|
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2008. 10:59 ] @
| Doh... jos jedna firma koja ne razume prednosti Linuxa... kuda ide ovaj svet :)
No, nije to nikakav problem - pravi h4x0ri sami sklapaju svoje netbook-ove!
http://www.reghardware.co.uk/2...apricot_ditches_linux_netbook/
Citat:
Apricot drops 'too complicated' Linux from netbook line
Apricot has pulled the plug on its Linux-based netbook, choosing instead to offer the pint-sized Picobook Pro only with Windows XP.
The Pro, which launched last week, was to be offered with a choice of XP and SuSE Linux Enterprise Edition - the latter priced at £279, the Windows model costing £328.
Yesterday, Apricot yanked the Linux release and dropped the price of the XP version to £299 - or raised the price of the cheapest model by 20 quid, if you prefer.
"Apricot will not be selling with Linux variants," a company missive revealed, which suggests it's not merely dropping SuSE for Ubuntu or another netbook-friendly distro.
"Apricot has made this decision to ensure customers have a smooth installation of their operating system," the company told Register Hardware.
"The Linux version proved too complicated with initial testers, who would opt to purchase and install XP any way.
Trebalo bi neko od nase Advocacy ekipe da mu objasni da pojma nema... ako vec nisu ukapirali da je 100% u pitanju ucena od strane zlog Microsofta :) |
[ Nedeljko @ 23.10.2008. 12:37 ] @
Sta ce kad su priuceni, a ne znaju srpski pa da dodju ovde.
[ Srđan Pavlović @ 23.10.2008. 22:09 ] @
Citat: jos jedna firma koja ne razume prednosti Linuxa...
Naravno da ćeš uvek naći firme koje "ne razumeju prednosti Linuxa", ali sve je više onih koje ih razumeju :)
[ tdjokic @ 24.10.2008. 07:54 ] @
Jel'taj Apricot veci od Della? :-) Pricaju onomad na BBC (ili CNN, sto je za nas u principu isto) a povezano sa posetom engleske kraljice Sloveniji i jos nekim zemljama nesto u vezi sa "krpicama", tj. modom. Pa usput rekose da je strahovito porastao interes za kurseve sivenja, nesto reda 60%, da se sivace masine prodaju kao nikad do sad, da se sve vise ljudi okrece "reciklazi" (ili po naski krpljenju) postojece odece. Dakle, sve se vise gleda na svaki cent, a to pogoduje i Linuxu. Jeste da nije savrsen, ali nisu ni mnogi korisnici.
[ Sir_Oliver @ 24.10.2008. 19:38 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Doh... jos jedna firma koja ne razume prednosti Linuxa... kuda ide ovaj svet :)
No, nije to nikakav problem - pravi h4x0ri sami sklapaju svoje netbook-ove!
http://www.reghardware.co.uk/2...apricot_ditches_linux_netbook/
Trebalo bi neko od nase Advocacy ekipe da mu objasni da pojma nema... ako vec nisu ukapirali da je 100% u pitanju ucena od strane zlog Microsofta :)
Hehehe... Pacerska firma. Svom srecom Dell, Nero AG, i ostale velike firme izuzuzetno dobro razumeju prednosti Linuxa.
Da... i ti razumes prednosti Linuxa.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 20:26 ] @
Slazem se, i ja razumem prednosti linuxa... za servere i embedded uredjaje ;-)
Za netbookove i nettopove koji sluze za IT opismenjavanje ljudi koji do sada nisu imali za PC... hm... I fail to see it :)
[ Srđan Pavlović @ 25.10.2008. 17:20 ] @
Dimke, pomiri se - Linux ide polako i na Desktop i to je sigurno - resistance is futile. You will be assimilated! ;)))
[ pri3rak @ 25.10.2008. 18:53 ] @
Aham vec vise od decenije da bi dosao do 1.xx % :)
[ Srđan Pavlović @ 25.10.2008. 19:45 ] @
...da, a velike cifre mnogo znace... bas smo se skoro uverili na primeru svetske finansijske krize...
(pufff... i bankrotiraju najveci...) - kao sto rekoh... resistance is futile... ;)
[ Apatrid @ 27.10.2008. 00:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Slazem se, i ja razumem prednosti linuxa... za servere i embedded uredjaje ;-)
Ih, pa sad... Pamte pojedinci kad bas i nijesi imao razumijevanja za upotrebu kupusare u embedded uredjajima (da se kaze ako treba da se citira, mLogo volEm da citiram).
Polako, niko se nije naucen rodio
P.S. I ES ladno izmijeni ime onog povrca sto mnogo volimo da ga kisjelimo i od njega zavijamo sarmu u "Linux OSe"  . Pa ni "Advocacy" nije sto je nekad bio.
[ combuster @ 27.10.2008. 00:44 ] @
Dobro bre covece opet isto? :D Ja koliko vidim ovi netbook-ovi dolaze u vecini slucajeva sa Linux-om, ubuntu, mandriva, svi napravise distro za netbook-ove posebno, rade da se ukenjas i ne vidim sto bi to neko radio osim da bi se mozda uvukao M$ tako da mu samo pertle vire... I to rade obicno oni manji bez izbora...
[ pri3rak @ 27.10.2008. 00:51 ] @
Citat: Kernel-1: ...da, a velike cifre mnogo znace... bas smo se skoro uverili na primeru svetske finansijske krize...
(pufff... i bankrotiraju najveci...) - kao sto rekoh... resistance is futile... ;)
jel to puce MS a da nisam cuo?
Ta resistance poruka je ovako simpaticna ali ne vidim da danas ima neko ozbiljnije utemeljnje, cak stavise sa ovakvi razvojem i kvalitetom kakav nude (na desktopu) provesce i narednih Nx10 godina vrzmajuci se oko 1% A sada da li te brojke nesto znace ili ne, pa ne znam, meni nekako milije kada je trziste i potraznja za uslugama koje nudim veca :)
[ Apatrid @ 27.10.2008. 03:53 ] @
Citat: pri3rak: A sada da li te brojke nesto znace ili ne, pa ne znam, meni nekako milije kada je trziste i potraznja za uslugama koje nudim veca 
Svaka cast, to je sustina.
Eto, primjera radi, potraznja za (embedded) Linux programerima na sjevernoamerickom kontinentu nikad bolja nije bila. 
[ tdjokic @ 27.10.2008. 18:11 ] @
http://www.webitpr.com/release_detail.asp?ReleaseID=10258 Evo jos jedne glupe firme - napravili laptop sa displejem 2.8" pa mu jos stavili i Linux! Pa, ko ce to da im kupi, bre? 
[ Body Bag @ 28.10.2008. 16:20 ] @
Citat: pri3rak: Aham vec vise od decenije da bi dosao do 1.xx % :)
A MS je za 2 dana izgradio celnu poziciju?
Njihov uspon do dominacije na desktop segmentu je trajao da si ti meni ziv i zdrav skoro celu dekadu pa i vise sa dosta neugodnih padova i uspona ;)
[ pri3rak @ 28.10.2008. 21:34 ] @
Pa dobro, MS je za nekih 10-15 godina postojanja izasao kao kompanija koja prodaje sistem(e) koji drze najveci deo desktop trzista, a linux za nekih 17 kao statisticka greska na istom :) Vrlo uporedivo ...
