[ ponline @ 27.10.2008. 18:26 ] @
Neki provajderi vec su najavili za nove brzine od 1.novembra, a neki jos nisu posto sigurno smisle strategiju kako da daju vece brzine za iste cene, a da placaju vise za veci link prema telekomu ;)
Ovo povecanje brzine adsl portova dok ostaje ista veleprodajna cena interneta ide na stetu ADSL Provajderima.
Verovatno Telekom jos malo nema nameru da pojeftini veleprodajnu cenu internet linkova za provajdere, zato nije 'prinudio' adsl provajdere da dupliraju protok paketa nego samo da povecavaju 50% da bih ne umanjivali mnogo njihov profit zbog potrebe da kupe veci internet link od telekoma.

Ratelov Pravilnik za medjunarodno povezivanje je tu, ali veoma mali broj provajdera ima mogucnost (geografski ili materialno) da to uraditi.
Telekom prodaje interent (skoro) svim provajderima u srbiju, I dok neki drugi telekomunikacioni operator ne omogucuje infrastrukturu koja pokrije vecinu Srbije, telekom je jos (malo) u poziciju monopolista. Verujem da ce se brzo uz konkurenciju cene veleprodajnog interneta padati, a stime i cene interneta zadnjeg korisnika.

Razlog sto nisu povecavali Upload brzinu ADSL portova moze biti zadnji pateticni pokusaj da se jos malo otezava upotreba VoIP usluga.
Vecina ljudi uzme to sto je naj jeftinije 768/64, a druge pakete su drasticno manje upotrebljene, zato dobar osecaj za VoiP telefoniranje imace samo oni koji mogu da prinude skupe pakete sa upload 128 i vise.

Iako je zakonski sada legalno (uz ratelovo odobrenje) uzeti internet link izvan srbije, isto i nuditi VoIp uslugu, trebace jos malo vreme dok ostali provajderi budu u stanju da se telekom oseti ugrozen, za sada jos nas drzi svima na dlanu.
Ali sto je najvaznije krenulo je.
[ bokili @ 28.10.2008. 00:14 ] @
Citat:
Ovo povecanje brzine adsl portova dok ostaje ista veleprodajna cena interneta ide na stetu ADSL Provajderima.

Nije ista cena. Jeftinija je za 8.5%. Ali problem je sto treba povecati brzinu za 50%, dok je cena 8.5% jeftinija, sto znaci da ce provajderi sada biti na gubitku oko 42% grubo receno.

Znaci mnogi ce raditi sa minusom, dok ce manji provajderi biti prinudjeni da stave katanac ukoliko pokusaju da povecaju brzinu. ADSL manji provajderi su najvise ugrozeni zato sto oni moraju da povecaju brzinu hteli ne hteli, a cena im je 8.5% jeftinija sto ce znaciti momentalni poslovni gubitak od novembra.

Nikada nije bilo teze odrzavati bitku sa telekomom nego sada. U poslovnim krugovima se verovalo da ce nova vlada i novo ministarstvo promeniti situaciju u korist manjih provajdera kao i vecih koji zaposljavaju dosta radnika.

Medjutim, sada se vidi da je sve ovo u sluzbi telekoma, koji sada uzima vise nego ikada. Jos kad pomenemo da na veleprodaji zaradjuje 75puta za 1Mbit/sec i to na veliko. A snizi cene za 8.5%, na sta vam to lici? Meni na jacanje i prosirenje monopola.

Ojacavaju telekom za prodaju, unistavajuci provajdere. I onda posle ovde neko neka kaze kako je tamo negde mnogo jeftiniji internet. Nisu provajderi krivi nego TELEKOM. Ili su krivi oni koji podrzavaju sve ovo a imaju mogucnosti da zaustave i promene. Ali od promena nista.

