Da li moze neko da mi objasni metodu rotirajucih vektora (na nivou treceg razreda gimnazije)? Mi smo je iskoristili za dokazivanje jednacine za oscilacije istih frekvencija... Hvala unapred.
[ petarm @ 20.10.2008. 19:35 ] @
Rotirajuci vektori (verzori) ako se ne varam!
Intenzitet vektora u nultom trenutku vremena ti predstavlja amplitudu! ti je ugao u pocetnom trenutku vremena izmedju tvog vektora i npr. -ose ako si ga stavila u koordinatni pocetak! A vektor se obrce vremenom jer je zakon harmonijskog oscilovanja . A ti kazi sta se desava sa amplitudom tokom vremena? Uradi neki primer npr. .
[ Nada_SD @ 20.10.2008. 20:00 ] @
Mnogo ti hvala :D Sad mi je jasnije... Tacnije, zovu se fazori ;)
[ petarm @ 21.10.2008. 13:51 ] @
Mislim da sam naisao i na naziv verzori? Moguce da gresim? Pogledacu u mehanici Bozidara Zizica ako je nadjem? Mislim da je tamo bas tako nazvano... Mada da OK je fazori! To se inace cesto koristi u elektrotehnici...
[ Nada_SD @ 22.10.2008. 08:34 ] @
vrlo moguce... ja ne znam, meni fizika slabo ide...
[ sstavric @ 12.01.2009. 23:29 ] @
Jel ima mozda negde na netu da se nadje malo vise o metodi rotirajucih vektora? Mozda nesto u pdf formatu?
U udzbeniku za 3. razred matematicke gimnazije se koriste pri izvodjenju izraza za intenzitet maksimuma kod interferencije N talasa i taj deo kada se oni upotrebaljavaju mi nije jasan.
[ petarm @ 13.01.2009. 09:09 ] @
Ajd najbolje prekucaj taj deo i reci sta ti tacno nije jasno!
[ sstavric @ 14.01.2009. 23:52 ] @
Ja sam to nekako i skontao, nego sam zeleo da saznam malo vise o tome ako to ikako moze sa znanjem matematike na nivou srednjoskolca. Gde se to sve upotrebljava? Jel ima veliku primenu?