[ Body Bag @ 29.10.2008. 02:06 ] @
Pa prve verzije KDE i Gnome-a su izasle tek negde oko '98 godine
I '92 godine nije izasao GNU/Linux OS vec linux kernel-prve distribucije su se pojavile tek par godina posle i uopste nisu imale GUI
A za svo to vreme si vec imao Win 3.1 pa jos pre pojave KDE i Gnome-a Win 95 i 98 i NT kernel '93(WinNT)
Naravno da nije uporedivo-em timline nije isti em linux nije ni bio zamisljen kao OS za mase za razliku od Wintenda koji je od samih svojih pocetaka ciljao upravo na to
[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 29.10.2008. u 03:18 GMT+1]
[ pri3rak @ 29.10.2008. 03:29 ] @
Win 3.0 je izasao tek negde oko 1990, pa sad ako poredimo izlazak prvog mocnijeg gui-a tek onda ispade zlo po linux.I jeste linux u pocetku nije razvijan sa namerom da bude lepak za mase, ali vec godinama u nazad se bas tako razvija i sto se procenata tice (ne desktopu) i dalje nema nikakav znacaj :)
[ Body Bag @ 29.10.2008. 16:02 ] @
Citat: pri3rak: Win 3.0 je izasao tek negde oko 1990, pa sad ako poredimo izlazak prvog mocnijeg gui-a tek onda ispade zlo po linux.I jeste linux u pocetku nije razvijan sa namerom da bude lepak za mase, ali vec godinama u nazad se bas tako razvija i sto se procenata tice (ne desktopu) i dalje nema nikakav znacaj :)
E tako vec moze ;)
Ne razvija se GNU/Linux kao desktop od '92 godine vec zapravo nesto kasnije-tek u drugoj polovini a de facto krajem 90-tih pocinju da se zahuktavaju stvari oko toga i to je pogurao Red Hat
Vec dotle si imao Win 95 koji je bio ogroman uspeh MS-a,a vec sa Win 98(dakle iste godine kada su izasle tek prve verzije major linux GUI-a)si imao maltene na svakom PC kompatibilcu instaliran isti-ostalo je istorija
[ Mitrović Srđan @ 30.10.2008. 02:26 ] @
Jel ste skuzili Kalicanina kako prorice svetlu sudbinu Linuxa i Androida i propast Microsofta i windowsa u emisiji Nocna smena na RTV :)))
[ buda01 @ 30.10.2008. 13:32 ] @
Windows je neverovatno brzo zauzeo 90% trzista, jer prakticno nije imao ozbiljnu konkurenciju, to je isto kao sto je i Miskovic zauzeo celnu poziciju u maloprodaji.
Kada je trziste zauzeto neuporedivo je teze ostvariti uspeh, mada ako nastave Vista filozofijom predvidjam im jos par godina vladavine, a onda arrivederci.
[ pri3rak @ 30.10.2008. 13:44 ] @
Pa ta prica se ponavlja sa svakim izlaskom novog windows-a.Prvo pljuvacina po novajliji, pa tajac, pa pljuvacina po novijem uz hvalisanje onog koji je pre bio napljuvan :) Da bi MS-u rekli arirvederci trebalo bi nesto krupnije da se dogodi u IT-u i da oni ne budu u mogucnosti da to isprate.Nije nemoguce da ce se to dogoditi, ali prilicno sumnjam da ce foss doneti tu killer novinu :)
[ Majstor_Pućko @ 30.10.2008. 17:15 ] @
Mislim da Linux sa ovakvim pristupom nema nikakve sanse da se suprostavi Windows-u. Da budemo jasni, ja N-I-S-A-M ni Windows ni Linux fan. Ali moram istaci da mi se Linux svidja, kao i cela ideja slobodnog softvera. Ali dokle god obicni korisnici budu morali da izvode kojekakve akrobacije, da bi postigli nesto, tu nema leba. Ne zeim ja za neku sitnicu i glupost da ucim kako se rekompajlira kernel, edituje fstab, mislim stvarno. Ponavljam, nemam nista protiv jednog ni drugog sitema. Samo cinjenica je da je Linux razvijan od strane hard-core programera i FSF zilota, tako da su oni taj sistem napravili da bude ko 'mlazni avion', i sada ti sedi nekoga ko zna da vozi kola tu i videces samo izbezumljenu facu. 
Recimo Ubuntu je lep pokusaj da se Linux priblizi korisnicima, ali opet ima raznih stvari koje mogu da budu problematicne, i veoma dosadne. Da li znate da ja za ovih 10god kako koristim racunar, nijednom nisam procitao knjigu posvecenu Windows OS. Zasto? Zato sto je neverovatno glup za koriscenje, i najveci moroni iz moje okoline znaju da ga koriste bez pomoci, doduse neki ne bas, al ajde. I sada neko kaze, ovo, ono. X puta sam se namucio sa Linux-om, zaista je tesko, ali nikako ne odustajem. Pre svega glavni problemi Linux OS-a jesu sledeci:
1. Slaba promocija aplikacija dostupnih za Linux. Postoji brdo veoma dobrih aplikacija za koje niko ne zna. Nego covek mora da cita na desetine man stranica i osstalog stiva dokle mu se oci ne osuse. I na kraju saznas da postoji app. koja to radi
2. Nedostatak standarda. Mnogi me nece sada razumeti, ali pokusacu. Kod Linuxa, koliko sam ja iz mog skromnog saznanja upoznat, ima 4 nacina instalacije: download sa repoziotrijuma(apt-get), skidanje pa kompajliranje(./configure, make install, make), i preko grafickih alata(synaptic), i pomocu paketa(deb, rpm). Znam da je ovo sitnica i glupost, mozda je cak i prednost, ali znate koliko je mene to zbunjivalo, jer sam mislio da su to sve postupci u intalaciji. Ja na Win znam za samo jedan nacin instalacije. Tolike opcije zbunjuju taze korisnika, i jos kada se javi za pomoc, Linux zajednica ga izbombarduje informacijama(dobronamero) i jos vise zbune coveka, jer se vrlo cesto ta njihova pomoc pretvori u takmicenje iz poznavanja *nix arhitekture. Svaka procedura na Linux sistemima mora da se uprosti do krajnjih granica debilizma, da bi mogli da se takmice sa Windowsima.
3. Retko ali desava se, dolazi do velikih bagova u sistemu i aplikacijama koje dolaze uz njega. Koristio sam Audacious, kvalitet zvuka je bio uzasan kada se pojaca preko 50%. To se u Windowsu nije desavalo.
4. Mnoge aplikacije jos uvek nemaju, GUI podrsku, za neke smesne procedure nema SW podrske, recimo banalna stvar kao dodavanje fontova? Windows koristim od verzije 95, posto sam informatiku ucio na starim krsevima, i tada je imao podrsku za dodavanje fontova, koji su uzgred na Linuxu uzasni, a na Linuxu danas trebas mecku da rodis, nema sta da se prica, dovoljno je pogledati. Ja cim vidim onoliku stranu okrenem se i odem, pa cak i da se na njoj nalze slike gole Eve Mendez. Nego, klik,klik,klik, vidi rade fontovi
Eto ja se sit iskucah, i ako vas je ovaj moj post smorio samo, u tom trenutku pomislite na mene dok gledam u kilometarske man stranice itd. 
Pozdrav
[ Nedeljko @ 30.10.2008. 20:39 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Da li znate da ja za ovih 10god kako koristim racunar, nijednom nisam procitao knjigu posvecenu Windows OS. Zasto? Zato sto je neverovatno glup za koriscenje, i najveci moroni iz moje okoline znaju da ga koriste bez pomoci, doduse neki ne bas, al ajde.
Možda zato što je istima neko pokazao kako se Windows koristi. Uporedi korisničku bazu ta dva sistema. Windows može svako da ti pokaže. Linux korisnika je manje. Ni ja nisam čitao knjige o Windows-u, ali kada sam prvi put seo za Windows 95, jedini način na koji sam uspeo da iskopiram fajlove je bio preko MS DOS prompta. Pre toga sam koristio Windows NT (verzija 3.x), 16-bitni Windows i MS DOS.
[ buda01 @ 30.10.2008. 20:57 ] @
Ovi Linuxasi treba da uzmu 3 babe kao QA, pa kad one uspeju da instaliraju sistem, onda je prosao kontrolu i moze u produkciju.
