14v ja bas nisam neki surfer za sheme ima tu kolega koji bi mogli da ti daju sheme da ti to neko uradi do kraja kako valja.Bez obzira sto sad to radi jer imaj na umu koji je napon na pojacalu dok je utisano skroz meri taj napon i bice ti lakse da razumes.Ovako jos bolje napon kad je veliki iznad dozvoljenih normi spaljuje chipove to je jednostavno postoji maximum dokle ide posle toga je gotov.Zvucnike kako si ti opisao je redno vezivanje,nemoj to brkati sa nazivom u paralelu nego na red redna veza daje tih 8 oma sto je lakse da podnese pojacalo tako moze a u paralelu 2 zvucnika 4 oma daju 2 oma to nemoj to sam ti vise puta napisao znaci redna veza spajanja se povecava otpor i jacina struje je manja dok u paralelnoj vezi struja je veca jer je otpor mali i dolazi do veceg opterecenja to je ovako malo laicki receno ali lako da se razume.Mislim da bi sad mogo da se pozabavis merenjem napona pa ces biti korak napred i znaces dali moze tako ili to nije bas najbolje jer varijacija od nekih 9-16 ili neki veci napon nisu neka uteha za ispravan rad .Pazi sto se tice kondezatora on pegla taj napon to je ok ali kad je veci kondezator i struja tog napona je veca i onda je manji pad napona tako da igranje sa strujom u bilo kom smislu ako nije kontrolisano moze da izazove dalje posledice na bilo koji nacin . Puno srece u daljnjem radu od mene pazljivo citaj i to ce ti biti od koristi.
[ zarkoj @ 25.09.2008. 13:40 ] @
Hvala na objasnjenju za stabilizator napona.Bice mi od koristi svakako.Time cu resiti totalno problem i na neki nacin osigurati pojacalo.
Sad sam prebacio na pralelnu vezu i sad im je impedansa 8 oma a zvuk je osetno slabiji,radi ok ali oslabi i to se primeti,jel to ok ili nesto nije uredu.
Ako se poveca otpor struja se smanji i logicno i da se smanji i zvuk.Ali daleko je kvalitetniji zvuk i jaci na 4 oma.Ovako stvarno pomera bubrege.Tako da cu ga i tako ostaviti.
Posto imam vec ugradjeno hladjenje to mi nece biti neki problem.
Jos jedno pitanje,stvarno se izvinjavam,ali moze li se na grec vezati mala sijalicica koja bi praznila taj kondenzator i na neki nacin stabiliovala polazni napon?Posto mi je to vec ugradjeno.
Za sada neka ostane ovako.Ako budes slucajno naleteo na semu napisi mi link pa da je pogledam.
Nasao sam nesto i ovo mi izgleda malo komplikovano.
Inace sam zavrsio srednju elektrotehnicku-automaticar a sad sam na studijama masinstva,ostala mi u krvi struja i elektronika a i volim to.
Hvala ti puno na savetima.Pozdrav

[Ovu poruku je menjao zarkoj dana 25.09.2008. u 15:04 GMT+1]
[ zarkoj @ 15.04.2010. 13:04 ] @
Poz ljudi. Dugo se nismo culi. Rec je o istoj stvari samo malo drugaciji problem.

Ovako sve je ostalo isto sto se tice pojacala i samog povezivanja.
E sad kada ukljucim pojacalo, to se desavalo i pre, ima sumove tj. susti kao kad trazis stanicu na radiju takav zvuk se javlja i
cuje se mpr.5 s a onda nestane na 1 s pa opet tako.Kao sinusoida.Cuje se pa se ne cuje i tako stalno.
E sad kazem taj sam problem imao i pre ali tada sam imao jedan vufer i jedan obican zvucnik pa se to sustanje moglo zanemariti
jer se i nije culo toliko.
Ali sad sam dodao jos 2 zvucnika koji su manji sange 40w i koji su vezani na to isto pojacalo ali oni mi sad sluze kao visokotonci.
Kenwood kfc-1018c.
I perfektno se cuju samo sto sad taj sum bas dolazi do izrazaja jel ovi zvucnici daju jake visoke tonove.Jer su 2 sistemci.
E sad da li neko zna kako taj problem mogu da resim a da ne dodje do gubitka jacine i jasnoce zvuka.

Jos jedna stvar 2 visokotonca su povezana (+,-+,-) i sa + na + 1. kanala a sa - na - 2. kanala.
Evo i slike da bude jasnije.

poz