[ rakogor @ 23.10.2008. 18:24 ] @
| Raspolažem naponom od 1,5 V i strujom od nekoliko miliampera u trajanju od 3 sec, e sad, meni u stvari treba da pomoću tog napona nekako pobudim neki tiristor ili slicno, tj. da mi taj napon pobudi neki "prekidač" koji će propustiti napon od 220 v sa strujom od 2 A, vreme koje je potrebno da prekidač bude aktivan je nevažno dovoljno je da samo protekne struja i pobudi kontaktor koji je dalje obezbedjen sistemom za samoodržanje., naravno da se posle toga taj "prekidač vrati u stanje mirovanja ".
Možda nejasno ali ja nisam umeo bolje !!!!
Hvala !!!!!
|
[ branko_g @ 23.10.2008. 19:21 ] @
Uzmi neki tzv. Solid State relay, na primer SHARP S202T02.
Na "pimarnoj" strani on ima jednu infra-crvenu diodu a na "sekundarnoj" jedan trijak.
Kada prikljucis tih 1,5V na diodu trijak ce provesti, odnosno ponasa se kao zatvoren prekidac.
Obrati paznju da struja kroz diodu ne prelazi trajno 20mA.
[ robert63 @ 23.10.2008. 19:50 ] @
branko_g:
Covek prica da ima " Mlitav i Nejak izvor za pobudu" koji je 1,5V a tek par mA,,
A ne neki koji moze da podmiri SHARP S202T02.
Znaci ima izvor koji je ravan:
" Naelektrisanom ADAM-u u saksiji,,koji je Baba stavila na Televizor" da drzi Heklani trougao da Ne padne !!!
Pa Ti vidi,,,moze li Adam da "drajvuje" gejt ?
PS: Koji je to Solid State relay koji na ulaz " ceka napon od 1,5V "-???
[ Proko @ 24.10.2008. 00:23 ] @
Nekoliko mA i napon od 0,7V je sasvim dovoljno za pobudu većine tiristora i trijaka manje snage. Ali, ako mora da bude galvanski odvojeno od mreže, onda treba upotrebiti neki opto kapler. Naprimer, za MOC3041 je dovoljno 1,2 V / 4 do 7mA, zavisno od primerka. Ovaj bi dalje pobuđivao neki snažniji triac.
[ branko_g @ 24.10.2008. 06:55 ] @
@robert63:
Pa ti barem znaš da ja ne dajem osgovore "samo tako", već sam dobro razmislio šta pišem.
Taj SHART je ustvari opto-trijak, i to baš onakav kako je "Proko" opisao:
Sa jedne strane IC dioda a sa druge DVA trijaka spojena u kaskadu. Uostalom pogledajte Datasheet.
Jedno integrisano rešenje.
Znači, to če raditi i sa "mlitavih" 1,5V i par miliampera.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.