Tj kljucno za slom MS-a su ove babe...
[ Majstor_Pućko @ 30.10.2008. 22:15 ] @
@Nedeljko:
Meni su na Windowsima pokazane osnovne stvari. Sve ostalo vezano za rad na Windowsima bilo je iskljucivo samostalno ucenje eksperimentisanje, no zaista mislim da nije uopste pohvalno o tome i pricati. Ja piricam od obicnim ljudima, ja se bavim racunarima, i nije mi bas ni problem ni da koristim Linux, osecam se intelektualno sposobnim da koristim isti, ali to je patnja za medalju. Koliko stvari covek u Linux-u mora da uradi sto se u Windows-u uzima "zdravo za gotovo"? Opet da ne gresim dusu ima i veoma dobrih stvari koje rade "out of the box" sto bi se reklo. Ali i dalje to ne menja cinjenicu da je windows i dalje lider u oblasti i da ce Linux-u trebati jos dosta rada na svemu da dostigne taj nivo, bar sto se tice usability-ja.
@buda01:
Totalno pogresno, instalacija mi je od svega izgledala najbolje i stvarno tu dajem ocenu 10. Mene vide brine onaj deo kada treba koristiti sistem.
[ Srđan Pavlović @ 30.10.2008. 22:46 ] @
Citat: Meni su na Windowsima pokazane osnovne stvari. Sve ostalo vezano za rad na Windowsima bilo je iskljucivo samostalno ucenje eksperimentisanje
Isto je moglo da bude i sa Linux-om: "Meni su na Linuxu pokazane samo osnovne stvari. Sve ostalo vezano.... " itd...
Sto vise koristim i Linux shvatam koliko je ta "lakoca koriscenja windowsa" zapravo samo cista navika na jedan sistem,
cije sam osnove ucio jos od DOS-a, tako da se to ne moze porediti apsolutno vec relativno - relativno u odnosu na
prethodna iskustva - koliko je ljudi devedesetih koristilo DOS/Windows, a koliko Linux-e u kucnoj upotrebi?
Stavite pred marsovca koji nikad nije video racunar linux i windws - isto ce se snaci i u jednom i u drugom :)
[ Apatrid @ 31.10.2008. 02:04 ] @
Citat: buda01: Tj kljucno za slom MS-a su ove babe...
Oh, Boze Gospode...
'Ajde da mi neko objasni sto ja licno imam od "sloma Microsofta"? Meni treba vise korisnika na Linux-u toliko da se prodavcima softvera isplati da portuju svoje aplikacije. I da mogu da kupim hardver (citaj laptop) bez Microsoftovog operativnog sistema.
Ja sam svoj mir sa Microsoftovim softverom nasao, davno vec. Cuci u vmware masini, gdje mu je i mjesto, jer se ionako pali "s mjene pa na ustap" i to najvise zbog aplikacija koje su dosle "u paketu" sa hardverom koji sam kupio.
Mimo laptopa, a i tu su stvari rapidno pocele da se popravljaju, ja se ozbiljno pitam sto to meni DANAS moze da bude krivo na Microsoft? Mene su Linux, cygwin i vmware odavno oslobodili od "okova" cijelog tog koncepta. I kuci i na poslu.
Linux vise niko ne moze ubiti, to je svrsen posao. Upotreba Linux-a u embedded svijetu, sama po sebi, je dovoljan zaloga egzistencije kernela, GNU toolchain-a, gomile razvojnih alata. Linux danas trose FIRME, cesto razvijaju ljudi koji su placeni da to cine (bilo od proizvodjaca hardvera ili od ekipe ciji je razvoj baziran na Linux-u), nikakvih indicija nema da ce se trend promijeniti, vec se prica o porastu koriscenja Linuxa u tom svijetu.
1%? Dovoljno su napravili za 17 godina, ja sto se pitam.
[ tdjokic @ 31.10.2008. 03:20 ] @
Citat: Majstor_Pućko: 2. Nedostatak standarda. Mnogi me nece sada razumeti, ali pokusacu. Kod Linuxa, koliko sam ja iz mog skromnog saznanja upoznat, ima 4 nacina instalacije: download sa repoziotrijuma(apt-get), skidanje pa kompajliranje(./configure, make install, make), i preko grafickih alata(synaptic), i pomocu paketa(deb, rpm). Ima ih i vise od toga - http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20080922, http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20080922#feature
A sto se tice citanja man stranica i ostalog, to je vec prevazidjeno. Nije bas sve idealno (a nije ni kod konkurencije, i o Windowsima imas forume i bezbroj tema) ali za konkretnu distribuciju imas par pravila i gotovo. Ubuntu je verovatno tu najdalje odmakao - ako ti nesto nedostaje, on te obavesti i pita za odobrenje da instalira i sam sve odradi. Naravno, pretpostavlja se da imas pristojnu Internet konekciju. Mozda su i drugi napredovali na tom polju, ali ih ja vise ne probam, nakon sto su me svi negde zeznuli.
A kompajliranje kernela i slicno je za naprednije korisnike. Nema lazi, nema prevare. Dok recimo kod poslednjeg Windowsa koji sam koristio, ako ne pogodim REDOSLED kojim instaliram drajvere za recimo web kameru, sve ode dodjavola.
Ne mogu da se slozim sa tvrdnjom koju je neko izrekao, da se svaki novi Windows prvo pljuje, pa nastaje tisina, pa kad izadje sledeci (ocigledno hardversko zahtevniji i verovatno komplikovaniji) onda svi govore kako je onaj stariji bio bolji. Za gore spomenuti Windows su mi kolege ovde govorile "A, ne, taj ne valja, uzmi "drugu distribuciju"" kako mi, korisnici Linuxa cesto govorimo.
Sledeca vazna stvar - hardver je godinama pravljen samo za Windows, logicno je da ne radi pod Linuxom. Sada sve vise proizvodjaca nudi potrebne drajvere i za Linux, kao i siru podrsku, sto je ravnopravno navedeno u specifikacijama. Doduse, jos uvek ima i takvih, ciji hardver PROVERENO RADI bez problema pod Linuxom, ali ga oni ignorisu, valjda se boje nekih korisnika koji bi mozda imali probleme, pa se prave blesavi. Znam, Zapad je to, ako prodas proizvod pa ne radi, mogu i da te tuze i tako dalje, ali je to ipak trulo. Uvek mogu na pocetku da napisu da je program u test fazi i da ne snose odgovornost AKO RADI, pa ni AKO NE RADI
Da se vratimo na temu - Apricot izbacio Linux, a Dell nije? E, pa sad ...
[ Nedeljko @ 31.10.2008. 11:24 ] @
Citat: buda01: Ovi Linuxasi treba da uzmu 3 babe kao QA, pa kad one uspeju da instaliraju sistem, onda je prosao kontrolu i moze u produkciju.
Tj kljucno za slom MS-a su ove babe...
Pod uslovom da iste te tri babe sa istim predznanjem o Windows-u i Linux-u uspeju da instaliraju Windows. Ma, da. Na Windows-u sve moze svaka baba da uradi. Kako da ne.
Citat: Majstor_Pućko: Meni su na Windowsima pokazane osnovne stvari. Sve ostalo vezano za rad na Windowsima bilo je iskljucivo samostalno ucenje eksperimentisanje
Upravo ti o tome pricam. Neko ti je nesto pokazao, onda si sam dalje istrazivao eksperimentisao itd. To sku kljucne reci.
[ Majstor_Pućko @ 31.10.2008. 14:34 ] @
Citat: Kernel-1: Isto je moglo da bude i sa Linux-om: "Meni su na Linuxu pokazane samo osnovne stvari. Sve ostalo vezano.... " itd...
