[ Nedeljko @ 30.09.2008. 13:24 ] @
Ja znam da su za Bojana ovi zadatak mačji dim i zato ga molim da ne objavljuje rešenje pre nego što drugi dobiju šansu da se oprobaju. Može posle da okači neko uopštenje ako hoće.

Sa označiću jezgro (kernel ili nula potprostor) linearnog preslikavanja sa njegovu sliku, sa dimenziju vektorskog (potprostora) i sa rang linearnog preslikavanja .

1. Neka su vektorski prostori nad istim poljem skalara i neka su i i da je konačan. Dokazati da je .

2. Neka su takva linearna preslikavanja da postoji kompozicija i da je konačan. Dokazati da je . Naravno, isti rezultat automatski važi za rangove matrica koje se mogu množiti.
[ Nedeljko @ 02.10.2008. 13:17 ] @
Jel zadaci nisu interesantni ili niko ne ume da ih resi?
[ Nedeljko @ 03.10.2008. 08:26 ] @
Da li ovo ikoga uopšte zanima ili da ne objavljujem rešenja?
[ petarm @ 03.10.2008. 08:54 ] @
Objavi resenja! Ocigledno trenutno nema previse zainteresovanih, ali bice sigurno za dan. dva...
[ Nedeljko @ 03.10.2008. 13:31 ] @
Možda ako se bar neko javi da je zainteresovan za rešenja.
[ petarm @ 04.10.2008. 09:37 ] @
Meni bi bilo zanimljivo da vidim resenja posto ne znam da resim ove zadatke. Ako su relativno detaljna naravno?
[ Nedeljko @ 04.10.2008. 18:41 ] @
1. Neka je i definisano sa . Poznata formula (zbir dienzija jezgra i slike jednak je dimenziji domena linearnog preslikavanja) daje . Obzirom da je po pretpostavci konačno, konačni su i i , pa je .

2. Iz konačnosti sledi konačnost , pa je

,
.

Obzirom da je potprostor od , važi , odakle sledi tvrđenje.