[ combuster @ 26.10.2008. 23:14 ] @
Imate Linux? Vas oem ima za download samo 32-bitne exe self-extracting utility-je za flash bios-a? Evo sta loodaku pade na pamet kad mu je dosadno... :D Izasao novi update bios-a za moj Vostro 1310 i kako Dell support obezbedjuje samo 32-bitne exe arhive sa phoenix flash utility-jem i bin-om unutar arhive razmisljao sam se da li da instaliram windows (potrebno bi bilo da smanjim backup ext3 particiju, da kreiram novu, da se zezam sa instalacijom windows-a pa posle flash-a ponovo da je unistavam) pade mi napamet da potrazim windows live cd. Posle opsezne potrage jer ga nimalo lako nije naci, nasao sam WinPE 2.0 koji je u stvari ogoljena vista sa gomilom korisnih util-a. Jedva sam ga skinuo sa torrent-a (2 seed-era koji seed-uju rekreativno po 500b/s). Pretpostavio sam da mi nece prepoznati usb drive pa sam iskoristio ISO Master da ubacim exe od bios-a u iso, sprzio ga na cd i pokrenuo. RAM particija koja je cca 60-ak MB je slobodna za upis, naravno moguce je ucitati i ntfs - fat32 particije ako ih imate (ja ih nisam imao na masini) ali sam primetio mali koristan mount utility koji omogucava da kreirate fajl na ram particiji i da ga mountujete kao disk drive. Kako se ovaj moj exe raspakuje po default-u na c i nije moguce promeniti drive letter mountovao sam 20 MB fajl sa RAM particije i dao mu c drive letter, formatirao ga sa ntfs, pokrenuo sa CD-a exe sa bios-om, utility se pokrenuo, flashovao bios, iskljucio sam laptop, pomolio se i gle cuda kad sam video A13 verziju bios-a na ekranu... :D Dakle izuzetno korisno za sve tux-ovce koji ne zele da instaliraju windowsxp samo da bi flashovali bios. Eh da je srece da radi repo sa dell-firmware-tools pa da otkucam lepo firmware-upgrade u konzoli i da se sve lepo zavrsi medjutim od toga nema nista, izgleda da je ovaj feature broken... |