Citat: Nedeljko: Upravo ti o tome pricam. Neko ti je nesto pokazao, onda si sam dalje istrazivao eksperimentisao itd. To sku kljucne reci.
Da, ali na Windows-ima, uglavnom su stvari proradile iz 1-3 pokusaja. Dok neke na Linux-u nisu htele ni 374 pokusja  shala mala naravno, ali niko ne moze da me ubedi da je kriva ucenja kod Windowsa i Linuxa ima isti uspon. Evo imam dokaz ovde na forumu, tema, gde sam pitao za "Mac OS like" launch bar, kako se namesta na Ubuntu-u. Prvo sam googlao, nadjem neki AWN, instaliram, iz konzole ko pravi Linux korisnik, sav srecan pokrenem ga, add launcher, oces k*rac, hocu ja-nece on, i da ga j*bes nece, a poznajem osnovne stvari, vidim kako se kreira obicni launcher, iskopiram isto u onaj dijalog u AWN, ali nece. Inerviram se odem na forum, postavim temu dobijem jos jedan predlog, i njega instaliram, i istraumiram se, ne znam da li gore izgleda ili radi, sve se nesto trza, gubi, skace. Okeeee....on prob, kazem sta je problem mozda neko ima resenje, kada vidim da je neko predlozio: Bolje probaj AWN.... U tom momentu veoma sam  ali veoma... Jer ja mislim da ziv normalan, covek nije zasluzio takvo ****** u glavu. Ma koliko dobronamreno bilo. I ne moze neko da me ubedi da je Linux bolji, kada trazi neuporedivo vise vremena, a o zivcima da ne pricam. Znaci Linux je veoma dobar OS, ali mnogo nervira coveka, upravo jer ima previse mogucnosti, prosecnom korisniku takve stvari nece trebati za 1000 godina. Ja sam prosecan/napredan korisnik, hocu hebeni launch bar, svidja mi se, mogu li da ga namestim sa 3 klika a da pritom ne moram da propljujem krv? Ne mogu. Hvala lepo.
Da vam odam jednu tajnu-Linux je usrao svoj slogan i filozofiju od samoga starta: "Free like freedom of speech not like free beer." Ja kao i svi ostali ocemo pivdzana da dzabaka, a za slobodu govora me zabole stojko... Neka drugi kidaju grlo urlajuci ko budale, ja hocu moje da zalivam
Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 15:43 ] @
AWN je relativno bagovit program to si mogao procitati na 1000 mesta. Mada meni nije pravio do sada
nikakve probleme (stavio sam ga kod mojih na Ubuntu na stari racunar), i nisam imao probleme koje ti pominjes pri instalaciji istog.
To sto si ti imao neuspeh i sto imas toliko nizak prag netolerancije da pljujes po celom Linuxu jer TI nisi umeo da
namestis JEDAN program, to je vise tvoj problem, cini mi se.
Citat: Ja sam prosecan/napredan korisnik, hocu hebeni launch bar, svidja mi se, mogu li da ga namestim sa 3 klika a da pritom ne moram da propljujem krv? Ne mogu. Hvala lepo.
Da si trazio pomoc ovde na forumu, dobio bi od mene (ili nekog drugog nije bitno) objasnjenje kako da "hebeni bar" instaliras
za nekoliko klikova ili komandi, i ne bi morao da pljujes krv. Ako radi kod mene i ostatka sveta, sto bi ti jadan morao da pljujes krv,
pogotovo ako si prosecan/ napredan korisnik.
/edit: da si samo malo pogledao po Linux forumu, video bi da sam vec kacio link na objasnjenje
za taj BAR (tema se zove MacOS X look za 10 minuta, tako nesto) , evo ga ustvari link: http://linuxondesktop.blogspot...our-ubuntu-804-desktop-to.html
(kako je lik objasnio na ovom linku, svaka mu cast, snasli bi se cak i windows velikomucenici, covece...)
Citat: Avant Windows Navigator is cool little tool that allows you to have a cute looking dock at the bottom of the screen . Even though AWN is still very buggy, still because it is so feature rich and cool looking you could install it .
Dakle, samo malo googlanja.... i manje bi se pljuvala krv... ;)
http://www.elitesecurity.org/t...RECEPT-Ubuntu-Mac-OS-za-minuta
/edit1: video sam sad da si pitao tamo u linux forumu, pa eto ti link gore.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 31.10.2008. u 16:57 GMT+1]
[ Nedeljko @ 31.10.2008. 16:12 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Da, ali na Windows-ima, uglavnom su stvari proradile iz 1-3 pokusaja. Dok neke na Linux-u nisu htele ni 374 pokusja
Pa, ni meni neke stvari na Windows-u nece pa nece da prorade, a na Linux-u hoce iz cuga, pa sta.
[ Majstor_Pućko @ 31.10.2008. 17:42 ] @
@Nedeljko: Ne sporim, ima Windows svoje mane, ali ako neko pretenduje da pobedi njega, onda mora da ponude nesto bolje od njega.
@Kernel-1:
Nisam bas siguran ko je ovde histerican i netolerantan ali ajde, neka bude po tvom. Kao i standardno, dat mi je link sa gomilom nepotrbnih informacija, odnosno sve sam to vec radio i veoma dobro znam, tako da mi je onaj link apsolutno beskoristan. Ja mislim da je glavni problem, onih koji bi da "pomognu" njihova sujeta, jos nijednom do sada kada sam trazio pomoc u vezi Linuxa, nisam dobio normalan tretman, vec su me redom napusavali i pljuvali, sto se da videti i iz tvoje poslednje poruke. Ipak da ne budem budala, opet sam instalirao AWN, pokusao da dodam Launcher, i poradilo je, ali bejase ta sreca kratkog veka, jer su poceli da se pojavljuju drugi Launcheri iz cista mira, jos jedan Launch bar ispod ovog, sve u svemu totalni promasaj, i gubitak mog vremena...
Cisto da napravim paralelu dajem vam sliku Launch bara koji sam malopre instalirao sa 3 klika, i koji radi bez problema.

Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 18:03 ] @
Pa cekaj znaci ti ces sad biti zadovoljan ako ja odem do druge sobe, upalim drugi racunar, slikam ekran
sa AWN-barom kako mi lepo radi na Linuxu i postujem ovde shot?... c.c.ccc ... zasto tebi instalacija nije posla od ruke o tome
se isto moze raspravljati... meni radi sasvim dobro Majstore ;)
srdjan@Desktop:~$ sudo apt-cache search awn-
awn-applets-c-core - A collection of applets for avant-window-navigator
awn-applets-c-extras - A collection of applets for avant-window-navigator
awn-applets-python-core - A collection of applets for avant-window-navigator
awn-applets-python-extras - A collection of applets for avant-window-navigator
awn-manager - A preferences manager for avant-window-navigator
libawn-dev - library for avant-window-navigator - development files
libawn-doc - library for avant-window-navigator - documentation files
libawn-extras-dev - library for avant-window-navigator's applets - development files
libawn-extras0 - A library for avant-window-navigator's applets
python-awn-extras - Python bindings for avant-window-navigator's applets
srdjan@Desktop:~$
E, al znas kako me sad mrzi da instaliram na svoj komp i probavam, samo da bih tebi nesto dokazao...
Ne bi bilo 3 klika, nego bi bila jedna komanda - sudo apt-get install awn* ;) ali to je za win-velikomuchenike previse...
[ jablan @ 31.10.2008. 18:15 ] @
Pućko, ne kapiraš, ti si lamer, oni su haxori.
To je taj nadrkani stav ("nije to loše, nego ti ne znaš") koji vlada u dobrom delu Linuks komjunitija i zato Linuks i ne može da prebaci taj 1% na desktopu.
