|
[ Srđan Pavlović @ 01.10.2008. 00:44 ] @
| Za kratko vreme imacemo priliku da instaliramo finalnu, najnoviju verziju najpopularnije Linux distribucije.
Interesuje me koja su vasa ocekivanja od verzije 8.10 - sta ste videli kao najvece nedostatke 8.04, i sta
bi voleli da vidite u 8.10?
http://brainstorm.ubuntu.com/most_popular_ever/ - nadam se da ce sa ove liste bar neke stavke biti "proslost". |
[ combuster @ 01.10.2008. 10:14 ] @
Pa vecinu ovih predloga ce ispuniti novi kernel i xorg. Ono sto Ubuntu-u (i ostalim distroima) najvise nedostaje jesu bolja podrska za wireless, laptop-ove i manipulacija desktop-om u radu sa vise monitora. Novi kernel resava ova prva dva a novi xorg donekle (tek kada izadje Xserver 1.6 ce to biti full hit) poboljsava dosadasnju situaciju sto se tice rada sa dva monitora i drajvera za graficke kartice. Na primer u kernelu 2.6.26 wireless nece videti ap-ove koji rade iznad 11-og kanala (namucio sam se u arch-u dok nisam provalio u cemu je fazon, meni ap bio na channel 13), rc verzija 2.6.27 imala ovaj bug sa intelovim nic-ovima...
Ono sto ja ocekujem buduci da imam laptop baziran na Santa Rosa platformi i iX3100 grafickoj je da konacno dobijem bolje performanse u OpenGL-u, da mogu da dobijem klonirani ekran razlicite rezolucije (na lvds-u 1280x800 na externom 1280x1024) i da se isprave ti sitni bugovi sa mreznim uredjajima (zezao me i r8369 modul za mreznu i iwl3945 za wifi).
Dosta planiranog su izbacili iz Xorg-a 7.4 tako da ne znam kakva ce situacija biti, napravili su mix sa ovim memory managment tehnikama na intelovim grafickim karticama pa cemo videti, mada to meni ne mirise na dobro ali jedva cekam da testiram. A cvrsto verujem da ce kad ispeglaju 2.6.27 (a valjda ce do kraja meseca kad je zakazan release date) situacija sa mreznim uredjajima biti mnogo bolja.
Tu je naravno i GNOME 2.24 da ne zaboravimo mada video sam da su jedino nesto radili oko evolutiona, pomalo oko nautilusa i ispravili neke bug-ove sa cheese-om pa ce i "saradnja" sa web kamericama biti bolja.
Sto se tice release date-a ne treba gajiti neke nade da ce to biti 30.oktobra, koliko vidim fedora 10 beta kasnila 10 dana, debian jos uvek ne izlazi a trebao je u septembru, zvanicni announce za xorg 7.4 jos uvek ne postoji na njihovom sajtu iako sa ftp-a se moze skinuti source finalne verzije itd...
[ Srđan Pavlović @ 01.10.2008. 10:55 ] @
Hvala na detaljnom odgovoru. Da li je Ubuntu imao obicaj do sada da kasni,
tj. da ne ispostuje datum finalne najave? Ako nije, verovatno nece ni sada.
Uglavnom, 8.04 sam instalirao cim je izasao, i do sada sam video da je
malo-malo apdejtovao razne pakete, a verujem da i ako bude nekih problema
i sa finalnom verzijom, da ce se to kroz apdejte brzo ispeglati, kada mnogo vise
ljudi instalira 8.10 i pocne da ga koristi i prijavljuje bagove.
Jedva cekam i ja da instaliram 8.10, i nadam se da nece kasniti :)
(mislim da je 30. oktobar najava za final)
Sto se mene tice, hteo bih da rese TV-Out (pojednostave), i kako je vec neko
predlozio na brainstormu, da srede preferences i administration menije, malo je
pretrpano i nejasno.
[ combuster @ 01.10.2008. 11:28 ] @
U pravu si - do sada nisu kasnili sa izdanjima ali kako se stvari odvijaju ne bi me zacudilo da ovaj put malo "odocne".
Sto se tice administrativnih gui alata ubuntu ih maltene i ne poseduje, kroz arch sam povukao "pure" gnome i isti je kao onaj na ubuntu sa tom razlikom sto ima opciju za podesavanje mreze ali to je zato sto po defaultu imaju instaliran network manager, nesto ne verujem da ce centralizovati podesavanja kao opensuse sa yast-om ili mandriva sa njihovim kontrolnim centrom tj harddrake-om.
Ono sto bih ja voleo da se takodje eventualno sredi na ubuntu je relevantnost xorg.conf fajla, primetio sam da u mnogo slucajeva setovanja koja vaze za slackware ili gentoo ili arch ili pak suse i mandrivu na ubuntu uopste ne rade ili cak sta vise sprecavaju da se x podigne, moras priznati da imaju najcudniji i veoma shturi xorg.conf sto mi se nimalo ne svidja.
Sa druge strane, buduci da je najrasprostranjeniji linux distro, imaju odlicnu software-sku podrsku i odlicne repozitorijume tako da im tu niko ne moze prici ni na kilometar. Za razliku od drugih koriste standardni firefox dok na masi drugih distro-a su gran paradiso ili ice weasel, sto je za pohvalu. Redovnost update-ova je extra samo mi se ne svidja sto umeju da se zapetljaju sa dep-ovima, meta paketi nisu sinhronizovani pa recimo instalira ti za virtual box kernel modul za kernel koji jos uvek nema u repo-u i slicno...
U svakom slucaju razvija se zaista lepo i ma kako ga nazivali (pokemon i slicno :D) za sada je najispeglaniji distro a da li je najbolji - ne moze zadovoljiti sve linux korisnike ali ruku na srce takav distro za sada ne postoji jer smo svi na svoju ruku specificni i pomalo cuknuti, pogotovo oni hardcore zaeloti...
[ Srđan Pavlović @ 01.10.2008. 11:57 ] @
Ja iskreno ne zelim ni da znam za Xorg.Conf - hocu da imam jednostavan GUI alat
za podesavanje sacice osnovnih stvari - rezolucije, boja, osvezenja, i to isto za
dodatni monitor ili TV na S-Videu, i nadam se da ce to resiti na sto bolji nacin.
Nesto kao sto su uradili ovo sa kodecima, vrlo lepo (i sa drajverom za graficku),
tako nesto jednostavno, ali BAS jednostavno treba da bude i za monitore i
prikacene TV-e ili druge monitore. Mislim ima taj GUI vec, ali mnogo je
geek-olik, treba to lepse uraditi.
(sta zna Mujo sta je "Merge with existing xorg.conf?" pitanje u onom GUI-u, zabole ga dupe)
Boot mi je OK brzine, primetio sam da je dosta ubrzan nakon sto sam prvi put instalirao
8.04, vidim da su poradili na tome. Nadam se da ce bar takav ostati u 8.10, da nece biti
sporiji.
Najvise cenim sto od kada sam stavio 8.04 do ovog trenutka, nisam primetio nikakve
nestabilnosti u radu (no neke sitne gluposti i manje bitne bagove jesam, ali to se da preziveti)
Laptop jos nemam pa me hibernacija i wireless manje zanimaju, ali vidim da je velika
halabuka i oko toga. Desktop sam par puta "hibernirao" bez problema, onako cisto da
probam jel radi, a za laptop cu videti kada ga kupim kako radi :)
[ Body Bag @ 01.10.2008. 12:49 ] @
Citat: combuster: Sa druge strane, buduci da je najrasprostranjeniji linux distro, imaju odlicnu software-sku podrsku i odlicne repozitorijume tako da im tu niko ne moze prici ni na kilometar.
Ne bi se bas slozio za repozitorijume
Kvaka je sto deb paketi imaju u dosta slucajeva i posebnu dev varijantu koja je potrebna za kompajliranje i koja se racuna kao zaseban paket
Tako da je recimo onih 18k i kusur paketa u Debianu zajedno sa tim dev paketicima ;)
Ja sam misljenja da od linux distroa Arch Linux koga koristim ima ubedljivo najbolje repoe(a tek AUR da ne pominjem)
I kod njega ne postoje isto kao i za Slack dev varijante paketa a broj im je negde oko 10k
Citat: Za razliku od drugih koriste standardni firefox dok na masi drugih distro-a su gran paradiso ili ice weasel, sto je za pohvalu.
A bre to je potpuno ista stvar kao regularni FF-razlika je samo u brendingu i sto se na forumima prijavljuje pod drugim imenom ;)
Citat:
U svakom slucaju razvija se zaista lepo i ma kako ga nazivali (pokemon i slicno :D) za sada je najispeglaniji distro a da li je najbolji - ne moze zadovoljiti sve linux korisnike ali ruku na srce takav distro za sada ne postoji jer smo svi na svoju ruku specificni i pomalo cuknuti, pogotovo oni hardcore zaeloti...
Da Ubuntu je zaista kvalitetan distro-mislim da tesko ima boljega a da koristi Gnome okruzenje
Meni licno ne odgovara jer ja nikako ne volim Gnome ;)
Ajd uzdravlje i cheers :)
[ combuster @ 01.10.2008. 16:22 ] @
Pa cekaj bre ja koliko sam za mojih 2 dana userskih na arch-u mogao da provalim AUR nije nista drugo do repozitorijum source-eva koje ti svuces i sam kompajliras. Makar im tako stoji na wiki-ju. A ne svidja mi se samo kod pacman-a sto je pretraga paketa losa ili makar ja ne znam kako (gui alati tipa gtkpacman nemaju search opciju a njega sam povukao iz AUR-a) dok mu se mora skinuti kapa sto se tice dep-ova i instalacije paketa od kojih je neki broken ili mu je secnuta konekcija pri downloadu - prekine sa instalacijom ali cim mu das istu komandu on svuce to sto hvali i instalira celu grupu paketa.
Meni je nebitan broj paketa u Ubuntu repo-u nego sta se nalazi u tim paketima (ako ima i source-eve u toliko bolje, ne funkcionise uvek gotov bin kako treba), sta god da sam trazio od specificnih emulacionih programa pa do najsitnijeg nekog blesavog depa za neki levi compile... Dakle po mom misljenju bez vladanja brojkama, meni je ubuntu-ov repo najbolji.
A sto se FF razlikuje u brendingu? Za koji ce mi ice weasel i sto useri ww instaliraju rucno ff.
Citat: Meni licno ne odgovara jer ja nikako ne volim Gnome ;)
Jel ja to kod arch user-a mirisem sarkazam? Ma daj.... nemoguce...
[ Body Bag @ 01.10.2008. 19:44 ] @
Citat: combuster: Pa cekaj bre ja koliko sam za mojih 2 dana userskih na arch-u mogao da provalim AUR nije nista drugo do repozitorijum source-eva koje ti svuces i sam kompajliras. Makar im tako stoji na wiki-ju.
Ne moras da ih svlacis rucno-postoji alatka koja se zove yaourt i kada se ona instalira AUR-om se manipulise na isti nacin kao sa pacman-om i uobicajenim repoima(dakle potpuno ista sintaksa,plus yaourt nudi iste mogucnosti kao pacman uz dodatne mogucnosti-dakle moze da zameni pacman i full)
U AUR repou se nalazi source ali je fora sto je to repo u koga korisnici postavljaju slobodno pakete-tako da ces u istom naci stvari koje vrlo verovatno ne postoje ni u jednom drugom linux repou i kada se to ukombinuje sa core,extras i community repoima stvar postaju jasne u smislu da su Arch repoi tako dobri ;)
Citat: A ne svidja mi se samo kod pacman-a sto je pretraga paketa losa ili makar ja ne znam kako (gui alati tipa gtkpacman nemaju search opciju a njega sam povukao iz AUR-a
Samo kucas pacman -Ss ime onoga sto te interesuje i caos
Za instalirane pakte se koristi pacman -Sq
I ja nisam primetio da nesto smeta
Realno pacman je toliko jednostavan da mu nikakav gui ne treba-ali ako vec hoces imas Shaman koji je vise nego odlican ;)
Citat:
Meni je nebitan broj paketa u Ubuntu repo-u nego sta se nalazi u tim paketima (ako ima i source-eve u toliko bolje, ne funkcionise uvek gotov bin kako treba), sta god da sam trazio od specificnih emulacionih programa pa do najsitnijeg nekog blesavog depa za neki levi compile... Dakle po mom misljenju bez vladanja brojkama, meni je ubuntu-ov repo najbolji.
