[ kole33 @ 04.10.2008. 18:00 ] @
Imam neki stariji racunar Toschiba sa windows XP al mu je on jako tezak posto je racunar slab, a originalni je windows ME.

Pokusao sam ponovo da ga vratim ME umesto XP al mi neuspeva.. Na startu windowsa dobijam dve opcije,jedna za bios i druga za normalno startovanje. U bios nemogu naci opciju za boot sa CD. ko da je nema

Ja bih vas zamolio ako bi ste mi pomogli da vratim ipak ME nazad umesto XP.

Hvala veliko
[ plavigor @ 04.10.2008. 22:16 ] @
Instalacija Windows ME započinje se sa tzv. Startup diskete. Dobiješ DOS, pređeš na CD uređaj u kovertu gde se nalaze instalacioni fajlovi i pokreneš Setup.exe. Dakle, treba ti CD i već pripremljena disketa, a prvi but uređaj je Floppy.
Možda je tvoj CD butabilan, ko zna. I moji CD-ovi za instalaciju Windows 95/98/ME su butabilni, ali to sam ja sam napravio da bih zaobišao disketu i ubrzao proces.
Pošto je isti postupak kao i pri instalaciji Windows 98, potraži malo na forumu kroz Pretragu po starim temama. Svojevremeno se mnogo pisalo o tome.
[ Catch 22 @ 05.10.2008. 01:50 ] @
^ Win98 i WinMe je stizao na instalacionom CD u 3 osnovne varijante:

1. OEM verzija za instalaciju na nov računar (bez OS-a na hard disku) sa butabilnog CD, bez upgrade mogućnosti iz prethodne verzije Windowsa
Ovo je i najčešća verzija koja se sretala kod nas, a "nemogućnost instalacije" na disk na kom postoji Windows se zaobilazila jednostavnim preimenovanjem datoteke C:\Windows\win.com u C:\Windows\win.cbk (ili neku drugu ekstenziju po želji)

2. Upgrade verzija, za instalaciju isključivo iz prethodne verzije Windowsa (CD nije bio butabilan)

3. Full Retail - butabilan CD za sve vrste instalacija.

Heh... davno je bilo, pa se već i zaboravilo
[ calexx @ 05.10.2008. 09:24 ] @
Ovo ipak nije tako jednostavan slučaj pa za početak moraš da daš još neke detalje.

Da li u biosu uopšte vidiš da se bilo gde pominje Boot? Da li negde postoji stavka A, C ili C, A, CD ili nešto slično?

Koliko je taj računar slab, možda je samo vreme da se XP reinstalira ili malo sredi? Koji procesor, koliko memorije i ostalo?

Da li hoćeš da sačuvaš ono što je na hardu ili sve može da se obriše? Pretpostavljam, mada ne mora da znači, da je XP na NTFS a Windows ME ne može na taj FS pa će morati da padne formatiranje particije/diska. Koliki je disk i da li je podeljen na particije?

Kada ovo bude jasnije, sama instalacije je relativno jednostavna. Moraš na bilo koji način da startuješ dos, svejedno da li koristiš butabilni flopi ili butabilni ME, 98 ili neki univerzalni CD i da imaš instalacioni CD sa Windows ME. Ja preporučujem da folder sa instalacijom iskopiraš negde na hard i odatle pokreneš setup, biće ti mnogo lakše kada kasnije dodaješ drajvere ili bilo šta što traži i Windows CD.

Inače mi se ME nije uopšte svideo, par puta sam ga isprobao i posle se vratio na Windows 98SE.
[ kole33 @ 05.10.2008. 09:54 ] @
Hvala narode na savetima i upustvu..

Racunar je jako slab i star, ima samo 125 MB RAM i P3 je 1 GHz. To je moj matori komsija koristio, i neko mu stavi XP umesto ME, sad resio matori da sve vrati na starom kako je bilo kad je on to uzeo pa me je zamolio da to uradim ja. Kad bi trebo da mu XP sredim nebi bilo problema..

CD koji on ima od sistema je originalan od tog racunara al nisam video nigde dal ima 3,5 disketu (al imam je ja,to nije problem).