[ Srđan Pavlović @ 31.10.2008. 18:27 ] @
Pa covek je nasao jedan program koji je pri tome poznat kao bagovit (lepo NAPOMENUTO), i onda je na osnovu
njega razvio citavu bajku kako to na Linuxu ne radi a na windowsu super radi, evo i screenshot smo dobili, jbt! :)
Ako nekom lepo naglasis da je stvar bagovita a on se i dalje pita zasto mu ne radi kako treba, onda nije lamer
nego je... (dopisite sami) ..sta god.
Covek se HVALIO kako on to moze sa 3 klika, pa cisto da se pohvalim i ja kako to mogu jednom komandom
(ili JEDNIM klikom iz synaptic-a)
Ako su moji stavovi razlog sto Linux nije veci od 1% onda, mi je drago sto je tako, jer mislim da su ispravni.
Ajde, evo i moj shot, vidi majku mu, radi... (jbg, kad sam haxor...)
Citat: Prvo sam googlao, nadjem neki AWN, instaliram, iz konzole ko pravi Linux korisnik, sav srecan pokrenem ga, add launcher, oces k*rac, hocu ja-nece on, i da ga j*bes nece, a poznajem osnovne stvari, vidim kako se kreira obicni launcher, iskopiram isto u onaj dijalog u AWN, ali nece. Inerviram se odem na forum, postavim temu dobijem jos jedan predlog, i njega instaliram, i istraumiram se, ne znam da li gore izgleda ili radi, sve se nesto trza, gubi, skace. Okeeee....on prob, kazem sta je problem mozda neko ima resenje, kada vidim da je neko predlozio: Bolje probaj AWN.... U tom momentu veoma sam ali veoma... Jer ja mislim da ziv normalan, covek nije zasluzio takvo ****** u glavu. Ma koliko dobronamreno bilo. I ne moze neko da me ubedi da je Linux bolji, kada trazi neuporedivo vise vremena, a o zivcima da ne pricam. Znaci Linux je veoma dobar OS, ali mnogo nervira coveka, upravo jer ima previse mogucnosti, prosecnom korisniku takve stvari nece trebati za 1000 godina. Ja sam prosecan/napredan korisnik, hocu hebeni launch bar, svidja mi se, mogu li da ga namestim sa 3 klika a da pritom ne moram da propljujem krv? Ne mogu. Hvala lepo.
...hmmmm .. ja nadrkan? Heh... pre ci biti Jablane da ti imas nekih problema sa percepcijom :)
Citat: @Kernel-1:
Nisam bas siguran ko je ovde histerican i netolerantan ali ajde... ;)
@Jablan - time sto povremeno dajes svoja strucna misljenja ko je lamer a ko haxor, izuzetno doprinosis tim procentima koje pominjes...
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 31.10.2008. u 19:55 GMT+1]
[ Majstor_Pućko @ 01.11.2008. 12:52 ] @
Citat: jablan: Pućko, ne kapiraš, ti si lamer, oni su haxori.
To je taj nadrkani stav ("nije to loše, nego ti ne znaš") koji vlada u dobrom delu Linuks komjunitija i zato Linuks i ne može da prebaci taj 1% na desktopu.
Eeee, prijatelju, vidim i ja to, ali dzaba, ko ne zeli da cuje...
@Kernel-1: Izvini, da li mozda moram jos 2000 puta da ponovim da sam instalirao awn? I to bas iz terminala, kao i vi ostali dzedaji. A sto se tice tvojih vise nego besmislenih a-prori zakljucaka-Koristim Linux skoro pa godinu dana, i za to vreme sam uglavnom koristio treminal, cak mi je u nekim slucajevima logicniji i laksi od GUI-ja, radio sam sa skoro svim web servisima pocevsi od apcache-a, tomcat-a, mysql-a, postgresql-a, ali ne ja sam lamer, vaziiiii..... A sto se tice problema, ne mogu ni da ti nabrojim ni da se setim svih problema koje sam imao sa Linux-om i aplikacijama pisanim za njega. I bolje da ih se ne secam.
Do sada sam Linux koristio vise kao alat i to uglavnom preko SSH na nekim remote masinama, ono sto mi je trebalo to znam, ono sto mi nije trebalo to ne znam. Sada kada hocu da naucim i da ga koristim kao desktop OS, drugi me prozivaju, sole mi pamet i govore mi da nisam normalan. Samo ne znam, ko je ovde u pravu: svi moji prijatelji, medju njima ima i veoma pametnih ljudi-veoma dobri programeri, lozili su se na Linux, vrlo brzo su se iznervirali, uprkos svemu, sto sam ja pomagao, radio neke stvari umesto njih, i shvatili su kako treba, ali dzaba, sve im je delovalo nelogicno i konfuzno. I isto su mi se zalili na ponasanje zajednice, gde god su pitali za pomoc bili su iznapusavani, e pa molim lepo... Ko zeli da hrani svoj ego driblanjem ljudi kojima treba pomoc, plasim se da je tim "personama" daleko potrebnija pomoc.
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 13:09 ] @
Citat: ali ne ja sam lamer, vaziiiii....
Za to se obrati Jablanu, on je pomenuo nekakve lamere i hakere.
Ja sam ti dao link prema kome sam ja namestio i stvar radi.
Ne znam zasto bi to bilo neko "hvaljenje" ako jednostavno konstatujem da
stvar kod mene radi. Glupost. Ako si koristio isti postupak dakle instalirao po onom opisu,
a kazes da jesi, onda stvarno ne znam zasto ne radi kod tebe, a kod mene na oba kompa radi
bez problema, jedan star par godina jedan nov.
[ tdjokic @ 01.11.2008. 15:04 ] @
Citat: Majstor_Pućko: I isto su mi se zalili na ponasanje zajednice, gde god su pitali za pomoc bili su iznapusavani, e pa molim lepo... Ko zeli da hrani svoj ego driblanjem ljudi kojima treba pomoc, plasim se da je tim "personama" daleko potrebnija pomoc. Sad si prakticno presao na licno vredjanje nekih od prisutnih.
Vidi u cemu je stos. Dodje covek ovde i kaze: "Skinuo sam [neki program], kako da ga instaliram? Koristim Ubnutu 8.04." A verovatno ti je poznato da se to u Ubuntu po pravilu ne radi tako. Ispada, da covek koji trazi pomoc, nije procitao osnovna uputstva za novi, drugaciji, cudan, nelogican, konfuzan OS, nazovi ga kako hoces - https://help.ubuntu.com/community/SoftwareManagement. Zasto bi onda neko imao za njega postovanje i docekao ga rasirenih ruku? Tematika je ogromna, ko ce sada da krene redom nekome nesto da objasnjava?
Pa mu onda kazes "Uradi to-i-to, iz terminala, kao root." Onda on pita "Sta je to terminal i kako da budem taj "root"?" Sledeci put kad nekome nesto pokusavas da pomognes, pocnes "Otvori terminal klikom na Menu/ ... / pa onda otkucaj "sudo su" da bi postao root" a on ti odgovori "Nisam ja budala, sve to znam!"
Ja licno nemam ni minuta zvanicnog IT obrazovanja iz skole. Windows sam ucio kao sto ti kazes, od drugara, i probleme nisam imao zato sto nesto nisam naucio, nego sto je i tamo mnogo toga bilo konfuzno i nelogicno. Deinstaliram drajver za dial-up winmodem i ocekujem da sve radi lepo i fino. Naknadno ponovo instairam drajver za isti modem i modem ne radi, jer su ostali "repovi" kojih nisam bio svestan i prodao sam modem, a kupcu sam rekao da je modem radio, ali da vise ne radi, neka ga prvo proveri, pa tek onda plati. A nisam imao koga da pitam.
Linux sam dugo ucio totalno sam. Foruma malo, a iskreno, ne znam ni sta da pitam.
