[ geforcefx @ 24.10.2008. 15:39 ] @
Koristim modemski pristup internetu,u planu mi je da ugradim i wireless. Da li ova dva mogu da idu zajedno na isti kompjuter? posto znam da moze da ide satelitski i modem zajedno. |
[ geforcefx @ 24.10.2008. 15:39 ] @
[ Horvat I @ 24.10.2008. 19:05 ] @
moze bez problema
[ geforcefx @ 24.10.2008. 21:43 ] @
da li postoji neko podesavanje u vezi kartice i modema?
posto mi je to bitno ili se samo stavi kartica spoji sa antenom a modem funkcionise zasebno , pretpostavljam da ne mogu da rade istovremeno. provajder kod koga nameravam iduce nedelje da se "prikacim" preporucuje mi mikro-tik u koga se ubaci wireless kartica i u njemu ima mrezna koja se posle spoji sa mreznom na mom racunaru u kucistu koju mi on postavi,a ja ne bih posle toga vadio modem vec bih ga ponekad koristio. hvala na odgovoru, i izvinite zbog mog loseg objasnjenja jer prvi put se srecem sa ovim. [ fade @ 25.10.2008. 07:45 ] @
To je malo skuplje resenje. A koliko ti imas do te pristupne tacke ? Ja sa 100mw AP-om fabrickim, sugavi neki, platio ga 1000 din polovan, antena 20db i signal 95% na 8 km dalekoj pristupnoj tacki.
[ geforcefx @ 25.10.2008. 10:38 ] @
Nisam siguran ali mislim da je oko 500 metara mozda manje.Posto u ponedeljak tj. prekosutra treba da to uradim jer sam kod te firme kupio i kompjuter interesuje me samo da li moze da se koristi i modem,a posto moze kako se to sve podesava,jer u kucistu cu imati mreznu karticu koja ce biti povezana sa mikrotikom gore pa zbog nekih naloga na ptt. moracu da koristim i modem.
da li ima neka podesavanja u pitanju je operatrivni sistem XP sp 3? a mozda cu instalirati i Vistu jer mi hardver to omogucava.Da li se nesto disebluje ako koristim jedan od ova dva pristupa internetu?modem je PCI ne USB.... [ fade @ 25.10.2008. 20:45 ] @
Koristiti mikrotik uglavnom podrazumeva neki racunar, karticu sa atheros chipsetom od 200mw itd itd, bar koliko ja znam. A tebi je ap na 500 metara, za to obicna pci wireless kartica ,par metara kabla i najobicnija antena. To sve ne bi trebalo da kosta vishe od 2500. A koliko oni cene tu tvoju opremu? Jedno od reseNisam siguran ali mislim da je oko 500 metara mozda manje.Posto u ponedeljak tj. prekosutra treba da to uradim jer sam kod te firme kupio i kompjuter interesuje me samo da li moze da se koristi i modem,a posto moze kako se to sve podesava,jer u kucistu cu imati mreznu karticu koja ce biti povezana sa mikrotikom gore pa zbog nekih naloga na ptt. moracu da koristim i modem.nja je neki proxy koji ima ptt ip, ali ne verujem da takvih ima. A i zasto taj dial up nalog ne bi koristio kada ti treba, zasto oba zajedno?
[ geforcefx @ 26.10.2008. 11:21 ] @
mikrotik i jeste kuciste od kompa neki P III ili II kako sam razumeo ploca,procesor,HDD,memorija,VGA adapter i napajanje.
on u taj mikrotik stavi wireless karticu i mreznu.na wireless spoji antenu a mrezna ide na mreznu u moj komp. i to je to ja bar tako mislim. modem mi je potreban da bih koristio PTT mejl jer imam nalog tamo. ne planiram da koristim konstantno dial-up jer wireless uzimam bas zbog toga sto je jako jeftino.placa se 1000 dinara mesecno a mozes ga koristiti 24h sata dnevno.za razliku od Ptt-a gde se placa na sat. mene samo zanima da li ima neka podesavanja kada budem imao ugradjen wireless prikljucak.ili mogu da se logujem kada ja hocu. [ geforcefx @ 26.10.2008. 11:25 ] @
sto se tice udaljenosti malo sam preterao mozda ima manje od 500 metara,ali moja soba tj. terasa ne gleda prema anteni.