Da, matori zeli sve izbrisati i vratiti Windows ME.. HD je jedna od 30 GB i nema particije.. U Biosu vidim da ima rec boot, al se nazalost tu ne moze namestiti redni poredak boota, pr CD-HD-Flop, vec samo moguce Enable ili Desable (od prilike tako pise)

[ Backy @ 05.10.2008. 10:07 ] @
probaj sa page up i page down ili + i - da pomeraš to, umesto da uključuješ i isključuješ
[ kole33 @ 05.10.2008. 13:16 ] @
Evo me opet

U Bios sam naso gde da namestim da pocne Boot sa 3,5 Flop. Posle restarta racunara krene sa flopija da cita potatke i prvo ponudi opciju 1. Dal samo pomocni text da prikaze, 2. Da starta pomocu CD. 3. Da starta bez CD.. Izaberem opziju 2, al kad tad krene citanje flopija dodje do neke greske gde pise da je HD C:NTFS i da fale neki podaci.

[ Catch 22 @ 05.10.2008. 13:35 ] @
^ Moraćeš prvo da "ubiješ" tu NTFS particiju koju je XP napravio, pošto WinME treba da se instalira na FAT32.
Najlakše bi bilo da butuješ sa instalacionog CD-a za XP i da odatle "ubiješ" postojeću particiju, a potom prekineš postupak dalje instalacije čime bi dobio neformatiran / neparticionisan hard disk, koji onda daljim postupcima treba formatirati kao FAT32 i instalirati taj WinME...
E sad problem je u butovanju sa CD-a... Ne mogu da verujem da ne postoji opcija da se to podesi. Da li si probao da prilikom inicijalizacije BIOS-a nekim od funkcijskih tastera pozoveš Boot Priority Menu (obično je to F12, ali mogućno i da je neki drugi zavisno od BIOS-a... pa probaj, udri sve redom)?
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 16:06 ] @
Citat:
neformatiran / neparticionisan hard disk, koji onda daljim postupcima treba formatirati kao FAT32 i instalirati taj WinME...

Onda mora da radi sa fdiskom, inace ce mu setup od win ME reci da nema hard diska, bolje je da iskoristi taj win xp cd da mu fomatira u fat 32.
[ kole33 @ 05.10.2008. 16:55 ] @
Evo sta sam do sad uradio

Uspeo sam nekako sa FdisK da izbrisem ono sto je bila na HD, i uspeo sam da odredim velicinu C 15000 MB i ostatak na D 14,800 MB.

I to je sve sto mi uspelo, sad mi javlja da nema nikakvog instaliranog sistema. Sad stavim opet boot flopi i originalni CD win ME i pokrenem racunar ponovo u nista. Sad mi nudi ono A:>> al ne znam sta trebam da upisem, ako upisem fdisk opet dodjem na isto , ako upisem formar c: kaze pogresan prometar.

A u bios sam sve otkljucao gde je bilo sta za boot.
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 17:44 ] @
To A: znaci da se trenutno "nalazis" na flopiju.
Obicno hard-disk particije pocinju sa C, a CD-uredjaji uzimaju dalje
slova po abecedi. To znaci da ti je flopi obicno "A:", hard-disk
recimo "C:", a CD-uredjaj recimo "D:". Naravno, ako imas vise particija
na hard-disku, onda se i slovo CD-uredjaja pomera, pa moze biti F,G, itd..

Ako si bootovao sa diskete i sada si dobio "prompt" (To A:>), onda
valjda treba da se prebacis na CD i zapocnes instalaciju kucanjem komande setup.exe.
Znaci ubaci WinME CD, i kucaj "D:" ili "E:" (pa [ENTER]), prvo da bi presao na CD uredjaj.
("B" verovatno nije, probaj od E pa na dalje). Trebalo bi da onda "prompt" izgleda ovako:

E:>

i onda ukucas setup.exe i trebalo bi da krene instalacija.

E:> setup.exe [ENTER]

Prethodno mozes komandom "dir" da proveris sta ima na A, C, D, E, F... ako si na
WinME disku, trebalo bi da ti izlista i taj setup.exe ako je u \ folderu particije.

primer - kucas:

A:> dir E:

ili

A:> dir F:

itd...

primer:

Code:
C:\>dir D:
 Volume in drive D is DATA
 Volume Serial Number is CA09-DC32

Directory of D:\

10/04/2008  07:33 PM    <DIR>          Download
09/23/2008  06:17 PM    <DIR>          Instalacije
08/26/2008  03:40 AM    <DIR>          Knjige
07/24/2008  01:37 PM    <DIR>          Multimedija
08/18/2008  09:06 PM    <DIR>          OS i Drajveri
               0 File(s)              0 bytes
               5 Dir(s)   4,517,007,360 bytes free

C:\>
[ Flash411 @ 05.10.2008. 17:56 ] @
Prijateljski savjet,stavi na to windows 2000,meni je sasvim ok radio na
pII 233mHz,i 128ram,i to bolje nego windows 98 u bilo kojoj reinkarnaciji,a pogotovo
bolje nego ME.
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 18:14 ] @
Ili ako nije vezan necim posebnim za windows, mozes da razmislis o nekom
Linuxu (XUbuntu, recimo), sasvim ce lepo raditi na tome.
[ kole33 @ 05.10.2008. 18:16 ] @
Snaso sam se u menjanju slova A u slovo E koje je od CD. i sada kad pise E<< ne reaguje setup.exe, jedino kad upisem dir pokaze 7 stvari bez setup.exe
[ kole33 @ 05.10.2008. 18:22 ] @
Sa slovima A i C i D i E mogu menjati, samo kad je slove E mogu kucati ( dir opciju ). Druga slova nemaju.