E, vidi sad. Linux vec par godina koristim kao jedini OS. Surf, mejl, malo pisanja teksta i obrade slika, nista narocito, nikakvih problema. Sta sad ja da radim? (Ovo pitanje postavljam valjda 15-ti put) Kako da se slozim sa tobom i tvojim prijateljima da je Linux djubre, kad meni dobro radi? Ne kazem da je idealan, naidje se na problem, ali i kod Windowsa se nailazi na probleme, i nije Linux totalno neupotrebljiv.
Malo je deplasirano govoriti o neupotrebljivosti Linuxa za desktop u vreme kad se javlja sve vise i vise laptopova sa preinstaliranim Linuxom. To sto neke firme to nece da rade, kao firma iz ove teme, Apricot, je njihov izbor. Druge firme, recimo cuveni Dell, ipak radi, sta sad? Da li su oni u Dellu ludi pa se bakcu time bez veze ili trziste ipak trazi i Linux?
[ Majstor_Pućko @ 01.11.2008. 16:44 ] @
Svestan sam da postoji disproporcija u znanju nekih korisnika, to je i slucaj kod mene, ucio sam stvari koje su mi bile potrebne za posao, a to je bilo uglavnom kroz SSH. Kao sto rekoh sada bih zeleo da predjem na Linux, i da izvucem najbolje iz njega + da dodam vec ono sto sam imao na Windows-u. Manje-vise sam u tome uspeo, ali poput ove gore, koja je bila predmet rasprave, mogu veoma da pokvare inace dobre utiske. Niko od mojih prijatelja nije rekao da je Linux djubre, samo su rekli: previse komplikovano. Ja sa druge strane tvrdim da je odlican OS za servere, za embeded uredjaje stvarno ne znam, a za desktop pola-pola. Fontovi su uzas, kada sam mom ocu pokazivao nesto na internetu, pod Linux-om, spustim prozor, vidi ikone na desktopu, on me pita: Sto su ti slova ovako iskrzana? Covek je kamiondzija i nikada u zivotu nije koristio racunar ako izuzmemo onaj board za merenje goriva, kilomtraze itd... Primetio je da slova ne valjaju :) Posle sam seo proguglao i instalirao fontove, i to sam radio manuale. Evo malopre videh da moze iz synaptic-a isto da se instalira, sta ce fontovi u synaptic-u? Zar nije lepse napraviti jedan utility koji dolazi uz sistem i instalira fontove? Ali opet ovo je samo jedna od sitnica, problem sa Linux-om upravo jeste taj sto nema velikih problema, vec je pun nekih sitnih i dosadnih, koje gnjave korisnika. Niko ne zeli da uci sve nanovo, da bi Linux uspeo mora da se prikloni Windows-u, ili nikada nece uspeti u dektop segmentu. Neki ljudi jednostavno ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je Windows lider, i da nije na prvom mestu zbog sira i vojne muzike vec zbog cinjenice, da je sto se tice usabilitija posao odradjen solidno, nije odlicno, ali solidno. Linux ne moze da uspe jer svako radi sta mu je volja, i u tom moru izbora i raznolikosti obican korisnik se izbezumi. Da postoji Linux na kojem program moze da se instalira na samo jedan nacin, gde korisnik ne mora da kuca sifru svakih 5 sekundi, da ima veci izbor softvera, itd. tvrdim da bi pregazio Windows-a veoma brzo. Nema tu emocija, to je trziste, ono sto je bolje trazeno je, znaci ima samo 1% normalnih a svi ostali su ludi i glupi? Vecina Linux dzedaja pristupa ostrasceno svemu, i sve shvata licno, a to ne vodi nikuda.
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 18:06 ] @
Citat: da bi Linux uspeo mora da se prikloni Windows-u
Ovo je samo dokaz koliko ljudi, kada se naviknu na nesto, sve gledaju iz tog ugla...
- sa druge strane, pogledaj Windows 7 i pogledaj sta najavljuju dalje za consumer windowse:
Still, you can expect the trend of modularizing Windows to continue with Windows 7—Windows Server 2008 can already be run without the GUI, and this feature might eventually find itself in the consumer versions of Windows as well.
Hmm majku mu, taj tekstualni mod rada koji neki toliko pljuju evo ovi sto razvijaju windoze sad uvode polako... a i trend modularizacije bogami....
[ Majstor_Pućko @ 01.11.2008. 18:32 ] @
Citat: Kernel-1: Ovo je samo dokaz koliko ljudi, kada se naviknu na nesto, sve gledaju iz tog ugla...
Tacno. Videli smo od Linux korisnika :)
A sto se tice modularizacije i ostalih finih stvari, i to je MS video od Linux-a. Da li to treba da znaci da je Linux bolji? Dokle vi isterate pravdu Gates ce sve pametne stvari da "odrpa" sa Linux-a, pa cemo videti ko ce na kraju da izvisi.
[ Srđan Pavlović @ 01.11.2008. 18:45 ] @
Heh, ma opusteno, nece izvisiti niko. Ali jedno je sigurno, broj Desktop korisnika Linuxa raste, ne opada...
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2008. 18:51 ] @
Citat: Kernel-1
Hmm majku mu, taj tekstualni mod rada koji neki toliko pljuju evo ovi sto razvijaju windoze sad uvode polako... a i trend modularizacije bogami....
Sa velikom razlikom da Windows po defaultu radi za korisnika bez ikakvog cmdline iskustva, a napredni mogu da ga modularizuju i koriste komandnu liniju.
Dok Linux, sa druge strane, ocekuje od svakog korisnika da se razume u inner-workings istog i da jako brzo pocne da se bavi komandnom linijom.
Sitna razlika :) Znas, najveca inzenjerska vrlina je napraviti nesto sto je komplikovano da izgleda jako jednostavno korisniku.
Nego, specijalno za TDjokica - posto pomenu Dell, valjda je Apricot smesna firma... No problemo, eto neki anonimni ASUS upravo izjavio koju o tome sta se valja sa Eee-om... trenutno najpopularnijim netbookom ;-)
http://www.reghardware.co.uk/2008/10/31/asus_eee_focus_10in/
Citat:
Asus to phase out sub-10in Eee PCs, says CEO
Netbook de facto standard to be a 10in HDD model running XP
Shen said HDD-based netbooks amount to 70 per cent of the total number of such machines shipped. Windows XP is ahead of Linux by the same percentage he added.
So the 'standard' netbook next year will be a 10in model with a hard drive and running XP - MSI's Wind or the Asus Eee PC 1000H, in other words.
Hahaha pazi ladno - 70% korisnika kupi Eee + XP... A jos kada bi se zapitali koliko od onih 30% odmah instalira piratski XP umesto Linuxa... ;-) A Eee je samo do pre nekoliko meseci bio glavni "adut" Linuxasa :)
Back to the drawing board ;-)
[ Body Bag @ 01.11.2008. 19:12 ] @
Glavni problem je sto ljudi ocekuju od Linux-a isto sto i od Windows-a
Ipak su to dva razlicita sveta i ako neko nije spreman da prihvati prilicno drugaciju filozofiju od Win-a taj po meni treba da se batali kukanja i komentara kako bi ovo trebalo ovako ili onako i neka uziva u Win-u
Linux je za sada alternativa sto ce reci da nekom moze(ali i ne mora)da zavrsi posao sto se tice recimo desktopa a kod Win-a se to,pak,uopste i ne dovodi u pitanje
Izuzetaka naravno ima u oba slucaja
Sa druge strane-smeta li vam ovo ili ono kod linux-a a znate da programirate?