Navodna i skora mogucnost interkonekcije sa drugim drzavama je samo jos jedno zamazivanje ociju svima nama. Od toga naravno nece biti nista skorije. Niti ce mogucnost interkonekcije biti ravnopravna.

[Ovu poruku je menjao bokili dana 28.10.2008. u 06:41 GMT+1]
[ mld @ 28.10.2008. 06:58 ] @
I VeratNet od 01.11. povećava brzinu ADSLa za 50% download.
A ranije je najavio i EUNet.
Hajde i ostali progovorite.
[ mischo @ 28.10.2008. 07:02 ] @
Mislim da je jasno da se povećanje brzina odnosi na ADSL korisnike svih provajdera. Na kraju Telekom je taj koji povećava brzine i svi provajderi zakupljuju portove od Telekoma.
[ mld @ 28.10.2008. 07:06 ] @
Nadam se da je tako, zato i očekujem da se provajderi oglase, ali neki još ćute.
[ miodrag77 @ 28.10.2008. 07:21 ] @
ako bude povecanje bice kod svih provajdera. Telekom ce samo da setuje brzine na portovima na nove. Samo sto ce biti problem sa provajderima koji imaju mali link kada pocnu korisnica da rade download. Nadam se da nece biti ko prosli put , primer je neobee koji je radio katastrofa 1,5 mesec.
[ Slobodan Milivojevic @ 28.10.2008. 10:13 ] @
Meni stvarno nije jasno kako manji ADSL provajderi i sada opstaju, a kamo li od prvog novembra? To mora da je neki opasan traffic shape-ing, transparentni proxy serveri i raznorazna cudesa.

Kako provajderu moze da se isplati da za 400din da 768k korisniku ako njega tih 768k kosta oko 12 000 dinara, a da korisnici imaju priblizno tu brzinu, sem da se ne sece na sve strane i da se koristi cache?
[ obucina @ 28.10.2008. 10:26 ] @
Jel se taj upload placa u krvi i organima kad ga ne daju kao da je suvo zlato? Ala su se stisli za upload, kao da ga od kuce donose. Nemam reci za bahatost i bezobrazluk Telekoma.
[ Emil Ranc @ 28.10.2008. 10:39 ] @
Ako se ne varam, otprilike sada se navršava pune četiri godine kako je ADSL usluga postala dostupna kućnim korisnicima u Srbiji. I za celo to vreme, nisu našli za shodno da bar malo povećaju taj upload. Pa bar i to za bar bednih 50%.

Mislim, ja mogu da razumem odnos down/up 1/12 ili 1/16, u slučaju da je download 10, 20 Mb/s. Ali u ovom našem slučaju, nemam šta da kažem. Stvarno sramota.
[ mmix @ 28.10.2008. 10:44 ] @
Zato sto ADSL sa fiksnom IP adresom onda konkurise njihovim simetricnim corporate linkovima koji kostaju vise od krvi i organa. Tako je to kad imas monopol, al bar da daju 512 da ne cekam tri dana kad treba nesto da uploadujem na server, 192 je stvarno smesno.
[ bobe84 @ 28.10.2008. 10:51 ] @
Mi koristimo telekom adsl ovde zato sto smo osudjeni na njega.
Adsl je vremenom bivao sve gori i gori da vetj sad imamo adsl koji je 1.5mbit medjutim realno stanje je da taj 1.5mbit adsl moramo da ogranichimo na ruteru na 1300kbit i na 150kbit upload da se nebi desavale preterano velike latencie na linku.
Dakle svaki put kad vidim Telekom ADSL reklamu na tv-u ja se zgrozim i pitam se zashto ih neko vetj ne tuzhi zbog ove prevare(hvala bogu pa i nema vishe reklama za adsl)

Dakle imam i ja alternativu da predjem na wifi provajdera koji nudi 1/10bw adsla za iste pare tako da za sada nemam nameru da prelazim na doticnog.
Postoje indicije da ce neki nishki wifi provajder da dolazi oko nove godine u Pirot tako da sa nestrpljenjem ocekujem da se pojavi ovde i moram retji da cu i istog trenutka pretji na njega.