Znaci A je flopi.. C je HD.. D i E treba da su citaci... Al ja mislim da sam podeli HD sa Fdisk tako da sam napravio dva puta po 15000 MB
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 18:28 ] @
Citat:
Snaso sam se u menjanju slova A u slovo E koje je od CD. i sada kad pise E<< ne reaguje setup.exe, jedino kad upisem dir pokaze 7 stvari bez setup.exe

aj reci sta ispise, mozda je setup.exe u nekom pod-folderu, sad se vise i ne secam kako bese na WinME.

kucaj "dir setup.exe /s" kada si na tom E:, i reci sta tacno ispise.
[ kole33 @ 05.10.2008. 18:35 ] @
Ovako pise posle kucanja dir

E:>dir

CHKDSK...... EXE
COMMAND... COM
DEBUG .......EXE
EDIT .........COM
EXTRACT ....EXE
README .....TXT
SCANDISK ..EXE

a kad kucam

E:>dir setup.exe dodje ovo E:MS-RAMDRIVER nije pronadjen
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 18:38 ] @
E: onda nije WinME disk, to je ta disketa sa koje si butovao, cini mi se. Jesi li uopste ubacio WinME CD u racunar?
Probaj neko drugo slovo ako nije E...
[ kole33 @ 05.10.2008. 18:47 ] @
Samo mogu sa ovim 4 slovima menjati A C D E i opzija dir samo na E i na A pokazuje podatke na E 7 komada a na A 25
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 18:52 ] @
pa daj listu sa A onda, ono sto sam video sa E sigurno nije WinME install disk :)
[ Vlade Maksimovic @ 05.10.2008. 18:59 ] @
http://www.elitesecurity.org/t33225-0#226885

Pozdrav
[ Catch 22 @ 05.10.2008. 19:02 ] @
Teško da će to uspeti što nameravate, jer ako je u pitanju originalni WinME koji je išao uz laptop, onda je definitivno OEM verzija, a to izgleda ovako (upravo sad sam ga "uslikao"):
[att_img]

Instalacija ide automatski sa njega, ali mora da se butuje sa CD-a... a Setup.exe NE POSTOJI NA OEM CD-u
[ kole33 @ 05.10.2008. 19:04 ] @
Pa gde gresim covece , cak ni win XP nece da pokusa da krene instalaciju
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 19:14 ] @
@Catch22 - a sta se nalazi u folderu LANG/ENG? :)

tamo je koliko se secam setup.exe

Citat:
Setup.exe NE POSTOJI NA OEM CD-u

siguran?

dir e:\lang\eng\*.* /s
[ kole33 @ 05.10.2008. 19:20 ] @

Ovako izgleda ovaj Win ME CD

[img=http://img373.imageshack.us/img373/9318/winmeqy9.th.jpg][img=http://img373.imageshack.us/images/thpix.gif]
[ Catch 22 @ 05.10.2008. 19:27 ] @
A ovo su upravo uslikani diskovi standardne edicije WinME i Win98 SE

PS
@Kernel-1
Pa dobro "... u root folderu, tamo gde pokušavate da ga navedete - to nećete naći"

[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 19:29 ] @
@Catch 22 - pa zato sam mu i zadao dir /s jos u pocetku instrukcija - jer pretpostavljam da nije u root-u.

Kao sto vidis bio sam u pravu za folder gde se nalazi setup.exe = LANG\ENG\... :)
[ Catch 22 @ 05.10.2008. 20:03 ] @
^ Ma OK You're The Man!
Poenta je u tome što to sa OEM diska neće ići baš tako, kako se ovde pokušava navođenjem...
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 20:09 ] @
Citat:
Poenta je u tome što to sa OEM diska neće ići baš tako, kako se ovde pokušava navođenjem...

pa pokusao sam da navedem coveka da se prebaci u taj direktorijum komandom "cd putanja", i onda
startuje setup.exe - no, ako tako ne moze, onda si u pravu.
[ kole33 @ 05.10.2008. 20:16 ] @
Ja imam i Cd sa Win 98 koji isto u sebi ima sve podatke ko na slici gore, a nabavio sam i drugi Win ME cd i oba sam probao i nista se nedesava, jednostavno CD rum ne krece nikako.