Lepo braco kod u sake pa izmenjajte sta vam se ne svidja,kod je na tacni i sve za badava i to je uostalom i filozofija otvorenog koda umesto sto zapomazete i kenjate kako bi trebale stvari da budu
Ili ako to ne znate-a vi uzmite pa napisite neki tutorial i okacite na net ili donirajte nesto kinte ako imate open-source projektima ;)
A majstoru i jablanu predlazem da se vrate na Win-ima manje da ih boli glava,a i slusacemo manje jadikovki ;)
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2008. 19:20 ] @
Citat: Body Bag
Lepo braco kod u sake pa izmenjajte sta vam se ne svidja,kod je na tacni i sve za badava i to je uostalom i filozofija otvorenog koda umesto sto zapomazete i k****te kako bi trebale stvari da budu
Jel to treba da rade i kupci onih netbook-ova ?! Ono ako im se ne vidi mrezni disk, treba da se dohvate kompajlera? :)
Citat:
Ipak su to dva razlicita sveta i ako neko nije spreman da prihvati prilicno drugaciju filozofiju od Win-a taj po meni treba da se batali kukanja i komentara kako bi ovo trebalo ovako ili onako i neka uziva u Win-u
Pa i Windows i Mac OS X su dva razlicita sveta, pa je Mac OS X lak za upotrebu i laicima, a nije da lici na Windows - doduse Microsoft u poslednje vreme kopira neke stvari pa mozda malo vise lice :)
Mac OS X ima BSD ispod sebe, pa opet OBICAN KORISNIK NIKAD NECE NI VIDETI KOMANDNU LINIJU - zato sto se Apple potrudio da napravi UI koji pokriva sve potrebe obicnog desktop korisnika.
Taj izgovor kako ljudi koji tvrde da Linux cesto nije bas jednostavan za upotrebu u stvari hoce "drugi windows" je besmislen i Mac OS X je najbolji kontra-argument za to.
Uostalom Linux je razvijan mnogo vise sati od Mac OS X-a i ima mnogo vise developera... Pa opet, i dan danas ima gomilu stvari koje su, najblaze receno, arhaicne i uvrnute... to je cist nemar ako mene pitas. Kad ogranicen broj Apple programera moze da napravi savrseno user-friendly Unix.
[ Apatrid @ 02.11.2008. 23:17 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Citat: Asus to phase out sub-10in Eee PCs, says CEO
Netbook de facto standard to be a 10in HDD model running XP
Shen said HDD-based netbooks amount to 70 per cent of the total number of such machines shipped. Windows XP is ahead of Linux by the same percentage he added.
So the 'standard' netbook next year will be a 10in model with a hard drive and running XP - MSI's Wind or the Asus Eee PC 1000H, in other words. Hahaha pazi ladno - 70% korisnika kupi Eee + XP... A jos kada bi se zapitali koliko od onih 30% odmah instalira piratski XP umesto Linuxa... ;-) A Eee je samo do pre nekoliko meseci bio glavni "adut" Linuxasa :)
Back to the drawing board ;-)
Tacno, back to the drawing board, samo je to najprije poruka PLM ekipi iz Asus-a.
70% korisnika je kupilo "netbook" SA DISKOM (klasicnim, umjesto solid-state flash-a) i sa vecim ekranom, sto nista drugo nije do jeftin i malen laptop.
"Netbook" sa solid-state diskovima (i mnogo duzim trajanjem baterija, ako sam ja dobro razumio) se pokazao kao "niche market" produkt, bar u ovom trenutku.
[ Apatrid @ 02.11.2008. 23:22 ] @
I jos jedna sitnica: Asus-ove igracke dolaze sa XP-jem.
Ja ostat od piske, cike i vike na ovaj kraj planete ne mogu. Okupila se ekipa i dere se iz sveg mozga, da im se da Vista na Eee, ako ikako moze 
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2008. 00:27 ] @
Citat: Sitna razlika :) Znas, najveca inzenjerska vrlina je napraviti nesto sto je komplikovano da izgleda jako jednostavno korisniku.
Sa ovime se u potpunosti slazem. Ali jednostavnost uvek ima svoju cenu.
I samom ti je valjda jasno da svodjenje po prirodi vrlo komplikovanih stvari
na jednostavan nivo, mora da ima neku granicu (entropija ako hoces), ispod
koje se komplikovane stvari prosto NE MOGU uciniti jednostavnijim, a da se
NESTO (sta god to bilio) pri tome ne izgubi.
Dakle, inzinjer moze kako si rekao da napravi da vrlo komplikovana stvar
"izgleda jednostavno" - i to windowsu uspeva, ali treba znati da produkti takve
filozofije imaju svoja jasna ogranicenja, jer je to prosto nuzno.
[ Nedeljko @ 03.11.2008. 11:03 ] @
Hajmo ovako da posmatramo stvari. Koliko ljudi legalno koristi Windows, a koliko Linux?
Da, jeste, razlika u ceni postoji. E, sad je kljucno pitanje da li je, pored besplanog Linux-a, gospodin Petar Petrovic spreman da za "lepote Windows-a" plati onoliko koliko on kosta i koliko ima kojih korisnika (izuzimajuci nelegalnu upotrebu softvera). Sta bi se desilo u slucaju zestoke primene zakona o autorskim i srodnim pravima u Srbiji? Da li bi clanovi ES-a bili ljubazni da daju iskren odgovor?
Evo, da pocnem ja. Trebaju mi oba OS-a i imao bih dual boot (sa legalnim Windows-om, naravno).
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2008. 11:07 ] @
Citat: Nedeljko
Hajmo ovako da posmatramo stvari. Koliko ljudi legalno koristi Windows, a koliko Linux?
Na zapadu - preko 90% ljudi koristi legalni Windows.
Iz prostog razloga zato sto Windows dolazi sa racunarom, i OEM verzija u tom slucaju kosta <70 EUR. Ogromnoj vecini ljudi je daleko jeftinije i isplativije da plati tih ~70-tak EUR nego da se zlopati sa nekim opskurnim operativnim sistemom.
Takodje, jos od prosle godine je prodaja laptopa veca od prodaje desktop racunara. Ogromna vecina ne-Apple laptopa dolazi sa Windows OS-om i neces naci puno ljudi koji su spremni da menjaju laptop OS - ili da kupuju laptop bez OS-a.
[ Nedeljko @ 03.11.2008. 13:54 ] @
Sve je to tacno, ali ja sam mislio na stanje u Srbiji.
[ pri3rak @ 03.11.2008. 14:24 ] @
Pa Srbija nije bas neko markantno i iole znacajno trziste koje bi moglo da sluzi za bilo kakvo znacajnije posmatranje :)
[ Nedeljko @ 03.11.2008. 16:09 ] @
Ali vecina clanova ES-a zivi u njoj.
Znam ja, mnogi ce reci "Windows ovo, Windows ono". A da li zele da plate to zadovoljstvo?
[ pri3rak @ 03.11.2008. 16:17 ] @
Znas kako dobrom delu nekih 70+e za OEM nije preveliki izdatak :) No da se ne lazemo to naravno vazi kada bi bas moralo ...
[ tdjokic @ 03.11.2008. 16:38 ] @
Sto se tice Asus Eee, lako je sada biti dobar general. Njima svaka cast, krenuli su u prvi takav projekt, nemajuci pojma kako ce trziste da reaguje i prosli su reltivno dobro. Sad se javljaju i drugi, stavljaju i Windows i Linux, a jeste cinjenica da je retko kome ovaj tip laptopa prvi i jedini racunar, pa je logicnije da ljudi traze Windows. To je sasvim razumljivo i prihvatljivo. Mozda je ovo podmetanje Linuxa neinformisanim ljudima bila i medvedja usluga istom, ko zna. Pogotovu sto su stavili egzoticnu distribuciju, koja se verovatno gasi.
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2008. 19:25 ] @
@Majstor - ObjectDock (za win), probao sam ga, dobar je. Naravno, poenta je da se
u opcijama sakrije windows task-bar jer oba zajedno izgledaju glupo.
