[ cnc-project @ 05.10.2008. 07:18 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=ToQ6PXErJ80

Napokon smo na kraju putovanja ...još malo pa gotovo...

[ cnc-project @ 14.10.2008. 08:46 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=f_WI_sDByRE

sada je već kraj

Radna brzina reducirana na 30 000 mm/min
max brzina i dalje 200 000 mm/min

kontroler...MACH3 + Smooth Stepper USB kontroler ( odlična zamena za profi rešenja, radi perfektno i jeftino , mogu da programiram po potrebi)

I sada najbolje...

za sve "stručnjake"

POGON...

STEPPER !!!

jaki stepperi 25 Nm momenta na osima uz Z redukciju i balans utezima

posebno dodani 1000 TTL 5VDC encoderi da rade u petlji ..tzv. SERVO STEP rešenje (iako nema nikakve potrebe)

cena...nadasve smešna za 5-osni stroj....

Namena: izrada kalupa za barke i rezanje drvenih i aluminijskih delova

Ovo je najveći stroj u Hrvatskoj, nadam se da ću pronaći partnere da napravimo i veći ...radeći na njemu steklo se podosta iskustva , pa ako nekome treba pomoć...kako napraviti jeftin i funkcionalan stroj slobodno neka me nazovu

[ DusanC @ 15.10.2008. 18:38 ] @
Kolika su ti ubrzanja i vremena/put zaustavljanja sa 200m/min.
Kolika masa Z ose sa utezima? ostalih osa?
Rezolucija merenja?
Dal si ispitivao preciznost nekako, da izvines deluje mi vitko ali kontam da nije trazena mikronska preciznost?

Lep poduhvat

Pozdrav
Dushan
[ cnc-project @ 16.10.2008. 18:53 ] @
da preciznost sa 200 000 nije bajna... (promenjeno u max 30 000 mm/min, uz veću preciznost ) pozicioniranje u 0.2 mm, s time da ipak malo treba uzeti u obzir i podrhtavanje cele konstrukcije..za sada u 1 mm dobivamo oblik, što je za namenu OK
ubrzanje sada na max 30 000 je 250 mms/s/s , nije problem ubrzanje koliko inercija pri tome...

težina Z osi ...cca 40 kg sa utezima i manjim spindle motorom , sa 5 -aksnim dodatkom i 50 kg uz jači HF motor

nije reč o skupom stroju koji će odraditi posao i 0.1 , ili manje...ovde je i 1 mm više nego dobro...
[ DusanC @ 16.10.2008. 21:48 ] @
Citat:
cnc-project: da preciznost sa 200 000 nije bajna... (promenjeno u max 30 000 mm/min, uz veću preciznost ) pozicioniranje u 0.2 mm, s time da ipak malo treba uzeti u obzir i podrhtavanje cele konstrukcije..za sada u 1 mm dobivamo oblik, što je za namenu OK

Ma da odlicno je, ubaci sto brze glavno vreteno (spindle) i bices super. Jeste vitka konstrukcija. Dal bi te zanimalo da radis X i Y ose od epoxy granita za sledecu masinu? Bio bi zanimljivije, robusnije, ozbiljnije resenje :)
Citat:
ubrzanje sada na max 30 000 je 250 mms/s/s , nije problem ubrzanje koliko inercija pri tome...

Hoces da kazes da ti je za 30m/s ubrzanje 0.25m/s^2 ? To znaci da ubrza za 120sec? Ili 250m/s^2? To je .12sec sto je za respekt.
Zbog inercije sam i pitao na koliko su ti ogranicena ubrzanja :)
Citat:

težina Z osi ...cca 40 kg sa utezima i manjim spindle motorom , sa 5 -aksnim dodatkom i 50 kg uz jači HF motor
nije reč o skupom stroju koji će odraditi posao i 0.1 , ili manje...ovde je i 1 mm više nego dobro...

Ma da finalna obrada kalupa za epoxy.

Ozbiljan cnc Gantry sam video u Loli, 12m raspon Y mislim da je X 24 ili 30m, nas 40-ak se slikalo ispod portala i ispalo smesno malo :)

PS. baci jos koji video na youtube :)
[ cnc-project @ 16.10.2008. 23:31 ] @
ne ubrzanje je malo manje od 2 sec (30m/s), ali zbog mnogo razloga još je spušteno na manje cca 4 sec, mnogo manje trese

razmišljali smo o svačemu...pa o kevleru , ali cena je faktor, pa je odluka na najpovoljnijemu makar reduciranih perfomansi

bit će još filmova dok radi