Daj je molim vas iz pocetka da pokusamo da to sredimo, od 12 sati danas u podne se zezam sa ovim
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:30 ] @
Citat:
Evo sta sam do sad uradio

Uspeo sam nekako sa FdisK da izbrisem ono sto je bila na HD, i uspeo sam da odredim velicinu C 15000 MB i ostatak na D 14,800 MB.

I to je sve sto mi uspelo, sad mi javlja da nema nikakvog instaliranog sistema. Sad stavim opet boot flopi i originalni CD win ME i pokrenem racunar ponovo u nista. Sad mi nudi ono A:>> al ne znam sta trebam da upisem, ako upisem fdisk opet dodjem na isto , ako upisem formar c: kaze pogresan prometar.

A u bios sam sve otkljucao gde je bilo sta za boot.

Citat:
formar c:
??

format c:

ako nisi uspeo da formatiras u fat32 dzaba juris setup.exe po cd-u
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:31 ] @
Da sta sam u stvari hteo da kazem, ako nisi postavio aktivnu primarnu particiju u fdisku to moze da bude problem.
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 20:35 ] @
Mozda bi ti bilo lakse da prvo boot-ujes sa Windows XP CD-a i onda obrises
sve particije kada dodje do dela za particionisanje, i onda napravis 2 FAT32
particije i FORMATIRAS ih, onda ne nastavis instalaciju XP-a, nego dalje
radis ovo kako smo opisali, prvo sa diskete, pa onda prelazak na WinME CD,
pa pokretanje setup.exe (odande gde se nalazi).
[ kole33 @ 05.10.2008. 20:41 ] @
Particiju sam aktiviro, al nije me nigde pitala dal u FAT ili u NTFS da formatira, moguce je da to radi sam, jel na pocetku je vec imao slicno pitanje.

Ja sam pokusao sa XP da pokrenem instalaciju, pretiskanjem vise puta na F12 taster ali nazalost nista se nedesava, ni makac.

Ajd onda mi daj te savet kako da nametim da je XP, ako vec neide ME
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:43 ] @
Pa da, sta sam ja rekao jos na prosloj strani al' niko ne slusa.

Citat:
Goran Mijailovic:
Onda mora da radi sa fdiskom, inace ce mu setup od win ME reci da nema hard diska, bolje je da iskoristi taj win xp cd da mu fomatira u fat 32.

[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:45 ] @
Citat:
Particiju sam aktiviro, al nije me nigde pitala dal u FAT ili u NTFS da formatira, moguce je da to radi sam, jel na pocetku je vec imao slicno pitanje.

fdisk samo napravi particiju, tek sada mozes da je formatiras sa format c:
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:48 ] @
Citat:
kole33: Particiju sam aktiviro, al nije me nigde pitala dal u FAT ili u NTFS da formatira, moguce je da to radi sam, jel na pocetku je vec imao slicno pitanje.

Ja sam pokusao sa XP da pokrenem instalaciju, pretiskanjem vise puta na F12 taster ali nazalost nista se nedesava, ni makac.

Ajd onda mi daj te savet kako da nametim da je XP, ako vec neide ME

Ne znam zasto si pritiskao F12? Ako si uspeo da namestis da se boot-uje sa cd-a samo treba pritisnuti bilo koji taster kada te to pita (press any key to boot from cd)
[ kole33 @ 05.10.2008. 20:48 ] @
sad je krenulo sa format c:

ajd da vidimo dal je ovo pogodak
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2008. 20:53 ] @
pa naravno da je krenulo, ccc

[ kole33 @ 05.10.2008. 21:03 ] @
Evo zavrsilo se saf formatiranje 100 %, sta sad trebam da upise zmika E:

Sad me pita za neki Volume Label
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 21:14 ] @
Volume Label nije toliko vazno stavi sta oces, to je samo naziv za tu formatiranu particiju.
Stavis recimo "Sistem"

Imas li nekoga ko bi ti to mogao pomoci u blizini, mislim da ce ti biti mnogo lakse.

Citat:
pa naravno da je krenulo, ccc

- Milane, strpljivo samo... :)
[ kole33 @ 05.10.2008. 21:19 ] @
Ma nemam ko da mi pomogne,da imam nebi cackao od 12 sati danas...

