[ zdr @ 28.09.2008. 03:14 ] @
Naime... Na nasoj maloj wireless zajednici ![]() imamo link od 2.3 km bez ikakvih prepreka, totalna opticka vidljivost, *na jednoj strani je u racunar koji sluzi kao ruter ubodena Atheros AR5212 wireless kartica, a na drugoj AP Ovislink WLA-5000AP v3. *antene su (dobro usmerene) satelitske ofset 120 cm, kablovi HDF400-ke, fidovi su rucna izrada (za 5gHz) *AP radi u modu "infrastructure" (posto nismo mogli na obe strane da postavimo kartice - nije radilo!) i UTP-om je povezan na racunar (odmah pored njega stoji) u kome su dve wireless kartice 802.11 g koje sluze za sektorske antene. Isto je i sa ove strane gde je Atheros kartica (stim sto nema AP-a, naravno). Signal u mikrotiku je -50... Max protok je do 2.5 MB/s Znaci sve nam radi lepo! E sad... Posto se u poslednje vreme nakacilo dosta novih korisnika, a necemo da ih ogranicavamo mnogo, potrebno nam je "vise brzine" na tom linku. Moje pitanje je kako da povecamo kapacitet linka? Teorijski znam al' bih da cujem iskustva iz prakse... -Antena mnogo utice na kvalitet veze - pa da li treba da postavimo neke bolje (ako moze sugestija i koje... grid?) koje su se dobro pokazale u praksi? -Koje imaju najbolje pojacanje? -Da li nas ogranicava AP ili kartica? Koja je to bolja/kvalitetnija oprema a da nije bas mnogo skuplja? U sustini, zanima me sta je to sto nam je najjednostavnije da odradimo uz najvece efekte... Jeste, ima dosta pitanja, zato Hvala puno i unapred ! ![]() P.S. cisto radi preglednosti evo i shema kako sve to izgleda... Malo je skrnava al posluzice ![]() http://img72.imageshack.us/my.php?image=shemadm4.jpg [Ovu poruku je menjao zdr dana 28.09.2008. u 05:05 GMT+1] |