Dakle:
1)Em sto 1.5mbit adsl nije toliko nego osetno manje, (attenuation je skocio u nebesa poslednjih 8 meseci)
2)Em sto nam uvaljuju 150-160kbit upload sto je smesno i zalosno!!!
3)I takodje non-stop s**u kako je usluga extra s'obzirom da ovo Srbija, sta tje nama neta vishe

A ovo sto provajdere sve vishe i vishe stezu to netju ni da komentarishem to je definitivno dokaz monopola i sta vishe shvatili su da im se moze pa onda kolji!
[ dejan1972 @ 28.10.2008. 11:10 ] @
Telekom jos nista zvanicno nije objavio...Na sajtu jos stoje stare tj. sadasnje brzine i cene...Dok ne objave mislim da nista od povecavanja nece biti!
[ nidza7 @ 28.10.2008. 11:13 ] @
Pa ni monopola zvanično nema....al` ga ima.
[ ponline @ 28.10.2008. 11:15 ] @
Citat:
Nije ista cena. Jeftinija je za 8.5%. Ali problem je sto treba povecati brzinu za 50%, dok je cena 8.5% jeftinija,

Jeli ovo zvanicno da je internet cene za provajdere 8.5% jeftinije? Ja jos nisam obavesten za to ( a jesam ISP).
[ waikiki @ 28.10.2008. 12:15 ] @
revoltiran odlukom o ubrzanju ADSL-a za samo 50/0% danas sam se prilkljucio na SBB.. Zao mi je ali sta da se radi.. Ipak kod SBB dobijam za iste pare mnogo vise. Steta sto nisam probao IPTV, ali net mi znaci 100 x vise. Za TV se lako snaci.. tu je ss2, sbb kanali.. ne mogu stici sve da apsorbujem.

evo i brzine na paketu 256/128 koji sam dobio na probu par dana besplatno.

[ cacafaca @ 28.10.2008. 12:58 ] @
Ovde na temi ste rekli samo Verat (na njihovom sajtu sam i ivideo vest) i EuNet da će povećati brzine. Možda je to njihova trka za korisnicima? Čudi me da Telekom ništa nije objavio jer mi nekako deluje kao ovan predvodnik u svemu tome. A ja sam zavistan od ovna. Neko bi rekao da sam ovca
U suštini sam i zadovoljan sa 512kbps prema meni, ali mi smeta 64kbps prema netu. Da su pametni pa da daju korisnicima da biraju odnos. Neko hoće da smanji primanje, a poveća slanje podataka.
[ Laki_Gen @ 28.10.2008. 13:49 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...10&dd=28&nav_id=325775

Citat:
U Srbiji će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno tržište interneta liberalizovano, procenila je ministarka Jasna Matić.

Jooooooj zemljo Srbijooooooo......
[ Laki_Gen @ 28.10.2008. 13:50 ] @
Citat:
U Srbiji će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno tržište interneta liberalizovano, procenila je ministarka Jasna Matić.

http://www.b92.net/info/vesti/...10&dd=28&nav_id=325775

Tu je i smanjnje cjena. Ko mi je sakrio pusku????!!!
[ bokili @ 28.10.2008. 13:58 ] @
Citat:

Ako se pojeftinjenje od strane telekoma za oko 8.5% na veleprodajne cene, a u isto vreme podizanje protoka za 50% ZOVE POJEFTINJENJE INTERNETA onda to samo kod nas ima.

Naprotiv, ovo se zove POJACAVANJE MONOPOLA TELEKOMA SRBIJE i GASENJE MANJIH PROVAJDERA, a to znaci vise RADNIKA BEZ POSLA. A ostali provajderi ce kao i do sad, a sad MALO VISE da rade samo za TELEKOM.

