[ nezki @ 12.10.2008. 15:27 ] @
| Imam jedan cudan problem prilikom pretrage sdrzaja. U tabeli cuvam neke tekstove na latinici i cirilici. Kada unesem neki termin za pretragu u formi na latinici u tabeli mi pronadje sve sadrzaje koji u sebi imaju taj termin kao mala i kao velika slova, znaci na primer unesem rec "pdv" pronaci ce mi sve sadrzaje u kojima se pojavljuje i "pdv" i "PDV" i "pDv" sto mi i treba. Ali ako unesem sada cirilicu "pdv" pronaci ce mi samo sadrzaje u kojima se pojavljuje "pdv", a nece pronaci "PDV" i "Pdv".
Upit mi je jednostavan SELECT * FROM tekstovi WHERE sadrzaj LIKE '%".$_POST['termin_za_pretragu']."%'
Za tabelu koju pretrazujem mi je CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci
Da li zna neko kako da resim problem da kada unesem termin na cirilici pronadje mi sve sadrzaje u kojima se taj termin pojavljuje i kao mala i kao velika slova?
Unapred hvala.
|
[ Miroslav Ćurčić @ 12.10.2008. 15:58 ] @
Ako uneseš ćirilični tekst, naravno da ga neće pronaći među latiničnim (ako si na to mislio),
ali bi "case insensitive" trebalo da radi među dva ćirilična podatka.
Jes probao i utf8_general_ci ?
[ nezki @ 12.10.2008. 18:28 ] @
:) he, he...
Naravno da nisam na to mislio
Nego kada unesem neku cirilicnu rec treba mi da je pretraga "case insensitive" ali nije tako probao sam i utf8_general_ci nece.
Ni ja sam ne znam do cega je
[ Man-Wolf @ 12.10.2008. 18:28 ] @
[offtopic]
Nemoj da pravis upite direktno iz $_POST-a, to ti je veliki sigurnosni propust. Prvo isfiltriraj podatke, pa ih tek onda unesi u upit. Imas temu PHP Security info (top-ovana je) pa procitaj deo o upitima.
[/offtopic]
[ nezki @ 12.10.2008. 21:03 ] @
da znam za to, ovde sam dao samo primer da ne bih pisao jos taj deo koda da ne komplikujem
Ali ono sto je problem i dalje radi :)
[ nezki @ 13.10.2008. 08:44 ] @
Probao sam i ovo ali nece i dalje
SELECT * FROM tekstovi WHERE lcase(sadrzaj) LIKE lcase('%".$_POST['termin_za_pretragu']."%')
SELECT * FROM tekstovi WHERE UCASE(sadrzaj) LIKE UCASE('%".$_POST['termin_za_pretragu']."%')
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.