[ gogi100 @ 09.10.2008. 11:13 ] @
u firmi imam dve domenske mreze prva win 2003 server i 25 stanica XP Pro SP2 i druga Red Hat Linux i 5 radnih stanica pod Win XP Pro. Radne stanice i jednog i drugog domena treba da imaju pristup internetu preko ADSL-a telekomovog. Mene interesuje da li je ovo moguce izvesti preko jednog rutera na primer Cisco-vog (molio bih preporuku) i kako (neko uputstvo)?
Hvala
[ someone_bl @ 10.10.2008. 14:14 ] @
preko ciscovog rutere je pre jednostavn, samo definises sekundarni interfejs sa drugim ip gw i to ce da radi. imao sam slicnu problematiku
[ gogi100 @ 10.10.2008. 14:44 ] @
mozes li mi predloziti neki model ciscovog rutera i malo detaljnije proceduru podesavanja rutera i mreza?
hvala
[ someone_bl @ 11.10.2008. 18:22 ] @
mozes uzeti obicni 871 ili 876, on ti je nekih $500. e sad sto se tice konfiguracje to ne mogu na pamet, ali imas SDM (kao raficko okrzenje) sa tim mozes najlakse da iskonfigurses sta ti treba.
[ gogi100 @ 11.10.2008. 20:27 ] @
SDM dolazi kupovinom rutera uz sam ruter?
hvala za preporuke rutera
[ someone_bl @ 12.10.2008. 13:09 ] @
osnovni sdm koji tebi treba dolazi uz ruter. a ako ti to zapne poslacu ti ja konfiguraciju koju samo copy paste i radice....
[ gogi100 @ 12.10.2008. 17:37 ] @
na sajtu www.petrico.il dobio sam preporuku da ne kupujem rutere nego su mi dali resenja koja su opensource

http://www.pfsense.com/
http://www.smoothwall.org/

sta mislis o ovome? da li vredi da se uopste bakcem sa ovime?
[ someone_bl @ 13.10.2008. 07:23 ] @
iskreno ne bakcem se sa tim stvarima... mozes ti to da zavrtis i na windowsu sa dva LAN if ili sa jednom lan IF a dve ip adrese, mada ja volim da kad nesto pustim u rad o tome ne mislim. ako imas mogucnosti da kupis cisco, kupi a ako ti je skup ja bi isao sa keriom i sa win masinom.
[ brainbuger @ 13.10.2008. 08:54 ] @
Gorane, sve zavisi ipak od te firme i kvaliteta koji zele da imaju i koliko su spremni da za njega plate.
Ono sto tebi u sustini treba jeste masina koja ce raditi firewall i NAT. Tako da ti teorijski cak i obicni ICS moze zavrsiti posao jer on zapravo i jeste NAT a ima i firewall. Stim sto naravno, na spoljnoj tacki ja nikad ne bih drzao Win masinu, a cenim da ni ti.

PfSense je custom-izovana distribucija FreeBSD-a specijalno spakovana i optimizovana da bude router i firewall. Stabilan i free jeste ali ako nisi podesavao nesto njemu slicno bice ti potrebno malo vremena da ga iskonfigurises kako treba, ali za uzvrat dobices znanje. Osim njega mozes isto da probas i sa bilo kojom Linux distribucijom.

Inace ako ipak zele Cisca i spremni su da ga plate, onda neka plate i nekog da im to inicijalno podesi kako treba dok ti u medjuvremenu naucis malo IOS.

[ gogi100 @ 13.10.2008. 16:12 ] @
pfSense mi se cini kao skroz prihvatljivo resenje, posle citanja njegove dokumentacije. da li postoji nesto od dokumentacije za njega i na srpskom?
[ brainbuger @ 13.10.2008. 16:42 ] @
pfSense koliko znam koristi OpenBSD-jev paket filtering (pf) . Za nesto na domacem jeziku najbolje da pogledas na http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/ , tamo sigurno ima nesto za pf.
[ gogi100 @ 13.10.2008. 17:06 ] @
na ovom sajtu niceg zanimljivog uvezi pfsense
[ brainbuger @ 13.10.2008. 20:30 ] @
Koliko vidim, imas na srpskom uputstvo kako da podesis pf firewall na BSD-u, a to je isti program koji imas i u pfSense. Ili cekaj da neko prevede neki howto, ili uci engleski, nema druge :)