Pojasni malo-koliko ja znam Ubuntu ima odvojene source repoe ;)
Arch takodje ima nesto slicno ali i dosta bolje-ima ABS pa pored pacmana mos da koristis i najsveziji source po slicnom principu kao portovi kod BSD-a
Citat: A sto se FF razlikuje u brendingu? Za koji ce mi ice weasel i sto useri ww instaliraju rucno ff.
Logo/naziv FF je pod copyrightom i kao takav ne odgovara nekim distribucijama koji gledaju da se sto vise drze GNU filozofije
Pogadjas u pitanju je Debian,a i Arch-razlika je samo u imenu i u slicici-strasnooo,ne zna covek kako ce to sve preziveti :)
Citat: Jel ja to kod arch user-a mirisem sarkazam? Ma daj.... nemoguce...
Koji sarkazam?
Ja koristim KDE otkako znam za linux i vise mi odgovara nego Gnome-sta ti tu nije jasno?
Uostalom kod Arch-a ne postoji default okruzenje-kada se instalira base system sve ostalo je zelja korisnika-da li ce da pravi server,desktop ili ce da instalira X,XFCE ili nesto drugo ;)
[ Rekla Kazala @ 01.10.2008. 20:01 ] @
Očekivanja za Ubuntu 8.10 za mene lično nisu tako velika. Medjutim budućnost za Linux uopšte i Ubuntu 9.04 je i te kako zanimljiva. Tu najpre mislim na, ne tako novi program PowerTop i noviji LatencyTop oba napravljena od inžinjera Intela - Arjan van de Ven. Tehničke podatke i poduži intervju (na engleskom) sa Arjanom možete pročitati ovde http://broadcast.oreilly.com/2...owertop-latencytop-and-fi.html Ako ovo sve bude tačno što je napisano onda će se Linux preporoditi i zakoračiti u jako svetlu budućnost.
Srećno
[ combuster @ 01.10.2008. 21:21 ] @
@body bag
Ma bre nesto si namigivao pa mi se ucinilo da se zezas jer ne razumem ljude koji vole KDE4 - postujem, ali ne razumem, tako da sam pomislio da se salis. A ne mogu da se ponavljam oko sitnica non stop - ako vec procitas moj prvi post onda mozes da pretpostavis da znam da su odvojeni source od binary repo-a, ne mogu se vracam na svaku glupost koja je izvucena iz konteksta. Arch mi se dopada, ako neko zeli da nauci linux do koske onda je to sigurno distro za njega, kao i slackware kao i gentoo ali sam ga isprobao, brz je, nije los ali ne znam, ocekujem da ce sa xorg-om 7.4 i novim kernel-om sve distribucije prodisati pa za sada cekam prvi takav distro a to ce biti mandriva 2009...
[ nemysis @ 01.10.2008. 21:33 ] @
U Gentoo-u ja koristim već poodavno PowerTop i to od verzije 1.7.
eix powertop
[I] sys-power/powertop
Available versions: 1.7 (~)1.8 1.9 (~)1.10 {unicode}
Installed versions: 1.10[1](13:54:54 06/21/08)(unicode)
Homepage: http://www.lesswatts.org/projects/powertop/
Description: tool that helps you find what software is using the most power
Hvala Rekla Kazala sad baš instališem LatencyTop sa
eix latencytop
[I] sys-process/latencytop
Available versions: 0.4 {unicode}
Installed versions: 0.4(22:29:34 10/01/08)(unicode)
Homepage: http://www.latencytop.org/
Description: tool for identifying where in the system latency is happening
emerge -a latencytop
latencytop
Please enable the CONFIG_LATENCYTOP configuration in your kernel.
Exiting...
Znači moram novi Kernel napraviti, no problems.
@combuster
Pa Arch je veoma sličan Gentoo-u. Ne znam samo kad si probao Gentoo i što ti nije odgovaralo pa si ga napustio?
Neka se Linux samo širi, što manje Digimon-a to bolje za svet.
Pozdrav nemysis
[Ovu poruku je menjao nemysis dana 02.10.2008. u 01:44 GMT+1]
[ Body Bag @ 01.10.2008. 22:08 ] @
Citat: combuster: @body bag
Ma bre nesto si namigivao pa mi se ucinilo da se zezas jer ne razumem ljude koji vole KDE4 - postujem, ali ne razumem, tako da sam pomislio da se salis.
Ama bre :)
Ja koristim KDE 3.5.10 :)
Bice dobra i 4-orka polako-cim budu bile izbacene finalne verzije bitnih qt programa i cim se to malo ispegla-mozda posle Nove Godine kada izadje verzija 4.2
Citat:
A ne mogu da se ponavljam oko sitnica non stop - ako vec procitas moj prvi post onda mozes da pretpostavis da znam da su odvojeni source od binary repo-a
Arch mi se dopada, ako neko zeli da nauci linux do koske onda je to sigurno distro za njega, kao i slackware kao i gentoo ali sam ga isprobao, brz je, nije los ali ne znam, ocekujem da ce sa xorg-om 7.4 i novim kernel-om sve distribucije prodisati pa za sada cekam prvi takav distro a to ce biti mandriva 2009...
Ja sam prezadovoljan Arch Linuxom-teram ga vec od aprila meseca(pre toga sam koristio Debian)i mislim da ga necu menjati u skorije vreme
Nije bas za pocetnike,ali je veoma veoma jednostavan i cist distro iako se sve radi preko konzole,gotovih paketa krs,wiki je jednom recju sjajan kao i forum/community pa ono vredi dati sansu kako se kaze pogotovu sada kada se broadband konacno siri i ubogom Srbijom :)
Sta znam mozda budem dao sansu i Gentoo-u-sjajan distro ali mi jedino smeta sto je time consuming zbog kompajliranja...
Glavna razlika izmedju Gentoo-a i Archa je sto je ovaj drugi pre svega binarna distribucija iako postoji i ABS :)
[ Rekla Kazala @ 01.10.2008. 22:29 ] @
@nemysis
Nema na čemu :-)
Kad smo vec tu oko novina (izvinite ako je offtopic) onda pogledajte najnoviji GIMP 2.6 sa predivnim interfajsom. Liči malo na Photoshop ;-)
http://gimp.org/screenshots/
[ combuster @ 01.10.2008. 22:58 ] @
Pa nisam ja napustio arch - evo mi ga na laptopu, dual boot sa ovim xp digimonom. :D Svidja mi se logika kojom su isli arch developeri - Keep It Simple, Stupid! :D KISS, nije li to divno... :D Pravo da ti kazem i bio sam srecan kad sam ugledao cisti gnome po prvi put :D
Gimp izgleda extra, samo sto je meni i ovaj matori zadovoljavao potrebe i vise nego sto treba al ce mu se obradovati graficari...
@ nemesys, imao sam problema sa gentoo-om, prepao me malo, prvo kad sam formatirao ext3 particiju poceo je hd cudno da krlja pa me je maltene uplasio (nije standardno krljanje pri formatiranju ili swap-u, usro sam se ziv :D a potrajalo je i posle obavljanog formata), drugo grub je instalirao ali bez ikakvog config-a sto i mozda i nije losa stvar ali ne znam da li to svi moraju da prave rucno menu.lst ili samo ja. Tako da sam gentoo iz ciste predostroznosti odlozio (instalirao sam ga sa live 2008 distribucije) pa cu sacekati malo da neke stvari isprave a i koliko vidim otkazali su 2008.1 build i sad prave samo iso snapshotove trenutnog developa (cuo sam neke diskusije da se gentoo polako gasi, makar u ovom obliku kakav je sad a verovatno ce ga community donekle drzati u zivotu samo u kojoj formi videcemo)...
[ nemysis @ 02.10.2008. 01:13 ] @
@combuster
Pa normalno je da se čuje malo harddisk kad se formatira. To sam već sigurno 1000 puta čuo. Lampica za harddisk mi se skoro uopšte ne pali, samo malo zatreperi, sem kad prevodim nešto.
Meni je Grub napravio konfiguraciju sa standardnim Kernel-om, koji je i dan današnji u grub.conf. Ima tu trenutno 24 Kernel-a i normalno iz nostalgije Digimon XP. Da me seća koliko sam se mučio oko njega i njegove komandne linije.
Meni Gentoo radi izvanredno. Ne bih ga menjao ni za koju Distribuciju više. Čast svakoj. Ne volim nabudžene. U Gentoo-u svako pravi sam sebi svoj OS. Koristim primarno KDE ali imam i dosta GTK programa instalisano.
Dosta Linux-a sam probao, po nekoliko verzija od svake. RedHat ili ti Fedoru nikad nisam probao, jer mi je dojadio RPM paket sistem u SuSE, mom prvom Linux-u još od 5.0 verzije, mada sam bio kupio RedHat čini mi se 8.
Koristio sam SuSE, Slackware, SourceMage, LFS, RockLinux, Sorcerer, Gentoo, Debian, Ubuntu, Kubuntu, EduUbuntu i povratak u Gentoo vode 2006-te.
Imam u Gentoo-u sve "sigurnosne" pakete koje ima BackTrack pa čak i više. Hvala FreeBSD na Ports sistemu.
Pratim ja sve te glasine na raznim stranama da će Gentoo nestati. Ali to je patka. Bilo je i 2007 tako. Uvek ima dobrovoljaca da rade na njemu.
Svaki dan ima neki novi ebuild ili update. I ja napravim, prepravim ponekad neki ebuild, instaliram, probam, pa ako je uredu pošaljem u neki Overlay to jest Portage.
Toliko ga volim da kad sam ga instalisao jednoj prijateljici, počeo sam da pišem jedno malo uputstvo za instalisanje i održavanje Gentoo-a. Onako samo za mene, da mi bude lakše kada još nekom budem instalisao Gentoo. Pre sam samo kopirao fajle iz starog Linux-a. Najteže mi je uvek bilo podesiti /etc.
Dosad je stiglo, prosto da ne verujem, čudim se samom sebi na, ček da vidim, 106 strane. Stalno raste. Tu je sve opisano što ja smatram da treba, a puno je komandi i objašnjenja. Sve novo što saznam odmah isprobam i ako je dobro, dokumentujem. A često se prisetim i šta sam pre radio.
Pozdrav nemysis
[Ovu poruku je menjao nemysis dana 02.10.2008. u 02:24 GMT+1]
[ Stefan Markic @ 02.10.2008. 09:23 ] @
Ideas being worked upon
Citat: Kernel-1: Da li je Ubuntu imao obicaj do sada da kasni,
tj. da ne ispostuje datum finalne najave?
Jeste jednom. 6.04 LTS je trebao da izadje u aprilu, ali je izasao u junu, pa je zato preimenovan u 6.06 LTS.
[ Srđan Pavlović @ 07.10.2008. 14:51 ] @
Evo svukao sam betu malopre, sad se nesto dvoumim... :) - ne da mi djavo da cekam final :)
[ Stefan Markic @ 07.10.2008. 16:14 ] @
Aj' nam reci jos nesto. :]
[ Srđan Pavlović @ 07.10.2008. 16:24 ] @
Nemam prazan CD u kuci. Crap. Idem kasnije da uzmem koji, do kasnije veceras cu ga staviti verovatno,
pa cu preneti prve utiske, onako samo spolja, sta mi bude najuocljivije od promena...
...dublju analizu ostavljamo posle nekog perioda koriscenja :) - i da, izgleda je default ipak ona braon
tema, vidim da vecina ljudi to smatra geek-ovskim i oce da se tema promeni, bar ta
defaultna, argument ostalih je da je najlakse promeniti temu... sto jes jes, kada se dodje do
Desktop-wannabe price, onda mora i o default temi da se vodi racuna izgleda... :)
Mene najvise zanima hoce li instalacija proci glatko na mom sistemu i prvi utisci o stabilnosti sistema, i tako...