Sto se teme tice - taj eeeAsus (kao sistem) sasvim lepo radi sa tim
linuxom sa kojim dolazi, bas tako kako je zamisljen. To je vrlo slaba masina i zaista
ne vidim potrebu instaliranja XP-a na njega (gejming? ha-ha).
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2008. 20:36 ] @
Citat: Nedeljko
Sve je to tacno, ali ja sam mislio na stanje u Srbiji.
Fair enough... Moram da priznam da zaista nemam vise pojma o stanju IT trzista u Srbjii, ali mogu da pretpostavim da se u poredjenju sa 2002 (kada sam otisao iz iste) danas prodaje mnogo vise laptopova i brand-name racunara.
E sad koliko je to u procentima, to zaista ne bih znao da kazem... ali osim ako ti ne baratas sa takvim ciframa, ne znam odakle bi mogao da budes siguran u svoje misljenje...
[ Apatrid @ 04.11.2008. 03:33 ] @
Citat: tdjokic: Sto se tice Asus Eee, lako je sada biti dobar general. Njima svaka cast, krenuli su u prvi takav projekt, nemajuci pojma kako ce trziste da reaguje i prosli su reltivno dobro.
Eh, poenta upravo i jeste u tome sto taj format sprave, nesto sto je vece od PDA a manje od laptopa, NIJE inovacija Asusa, vec nesto sa cime je poodavno eksperimentisano, Tomo.
Naime, takva klasa uredjaja je postojala odavno, i nekad je Windows CE carovao na tim igrackama. Zvali su ih "Handheld PC" iliti HPC od miloste. Na ovoj adresi:
http://www.hpcfactor.com
je veoma aktivan community gdje se okuplja ekipa koja trosi te igracke. Imas istorijat, a ovdje ti je lista spravica koje su pripadale toj klasi:
http://www.hpcfactor.com/hardware/devices
Uglavnom ARM procesori, poprilicno egzotican svijet (softver sa "obicnih", tj. x86, windows ne radi), ali su svi, uglavnom, imali mnogo bolje vrijeme rada sa baterijama od tradicionalnog laptopa. Uglavnom se trosila "solid state" memorija, islo se bez tradicionalnog diska. Dobro, sad je tehnologija napredovala, Asus je pokusao sa x86 arhitekturom (softver) kapacitet i cijena flash memorija je pala...
Ali je to i dalje sprava sa poprilicno ograncenom upotrebnom vrijednoscu. Poriv da se kupi "mali laptop", bas takva sprava sa diskom i malo vecim ekranom, je ocigledno jak. Kao sto je i nekad bio, pa HPC ode u istoriju.
[ Apatrid @ 04.11.2008. 03:58 ] @
Citat: Kernel-1:Sto se teme tice - taj eeeAsus (kao sistem) sasvim lepo radi sa tim linuxom sa kojim dolazi, bas tako kako je zamisljen. To je vrlo slaba masina i zaista ne vidim potrebu instaliranja XP-a na njega (gejming? ha-ha).
Zapitaj se zasto se takva sprava koristi? Meni je to nekako masina "da se ponese na sastanak". Da pohvatas biljeske, da izvadis dokument i pronadjes referencu, tu odmah, da zakopcas projektor i prikazes prezentaciju, da Wi-Fi-jem pronadjes nesto na mrezi ocas posla, da poglednes mail ako cekas neku vaznu poruku... Za ekipu koja "formacijski" ne "duzi" laptop, nego imas jak desktop na stolu, pa eto samo da dobijes pokretljivost. Za privatne potrebe, nekako je "mali laptop" zgodnije rijesenje, ili se bar meni tako cini.
Ako je ova moja procjena tacna, Windows tu "gura" siroka rasprostranjenost MS Exchange servera i MS Office.
[ Nedeljko @ 04.11.2008. 07:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ali osim ako ti ne baratas sa takvim ciframa, ne znam odakle bi mogao da budes siguran u svoje misljenje...
Ne znam o kom misljenju govoris. Ne secam se da sam izneo neki stav, vec da sam samo otvorio jedno pitanje. No, kad smo vec kod misljenja, mislim da najveci broj ljudi u Srbiji koristi komercijalan softver zato sto je "besplatan", a delimican odgovr bi mogla da da jedna anketa na ES-u, naravno, kada bi clanovi hteli da se izjasne, a posto je ovo ipak javno mesto... pa i to nesto govori o stanju.
Kada bi se drasticno primenio zakon o autorskim i srodnim pravima, verovatno upotreba Windows-a ne bi opala mnogo, jer se isporucuje uz hardver (mada, evo, kod mene na cosku mogu da se kupe Hewlett Packard i Fujistu Siemens laptopovi bez softvera), ali bi zestoko opala upotreba ostalih komercijalnih programa (MS Office, Adobe PhotoShop, CorelDRAW!, AutoCAD, Matlab, Mathematica), a pogotovu ovih skupljih (kao sto su poslednja tri).
Ne kazem. te programe bi nastavili da koriste oni koji zaista zaradjuju na njima, ali svakako ne bi skupe programe nabavljao neko samo da bi mu se nasao program za to i to (ako mu ikad zatreba), a takvih "korisnika" je najvise.
[ tdjokic @ 04.11.2008. 09:39 ] @
@ Apatrid - ja sam nacuo za one handheldove, ali mi je to zvucalo kao egzotika i do pre par minuta uopste nikada nisam gledao karakteristike, a iskreno nisam imao ni potrebe, ni novca za eksperimente.
Kad se pojavio Eee, to je licilo na pravi laptop. Buduci da nije imao CD/DVD drajv on je mene licno potstakao na intenzivno upoznavanje sa eksternim radom HDD, CD i, na kraju sa DVD uredjajima i na tome mu hvala :-) Sto sam zbog toga bacio para skoro za ceo Eee je druga prica, ali sam bar dobio vise komada hardvera a ko kupi Eee on dobije samo jedno parce :-) ! [dva eksterna napajanja, za eksterne DVD fijoke, isti prikljucak - PS/2, RAZLICIT POLARITET, i ja lepo sprzim nov, novcat SATA DVD uredjaj! Koje ludilo, kao da ce neko da gleda polaritet kad i Perino i Zikino napajanje pasuje u isti uredja i istog je oblika!]
Ako me secanje ne vara, prvi Eee su imali Celeron, ispod 1MHz, a sa pojavom Atoma je proizvodnja razlicitih laptopova, raznih firmi, pocela prosto da buja. Uz svo duzno postovanje prema argumentima u prilog MS softvera, i dalje verujem da ce mnogi ljudi upoznati Linux, bas zahvaljujuci ponudi ovih laptopova. Ponuda ce jako oscilovati - Linux je prvo proglasavan za prednost, sada je mana, svi navaljuju na MS, kasnije, kad se trziste zasiti, Linux ce opet da se nudi i tako u cik, cak. Neki korisnici ce omrznuti Linux, neki nece ni primetiti sta imaju gore, neki ce ga uzeti svesno.
Nije za zanemariti ni osvescavanje oko zastite covekove okoline i ponovnoj upotrebi starijih racunara, gde i Linux ima svoje mesto. Kad jedna od najbolje placenih holivudskih glumica, Dzulija Roberts, u Oprinom programu "kompostira" svoje otpatke iz kuhinje, trend je jasan. Bar ja tako vidim stvari.
[ Majstor_Pućko @ 04.11.2008. 13:19 ] @
Citat: Kernel-1: @Majstor - ObjectDock (za win), probao sam ga, dobar je. Naravno, poenta je da se u opcijama sakrije windows task-bar jer oba zajedno izgledaju glupo.
Evo nadam se da si i ti happy sada...

Ali ja i dalje mislim isto.
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2008. 01:30 ] @
Pa jesi Majstor il' nisi?! ;)
Citat: Evo nadam se da si i ti happy sada...
- mojoj sreci nikad kraja :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|