pa onda moram da postavim taj mikrotik u potkrovlje i antenu da usmerim na predajnik,a mikro-tik da spojim mreznom sa kompjuterom.znam da moze preko klasicne wireless + kabl + antena.ali pozicija moje sobe u kuci mi ne dozvoljava tu kombinaciju.....hehehehehe jedino cela kuca da se zarotira za 180 stepeni.......mala sala [ fade @ 26.10.2008. 11:43 ] @
Ok, soba ,nedostupnost. Ali evo primer, za mikrotik vuces kilogram kablova na tavan, ili gde vec. Kupi fabricki Access Point od 40 eura, postavi ga gore, provuces kabal utp, i zavrsis posao. Daj bre, kakav mikrotik, kakve kartice, to je samo dranje. Za to potrebe nema, ja na 8 km koristim access point i 20 db antenu, i imam signal 95%. Dial up mozes da koristis u isto vreme kada i wireless, ali tu se namece jedno pitanje, kuda ce saobracaj onda ici ? U svakom slucaju, mozes prekinut vezu, pogledati mail sa dial up i gotovo. Nemoj da te oderu za tu mikrotik kombinaciju kada stvarno nema potrebe. Ljudi su stavljali po 15 metara kabla od 75 ohm-a koji nije predvidjen za wireless, pa je opet radilo.Obican fabricki ap, mala antena od 12 db i signal savrsen. Bas me zanima, kolika je cena tog mikrotik resenja, proveri molim te.
[ geforcefx @ 26.10.2008. 16:27 ] @
evo ovako
danas popodne sam bio marljiv pa sam premerio. udaljenost od mog krova to zgrade na kojoj je predajnik je 674 m moze samo 1m odstupanje. imam od opreme wireless PCI Adapter firma TP-LINK 651 Model no: TL-WN550G/TL-WN551G antena je 2.4 GHz x 80211g/b 18db e sad u cemu je problem: ja sam razumeo ove da kabl ne sme da bude duzi od 15 m a, meni najminimalnije treba 24m kabla. a taj mikro tik i dve mrezne ce me kostati jos 3000 din i trebalo bi u toku iduce nedelje (od sutra) da se to namontira. samo ne znam kako da podesim da mi radi modem (ne uvek) vec ponekad zbog mejlova a i telefon mi je prikljucen preko modema.tako mi je zgodno. [ fade @ 26.10.2008. 17:53 ] @
Dodatne dve mrezne i masina 3000 din, a kablovi, a usluge povezivanja ? Verujem da ce i to povezivanje naplatiti bar 1500 din, toliko je uglavnom po WISP-ovima. Kod fabrickog ap-a samo ubodes, sam razvuci kablove, imas samo utp, i jedan za napajanje. Ukljucis ga, podesis veoma lako i gotovo. Mislim da ce te to izaci vise nego sto zamisljas . Vec za 3000 din mozes kupiti ap i gotovo, prodaj karticu i u plusu si neki dinar. Oni ce verovatno tu tvoju karticu da ubace u taj mikrotik i tu ti zakinu opet. Inace, neces imati problema sa modemom, instaliras driver, samo prekini wireless i radice bez problema. A ako koristis oba u isto vreme, ne znam kuda ce saobracaj ici.
[ geforcefx @ 26.10.2008. 18:25 ] @
moja kartica ide u mikrotik a kabl od antene do mikrotika imam, taj mrezni kabl je vec uracunat u tu cenu od 3000 a "ruke" =1500 din. to si mi dobro napisao idem sutra to da pitam , nismo pricali o tom "detalju".
sada koristim modem i on je instaliran,a kako sam razumeo treba samo da diseblujem mreznu (wireless) i radi mi modem. HVALA PUNO za odgovor, kada budem ugradio wireless , racunam za 3-4 dana probacu da vidim kako sve to radi. [ fade @ 26.10.2008. 20:27 ] @
Ako racunaju i ruke, ja bih odustao od toga, uzeo ap i postavio sam, lakse nego karticu staviti u komp, osim razvlacenja kablova :)
[ geforcefx @ 27.10.2008. 14:34 ] @
"ruke" ne naplacuju..samo 3000 din i to je to.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|