[ SLOJ.1973 @ 15.10.2008. 13:00 ] @
Neko je na forumu dao predlog,kako održava ažurirane sve MDE baze kroz mrežu,ali ja nisam uspeo da ponovo pronađem.Interesuje me kako da vodim evidenciju promene mdb,a samim tim i mde baze.Znači kad nešto dodam ili oduzmem u stukturi glavne baze (MDB),da to označim kao novu verziju i da je prosledim drugima.
[ Zidar @ 15.10.2008. 14:16 ] @
Acess nema ugradjeni mehanizam da registruje promenu na objekrima i da tada poveca neki brojac koji bi bio "verzija MDB fajla". Svako se snalazi kako zna i ume. U svakom slucaju, samodisciplina je osnova bilo koje metode.

Metod koji je koristim u praksi je ovo:
A) Rad na developer strani
1. Imam radni folder koji se zove NetworkDrive:\CurrentApplication\. Tu sedi trenutna vazeca MDB verzija i od nje sagradjena trenutna MDE verzija. Ime aplikacije se ne menja u ovom folderu, ono je uvek recimo MyApp.MDB i MyApp.MDE
2. Imam folder WorkInprogress, gde sedi verzija na kojo radim i eksperimentisem. Svaka verzija ima broj, recimo MyApp_25.MDB. Imami word dokumet koji se zove MyApp_25.DOC. Tu pise koje sam izmene napravio i zasto. To je najtezi deo, da se upise u word sta sam radio i zasto. Kad je MyApp_25.MDB spreman za produckciju, uradim tri stvari: 1) kopiram je u folder WorkInprogress\Obsolete\MuApp_25.MDB 2)Kopiram MyApp_25.MDB u folder CurrentApplication, pod imenom MyApp.MDB i tu napravim MyApp.MDE 3) Preimenujem u folderu WorkInprogress fajl MyApp_25.MDB u MyApp_26.MDB. 4) Kreiram fajl MyApp_25.DOC Na taj nacin znam da je tekuca aplikacija u CurrentApplication je ona koja u WorkInprogress\Obsolete\ ima najveci broj . Verzija _26 sedi i ceka promene.

B) Distribucija novih verziaj MDE
1) U folderu CurrentApplication ima .BAT fajl koji radi sledece:
1.1 kreira kod korisnika folder C:\Mojaplikacija\ (ako folder vec postoji, brise se i preko nejga se kreira novi)
1.2 kopira NetworkDrive:\CurrentApplication\MyApp.MDE u C:\Mojaplikacija\MyApp.MDE

2) kod korisnika na desktopu imamshortcut na BAT fajl iz tacke 1
3) korisnik ne startuje MDE nego BAT fajl. BAT fajl svaki put donese tekuci MDE

Ako napravim neku zimenu u MDE koja je potrebna korisnicima istog momenta, posaljem im mail i kazem da izadju iz aplikacije i ponovo je startuju preko shortcut na .BAT fajl

Neko drugi korisi neku drugu taktiku, vredi cuti razlicita iskustva i ideje.

[ SLOJ.1973 @ 15.10.2008. 17:27 ] @
Interesantna organizacija,nema šta.Da vidimo da li još neko ima neki predlog.Recimo ja sam zamislio da u back end baze kreiram tabelu recimo tblVerzija u kojoj će biti dva polja:Verzija-Numeric i opis-memo,a u samom front endu tabelu tblTrenutnaVerzija sa istim tipom polja.Kada nešto prepravljam pozivaću formu koja za record source ima ovu tabelu(tblTrenutnaVerzija),u kojoj ću ručno da ubacim verziju i opis šta je promenjeno.Na startup formi ubaciću text polje Proveraverzije kojem ću da dodelim poslednju vrednost iz tblTrenutnaVerzija.Zatim se proverava da li je vrednost Proveraverzije na startup formi ista kao i poslednji podatak u tblVerzija na backend-u,pa ako nije gasi se i zahteva se od korisnika da pokrene .BAT fajl koji usnimava novu MDE veziju.Da budem iskren,ovako nešto je bilo u postu nekog od naših prijatelja koji ja ne mogu i dalje da pronađem.Jedino mi ostaje nejasno kako da u tblVerzija koji je na back end-u odradim ažuriranje,kada je mde baza osvežena,tj kada je korisnik pokrenuo .BAT fajl za gaženje stare i usnimavanje nove baze,jer će tada kada jedan korisnik to odradi i svima ostalima u tblVerzija (na koju se svi iz baze linkuju) biti dodata nova verzija u polju Verzija,pa samim tim neće im biti prikazana poruka da koriste staru verziju.A možda i nisam u pravu jer će njima i dalje na front endu (koji nisu osvežili )biti u tabeli tblTrenutnaVerzija ona prethodna.Dok sam ovo pisao izgleda da sam našao rešenje.Svejedno,voleo bih da čujem još neko mišljenje.
[ Trtko @ 16.10.2008. 07:23 ] @
Pa ja slično radim ko zidar, sve lokalno prepravljam , programiram
ako nešto prepravim , na formi koja se prva starta napišem npr.. ver. 5.01 , i datum ispravka
iz mdb napravim mde.
To je što se tiče programiranja

Napravio sam si u accessu program koji kad startam taj mojprogram.mde
kopira svim korisnicima koji su navedeni u tablici korisnici ( \\nabava01\nabava ..... itd)

ako korisnici rade s starijom verzijom a u toku je kopiranje , nema veze , iskopira se preko te stare
verzije , a kad sljedeći put starta aplikaciju , starta mu se nova verzija, tako da korisnik netreba
razmišljat o kopiranjima. U slučaju da se program nemože iskopirat, kod obrade greške mi javi
kome nije iskopiran program