Citat:
Jeli ovo zvanicno da je internet cene za provajdere 8.5% jeftinije? Ja jos nisam obavesten za to ( a jesam ISP).

Da zvanicno, ako ti je jedan od nadprovajdera telekom, zovi ih da ti posalju novi cenovnik u "evrima". Sad im je sve vezano za EVRO.
[ Bojan Ferrari @ 28.10.2008. 14:50 ] @
Citat:
waikiki: revoltiran odlukom o ubrzanju ADSL-a za samo 50/0% danas sam se prilkljucio na SBB.. Zao mi je ali sta da se radi.. Ipak kod SBB dobijam za iste pare mnogo vise. Steta sto nisam probao IPTV, ali net mi znaci 100 x vise. Za TV se lako snaci.. tu je ss2, sbb kanali.. ne mogu stici sve da apsorbujem.

evo i brzine na paketu 256/128 koji sam dobio na probu par dana besplatno.

Da,ali wireless im je preskup...
[ biotech @ 28.10.2008. 14:51 ] @
i beocity potvrdio
[ ponline @ 28.10.2008. 15:30 ] @
Iako je ovaj zadnji potez telekoma ne bas u korist naroda niti ostalih ISP-ova, ali busines strategija svake firme je da sto vise profitira.
Bar ovaj put nema mnogo razloga da se bunimo, posto sada legalno stvari stoje drugacije.
Samo je vreme kad ce drugi provajderi da legalizuju link sa inostranstvom. Kad neki od vecih provajdera urade sopstveni link, i pocnu da se sire u regionu, tako i da pocnu ponuditi linkove drugim ISP-ovima, onda telekom nece imati drugi izlaz nego da bude konkurentan sa cenama. Ovaj put, fer konkurencija ce uraditi svoje.
Ovo sto telekom nije pojeftinio sve odjednom je njihova strategija da ne skrate profit tako brzo, a i razumem ih, svaki pametni biznismen bih tako uradio, ali ovaj put nece im trajati dugo ;).

[ legend @ 28.10.2008. 15:36 ] @
covece pa i IKOM postaje konkurentan u odnosu na telekom?!?

kod IKOMa za 2800din dobijem (1536/384 i to bez gubitka od oko 20% kao kod adsl-a + veci upload, pretplatu na TV i sve PAY TV kanale)!!!

ako odbijem pretplatu za TV od 500 din i 800 din na PAY TV, ispada da dobijam 1536/384 za 1500 din!!!

jbt...crni IKOM ispade bolja solucija od telekoma...
[ mmmilan @ 28.10.2008. 16:16 ] @
Ikom stvarno ispade najpovoljniji. Jedino problem sa privatnim adresama...
Ja za 2200 din imam 1024/256 i sve pay kanale i pretplatu za tv kanale.
Valjda ce potrajati....
Pozdrav
[ mmix @ 28.10.2008. 16:24 ] @
ponline to je naiva. Telekom poseduje lastmile za ADSL i udara ISPove (i nas) sa monopolskim cenama istih. Moze internet da pojeftini koliko hoces ako ti telekom diktira da ADSL moze max da bude 2mbps/192kbps i da kosta puno, mozemo samo da se treskamo. U tome je cela poenta monopola, da ti niko nista ne moze a narocito ne konkurencija. At best ono sto cemo dobiti je manja agregacija i traffic shaping, nesto sto telekom moze lepo da kompenzuje marketinski, ali dok god telekom ima monopol na last mile mi se ocigledno necemo nagledati jeftinog i brzog interneta
[ bobiska @ 28.10.2008. 17:35 ] @
Citat:
Laki_Genhttp://www.b92.net/info/vesti/...10&dd=28&nav_id=325775

Tu je i smanjnje cjena. Ko mi je sakrio pusku????!!!

