[ RMAN @ 24.10.2008. 18:22 ] @
Zadatak: Pretvoriti funkciju u stepeni red. Funkcija je .

Zadatak sam radio na sledeci nacin:
Koristio sam Ojlerovu smenu .

Sad kad iskoristim Razvoj funkcije u Maklorenov red dobijam:

Sad me zanima da li ova dva reda ja mogu da saberem pa da dobijem ovako nesto (ako sam dobro izracunao):

Da li ja UVEK mogu da saberem dva reda ili moram da znam da svaki od njih konvergira obicno ili konvergira apsolutno pa tek onda da ih saberem kad dokazem da konvergiraju?
[ Nedeljko @ 24.10.2008. 19:28 ] @
Redove možeš da sabiraš i oduzimaš onda kada znaš da najviše jedan od njih divergira ili kada oba određeno divergiraju ka baskonačnosti, ali nemaš slučaj ili , već ili . Sa stepenim redovima možeš biti opušteniji, s tim da zbir razmatraš na preseku oblasti konvergencije.
[ RMAN @ 24.10.2008. 19:41 ] @
Mozes li mi samo malo pojasniti ovo "Sa stepenim redovima možeš biti opušteniji, s tim da zbir razmatraš na preseku oblasti konvergencije"?
Nisam bas ucio teoriju, mrzelo me

[ peddja_stankovic @ 24.10.2008. 23:09 ] @
za svaki stepeni red mora da se odredi interval konvergencije (-r,r) gde je radijus kovergencije

gde je i jos posebno da ispitas kovergenciju u krajevima intervala u -r i r. Lako se dobija da je pa ovaj red konvergira na

[Ovu poruku je menjao peddja_stankovic dana 25.10.2008. u 00:20 GMT+1]
[ petarm @ 25.10.2008. 00:27 ] @

Kako je ,
Te se ustvari odmah lako uoci da red konvergira za

Probaj da izmnozis ova tri reda ako te ne mrzi? Cisto vezbe radi!
[ petarm @ 25.10.2008. 00:38 ] @
Lakse je naravno

[ Nedeljko @ 25.10.2008. 10:16 ] @
Citat:
RMAN: Mozes li mi samo malo pojasniti ovo "Sa stepenim redovima možeš biti opušteniji, s tim da zbir razmatraš na preseku oblasti konvergencije"?

Pa, kod stepenih redova je lako odrediti oblast konvergencije, ali u svakom slučaju treba da vodiš računa da zbir redova može da konvergira tamo gde oba reda divergiraju i tamo batali primenu takvog zbira.
[ EArthquake @ 25.10.2008. 19:44 ] @
hteo bih da dodam da je nekad lakse odrediti poluprecnik konvergencije preko korenskog kriterijuma umesto uporednog

po korenskom kriterijumu je r jednako 1 kroz limes superior kada n tezi beskonacno od n-tog korena opstog clana po apsolutnoj vrednosti