Sta ce sledece doci posle upisivanja Lever dal znas mozda?
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 21:33 ] @
Pa nista, zavrsice se formatiranje c: particije i vratice te na "prompt" (onaj znak E:> ili slicno).

dalje je procedura da

1. nadjes taj nesretni setup.exe i pokrenes ga (utvrdis koje slovo ti je za CD uredjaj i predjes
sa komandom "cd F:" (recimo, ako je F CD uredjaj), onda nadjes i pokrenes setup.exe)

ili ...

2. Butujes sistem sa CD-a (Windows ME install disk) i vidis da li ce
da se pokrene instalacioni program i prepozna particiju koju si formatirao.
[ fLuXx @ 05.10.2008. 23:13 ] @
Sa komandom "CD F:" nece preci na disk F:, koliko mene secanje na dos sluzi. Na drugi drive se prelazi qcanjem prosto "F:", ako se zeli preci na F disk.
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2008. 23:44 ] @
^^ upravu si, moj "lapsus".
[ KOLE89 @ 06.10.2008. 07:57 ] @
Najbolje je da pomoću desktop računara (na kome ovo kucaš) ubaciš taj CD i Search-uješ "setup.exe". Onda ti ostaje samo da ubodeš slovo CD-ROMa u DOS-u i pomoću komandi "cd <ime_foldera>" se uputiš tamo gde je setup.exe i onda samo kucaš "setup" i gotovo...

Edit: hmm... koliko vidim po ovome ( http://www.elitesecurity.org/p2071231 ) tebi nije standardni Windows ME CD... Našao sam neku diskusiju na netu u kojoj se (verovatno) spominje problem sličan tvom, ali ne znam nemački :( - http://forum.chip.de/windows-a...chergeraet-erkannt-796642.html
[ Srđan Pavlović @ 06.10.2008. 14:15 ] @
Citat:
Najbolje je da pomoću desktop računara (na kome ovo kucaš) ubaciš taj CD i Search-uješ "setup.exe". Onda ti ostaje samo da ubodeš slovo CD-ROMa u DOS-u i pomoću komandi "cd <ime_foldera>" se uputiš tamo gde je setup.exe i onda samo kucaš "setup" i gotovo...

pa to i pokusavam, ali polako, korak po korak... posto se covek ocigledno jako lose snalazi uopste.

komandom "dir setup.exe /s" iz root-a CD-a bi dobio gde se tacno nalazi....

Citat:

D:\>dir Filmovi-Katalog.ods /s
Volume in drive D is DATA
Volume Serial Number is CA09-DC32

Directory of D:\Knjige\OSTALO

04/12/2008 07:40 PM 19,557 Filmovi-Katalog.ods
1 File(s) 19,557 bytes

Total Files Listed:
1 File(s) 19,557 bytes
0 Dir(s) 4,517,007,360 bytes free

D:\>

evo na ovom primeru recimo sam trazio gde je fajl Katalog-Filmova.ods i dobio da se nalazi u direktorijumu D:\Knjige\OSTALO.
[ kole33 @ 06.10.2008. 19:25 ] @
Zdravo Narode

Evo da vam javim da sam uspeo nekako da zavrsim posao sa ovim krsem od racunara, al sta cu kad ljudi stede pa nece uzeti nove stvari. Ovaj matori komsija presrecan.

Evo kako sam uradio:

Kad sam sa FdisK u bioos prvo obrisao sve praticije pa ih ponovo napravio i aktivirao, pa sam formatiro tu particiju zadavsi komandu ( format c: ),onda sam na zmigajuce A:> upisao oznaku mog citaca E ( A:>E: ) dobio sam zmigajuce E:> sad. Onda sam kod zmigajuceg E upisao ime fascikle gde je setup.exe ( ali sa drugog CDa kojeg sam ja imao a ne onog sto je originalni) i izgledalo je ovako E:>WINME_DE/SETUP:EXE i krenula je instalacija i do kraja je sve islo samo, jedino sto je na pocetku trazio da napravim start disketu.

P.S. Mozda sam u redosledu pisanja nesto pogresio, izvinjavam se al tako je od prilike islo.. Ako neko moze da postavi celi redosled kako ide bilo bi mnogo jasnije. Hvala

ZAHVALJUJEM SE SVIMA KOJI SU IMALI ZIVCE I SAVETE DA MI POMOGNU DA SREDIM OVO CUDO. VELIKO HVALA kole

[ Goran Mijailovic @ 06.10.2008. 19:38 ] @
Sledeci put citaj FAQ

http://www.elitesecurity.org/t...Windowsu-obavezno-za-pocetnike