To ti je to, ako imas 50% vecu brzinu za istu cenu, ispada da si 30% jeftinije prosao.
[ decak_iz_vode @ 28.10.2008. 17:52 ] @
A jel se zna datum kada ce se nesto desiti?
[ packypfc @ 28.10.2008. 18:01 ] @
1 avgusta su rekli prvog 1 septembra, u septembru su rekli bice u oktobru, u oktobru bice u novembrruuuu, u novembru biće u decembru,
biće bolje što me više ložeeeee,
meni gore biti ne možeeeee.

Ajmo deco svi :)
[ mmix @ 28.10.2008. 18:07 ] @
Hmmm, 1. 11. 2091? Zezam se, po trenutnoj brzini razvoja stvari gde je telekom trebao da izgubi monopol 1.1.2003, a sad sest godina kasnije i dalje ga cvrsto drzi, verovatno cemo tamo negde za neku deceniju kad se svuda drugde bakarne parice zamene optikom, sisteci telekomov monopol za rezidencijalne bakarne parice (mada onda ce verovatno imati monopol na optiku)
[ bobanjovanovic @ 28.10.2008. 18:08 ] @
telekom je firma koju treba upaliti
[ mmix @ 28.10.2008. 18:12 ] @
Ne treba nikog paliti, niti je to resenje icega. Treba im samo zavesti iste uslove kao i ostalima, pa nek najsposobniji opstanu.
[ zdr @ 28.10.2008. 18:35 ] @
ihhh bre pa nemoj da ste naivni... Kakva liberalizacija interneta u skorije vreme!!??
Drzava je u krizi, nema para u budzetu, sve institucije nam stezu kais a da nesto pojeftinjuje i ima ga u izobilju?! HA-HA!
Pogotovo mi smesna ova ministarka koja kaze da ce ...'u Srbiji internet pojeftiniti'.... buahaahahah!!! ekstra!!! Pa to znamo i bez nje...Samo KADA?

Pa cak i za ovaj benzin lazu! Bice pojeftinjenje al za par dana ce da lupe neke akcize pa mu to dodje na isto...
A uzimajuci ovo sve u obzir, nadam se da je jasno zasto nema konkurencije Telekomu...
Nema se para, privreda je na dnu, a nesto mora da puni drzavnu kasu!
[ Laki_Gen @ 28.10.2008. 18:40 ] @
Imamo tupave novinare i masu onih koji pojma nemaju sta je to internet a kamoli adsl.
Evo posle "dnevnika" na B92 me je DVOJE ljudi pitalo u fazonu "a koliko ces sada placati internet, bas je super sto je pojeftinio, eto i gorivo pojeftinilo", kad ih nisam sutnuo.
[ nidza7 @ 28.10.2008. 18:43 ] @
Citat:
Ministarka...."Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio, tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruženju", navela je ona.

nešto viši....ROFL

[ vadamp @ 28.10.2008. 18:51 ] @
Sve u svemu, po meni je ovo bezveze sve dok se ne povecavaju brzine upload-a. Recimo, meni je potreban upload dobar jer stalno saljem emailove od po 3-5 mb, a i sami znate koliko se ceka da Yahoo ili Gmail uploaduje najobichniju sliku od 1 mb... Prema tome, da su makar povecali opet 100% onda nesto covek i da kaze... ovako... i dalje smo najskuplji u evropi...
[ easyyu @ 28.10.2008. 19:07 ] @
Da..postoji dosta sajtova koje kada ucitavas traze upload..stoga je surf sa 64k upladom oko realnih 110kbps..jer cim se digne upload na max download se ugusi.
Sto se tice povecanja za 50 % dobro je samo za p2p download (emule vise nego torenti gde ima ratio) ne toliko i za surf.
To je moje vidjenje!
[ BranislavV @ 28.10.2008. 19:35 ] @
Ocekujemo rekonstrukciju SBB mreze u Boru, i telekome, cao, cao, odo ja!
[ waikiki @ 28.10.2008. 20:09 ] @
evo ja presao sa probnog na pravi paket..
dakle od danas SBB paket 2048/256

