[ SomiKnight @ 15.10.2008. 08:19 ] @
| Kada se preko simple queue ogranici download na primer sa Max Limit na neku vrednost, onda kada taj korisnik skida nesto, ide mu tom brzinom ali su mu pingovi veliki (ka google-u), da li je moguce namestiti da budu niski pingovi. Ovo mi je palo na pamet, posto evo vektor kad ogranici uvece internet, mi nemamo problema sa pingovima, stavim da se skida nesto, pingovi ostaju isti, znaci moguce je ogranicenje protoka uz dobre pingove. E samo da li je to ostvarljivo u mikrotiku i ako neko zna kako? Hvala. |
[ djricky @ 15.10.2008. 11:35 ] @
vektor ne granicava protok, vec verovatno skucava link koji uzima od telekoma, a telekomovci shape-uju saobracaj malo drugacije na ciscu ili juniperu...
takodje kad su u pitanju velike brzine (>= 100mbita) link treba bas da bude popunjen da bi poceli da skacu pingovi i gube se paketi...
doduse, sad mi pade na pamet da mozda daju prioritet icmp paketima
[ SomiKnight @ 15.10.2008. 11:53 ] @
Ne kapiram bas sta znaci skucava protok :), u drugoj temi sam napisao, znaci vektorovci su podelili korisinike u 2 opsega ip adresa, u jednom radi normalno, u drugom ne, znaci ocigledno oni ogranice protok, znaci uzmem da skidam nesto, protok los 50kbps na primer, ali i pored toga ja mogu da igram online igru jer su pingovi dobri, dok kad radi ok net, znaci na primer 1.5Mbps, i skidam pingovi ka goole-u budu reda par stotina. Tako isto ako ja u mikrotiku stavim sebi 128kbps, i skidam u full-u meni su pingovi opet reda par stotina, jel to moguce izbeci nekako? U mikrotiku naravno.
[ EmirHozic @ 16.10.2008. 14:31 ] @
da ne pametujem puno to bi bilo nekakvo prioretiziranje tipova prometa, portova ili cega vec, magle paketa pa prioritet i slicno, mislim da svaki malo bolji linux based router-AP koji ima qos ima te opcije.
[ Gajacomputers @ 17.10.2008. 00:47 ] @
Inace vektor koristi proxy neki Verujem da je u squid-u radjen shape
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.