[ Srđan Pavlović @ 07.10.2008. 22:45 ] @
Uh.. evo ovako - dakle, moj setup je (uobicajeno) ovakav:
1. windows (ntfs)
2. podaci (ntfs)
3. free space od oko 60GB u okviru koga konfigurisem sve potrebne Linux particije.
Sam instalacioni proces ove beta verzije je kao i ranije (nisam primetio nesto novo znacajno),
i tokom instalacije sam isao na manual setup za particionisanje i samo sam na onom free-space-u
napravio jednu root particiju od 60gb i jedan swap od 1gb, onako ako zatreba. Pustio sam instalaciju,
i otkacio sam "Auto-Login" opciju.
Kada se sistem restartovao sa grubom je bilo OK (stavio sam u advanced opcijama da ga stavi na
/dev/sda (znaci u MBR), i lepo mi je prikazao Ubuntu kernele i Longhorn loader.
E, kada se podigao desktop, na njemu nije bilo nista, samo pozadina i strelica, ali nisu se ucitali oni
paneli gore i dole, i onda sam lupio CTRL-ALT-BACKSPACE, da srusim X i relogujem se. Garant im je
neki bug u install skripti, jer kada sam se logovao posle rusenja X-a, onda se ucitao i desktop i paneli i dalje
je sve bilo OK. Znaci prvi bug na koji sam naisao je bio vec tu prilikom prvog dizanja sistema. No lako se
resava. Evo sada sam pustio da mi se apdejtuje sistem jer je prijavio da ima nekih oko 75mb abdejta, pa
cekam da se apdejtuje da instaliram onda grajvere za nvidiju. Stavio sam flash (vrlo lako opet, sam ponudi
kada se otvori prva stranica koja zahteva flash) i sve radi OK.
Kada se apdejt zavri i kada instaliram drajvere za graficku, javljam dalje.
E da, pozadina je BLJAK :) - no dobro je stvar koja je meni manje bitna, a i vrlo lako se menja
(i tema i pozadina)
/edit: evo vidim skida i kernel 2.6.27-6
/edit1: arghhh, evo sada automatsko instaliranje kodeka kada se pusti mp3 fajl
ili neki divX ne radi.... proradilo mi je tek nakon rucnog instaliranja:
sudo apt-get install smplayer (koji povuce i kodeke za audio i video) i
posle instalacije Amarok-a. Samo da pojasnim: kod verzije 8.04 je prvi klik
na MP3 fajl nakon instalacije nudio skidanje potrebnog kodeka, a ovde sam samo
dobio poruku "ne mogu da pustim mp3, nema kodek" i to je to. Siguran sam da ce
ovo srediti do finalne, kao i ovo kada sam kliknuo na DivX pa isto dobio poruku da
nema kodeka ali bez nudjenja da se automatski instalira. Naravno posle sam rucno
morao instalirati sve i sada pusta sve. Ako ovaj propust sa kodecima ostane i u finalnoj,
saljem pismo u Canonical ;)
verovatno jos nisu uradili to za kodeke, ali ovo sigurno ne sme ovako da doceka
finalnu verziju. Tamna tema nije po defaultu, ali evo stavio sam je i nije tako losa,
meni licno prijatno izgleda. Gimp je 2.4.7, mada je izasao 2.6, probao sam ga na Digimonu i radi.
Open Office je 2.4.1. Posle apdejta mi se cini da sve radi OK za sada...
Drajvere za hardver sada vodi neki "jockey" i to im je valjda koncept koji ce da se stara za sve
proprietary drajvere za hardwer, do sada je bilo samo za graficku, nadalje ce valjda i za ostale uredjaje
po slicnom modelu raditi sa drajverima. Novina je da sada nudi 3 drajvera za graficku
(3 verzije, najnovija i 2 starije, pa se moze aktivirati i staviti verzija po zelji vrlo lako)
/edit2: isproban i Skajp, radi i instalira se kao na 8.04. Instaliran i Amarok 1.4.10, radi OK.
GoogleEarth instaliran (sudo apt-get install googleearth), radi OK... Firefox je 3.0.0.3, radi OK...
/edit3: naravno, posle drajvera za nvidiju (njih lepo automatski ponudi i instalira), instalirao sam
compiz-config settings manager i compiz i pluginovi rade lepo. Sada ima i sfera umesto kocke
i izgleda cool mora se priznati. Za nekoliko sati nisam primetio neke nestabilnosti bilo kakve
prirode, no ovo je samo prvi utisak, videcemo...
2 screen-shota:
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 08.10.2008. u 08:24 GMT+1]
[ BBS @ 08.10.2008. 16:19 ] @
Pohvala za opis:)
Jos neka novina iz prve ruke izgleda kako?
P.S.
http://news.softpedia.com/news...ta-Screenshot-Tour-94796.shtml
[Ovu poruku je menjao BBS dana 08.10.2008. u 18:29 GMT+1]
[ momsab @ 08.10.2008. 17:01 ] @
ispravka: ono je valjak a ne sfera :)
dobar opis prvog utiska, samo tako nastavi :)
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 20:09 ] @
^^ da u pravu si :))) - nego u podesavanjima za taj compiz-plugin ima "Cylinder" i "Sphere", a ja sam
ovde uslikao "Cylinder" a nesto mi to "sphere" ostalo u glavi :) - my bad.
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 22:16 ] @
Evo i upgrade...
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 08.10.2008. u 23:55 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 08.10.2008. 22:26 ] @
Stavio sam 8.04 od kada je izasao i od tada sam bio svedok izuzetno cestih apdejtovanja i patchovanja,
bukvalno svaki dan ili svaki drugi kada upalim komp, on skine po nesto i zakrpi / apdejtuje. Tako se i sa
vremenom povecala stabilnost, brzina, brzina bootovanja pogotovo, ispeglali neki sitni i manje sitni bagovi, itd.
Resio sam da ovom novom dam sansu vec u BETA verziji, i iako bude moguc upgrade sa BETA na
Final, ipak cu skinuti final i instalirati, za svaki slucaj. Ako jos neko bude instalirao zanima me da mi prijavi
da li ce se i kod vas javiti ovaj bag ako otkacite pri instalaciji "Autologin" da prvi put ne izadju paneli, sto sam
opisao gore. Nisam siguran, ali mislim da je to zbog Autologin, jer kada sam srusio X onda mi je trazio passwod
i od onda kada sam se logovao nije bilo nikakvih problema ni za taj autologin.
[ combuster @ 13.10.2008. 17:38 ] @
Hajde da ja ozivim malo opet ovu temu, bolje je nego da se raspravljamo koji je linux najednostavniji :D E kada moze n00b da vas onako raspali onda znas sta... :D
Instalirao sam Intrepid preko alternativnog install diska i prvo sto sam primetio je da mi nije odmah prihvatio enter na pocetku kada mi nudi opcije za instalaciju mada je posle 3 reseta konacno upalilo i instaler se startovao. Instalacija je ista kao i kod Hardy-ja sa tom razlikom sto vas pita da li zelite da postavite encrypted tj private direktorijum za koji je potrebna sifra da bi se pristupilo podacima. Ja iskreno nisam video uopste takav direktorijum po instalaciji pa stvarno ne znam u cemu je fora (jedino ako se ne moze pristupiti home direktorijumu uopste ako vam neko izvadi hard disk pa proba da pristupi sa druge masine mada cemu postoje prava pristupa, meni ova opcija nije bas jasna).
Po instalaciji i boot-ovanju sistema prvo sam podesio koje repoe treba da koristi pri instalaciji i update-ovanju a zatim i pokrenuo update koji je mogao samo da parcijalno upgrade-uje sistem verovatno zbog nekih neresenih zavisnosti i nekompletiranosti repoa za intrepid.
Kad smo vec kod toga primetio sam da gomila software-a koje koristim nema u repou a samo neki od njh su midnight commander, ccsm i fusion-icon itd. Ono sto sam primetio da je novo su meta paketi koji automatski instaliraju odgovarajuce pakete - ubuntu desktop ili mobile, ubuntu audio, ubuntu audio-plugins, ubuntu graphics, ubuntu video, ubuntu developement itd.. sto u mnogome olaksava instalaciju tih paketa, ne moram da jurim vise sve sta mi treba za kompajliranje programa iz source-a. Istina ako cekirate sve ovo morace da skine nekih 600 MB sa interneta.
Primetio sam i novu dark temu za gnome sto je za pohvalu kao i redizajnirane ikone. Pozadinu su hvala Bogu promenili jer me onaj fenix ili sta je vec bio u hardyju izludjivao... :D Bolji je ovaj bubble sort. :D
Kernel stvarno muski odradjuje posao i sve je prepoznao u startu od hardware-a, znao sam da me 2.6.27 nece razocarati...
E sada cemo malo da pljujemo. Kao prvo, primetio sam da se stari bug sa neprepoznavanjem vga kodova u grub-u ponovo pojavio, pri dodavanju vga koda kernel liniji u grub-u ne pojavljuje se ni boot bez splash-a ni sa splash-om samo crn ekran i to je to. Dobro je sto ipak podize sistem. Kako se ne sete da kada kompajliraju kernel ne cekiraju tu opciju za vga modove meni stvarno nije jasno. Na kraju krajeva skinucu source sa kernel.org pa cemo rucno...
Drugo Xorg 7.4 u ovom trenutnom stanju je katastrofalan. Imam integrisanu iX3100 graficku i ne da su rezultati losi nego je to za pricu, sa glxgears daje mi 350 fps sto je upola manje od one vrednosti koju je davao 7.3, urban terror radi ocajno blago receno, pokretanje full screen 3d aplikacija sa compizom i dalje dovodi do blokiranja celog sistema ili nekih cudnih artefakta po celom ekranu. Ono gde sam se nadao najvise - tu sam se sada najvise i razocarao. Ako to ne isprave do final release-a poludecu.
Sve u svemu bojazljivo update-ujem sistem i cekam da vidim xorg-video-intel u update-u :D Ima update-ova katastrofa, svakih pola sata po pet novih i makar se vidi da se radi nesto. Optimista sam i cekam da se napuni repo nekim standardnim stvarcicama i da se ovaj xorg ispegla malo inace nema nama pristojnih performansi u 3d-u sve do nove godine za kada se planira xorg 7.5 . Nisam stigao da nakacim eksterni monitor na laptop da vidim da li dozvoljava razlicitu rezoluciju za njega i da li mogu da ga poteram u 4:3 na 1280x1024 iako mi je lvds 16:9, kad isprobam javicu. E da i stigla mi je bezicna tastatura i mis i radi sasvim lepo pod ubuntu-om i touchpad i mis i tastatura i na laptopu i na logitech-u.
Za sada toliko - pozdrav
o
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 17:50 ] @
jel imas kameru na laptopu? koji je laptop? jel video kameru?
i mene su iznervirali ti parcialni apgrejdovi, ali sto kazes svakih pola sata maltene nesto se skida od apgrejda,
vidi se da se nesto radi. Medjutim, mislim da ce biti brzo upotrebljiv, secam se i ovaj 8.04 kada je izasao isto
tako su apgrejdi bili svaki cas, sad vec redje dosta i lepo radi.
Nadam se da ce resiti to sa 3D stvarima, akceleracijom da radi stabilno i bez bagova. Isto tako nesto sam primetio
da je TV-out pojednostavljen, ali nisam stigao da isprobam jel radi, nesto sam pravio razmestaj po stanu, pa mi sada
treba kabl od 10 metara s-videa, a imam sam od 5 :) - iskreno se nadam da radi i da je sada jednostavnije.