Telekome, ADSL-e, dovidjons do jednog lepog dana .. kad postanete normalni..
Što pre šišnete SBB to ću se ja pre vratiti...
[ muchachito @ 28.10.2008. 20:11 ] @
Povecanje i nije bas 50%...
512/64 na 768/64 - 50%
1024/128 na 1536/128 - 50%
1536/192 na 2048/192 - oko 33%

To je taman ono pojeftinjenje interneta za 30%!

ispravljena greska! :)
Ne znam odakle mi 53%...

[Ovu poruku je menjao muchachito dana 28.10.2008. u 21:35 GMT+1]
[ Laki_Gen @ 28.10.2008. 21:23 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...10&dd=28&nav_id=325781
Citat:
Ministarka telekomunikacija Jasna Matić izjavila je danas da će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno tržište interneta liberalizovano. Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović, međutim, kaže da će cena interneta biti upola smanjena.

Eto kako se stize do raznih procenata. Nije 30, nego 50%, navali narode, ko nudi vise!!!! Ajmo, jos malo pa nestalo.
Ovog Jovu bi trebalo testirati na droge!!! Sta taj bilmez nije sve pokusao da nam proda, meni se vise smucio preko svake mjere. Jesmo mi stvarno toliko naivni i inertni?

Neko je pominjao baklju? Trebalo bi krenuti od RATEL-a! Pun mi je k vise raznih ludaka sa televizije koji kao nesto objasnjavaju i hvale silne uspjehe. Od UN do prebrzog i prejeftinog interneta.

Nesto me strah da se ne pomame barabe i krenu da dizu cjenu interneta (sada je jel'te mnogo niska, narocito poslje ovog pojeftinjenja od 50%) kao sto su uradili sa pretplatom, a sve pod izgovorom liberalizacije trzista, uvodjenja konkurencije i novog pada cjena. Za 10 litara benzina i kutiju sibica ce se uvjek naci.
[ ponline @ 28.10.2008. 22:16 ] @
@mmix naiva je misliti da samo ADSL je last mile opcija. Svaki grad ima kablovske operatere i bezicne. Ako interent pojeftini i kablovski operateri pocnu da daju vece pakete, morace i adsl da se konkurise sa njima.
Za sada kablovski ili bezicni operateri najvise su bili optereceni cenom internet linka, zamisli kad budu kupili internet jeftinije ko ce u ovoj zemlji traziti adsl. Vec koliko vidim vecina odustaju od adsl-a na ovom temu dva-tri coveka su presli na kablovski, sta mislis dali ce telekom produziti sa ovakvom politikom ako pocne ADSL da izgubi trziste?
Ili mozda sad kad su izgubili najveceg 'klienta' SBB (citaj konkurenciju) koji sad kupuje link od Cogenta, sada im je politika da mu poklone i rezidencialne kliente sa ovakvim ponudama. :)
[ Marko Cukalac @ 28.10.2008. 22:22 ] @
telekom je zvanicno poslao provajderima da se povecavaju brzine.. tako da je 100% :-)
[ zdr @ 28.10.2008. 22:56 ] @
U marketingu tj. psihologiji prodaje postoji jedno pravilo:

Ako nekome prodate robu/uslugu i ako je on time zadovoljan, jos najvise 3 potencijalna kupca ce cuti za to od njega. Takozvana 'promocija od usta do usta'.
ALI ako nekome prodate robu/uslugu i on je time nezadovoljan ili se oseca prevarenim jos najmanje 9 ljudi ce cuti za to!

Valjda to u Telekomu neko zna....! Ili ne?

