[ MarioBB @ 04.10.2008. 12:57 ] @
| Ovako ,
Skidah ti ja Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition ceo celcati dan .. Oko 15 sati!
E sad to je alternative verzija,na vecini Ubuntu foruma za installation guide stoji da on dolazi u .iso ali to nije bio i slucaj sa mnom dosao je zapakovan pa sam ga ja raspakovao evo kako to izgleda :
http://img248.imageshack.us/my.php?image=ubuntucdti0.jpg
Skinuo sam program sa Neta "Iso Recorder",napravio Iso Image ovoga i dobio ovo :
http://img204.imageshack.us/my.php?image=isoimagegu0.jpg
I ovaj isti Iso File sam narezao u Nero-u preko Burn Image opcije,e sad dolazim do opisa problema,kad sve ja lepo odradim,restartujem komp,u Bios-u stavim Cd na prvo mesto u Boot opciji kad treba da bootuje instalaciju on mi izbaci Starting Caldera Dr-Dos,
I nakon toga mi ispuni ekran svime i svacime ali nije BSOD, spominje "EMM386.exe" error,tako nesto .. :(
I gomilu kodova na kraju gde stoji press ctrl , alt , del to restart your system itd ..
Posle sam cackao nesto na Netu da ga instaliram preko Hard-a sto je naravno i moguce preko Grub-a,initrd,vmlinuz fajlova,editovanja boot.ini fajla.. Ali opet dolazi do dela kada me zeza oko Ntfs particija zbog Xp-a a preporucljivo je da se to radi sa Fat32 particijama..
Moram priznati da je ovo prvi pokusaj instaliranja Linuxa u mom slucaju posto godinama koristim Xp ali sam video Ubuntu kod ortaka i nije los ..
Nadam se da cu dobiti brzo odgovore .. Pozdrav |
[ dare023 @ 04.10.2008. 13:31 ] @
Nije mi jasno šta si skinuo kada na ubuntu sajtu imaš samo .iso?Da se nisi zabunio?Ovo je naziv fajla ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso.
Samo ga narežeš sa nerom sa opcijom burn image,znači kada to odabereš ostaje ti samo da daš putanju do .iso fajla.Posle lepo butuješ sa cd i to je to.
[ MarioBB @ 04.10.2008. 14:55 ] @
Citat:
dare023: Nije mi jasno šta si skinuo kada na ubuntu sajtu imaš samo .iso?Da se nisi zabunio?Ovo je naziv fajla
ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso.
Samo ga narežeš sa nerom sa opcijom burn image,znači kada to odabereš ostaje ti samo da daš putanju do .iso fajla.Posle lepo butuješ sa cd i to je to.
Izgleda da je ocigledno sto nisam dobio .iso sad sam proveravao .. Kao sto rekoh godinama koristim Xp i prvi put planiram instalirati linux ali imam neki osecaj da sam bzv skidao celih 700mb ili mi se cini e ovako :
Kad odem na sajt :
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Ispod teksta " Start Download " stoji :
"Check here if you need the alternate desktop CD. This CD does not include the Live CD, instead it uses a text-based installer."
Ja sam zakacio ovu opciju a kad sam malopre probao bez te opcije on se pojavio bas kako si ti naveo "ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso" .. Ne znam ni ja .. Posto kad sam ga bio skinuo dobro se secam da je bio u Raru e sad mozda sam ja to mahinalno raspakovao pa nisam gledao .. Ne znam , jedino da probam da zapakujem sve to nazad u rar i dodam ekstenziju .iso ili jos jednom mukotrpno skidanje Ubuntija ?
[ combuster @ 04.10.2008. 15:43 ] @
Prijatelju, WinRAR ti se registruje da otvara .iso filetype pa ti se pojavi iso fajl sa ikonicom winrar-a, nemoj da ga otpakujes nego ga sprzi iz nero-a ili vec sta koristis... E sad ti ne pomaze ako si obrisao originalni fajl nista, ponovo moras da skidas jer si izgubio boot sa cd-a...
[ MarioBB @ 04.10.2008. 15:51 ] @
Ahhhh Maler ! :((
Naravno ja pametnjakovic ga otpakovao u neki bzv folder i obrisao original fajl grrr -.-
I posle se ja pitao kakav to Iso Image Burning oni spominju,jos ja kao napravio image a u principu sam ga vec dobio na tacni samo sto je bio u rar-u ali recimo da su velike everovatnoce da je na kraju ipak stojalo ".iso" samo sto nisam gledao ..
Hvala,sve u svemu stavicu ga veceras pa nek skida ..
Poz
[ dare023 @ 04.10.2008. 16:35 ] @
Bolje ti je da NE skidaš alternate cd, već idi samo na start download, lakše ćeš se snaći sa gui instalerom...(a može da radi i kao live cd)
[ MarioBB @ 04.10.2008. 16:51 ] @
Kontam .. Mada nekako mi smorno da skidam opet tih 700mb sa WiFi 128/64 :))
Hocu prvo da probam da vidim da ga iskopam se nekim od File Recovery programa ako uspe super ako ne , stavicu ga pa nek skida .. Btw Gui installer kazes , a kakav je onda ovaj sto sam "navodno" skinuo ?
[ dare023 @ 04.10.2008. 16:57 ] @
Citat:
Izgleda da je ocigledno sto nisam dobio .iso sad sam proveravao .. Kao sto rekoh godinama koristim Xp i prvi put planiram instalirati linux ali imam neki osecaj da sam bzv skidao celih 700mb ili mi se cini e ovako :
Kad odem na sajt :
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Ispod teksta " Start Download " stoji :
"Check here if you need the alternate desktop CD. This CD does not include the Live CD, instead it uses a text-based installer."
Tekstualni...
Dobio si ti i prvi put .iso,samo se nisi dalje snašao...
[ MarioBB @ 04.10.2008. 17:12 ] @
Da,slazem se jednostavno nisam gledao ..
Nego fora .. Slucajno sam cackao nesto kao sto uvek znam (onaj Iso Image Ubuntua jos uvek imam) Nasao sam ovo :
https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromWindows
preko NetBoot-a .. Ne znam trebalo bi da radi ?
[ dare023 @ 04.10.2008. 17:19 ] @
Šta znam, najbolje bi bilo da ga lepo instaliraš i ne petljaš jer uvek ima nešto što neće raditi.Pogledaj ovde
http://www.ubuntu-rs.org/ , možda ćeš naći nešto...
[ MarioBB @ 04.10.2008. 17:22 ] @
Well,svaki pocetak je tezak ne ? :))
Probacu ovako pa ako bas ispadnem jos veci noob nego sto jesam sto se tice Linux-a,skinucu lepo drugi preko noci i kraj :)
Hvala ti u svakom slucaju,da cackao sam ja vec i tamo ima dosta stvari o "howto" ..
Dodatak:
U medjuvremenu sam skinuo novi Ubuntu,e sad posto je Nedelja i ja naravno ostao bez Cd-a da ga narezem a ne mogu se strpiti do sutra,skinuo sam program Live Usb Creator(Napravio Live Usb),restartovao masinu i lepo stavio Usb na prvo mesto u Boot opciji u Bios-u .. I lepo on procita sve .. I kad dodje do dela (nisam siguran koji je to deo),uglavnom omogucava mi pokretanje misem , sustina je sto mi je totalno izbrljavio sliku .. U cemu bi problem mogao biti ?
[Ovu poruku je menjao MarioBB dana 05.10.2008. u 22:00 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.