[ combuster @ 13.10.2008. 22:25 ] @
Nemam kameru, u pitanju je Dell Vostro 1310. Ovo sto sam video do sada i isprobao ili Gentoo ili Ubuntu, svaki ima prednosti i mane. Svidja mi se kod Gentoo-a sto je brz kao munja nebeska, sto zahteva od tebe da ukljucis malo mozak ali mi se ne svidja sto paketi nisu top notch tj uvek su za koju verziju matoriji nego kod drugih distribucija i sto bre treba vremena ihahaj da ga namestis i instaliras (pakete sve mora da downloadujes ukljucujuci i gnome i sve zivo) pa cu makar sacekati da telekom poveca brzine i taman dok ga skrcam izaci ce ubuntu pa cemo dual boot pa kom opanci - kom obojci. There can b only 1. Iskreno me nervira to sto je xorg.conf kod ubuntu-a veliki 4 linije koda i to:
Section "Device"
autoconfigured device
End Section
Section "Monitor"
autoconfigured monitor
End Section
Dobro ovo po secanju sad malo ali bre covece odakle vuce setovanja, ne volim ja kad mi je sistem netransparentan. Videcemo... A sto jel su ti kamere problem? Imam eksternu msi kamericu koja je sasvim lepo radila na Hardy-ju, cheese mi tada nije funkcionisao pa sam koristio drugi software samo sam zaboravio kako se zvao.
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2008. 22:36 ] @
mislio sam na tu kameru integrisanu u laptopu, da li radi odma,
ili ako ne radi odma da li se moze namestiti da radi (ako taj model
ima kameru integrisanu)
[ combuster @ 13.10.2008. 22:52 ] @
Pa odmah sam ti napisao gore da nema integrisanu kamericu. Evo ukratko kako sam ja namestio usb eksternu kameru:
Ima 3-4 modula za odredjene tipove kamera koje su bazirane na istom hardware-u tj chipu. Moraces da pogadjas koji je koji ili da iskopas nekako na internetu ili da vidis preko device manager-a u windowsu koji je model. Kada se ucita odgovarajuci kernel modul (ne secam se da li sam ga samo modprobe-ovao ili sam morao da iskompajliram drajver mada ce pre biti ovo prvo) onda moras da nadjes program koji sluzi za komunikaciju sa kamericom. Bilo koji program koji moze preko v4l-a da da prikaz ce zavrsiti posao (mplayer, tv playeri tipa kdetv, zapping) mada imas nekoliko koji su specificni za kamerice tipa cheese i ne secam se dalje naziva ali kucaj u synaptics-u web camera i izaci ce ti... E sada, meni cheese nije radio sa GNOME 2.22 ali sam cuo da su ga poboljsali dosta u 2.24 pa ce mozda i raditi dok mi je taj drugi program kome sam zaboravio ime radio extra. Nisam ti mnogo od pomoci ali...
[ Skaarj @ 14.10.2008. 08:30 ] @
Imam hp 6735b lap. Posle instalacije 8.10 imam nekoliko zapazanja. Nema drajvera jos uvek za ovaj integrisani ATI (8.04 je imao). Sada se wireless Broadcom 3422 perpoznaje i radi za sada kako valja (broadcom je objavio svoje drajvere, zahvaljujuci insistiranju Dell-a). Moglo je ovo da se namesti i na 8.04 ali ovde upgrade sam odradi posao. Imam integrisanu web kameru na laptopu i dovoljno mi je bilo da instaliram cheese i da je korsitim (isto je bilo na 8.04). Sve ostalo manje vise radi kako valja, mada cekam da izadju drajveri za ATI pa da vidimo radi li i eksterni izlaz za monitor kako valja. I da naravno da mu ga zabiberimo malo po efektima
Sad se setih da nisam ni probao da li funkcionise citac kartica.
Inace, probao sam pre ovoga da instaliram SUSE Linux 11 ali posle instalacije sistem nije hteo da se podigne kako valja (doduse safe mode je radio) pa sam se prebacio na Ubuntu. Za sada Ubuntu 8.10 beta radi kako treba, mada cekam final da dam konacnu ocenu.
[ Srđan Pavlović @ 17.10.2008. 20:05 ] @
Evo, ne da mi djavo mira, i opet sam stavio svezu instalaciju 8.10-ke...i sada sam primetio da
su sredili automatizovanu instalaciju proprietary kodeka (recimo kada se instalira sistem pa se pusti MP3),
sada sam ponudi i skine kodeke, nema vise samo one konstatacije da nema kodeka pa se dalje snalazi :)
Drajveri za nvidiju su 177.80 i radi sve OK, za sada mi se cini, enejblovao sam kompiz i mucio ga raznim
sr*njima, ali sve je OK, radi stabilno. Nakon instalacije samo dodati Medi-Buntu repozitorijume za
Skajp, Google-Earth, Acrobat Reader... i tako to - da bi se omogucila njihova laka instalacija preko
apt-get install.
Kernel je sada 2.6.27-7, stize i novi bekgraund image ako je to ikome bitno :)
Ove 2 komande odradite ako hocete da dodate Medi-Buntu repozitorijume:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
onda samo kucate:
sudo apt-get install skype (za skajp)
sudo apt-get install googleearth (za GE)
..itd... srecno! :)
E, da, jos nesto, stavite server za update na MAIN, srpski (ETF) oce da zeza.
[ tdjokic @ 17.10.2008. 22:29 ] @
Citat: Kernel-1: Evo, ne da mi djavo mira, i opet sam stavio svezu instalaciju 8.10-ke...i sada sam primetio da
su sredili automatizovanu instalaciju proprietary kodeka (recimo kada se instalira sistem pa se pusti MP3),
sada sam ponudi i skine kodeke, nema vise samo one konstatacije da nema kodeka pa se dalje snalazi  Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam  ali ipak moram ovo da napisem, iako postoji mogucnost da unosim zabunu.
Ovo, da Ubuntu konstatuje sta nedostaje i sam ponudi da instalira sta treba, sam ja primetio vec ranije (8.04, ali ne smem da tvrdim da nije pocelo tek sa 8.04.1). Bas tu osobinu sam mu naveo cak i kao prednost nad Mintom, jer imas kontrolu sta si sve dodao, dok je kod Minta vec instalirano sve sto je autor distribucije mislio da ce ti trebati, pa se jednom desilo i da mi nesto nedostaje a Mint ne zna sta je to. Ovde treba obavezno i odmah reci da Mint ima i onu ocerupanu verziju, za SAD i slicne zemlje sa strogom politikom u vezi autorskih i ostalih prava, ali tu verziju nisam koristio, pa ne znam kako je tamo - mozda i on radi kao Ubuntu? A Ubuntu tu ima dobar pristup - obavesti te, ponudi ti, a ti razmisljaj o autorskim pravima i slicno.
Doduse, koliko je meni poznato, vecina distribucija ne daje kodeke i jos neke stvari, bas zbog tih zakonskih stvari, jer oni nemaju pravo da ti isporucuju nesto, a ti smes za sebe da skines i instaliras, ali je Ubuntu tu nasao pravi nacin - ne ostavlja te na cedilu, kao vecina distribucija, niti ti instalira sam nesto, kao Mint, Mepis i jos neke retke distribucije.
[ Stefan Markic @ 18.10.2008. 17:49 ] @
Citat: tdjokic: Ubuntu tu ima dobar pristup - obavesti te, ponudi ti, a ti razmisljaj o autorskim pravima i slicno.
[...]
vecina distribucija ne daje kodeke i jos neke stvari, bas zbog tih zakonskih stvari, jer oni nemaju pravo da ti isporucuju nesto, a ti smes za sebe da skines i instaliras, ali je Ubuntu tu nasao pravi nacin - ne ostavlja te na cedilu, kao vecina distribucija, niti ti instalira sam nesto, kao Mint, Mepis i jos neke retke distribucije.
Bah,
Pa ne resava ti on tako nikakav zakonski problem ako os' da gledas filmove koji traze "zabranjen" kodek.
Jedno od resenja je da kupis racunar sa preinstaliranim Ubuntuom od Dell-a. U cenu su uracunati multimedijalni kodeci i DVD playback, koji Dell naknadno placa odgovarajucim copyright holderima.
E, sad, ako formatiras hard pa ponovo instaliras Ubuntu, moz' se oprostis od multimedije ako postujes zakon. :) Al' dobro, podjimo od toga da nikada neces morati da radis format. Onda samo ostaje da l' bi upgrade sistema na novu verziju nesto zeznuo sa tim legalnim kodecima koji su ti vec stigli uz sistem. :/
[ combuster @ 19.10.2008. 16:29 ] @
Heh, ja nesto cisto sumnjam za dell i codec-e, instalirao sam sinoc dell ubuntu 8.04 i da ti kazem da sam se uplasio na sta to lici, postavio mi je automatski (bez mogucnosti rucne izmene) particije i to obe na fat32 bez swap-a, inace lici na ubuntu samo sto to nije to, cak ni onaj problem sa led diodama za wifi nisu resili (mislim resava to skidanje novog firmware-a za i3945). Kao da su na dvd stavili 3 image-a filesystem-a i to za ubuntu sa preinstaliranim intel, ati i nvidia drajverima i to je zauzelo 2.kusur giga. Bzvz... A od kodeka koliko sam ja primetio ni traga ni glasa. Tako da sam posle duzeg lutanja u zadnjih mesec dana i besomucnog instaliranja linux-a dosao do zakljucka da mi je bolje da se drzim ubuntu-a - instalirao sam 8.04 i cekam da izadje final krajem meseca. A i sto se kodeka tice nije nikakav problem povuci gstreamer-bad i ugly deb-ove i eventualno dodati jos par stvarcica mada postoji i opcija da se cekira meta paket u synaptic-u za audio i video koji instalira sve zivo :D
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2008. 17:05 ] @
Meta-paketi su super stvar. Onako sve lepo upakovano za neke potrebe....
sudo apt-get install ocu_da_pustam_svu_zivu_multimediju_odma_sada_odma - i to je to :))
(zezam se, stvarno dobar koncept)
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2008. 20:36 ] @
Evo kako izgleda to sa Firefoxom 3.0.3, sa otvorenih nekih 7-8 tabova sa zahtevnijim sadrzajem (tipa gigatron.co.yu).
Nije lose uopste, na Firefoxu HDD cache drzim na 4096 mb, a cache za Flash sadrzaje na Unlimited, tako da se sajtovi koje cesto
posecujem nezavisno od sadrzaja ucitavaju izuzetno brzo. Za razliku od rada u Visti koja i na mom sistemu non-stop
nesto drnda po disku, sredjuje defragmentuje, kesira, bog-te-pitaj sta radi, u Ubuntu-u je HDD izuzetno miran, lampica
se pali samo ponekad, na vrlo kratko. Radi i u Visti FF3 jako lepo i brzo (bar kod mene), ali u Linuxu ima primetno manje
drljanja po disku kada je racunar upaljen (dovoljno je da se u Visti aktivira screen saver i ona odma pocinje da
sredjuje samu sebe, doduse ovo sigurno moze nekako da se iskljuci, ali onda moras da je sredjujes sam povremeno...)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 19.10.2008. u 21:49 GMT+1]
[ Stefan Markic @ 19.10.2008. 23:28 ] @
Citat: combuster: instalirao sam sinoc dell ubuntu 8.04
Err... Mozes li malo da preciziras? Kako si to ti instalirao "dell ubuntu"?
[ combuster @ 20.10.2008. 00:42 ] @
Dell ima svoju verziju ubuntu distro-a koja podrazumeva celokupnu instalaciju sistema u roku od nekih 15-ak minuta, pri boot-ovanju da ti opcije da biras, da li zelis da ga pokrenes kao livecd ili da ga instaliras (imaju tri opcije za instalaciju pri boot-ovanju i to za one sa intel, nvidia i ati grafickim karticama), kao sto rekoh sistem se instalira vrlo brzo, nista te ne pita ali te upozorava da ti brise ceo hard disk. Po resetu boot-ujes ubuntu 8.04 koji se nimalo ne razlikuje od oficijalnog (da ne kazem "normalnog") distro-a osim u cinjenici da ti je disk podelio na sledeci nacin:
/dev/sda1 fat32 nekih 1GB koliko sam ofrlje mogao da primetim
/dev/sda2 fat32 na kome je root filesystem i na koji je ostalo 1GB prostora (nisam video koliku je particiju napravio ali je bila mozda oko 4GB)
i ostalo je neparticionisano... Ja kada sam video particije (jer me je prvo zanimalo kako je isparticionisao disk pa prvo sto sam pokrenuo je gparted) da izvinete upisao sam se od smeha, zamisli ubuntu na fat32 bez swap particije, pri boot-u vidis framebuffer rezoluciju neku nakaradnu (sad mi zao sto ne proverih u menu.lst vga parametar koji je), inace sam gnome je skroz ok, nista posebno ali bez nekih falinki. E ja sam ocekivao da ce da postave novi firmware za i3945 pa da rade ove led diode za wifi, da ubace automatski dell repo-e (nasao sam ih na dell support forumu za linux kao i ovaj distro) ali od svega toga jedno veliko nista. To je valjda ubuntu koji ovi iz dell-a stekaju na lap-ove direktno sa trake, valjda im je najbrza instalacija tako. Evo ti i link...
http://linux.dell.com/wiki/index.php/Ubuntu_8.04
direktan link za download
http://linux.dell.com/files/ub...untu-8.04.1-dell-reinstall.iso
i inace ne tako los forum:
http://www.dellcommunity.com/s...forums/board?board.id=sw_linux
Pozdrav...
