[ vijay @ 07.10.2008. 20:08 ] @
| Koliko je kupovinom matične koja podržava DDR2 i DDR3 pametno ulaganje na duže staze?
Konkretno:
Code: http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=709&l4=0&model=2331&modelmenu=1
kako upošte radi računar sa različitim memorijama? Ima li kakvih konflikata itd? |
[ egavas @ 07.10.2008. 20:42 ] @
Racunar ne moze da radi sa razlicitim memorijama, ili stavis DDR2 ili DDR3, ne moze i jedno i drugo, e sad koliko je isplativo na duze staze, licno mislim da jeste posto ce u skorijoj buducnosti pasti cena i DDR3 memoriji (nadam se)
pozdrav
[ vijay @ 07.10.2008. 22:10 ] @
Nemoguće da ne može da radi. Koji je razlog postavljanja slotova za DDR2 i DDR3 na istoj ploči?
[ Binary Mind @ 07.10.2008. 22:32 ] @
Razlog je sto su se proizvodjaci dosetili da ponude ploce koje imaju mogucnost koriscenja i novije i starije vrste modula koje su aktuelne u datom trenutku. Takve ploce se prave da bi kupac imao opciju da koristi ili jednu ili drugu vrstu modula. Nikako obe istovremeno. To je bilo i za vreme SDRAM-a. Postojale su combo ploce gde je bilo slotova za SDRAM i slotova za DDR. Takodje je bila ista prica. Ili, ili. Nikako obe vrste modula istovremeno. Ja npr. nikad nisam bio ljubitelj combo ploca.
[ vijay @ 07.10.2008. 22:51 ] @
Shvatam.
A koje je tvoje mišljenje o pločama Asus P5Q PRO vs. P5QC (osim što P5QC dobija minus zbog combo-a). Dvoumim se između te dve a vidim da se ti razumeš.
P5QC:
http://www.asus.com/products.a...amp;model=2331&modelmenu=1
P5Q PRO:
http://www.asus.com/products.a...amp;model=2269&modelmenu=1
[ Nenad Vranjanac @ 08.10.2008. 00:39 ] @
moje misljenje o tim prelaznim resenjima je lose iz jednostavnog razloga "nesto ready" nije isto sto i "nesto compatible" jer proizvodjac jednostavno ne moze uvek da zna sta ce sve novo smisliti za cpu i ram u narednim godinama, stalno se nesto dodaje u specifikaciju itd. primer- samo pogledajte socket 775 kad se pojavio i sad.
nekad te kombo varijante i rade, ali obicno uz probleme ili slabije od konvencionalnih resenja. druga stvar, kad dodje vreme smene, obicno se stara ploca i cpu, pa i ram prodaju zajedno.
po meni uvek je bolje kupiti uskladjene komponente, pa ih skupa menjati.
[ dusanissimus @ 08.10.2008. 00:52 ] @
ljudi po meni grese kad ovo postavljaju kao pitanje tehnologije...ovo je pitanje ciste ekonomije...
gledajte ovako: da li u golf 2 moze da se stavi motor iz golfa 6? moze nije pretereani problem...koliko kosta... ko 2 golfa6! kad podvuces racunicu ti ces sutra za duplo manje para da kupis 3 ili 8 puta mocniji procesor sa 2-3 puta brzom memorijom itd...a pare ne dajes odmah nego za godinu - godinu i po dana. tehnologija je bolja brzine vece a ti ne placas cenu sad po jako skupim cenama nego sutra po jako nizim...a najlepse sto tada imas novu plocu umesto 2-3 godine staru...koja uz to ima bolji audio cip, vise sata i usb konektora, sa npr woreless usbom koji je u najavi, mozda standardnim bluetoothom itd
ja ne bih dao pare
ko oce nek izvoli...b
[ Binary Mind @ 08.10.2008. 11:41 ] @
@vijay
P5Q Pro je bolja ploca u svakom slucaju. Ja ne bih uopste dalje razmisljao.
@dusanissimus
Nisi mi bas jasan. Desifruj mi tvoj zadnji post. Po ovome sto sam procitao shvatio sam da si za combo varijantu ploca.
[ vijay @ 08.10.2008. 20:54 ] @
Citat:
Binary Mind:
P5Q Pro je bolja ploca u svakom slucaju. Ja ne bih uopste dalje razmisljao.
Samo zato što nije combo ili zbog nečega drugog?
[ Binary Mind @ 08.10.2008. 22:17 ] @
Pa prva stvar koja mi se ne dopada kod P5QC je sto je combo ploca (problemi u radu bas sa nekim memorijskim modulima), druga je idiotska pozicija P1 konektora za napajanje kao i kod obicne P5Q, P5Q-SE i P5Q-SE\R i nekih drugih Asusovih ploca sto onemogucava neki ozbiljniji cable management. Treca stvar koja me nervira su retardirani shljasteci mos fet i chipset hladnjaci kao kod P5Q. Bitna prednost kod P5Q Pro nad P5QC je postojanje 2 PCI-E 16X slota i podrska za Crossfire, malo bolji integrisani audio, bolji onborad hladnjaci (postoji neka vrsta heatpipea koja spaja MCH hladnjak i mos fet hladnjak kod naponskog dela a i metal koji je koriscen kod hladnjaka za P5Q Pro je boljeg kvaliteta nego hladnjacina P5Q i P5QC plocama)...
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 08.10.2008. u 23:30 GMT+1]
[ vijay @ 08.10.2008. 22:27 ] @
Uzimam!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.