[Ovu poruku je menjao combuster dana 20.10.2008. u 01:52 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 20.10.2008. 03:00 ] @
Hardware manager sada nudi i drajvere za Ati kartice za potpuno automatizovanu instalaciju:

[ Stefan Markic @ 20.10.2008. 03:06 ] @
@combuster
Nisam pricao o tome, vec kada kupis njihovu masinu uz koju isporucuju Ubuntu. To je vec druga prica.
Normalno da uz njihovu besplatnu verziju ne isporucuju kodeke i DVD playback uz sistem. Pa neko mora to da plati. Dakle, kupis masinu i dobijes sve upakovano - Ne placas OS, ali placas Corel-ov LinDVD. Uracunato u cenu kada kupujes njihovu masinu.
[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 20.10.2008. u 16:25 GMT+1]
[ combuster @ 20.10.2008. 16:44 ] @
Moja greska onda, samo mi nije jasno kako su mislili da ce onaj njihov custom distro da udovolji zahtevima korisnika, jedino logicno mi je bilo da ga oni koriste za instalaciju na gotove konfiguracije direktno sa trake ali vidis to nije to. Onda je dell-ov ubuntu koji se moze skinuti sa neta cisto djubre i ne preporucujem nikom da ga instalira. A voleo bih da vidim daj njihov OEM ubuntu na sta lici na nekom laptop-u :D Normalno je da ubace i neki software-ski paket koji se placa samo to nece bas usreciti sve linux usere (uglavnom mislim na one nenormalne zealot-e koji su u live free or die hard fazonu :D)
[ Stefan Markic @ 21.10.2008. 20:22 ] @
Pa ta sica je ionako uracunata u cenu masine, uopste nije skupo. Samo, nema vise zezanja, pa da formatiras hard jednom mesecno. :) Mislim, mozes, al' ode legalna multimedija. :)
EDIT:
I da, Dell-ova besplatna verzija nista zapravo nece da ti izmeni na bolje sto se toga tice. ;)
[ Danilo Cvjeticanin @ 21.10.2008. 20:29 ] @
Kad srede drajvere za moj FSC Amilo XA 3530 onda im skidam kapu, mozda i kupim licencu.
[ combuster @ 21.10.2008. 22:41 ] @
Ja mislim da ce novi Ubuntu 8.10 i fglrx drajver da ti resi problem makar sto se graficke tice, za sata raid i ostale dzidza bidze nisam bas siguran...
[ Srđan Pavlović @ 22.10.2008. 01:38 ] @
Ma osecam da je prvo sto bih uradio skinuo to nesto preinstalirano, sta god bilo (pogotovo ako je na fat32 particijama, boz' sacuvaj..) :)
Onda bi lepo stavio Ubuntu i particije konfigurisao 'kako bog nalaze' i instalirao sta ja hocu i od free i od non-free softvera :)
Od finalne verzije 8.10 najvise sto ocekujem je dobra stabilnost na prvom mestu, i da nove stvari i opcije koje implementiraju (a i one stare) rade bez ikakvih problema.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 22.10.2008. u 05:01 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2008. 12:34 ] @
Ubuntu RC izasao... jos samo nekoliko dana do finala... (danas je skinuo bas dosta updatea, nekih 40-50mb...)
[ balle @ 24.10.2008. 13:44 ] @
bas lepa tema Kernel-1
mada ja koristim drugi distro, vise puta pominjan ovde
pozdrav
[ Danilo Cvjeticanin @ 24.10.2008. 13:53 ] @
Kakva im je podrska za nove modele laptopova, konkretno mislim na fsc amilo xa 3530? Nisam kod njih nsta nasao za ovaj model laptopa.
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2008. 14:11 ] @
Tv tuner (ono sto si pitao na fujitsu) - sto se tice linuxa, vidi koji chip koristi taj tvtuner, postoje drajveri za
neke chipove, ja sam jedan PCI tv-tuner naterao da radi (bio je phillips).
Ostalo ne vidim sto ne bi radilo... (mozda kamerica eventualno)
[ Danilo Cvjeticanin @ 24.10.2008. 14:14 ] @
Sacekacu FINAL verziju pa cemo videti, ovaj model laptopa je veoma svez, pa ono kontam nema sanse da bude drajvera. Interesantno je to sto ni jednu live distribuciju kao ni windows nisam uspeo da poteram na njemu. Samo vistu podrzava, ali videcemo sta ce biti kad izadje novi Ubuntu.
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2008. 14:17 ] @
ne vidim sa cime bi mogao da imas problema, nisam gledao specifikacije, ali to je nesto
zasnovano verovatno na nekom intel chipsetu, verovatno je nvidia grafika... sve ce to da sljaka
najverovatnije bez ikakvih problema, samo treba videti za "periferiju" koji su chipovi a to mozes vec
sada da pogledas ako uspes da dignes bilo koji live linux...
/e, sad videh da je ATI grafika... ako si mislio na Linux pri kupovini to i nije bio najbolji izbor...
iako se situacija sa ATI-jem popravlja, nvidia je i dalje no1. resenje za linux..
[ Danilo Cvjeticanin @ 24.10.2008. 14:51 ] @
Verujem da SATA kod njega pravi problem. Nece da bootuje ni windows xp ni linux,samo vista sljaka. Nisam popamtio greske koje prijavljuje, trenutno sam na poslu a nemam pri sebi ni jednu linux distribuciju, znam sigurno da sam probao ubuntu 8.04 i da nije hteo. Kad stignem veceras u Apatin onda cu probati i javiti rezultate.
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2008. 14:55 ] @
Igraj se u BIOS-u malo sa prebacivanjem SATA modova ako ima nekih opcija vezno za to, pa probaj onda.
[ Skaarj @ 24.10.2008. 17:46 ] @
Evo teram HP 6735b (AMD Puma platforma) pod Ubuntuom 8.10 (danas uradjen update na najnovije verzije svega).
Ukratko sve radi. Web kamera, citac kartica, bluetooth, WIFI (broadcom), grafika sa ATI drajverima (compiz full radi)... Jedini mali zez je zvuk koji radi na slusalicama ali nesto zeza sa zvucnicima (verovatno treba podesiti mikser ali to ne diram do finalne verzije).
[ Fac Ut Vivas @ 24.10.2008. 23:02 ] @
Moja očekivanju su krajnje skromna, želim samo da radi kako treba.
Nadam se da će moći da mi zameni Win XP u svkodnevnim poslovima: surf, torrenti, multimedia...
Kao i svaku verziju do sada i ovu jedva čekam da probam, da vidim dokle se stiglo i kako to sada radi. Do sada sam uvek nalazio neko zamerke i nailazio na poteškoće, ali iskreno najveći problem je uvek bila navika.
Bootujem ja Ubuntu i sve je super par dana i onda se vratim u Win i zateknem sve onako kako je već par godina, Total Commander, ikonice, programi... sve je na svom mestu, baš kako sam navikao... i šta ćeš.
[ combuster @ 24.10.2008. 23:05 ] @
Ono sto danila zeza je sata raid (ovaj model u vecini slucajeva dolazi sa 2hd-a u strip mode-u) a posto se jos radi o amd-ovom chipsetu koji je frishak to moze da predstavlja mali problem. Cek da odem na google...
Nema nista... Ama nijedan jedini post, nista... Ako to nije resio 2.6.27 kernel onda ti nista u skorije vreme nece resiti taj problem. Cekaj 30-ti i final, tada ces znati ima li za tebe linux-a u skorije vreme (ako ne onda jedino da disable-ujes sata raid ako to mozes uopste u bios-u).
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.10.2008. 09:24 ] @
Znam ja to, zato sam i rekao..Znaci 3 pitanja sam postavio na dva razlicita foruma za ovaj model laptopa. I sto me je jako iznerviralo kad googlas taj model, mozes da nadjes samo moja pitanja i review laptopa, jel moguce da ga niko na svetu nema kupljenog??? :)))
[ Srđan Pavlović @ 25.10.2008. 13:34 ] @
Jel se moze disejblovati raid u biosu? Jesi li probao to, pa da onda podignes Live 8.10? Probaj, pa javi.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.10.2008. 14:17 ] @
Nisam jos nista probao. Kad izadje final release onda cu da probam.
[ Srđan Pavlović @ 25.10.2008. 14:18 ] @
Radi se dobrim tempom... i danas gomila update-a, sve vazni paketi (kernel, udev, jockey, gnome-dzidza-bidze, i drugi...)
[ Srđan Pavlović @ 28.10.2008. 11:26 ] @
http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-8.10-desktop - zvanicne vesti....
--> inace, mene mnogo zanima kako ce da radi ona instalacija na flash (u permanent fozonu, znaci snimanje promena pre gasenja),
koja je automatizovana 100% i sve sto treba je ubaciti CD Ubuntu-a (ili image sa diska) i ubosti Flash memoriju u USB i kliknuti na dugme.
Probacu kada izadje Final, pa sa njegovim image-om i Flashom od 1GB - kako to funkcionise.... bas bih voleo da imam jednu portable
instalaciju Ubuntu-a podesenu po mojoj zelji i sa prostorom za pokoji dokument (dosta mi je oko 100mb realno)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 28.10.2008. u 13:57 GMT+1]
[ combuster @ 28.10.2008. 13:48 ] @
Ja hteo isto to da proverim danas, skinem 64-bit 8.10rc, da ga pokrenem a ono initramfs error, lose narezan disk ili lose skinut iso, pa me sprecilo da proverim tu funkciju sa usb flash-om. Uglavnom ima na www.pendrivelinux.com objasnjenje kako se pravi ubuntu 8.04 persistent, non-perstistent, pa cak i kako se instalira ubuntu na flash (samo sto ce time znacajno opasti radni vek flash-a zbog dosta i/o operacija). Nema veze, sacekacu cetvrtak, pa cu skinuti preko torrenta 8.10 i krece test run...
[ Stator @ 30.10.2008. 15:53 ] @
Izasao final. Svi korisnici LTS-a treba da izmene software sources i u jezicku update iz padajuceg menija da izaberu normal a ne LTS i update moze da pocne
[ Srđan Pavlović @ 30.10.2008. 17:12 ] @
Pusten je i Download sa zvanicnog sajta!
http://rs.releases.ubuntu.com/.../ubuntu-8.10-desktop-amd64.iso - za 64-bit... (link sa ETF-a)
[ Srđan Pavlović @ 30.10.2008. 18:27 ] @
A ako u svom novom Ubuntu-u zelite najnoviji Office 3 umesto 2.4.1 - onda pratite uputstvo, vrlo je jednotavno:
http://news.softpedia.com/news...3-0-in-Ubuntu-8-10-96449.shtml
( Open Office 3 donosi dosta novina, ali posto je jos u razvoju, nije po defoultu ukljucen u 8.10 vec je i dalje ostavljen 2.4.1 )
Eto ako hocete da probate verziju 3, mozete je dodati na ovaj jednostavan nacin.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 30.10.2008. u 19:54 GMT+1]
[ Slobodan Milivojevic @ 30.10.2008. 19:54 ] @
Meni najvise smeta sto KDE 4 jos nije ispeglan, a nema opcije za kde 3. Mada nasao sam repository sa KDE 3 paketima, i evo ga downloaduje.
Instalirao sam na desktop masini (Intel D945GCLF ploca) sve radi iz prve, instalacija sa flash memorije je prosla odlicno (oko 10minuta). Novi drajveri za Intel grafiku su odlicni, konacno textured video radi kako treba i na GMA900 (laptop) i na GA950 (desktop). Sasvim se lepo snalazi compiz i pri rezoluciji od 1680x1050px.
Sve u svemu samo da prodje instalacija ne oficijalnih paketa za kde 3 i ide update na intrepid i na laptopovima.
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 11:48 ] @
Citat: instalacija sa flash memorije je prosla odlicno (oko 10minuta).
Jesi USB instalaciju pravio preko onog programa sa GUI-jem (gde stavis samo CD ili IMAGE i ubodes USB
i on sve sam uradi automatski)? Jesi probao jel zaista radi ono sa snimanjem promena, tj, svo to sto menjas
i radis kad podignes sa USB-a (ili nesto instaliras), jel se pamti kako treba?
Evo, ipak i ja sad skidam 8.10 final sa torenta (ide kao http, brzo, svaka im cast!) - A na svom racunaru necu
stavljati svezu instalaciju 8.10 final, jer mi se jos od BETE prvo apgrejdovao sam na RC, a evo juce mi je skinuo
nekih 160mb (distribution upgrades) + office 3 koji sam ubacio umesto office 2.4.1.
Kad mi se skine ovaj .iso fonala sa torenta, probacu odmah i ja to sa USB-om. Imam samo 1GB USB, ali
izgleda da je sasvim dovoljno, koliko sam video kada stavim taj flash, pita me koliko hocu mesta da odvojim
"sa sebe i svoje podatke" - a max koliko mogu da odaberem je 200 i nesto MB, sto je meni manje-vise dosta.
Pozzz.
/edit: znaci - jesi probao da dignes sistem u LIVE modu sa tog USB-a, da nesto promenis (recimo desktop sliku),
i onda opet butujes sa tog USB-a, da li ostaju promene, to me zanima samo.
/edit - skinuo sam final pa cu sad da probam.. :)
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 31.10.2008. u 15:41 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 15:21 ] @
Sistem se podigao sa USB-a (Live mode) ispravno, promenio sam sliku na desktopu i restartovao opet
racunar sa tog USB-a i promena je ostala (moja slika). E sad, probao sam da idem na update i nasao
je neke pakete za update, ali kada ih je skinuo i pokusao da instalira na USB prijavio je neke greske
(nesto ne moze da pise Write/buffer tako nesto)... nemogu ni nvidia drajvere da instaliram...
mozda nema mesta na USB-u za dodatne instalacije, posto sam sav dodatni prostor (200 i nesto MB
ostavio "za sebe" kada sam pravio USB instalaciju)?
Ako neko uspe da podigne Live sa USB-a, pa zatim odradi update i instalira drajvere za nvidiju, i da
promene budu zapamcene kada ponovo podignete sistem sa USB-a, javite.
[ tdjokic @ 01.11.2008. 09:24 ] @
https://lists.ubuntu.com/archi...ounce/2008-October/000116.html
"Ubuntu 8.10 will be supported for 18 months on both desktops and servers.
Users requiring a longer support lifetime may choose to continue using
Ubuntu 8.04 LTS rather than upgrading to or installing 8.10."
Kako se odluciti?
[ Rekla Kazala @ 01.11.2008. 11:22 ] @
@tdjokic
Odgovor je vrlo jednostavan na tvoje pitanje. Ako hoćeš da koristiš Ubuntu u proizvodnji profesionalno ili te ne interesuju najnovije cake onda je preporučljivo da se držiš 8.04.1 LTS. Sa sledećom LTS verzijom (za 2-3 godine) moći ćeš da vršiš upgrade bez brisanja predhodne LTS verzije. Što je vrlo bitno da se zna. Uopšte se LTS izdavanja smatraju stabilnije.
Ove ostale "medjuverzije" možeš slobodno da koristiš ako ovo predhodno nevaži u tvom slučaju. Stim ako želiš da vršiš upgrade (bez brisanja predhodnog sistema) onda nesmeš da preskačeš izdavanja. Što znači da ako danas ubaciš 8.10 onda ćeš morati da ubaciš i sledeći 9.04 da bi uopšte mogao da ubaciš 9.10.
To bi ti ovako bilo uprošteno objašnjenje. Nadam se da će ti pomoći da se odlučiš.
P.S. Takodje imaš i Linux Mint koji je Ubuntu samo sa svim codecima na ploči. Nemoraš posle stim da se smaraš. To je možda za preporučiti ako ga koristiš privatno. Skini obe verzije i probaj. To i jeste draž Linuxa.
Srećno
[ momsab @ 01.11.2008. 12:31 ] @
ako se ne varam, tdjokic je pzonat po preporucivanju Mint-a :)
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 13:43 ] @
Citat: Takodje imaš i Linux Mint koji je Ubuntu samo sa svim codecima na ploči. Nemoraš posle stim da se smaraš.
Gotova je prica sa kodecima i na Ubuntu (ne dolaze uz njega, ali se instaliraju automatski kada pustis neku multimediju,
dakle nikakvo smaranje). Tako da ponestaje razloga koji su bili opravdanje da se stavlja Mint, bar sto se kodeka tice,
ako si na bilo kakvom brzem netu od dial-up-a, Ubuntu sam nudi, skida i instalira kodeke "za sekund".
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 13:52 ] @
Inace, sto se tice novog feature-a instalacije sa USB-a, on radi, dakle dobro se automatski napravi
butabilni USB, i sistem se sa njega na HDD moze instalirati vrlo brzo - medjutim onaj deo sa
"cuvanjem promena" jos nije uradjen kako treba izgleda - naime, kada sam promenio sliku
na desktopu (podignut sistem sa Live sa tog USB-a), promena je zapamcena, ali kada sam
isao na update (bio je novi kernel i jos neki paketi na raspolaganju), skinuo je update pakete,
ali kada je trebalo da ih instalira, prijavio je neke greske i nisam uspeo da apdejtujem tu instalaciju
na USB-u. Isto tako, nistam uspeo ni da instaliram nvidia drajvere, pa da i to bude "zapamceno"
kada sledeci put dighem sa USB-a, jednostavno skine on drajvere, ali ne moze da ih instalira.
[ tdjokic @ 01.11.2008. 14:37 ] @
Citat: momsab: ako se ne varam, tdjokic je pzonat po preporucivanju Mint-a  Da, koristim ga vec neko vreme, ali:
Citat: Kernel-1: Gotova je prica sa kodecima i na Ubuntu (ne dolaze uz njega, ali se instaliraju automatski kada pustis neku multimediju,
dakle nikakvo smaranje). Tako da ponestaje razloga koji su bili opravdanje da se stavlja Mint, bar sto se kodeka tice,
ako si na bilo kakvom brzem netu od dial-up-a, Ubuntu sam nudi, skida i instalira kodeke "za sekund". I ovo sam rekao par puta, i cini mi se cak i bolja varijanta od Mintove, jer znas sta radis, a u Mintu je stavljeno sta su oni hteli i ti si "slep"  . Dobro, Mint ima jos par nekih manjih stosova, nije presudno. Evo, pored mog imena pise "Ubuntu Linux" a ustvari je Mint Elyssa. I zbog tih codeca i razlicitih zakona u raznim zemljama, Mint ima "punu" i "ocerupanu" verziju.
[ calexx @ 01.11.2008. 17:03 ] @
Šta znam, ja sam imao Mint bar mesec dana i nije mi delovalo da je zatvoren, čak se često i sam nudio da odrađuje. U međuvremenu sam probao razne i nijedan, pa ni Ubuntu, mi nije bio tako lagan. Sad ću da probam Novi Ubuntu a verovatno će neki sledeći Mint da mi bude izbor.
[ Branimir Maksimovic @ 01.11.2008. 17:44 ] @
Postavih novi 8.10. Prosao je upgrade sa net-a bez problema. Nista specijalno vizuleno
ali imam osecaj da su dosta bagova sredili i uveli nove ;)
Ovaj network manager ne radi kako treba, treba da poprave bug koji
onemogucava setovanje kako treba. Ko ima problem treba da
koristi ili stariju verziju ili ifup dok ne poprave ovaj bag, tj ne moze
se iz gui-ja setovati konekcija, javlja neku read only gresku,
ali kad se rucno nasetuje /etc/network/interfaces
onda radi ok.
Osim ovog bagovitog manager-a sve ostalo mi je proslo cakum pakum.
Jos nesto, primetno sporije se dize desktop nakon logina.
Inace ponajvise sam ovo stavio zbog novih verzija programa ;)
Pozdrav!
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 17:49 ] @
Nisam primetio za sporije dizanje desktopa nakon logina.
Obavezno odradite
sudo apt-get install preload
ubrzava cak i boot, a ne samo aplikacije! Pogotovo ako imate 2 ili vise GB rama, radi odlican posao.
Kad malo nauci sta koristite, sve aplikacije se dizu gotovo trenutno.
[ ljuba.micic @ 01.11.2008. 21:44 ] @
Dakle, htedoh da isprobam Kubuntu 8.10-i386 u LIVE modu i: Ovo je, od nekoliko desetina, sto live, sto instaliranih distribucija, JEDINA koja je zapela na kraju - ekran ostade crn! Pojavi se pozdravna melodija na kraju, iz konzole probao internet ( adsl ), sve radi.... Jos jednom probah u Safe modu, malo bolje - pojavise se nekakve kose linije i nista. Graficka je nv fx5200, monitor Asus 22 incha....
Dosta razocaravajuce....
[Ovu poruku je menjao ljuba.micic dana 01.11.2008. u 23:26 GMT+1]
[ stefacabor @ 01.11.2008. 22:19 ] @
da li bi neko bio voljan da mi kaze gde ima da se skinu DVD-i sa repoioma za 8.10? nasao sam za 7.10 i 8.04 ali za ovaj nikuda.
pozdrav
[ combuster @ 01.11.2008. 23:06 ] @
Mint sam drzao jedno vreme ali posle bug-a oko root password-a bez sifre kod Ellysa-e (tek je posle sedam do deset dana izasao R1 koji je ovo ispravio) sam ga skinuo i zaboravio...
Ubuntu vuce jedan veliki bug i to od verzije 7 a mozda i tek od hardy-ja a to je los drajver za pata diskove (i gomilu rezaca) pa recimo ne mogu da narezem ispravno data cd (zavrsi se rezanje ali kasnije ili i/o error ili nece da ga mount-uje) dok se dvd-jevi narezuju i rade ok. Npr, skinuo sam sa torrent-a alternate intrepid i da ga narezem iz hardy-ja nece, narezem ga iz puppy-ja sa flash-a radi ok, ja reko ajde da ga narezem opet i opet nece i uvek pri boot-ovanju kada idem na dmesg|grep sr izbaci Drajver for sr0 should be updated by bus_type method or something like that, postovao sam na ubuntu forumu e sada da li ce ispraviti ovo developeri videcemo. Inace gomila korisnika ima isti problem kao i ja, samo sva sreca te ne narezujem cd-ove cesto. Dakle problem je u novom drajveru za pata diskove na novijim kernel-ovima (puppy na 2.6.25-16 nema tih problema).
Inace je sve ostalo ok, apt malo davi neki put i zaglupljuje se ali bice bolje kroz neki update :D
[ valajbeg @ 02.11.2008. 16:02 ] @
tresla se gora rodio se mis :D
[ sttipe @ 02.11.2008. 19:25 ] @
oprostite ne znam di bi ovo pita,ali postoji li mogucnost da se s ubuntu8.10 skine lozinka i pass,kod podizanja sustava?da ju upisem jednom,i da se dize svaki put kad palim komp normalno..ali da mi za one stvari za koje sad pita pass,pita i dalje..za minjanje postavki i sl..hvala..
[ Rekla Kazala @ 02.11.2008. 20:26 ] @
@stefacabor
Google je čudo živo :-)
http://cdimage.ubuntu.com/dvd/current/
Medjutim nisam siguran da Ubuntu drži ceo svoj repo u tim DVD već da je u pitanju lokalna podrška. Znači da nemaš neki poseban ili dodat izbor programa. Nisam siguran!
[ stefacabor @ 02.11.2008. 20:38 ] @
@sttipe
moze. ides System>Administration>Login Window>Security>Enable AutoLogin i tu na listi stavis sebe.
@Rekla Kazala
nije to to. idi ovde i pogledaj ftp://kambing.ui.edu/pub/ubuntu-repository
tu imas po 5 DVDa za 7.10 i 8.04 gde su repio za sve i svasta. na onom linku su instalacioni i live diskovi
[ Rekla Kazala @ 02.11.2008. 20:53 ] @
@stefacabor
Sorry. Kao što sam rekao na kraju. Nisam siguran. A pošto tvoj link ne vodi ka Ubuntu linku onda ni to ne pije vodu. Iskreno nikad ne bi skinuo nesto sto je neko drugi napravio. Verovatno ti ostaje da sačekaš da naprave te "repo-DVD" i da se moliš bogu da ti nešto ne uvale. Medjutim pošto je Ubuntu na osnovi Debijana onda možeš njihove DVD da skineš i da budeš miran. Mislim da se radi negde oko 15 ili više DVD.
http://www.debian.org/CD/
[ stefacabor @ 02.11.2008. 21:37 ] @
repoe pravi ubuntu i niko drugi. link koji sam okacio je FTP server sa koga sam skidao repoe za 7.10 i 8.04. i to je samo bio primer jer imas 100 servera na kojima je ovo isto.
ajde da te pitam: skidas Ubuntu i izaberes lokaciju RC ETF jer je imas kao ponudjenu na Ubuntu.com. dakle taj ubuntu ne valja jer je na drugom serveru :) ?
saznao sam da ce repoi boto gotovi za skidanje oko sredine meseca
[ Rekla Kazala @ 02.11.2008. 22:35 ] @
Vidim da se nismo razumeli ni malkice :-) Naravno da ja nisam protiv odakle ćeš ti da skineš bilo šta. Živimo u demokratiji brate pa skidaj odakle hoćeš :-) Što se tiče skidanja samog Ubunta kao OS i drugih linkova. On ima svoj MD5 checksum tako da nema veze sa kojeg linka ga skidaš dok se to poklapa. Ja sam hteo u najboljoj nameri da ti ukažem na mogućnost problematike što se tiče skidanja ostalih paketa.
P.S. Napravi sam svoje DVD Repo direktno sa Ubuntu repository. Zašto da čekaš da ti neko drugi to napravi?
http://www.howtoforge.com/dvd_images_of_ubuntu_repositories
Srećno
[Ovu poruku je menjao Rekla Kazala dana 02.11.2008. u 23:52 GMT+1]
[ stefacabor @ 02.11.2008. 22:51 ] @
meni ti DVDi ne odmazu. naprotiv sadrzaj diskova ubacim u synaptic i kada ukucam sudo apt-get install xxx on mi to nesto nece skidati sa neta vec ce redom traziti diskove i tako instalirati program ili sta sam vec ukucao.
to radim jer mi je net preko modema i ako treba da instaliram nesto reda 10MB mnogo je. barem tako radi vecina koja je na modemskom netu :)
mora se cekati da bi se 8.10 koristila u potpunosti. mogu i sada ali ipak ima dosta novijih programa kao i drivera :)
[ Rekla Kazala @ 02.11.2008. 23:03 ] @
HEHEHEHE
Ti i ja odosmo daleko offtopic. Ima neko da nam da šutkartu ;-)
Kapiram ja zašto služe ti DVD. Samo nikako da ukapiram tvoju binarnu matematiku :-) Ajd molim te objasni mi koja ti računica (bez obzira ako je modem) da skineš 5 DVD x 4.4 = 22 Giga preko modema da bi "možda" upotrebio 10%. A kažeš da ti je puno da skineš 10Mb da bi instalirao jedan program. Ako me matematika nesluži noćas najbolje, nemoj da mi zameriš malo sam cugnuo ;-)
[ stefacabor @ 02.11.2008. 23:12 ] @
matis veoma prost: odem na fax i skinem 5xDVD za veoma kratko i dodjem kuci da uzivam u linuxu :)
ziveli
[ Rekla Kazala @ 02.11.2008. 23:20 ] @
;-)
Ukapirao sam i to ali tek nakon što sam postovao :-) Ako ćeš već da skidaš te DVD onda je bolje da ih sam napraviš. Jer Ubuntu zvanično ne izdaje repo DVD iz prostog razloga što im repo nije statičan. Samim tim nema svrhe izdavati takve DVD jer su "obsolet" čim se izdaju. Ovo ti je link kako se pravu te DVD repo pa ti preporučujem da ih sam napraviš
http://www.howtoforge.com/dvd_images_of_ubuntu_repositories
Srećno :-)
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2008. 01:37 ] @
Nikako da kupim 10 metara S-Video kabla i probam da li je i koliko sada potrebno
petljanja oko najobicnijeg povezivanja na TV preko s-video. Ako je neko vec probao,
prenesite iskustva. Naravno za verziju 8.10.
[ tdjokic @ 03.11.2008. 03:25 ] @
Citat: Rekla Kazala: Medjutim pošto je Ubuntu na osnovi Debijana onda možeš njihove DVD da skineš i da budeš miran. Ovu tematiku ne pratim vise nesto pazljivo, ali mislim da tu postoji "mali problem" - jeste Ubuntu na osnovi Debijana, ali prilicno promenjen, i moze se desiti da ti neki programi direktno sa Debiana rade, ali i da ne rade.
Ako se pogleda Synaptic, pored mnogih paketa tamo stoji onaj krugic sa 3 tackice, logo Ubuntua, ali opet pored mnogih drugih ga nema. I tako dalje.
Postoje cak i primeri da su neke distribucije presle na Ubuntu sistem, pa se opet vratile na Debian, sto znaci da ipak ima razlike. Jedna takva distribucija je Mepis.
Kao sto rekoh, moje znanje o svemu tome je relativno malo i "zamrznuto" ali sam samo hteo da upozorim na princip.
[ virtualVoid @ 03.11.2008. 14:25 ] @
U ovoj verziji mi se ne pamte programi koji su bili podignuti prije boota. PRije sam mogao drzati VirtualBox otvorenu na Desktopu 2, ali sada to vise ne radi. Je li i kod vas ista situacija?
[ niceness @ 03.11.2008. 15:01 ] @
@virtualVoid
Nisam najbolje shvatio problem. Jel ti ne pamti session (je li ukljuceno u System -> Preferences -> Sessions) ?
[ virtualVoid @ 03.11.2008. 17:14 ] @
Citat: niceness: @virtualVoid
Nisam najbolje shvatio problem. Jel ti ne pamti session (je li ukljuceno u System -> Preferences -> Sessions) ?
Ma da. To dodje ukljucemo po defaultu. Jednostavno mi ne zeli pamtiti vbox-ov prozor  . Morao sam u sessions napraviti da ga rucno pokrecem prilikom boota.
[ papu @ 04.11.2008. 09:26 ] @
Koristim Ubuntu 8.10 već nekoliko dana na službenom laptopu i iskustva su dosta mešana. Prvi utisak ja da je boot brži, ali zato se u radu oseća da traži više memorije. Ono što mi je bitno za posao jeste da mi radi VPN i Exchange preko Evolution-a i tu sam se razočarao. VPN mi ne radi uopšte, jednostavno ne želi da se konektuje na server, a Evolution saradnja sa Exchange-om je pogoršana, sada više ne može da prevuče kalendare i taskove. Sve je ovo radilo u 8.04. Inače zanimljivo mi je za Evolution to da sam u verziji 8.04 primetio da mi neke ikonice u ekranima fale, da li zbog rezolucije ekrana ili Gnome/Gtk problema. Očekivao sam da će se do verzije 8.10 problem rešiti, kad ono ništa, i dalje mi recimo ikonice za inbox, outbox nisu dobre. Pošaljem ja sam prijavu problema na Launchpad sajt, a oni odgovore da je bug već ranije prijavljen i status mu je low! Kada će se to rešiti, ne može biti sitniji problem? Evolution bi još trebalo da je uzdanica Ubuntu-a.
Inače sam probao i novu opciju opciju za rad sa više ekrana, priključio sam projektor na VGA izlaz i Ubuntu ga je prepoznao, imate opciju dupliranja ekrana i kreiranja sekundarnog ekrana. Da bi proradilo morate da odradite log out i log in - bilo bi lepo da ovo ne mora. Po izgledu ekrana za podešavanje ovih opcija se vidi da je ovo još beta verzija i da ima još mesta za napredovanje.
Sve u svemu ostaje blagi ukus razočarenja sa novom verzijom, treba tu još puno posla i kao da su isforsirali izlazak zbog vremenskih rokova.
[ combuster @ 04.11.2008. 09:47 ] @
Ono sto je isforsirano je xorg 7.4. Sam ubuntu i nije previse bagovit ali xorg je totalno nedovrsen, nedorecen, skrpljen sa stapa i kanapa samo da bi izasao konacno 6 meseci posle zakazanog release datuma. Ja se sve plasim da ce svi distroi i sam linux kao linux trpeti zbog ovoga, gladniji je za resursima, ima bug-ova mali milion a xorg devteam je izgleda mi otisao na bahame jer odavno nisam video neki update za nj...
[ virtualVoid @ 04.11.2008. 10:51 ] @
Citat: combuster: Ono sto je isforsirano je xorg 7.4. Sam ubuntu i nije previse bagovit ali xorg je totalno nedovrsen....
Mislim da je ovo razlog sto se neugaseni programi ne pamte priliko retarta sistema 
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2008. 22:07 ] @
A ja jos uvek ne mogu da verujem da kacenje TV-a na obican S-Video izlaz
nije sredjeno.
Juce konacno kupim s-video kabl, povezem na TV, startujem Ubuntu 8.10.
Kao root startujem nvidia-settings (jer ako ne startujes kao root ne moze se nista upisati
u xorg.conf, naravno) i vidim da tamo stoji TV, ali Disabled.
O-kej, znaci vidi ga, ali treba da ga enejblujem. Udjem ja u podesavanja za
TV, podesim rezoluciju, standard i ostalo, i kliknem na "snimanje promena
u xorg-conf" (DA, JOS STOJI OVAKO GEEKOVSI NAZIV, za koji ce Pera i Mika
da se pitaju sta kog djavola znaci), i tada jednostavno pukne nvidia-settings (samo se
zatvori citav kontrol-panel, a u konzoli dobijem poruku "segmentation fault".
Uzas, evo neka mi neko ko zna potvrdi da je ovo komplikovano da se napravi
da bude jednostavno i da radi, pa da razumem zasto jos uvek ne radi.
Evo sada sam se vratio na 8.04 (da, samo iznerviran zbog toga), i probacu
da li ce na 8.04 da radi. Ako bude radilo onda je verovatno kriv taj novi xorg.
Pozdrav.
Sa ostalim stvarima, na 8.10 nisam imao neke probleme.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2008. 23:36 ] @
Posle nekih pola sata drndanja po xorg-xonf-u, uspeo sam konacno da namestim
TV-Out na rezoluciju koju hocu, standard koji hocu, da bude na mestu na kom hocu,
i da radi sa svim zivim enejblovanim kompiz-efektima.
Doci ce valjda i taj dan kada ovo nece biti muka...
Stvarno mi nije jasno - u nvidia kontrol panelu ima samo opcija za rezolucju,
a nema za TV - standard?! Kakva glupost, a da to dodaju, morali bi se da pomuce
tacno 2 minute da dodaju jos jedan list-box u kontrol panel i opciju da se izabrani
standrad upise u xorg.conf kada ga odaberes na listi.
Evo, sad polazem nade u 9.04 da ce ovo konacno biti olaksano i da ce da
radi 100% - za ovo Ubuntu stvarno zasluzuje kritike.
I nemoj da mi neko pominje nvtv program jer sam ga instalirao i kada sam ga pokrenuo
rekao mi je "no video device" - a sto rece negde Dimkovic, ja sam prilicno siguran da imam
graficku karticu.
[ Apatrid @ 05.11.2008. 01:49 ] @
Citat: Kernel-1: Stvarno mi nije jasno - u nvidia kontrol panelu ima samo opcija za rezolucju,
a nema za TV - standard?! Kakva glupost, a da to dodaju, morali bi se da pomuce
tacno 2 minute da dodaju jos jedan list-box u kontrol panel i opciju da se izabrani
standrad upise u xorg.conf kada ga odaberes na listi.
Evo, sad polazem nade u 9.04 da ce ovo konacno biti olaksano i da ce da
radi 100% - za ovo Ubuntu stvarno zasluzuje kritike.
Ako je taj "nvidia kontrolni panel" program koji je umapiran u "System->Administration->NVIDIA X Server Settings" onda nemas rasta da upucujes kritike Ubuntu tj. Canonical-u.
To je aplikacija koja je integralni dio NVIDIA binarnog drajvera, to Canonical sve i da hoce ne moze da cacka, jer je "zatvoren" softver koji pise i odrzava NVIDIA.
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2008. 05:49 ] @
Da, u pravu si potpuno. Kritike onda idu na adresu nvidije, sa izvinjenjem Ubuntu-u.
[ combuster @ 06.11.2008. 00:26 ] @
Vratio sam se na 8.04, xorg mnogo koci i guta mnogo memorije a onaj GEM+TTM mix mi sj**a performanse graficke u totalu... Cekamo xorg 7.5
[ Srđan Pavlović @ 06.11.2008. 21:07 ] @
Takodje... Sledeci Ubuntu koji cu instalirati je 10.04.
[ sttipe @ 09.11.2008. 17:20 ] @
zna li neko meni objasnit zasto mi se prilikom potezanja stranice prema doli,dogadja "slideshow"?imam konstantno problem s 3d akceleracijom..kad sam instalira ubuntu 8.04,3d nije radila kako triba,pa sam pisa po forumima,i dobiva razne odgovore..i svasta probava..video clip dok je mala slika radija bi bez zastoja,a kad se poveca priko cilog ekrana,trzanja su bila i po 5-6 sekundi..ka potez ocajnika,instalira sam n-vidijin driver za njihove graficke kartice,iako imam radeon 9600..i to je dalo daleko najbolji rezultat..bilo je skoro 100%ok..za primjetit da nevalja tribalo se zagledat..sad sam napravija upgrade,i ubuntu je to pobrisa i instalira ono sta im je po defaultu..osjeti se da nije dobro..bolje je nego prije,ali losije nego s n-vidijom..sad da opet instaliram n-vidiju,malo je glupo,a znam instalirat samo one drivere koje imam u sinaptic pakage manageru..driver koji skinem s atijevih stranica ne znam instalirat..kad napravim kako stoji u uputstvima,ne dogadja se nista..kad stisnem za instalaciju,otpakira se i stane upola,s porukom da se logiram ka superuser..to ne znam..pokusava sam s pisanjem su u terminal,i nista nisam uspija dobit..
zahvala aleksandru na odgovoru na prethodno pitanje..
[ momsab @ 09.11.2008. 17:41 ] @
kao sto ima nVidia drajvera ima i ATi drajvera u SYnaptic-u/Hardware Drivers, provereno u praksi za nove/novije modele
mada, mislim da je ati Radeon 9600 podrzan samim kernelom
[ sttipe @ 09.11.2008. 19:54 ] @
znam sokolicu,izasa mi je pop-up,da ima neslobodni hardware,i da dopustim neslobodni driver,itd..i onda je ubuntu skinija driver,i ja sam ga instalira,i dozvolija koristenje..ok..i sad na ovoj stranici koja je malo "teza",ima dosta ovih banera,fleseva itd,kad ju scrollam,onda zapinje..ka brzi slideshow..ne krece se tecno..kad gledam sta s you-tube-a,slika zapinje..nema 24 slike u sekundi nego puno manje..znam da tako stedim film,i mogu duze u njemu uzivat,ali isto bi da to tece normalno..neki kazu da je to taj neki xorg,neki 3d akceleracija,uglavnom sve se vrti oko graficke i njenog drivera,koji iz nekog razloga ubuntu-u nisu dragi..mozda ima samo neki trik,za pravu dijagnozu,i da ce to doc na svoje,a ja ga ne znam..pozdrav..
[ momsab @ 09.11.2008. 20:05 ] @
hm, zanimljiv slucaj
sad sam se setio ejdne stare makine koja takodje ima Radeon 9600 i kod koje Ubuntu (doduse 7.10) sljaka bez problema sto se filmvoa i surfovanja tice (ne znam za Compiz, nisam probao)
jesi li probao da ne koristis Compiz (koji inace niej zahtevan)? sto se Xorga tice, moguce je da je do njega, barem sto se tice Ubuntua 8.10 (mnogi se zale na osetno usporavanje, manji fps i slicno)
da li bi mogoa da navedes osale komponente hardvera?
[ sttipe @ 09.11.2008. 20:35 ] @
ne znam sta je to Compiz..ja sam frisak na linuxu..sa windozama,sam bija nelos,zna sam svasta o njima,mada mi ni tamo programiranje nije bilo jaca strana,posto se tamo ne prakticira..
imam asus a7n8x-x maticnu plocu,amd2500-barton,proc,512mb ram-ddr400,saphire rad. 9600atlantis,19"mon.medion,koji nece jos dugo,ali s problemom nema nikakve veze..kad zajebaje,udarim ga,i sve bude ok..ali kad scrolam stranicu po forumu i ona ide put doli,sekund,pa skokne 2-3 cm,pa opet sekund,pa opet tako,i cak se zna zatamnit,ono kako linuks zna kad je preopterecen,pa se posvjetli nakon dvi sekunde kad rjesi problem..zbog nekog konflikta trokira..u windowsima sam zna nac put do mista di wxp prigleda ima li softverskog konflikta..
[ Srđan Pavlović @ 14.11.2008. 18:49 ] @
Ne bi trebalo da budu ikakvi konflikti, na Ubuntu-u je prilicno dobro reseno pitanje medjuzavisnosti,
tako da prakticno nikad ne moras da mislis na to, svaki paket koji instaliras povlaci potrebne pakete
od kojih zavisi automatski.
Imas 512 rama i (zastareli i spori) DDR400, mada ne bih rekao da je to problem, trebalo bi da je to
dovoljno za Ubuntu.
Mozda je nesto oko tih Ati drajvera za tog radeona, jer situacija sa Ati-jem kod linuxa nije sjajna bas.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2008. 13:13 ] @
Opet sam apgrejdovao 8.04 na 8.10 - hteo sam da vidim da li ce mi pobrkati
xorg.conf, i sve je proslo dobro, sva moja podesavanja su sacuvana, evo sad
konacno i na 8.10 imam ispravno konfigurisan TV-out.
[ sttipe @ 17.11.2008. 20:48 ] @
mislim da je spori ram dobrim dilom krivac..kad sam reducira vizualne detalje,nesto je bolje..mislim da tribam "manji"linux..nesto ka onaj"dsl"..nesto sta ne uzima puno resursa,a pokrece i uredno vrti,sve sta meni triba..i naravno,da je jednostavno za rad,jer ja nisam haker..
[ Srđan Pavlović @ 17.11.2008. 23:34 ] @
Probaj XUbuntu, on je za slabije masine.
[ sttipe @ 25.11.2008. 19:10 ] @
triba li sta posebno instalirat ili je to samo redukcija ovog ubuntu-a,i kako doc do toga?skuzaj na skroz pocetnickim pitanjima..
[ nemysis @ 25.11.2008. 20:11 ] @
Ubuntu može biti i KUbuntu i XUbuntu ili EduUbuntu.
Sve zavisi koji se paketi deinstališu i instališu.
Koliko se sećam, treba još samo promeniti Desktop podešavanja, to jest instalisati paket koji odgovara uz taj Ubuntu.
U tvom slučaju pošto imaš slabiju mašinu
Deinstališi KDE i instališi Gnome i imaćeš Ubuntu
Deintališi KDE i instališi Xfce i imaćeš XUbuntu
Ne moraš sve ispočetka instalisati.
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2008. 20:24 ] @
Posto si pocetnik - i sam tako kazes - najjednostavnije ti je da skines XUbuntu-CD
i pokrenes cistu svezu instalaciju sa njega. Vrlo je jednostavno.
http://se.archive.ubuntu.com/m...xubuntu/releases/8.10/release/
Evo ti link za skidanje, samo izaberi "x86" ako imas 32-bitni racunar, ili "amd64" ako imas 64-bitni racunar.
Kada se skine, narezes na CD i podignes sistem sa CD-a, i instaliras na racunar.
http://se.archive.ubuntu.com/m.../xubuntu-8.10-desktop-i386.iso - evo ti direktan link za skidanje 32-bit verzije XUbuntu-a 8.10.
Velik je 589mb.
@nemysis - neko ko je totalni pocetnik nece se snaci tako kako si opisao - pocetnik deinstalira graficko okruzenje i dalje radi iz konzole? Tesko.
Zato mislim da je bolje da instalira sa XUbuntu CD-a, iz pocetka. Ako resi ovako kako si mu napisao, onda budi spreman da mu dajes dalja uputstva
kroz ceo proces. Mislim da ce ponovnom instalacijom sa CD-a imati mnogo manje teskoca na koje pocetnik moze da naleti.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 25.11.2008. u 21:37 GMT+1]
[ component @ 26.11.2008. 11:07 ] @
I ja mislim da je najlakše instalirati od početka. Ali ako ne želiš da sve od početka radiš, slobodno dodaj XFce kao što ti je nemysis rekao. Ali prvo instaliraj, pa tek onda skloni Gnome odnosno KDE da ne bi ostao samo sa konzolom
[ Zoran Milovanovic @ 27.11.2008. 02:37 ] @
Omg...
instaliras bilo koj sistem, recimo ubuntu, da dobijes kubuntu instaliras paket kubuntu-desktop.
Hoces xubuntu, samo instaliras xubuntu-desktop
i tako varjacije na temu...
Posle iz kdm-a gdm-a ili sta vec budes podesio da koristis za login, samo izaberes sesiju gnome, kde, xface...
Sta ga vi komplikujete? Sta brises, sta instaliras? Narokas sve i uzivas...
[ Au197/79 @ 27.11.2008. 11:14 ] @
Da lako je instalirati, ali npr. obristi GNOME je muka živa (nisam probao da brišem ostale). Uklanjanje ubuntu-desktop paketa ne rešava problem, već sam ukonio neku orbit biblioteku, to mi je uklonilo i neke KDE programe :) Uglavnom ako imaš dovoljno mesta na disku ništa ne uklanjaj, samo promeni login menadžera i izbaci učitavanje nepotrebnih servisa.
[ Zoran Milovanovic @ 27.11.2008. 13:30 ] @
Da tacno je da se malo teze brise, ali zasto bi to radio? Ako obrise gnome skroz ostace bez gtk aplikacija... Ne znam kako i na sta ste mislili":)
[ DeathStar @ 27.11.2008. 21:22 ] @
Ja u opšte ne znam zašto se toliko zezate sa tim instaliranjem i brisanjem grafičkog okruženja!?
Jako veliku zbrku ćete napraviti ako na ubuntu instalirate KDE i ako na kubuntu instalirate Gnome pa posle sve to brišete, kupus ćete napraviti. Ako ne možete da se odlučite izmedju ta dva okruženja, ili vam iz bilo kog trećeg razloga trebaju oba dostupna u bilo kom trenutku onda instalirajte ubuntu koji u sebi po default-u sadrži oba okruženja, tako vam je najsigurnije.
[ Zoran Milovanovic @ 28.11.2008. 15:05 ] @
Bez ikakvih problema koristim xface, kde i gnome. Kako kad sam raspolozen.
Instalirao sam ubuntu a zatim kubuntu i xubuntu, nemam ni jedan problem sa tim. Nikada ih nisam remove, jedino kada radim clean install.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|