:-/
[ waikiki @ 28.10.2008. 23:08 ] @
gde prestaje logika tu pocinje ...... (lako cete pogoditi)
[ bokili @ 28.10.2008. 23:25 ] @
Citat:
Za sada kablovski ili bezicni operateri najvise su bili optereceni cenom internet linka, zamisli kad budu kupili internet jeftinije ko ce u ovoj zemlji traziti adsl. Vec koliko vidim vecina odustaju od adsl-a na ovom temu dva-tri coveka su presli na kablovski, sta mislis dali ce telekom produziti sa ovakvom politikom ako pocne ADSL da izgubi trziste?

A kad ce to da kupe? Ponline, ti si bas naivan pricom da ce to da se desi skoro. Odlaganje prodaje telekoma za 2010.tu godinu znaci samo produzenje monopola i tesko da ce ratel izdati nove dozvole za interkonekciju u medjuvremenu. Pretpostavljam da novi pravilnici za liberalizaciju predstavljaju samo zamazivanje ociju jer bi otvaranje trzista znacajno smanjilo cenu TELEKOM-a. Telekom sada zaradjuje 7500% na svaki megabit koji ti proda a zamisli ako se otvori trziste i da se ovo smanji na 5000% a svakako bi bilo mnogo manje, recimo na 200% to bi znacilo pad vrednosti telekoma, ako imamo u vidu da je najprofitabilniji deo telekoma UBEDLJIVO=INTERNET VELEPRODAJA. Jednostavno ovo im ne ide u prilog niti je logika i praksa dosadasnjeg odnosa vlasti i telekoma prema ostalim provajderima.

Ono sto ja mislim a ti mi nemoj zameriti ako gresim (to je samo moje misljenje) da tvoj stav koji si izneo zvuci previse nerealan ali svakako izrazavas puno nade, koji bi svi mi svakako hteli da vidimo, ali nazalost samo se nadamo.

Citat:
Ili mozda sad kad su izgubili najveceg 'klienta' SBB (citaj konkurenciju) koji sad kupuje link od Cogenta, sada im je politika da mu poklone i rezidencialne kliente sa ovakvim ponudama. :)

Jos ga nisu izgubili i tesko da ce ga izgubiti kako sada stvari stoje. Svakako da bi voleo da vidim da taj nezavisni link zazivi, pa da SBB spusti cene za Veleprodaju pa da vecina provajdera kaze TELEKOMU CAO ili da vise ne povecava taj link preko telekoma vec preko SBB-a.

Ali opet samo se nadamo jer oni se nece odreci zarade od 7500% po megabitu na veliko tako lako. Ovo sto su snizili cene za 8.5% juce, predstavlja 7500%-8.5%=7491.5% zarade za telekom od prvog novembra po jednom megabitu.
[ ponline @ 29.10.2008. 00:09 ] @
Ma covece je ste li vi bar malo informisani ili samo volite da pametite, SBB vec ima nezavisan link od telekoma a sada uz pravilnik RATELA (koji vec odavno trazi) moze da ga legalizuje. Ako postoji pravlink, podnese zahtev, i popunjava uslove koje su pravilnikom trazene, nek ga ratel kolko hoce odlozi , oni imaju pravo legalno koristiti taj link.
Provajderi su vec poceli da reklamiraju VOIP uslugu a pravilnik treba jos neki dan da ceka da stupa na snagu. Nema vise zakon da ih zaustavi kao do sada, nego samo pravilna konkurencija.

A to sto je prema tebi najprovfitabilni deo telekoma UBEDLJVO = INTERNET VELEPRODAJA, ja ne bih tako ubedlivo rekao. Neko sigurno zna bolje ali nemojmo zaboraviti fiksnu i mobilnu telefoniju.
[ miki_250 @ 29.10.2008. 00:24 ] @
kakav voip xexe provajderi nudi obican skype :):)
[ waikiki @ 29.10.2008. 00:27 ] @
Citat:
miki_250: kakav voip xexe provajderi nudi obican skype :):)

poceli su i voip http://www.eunet.rs/adsl-voip
[ Comrade @ 29.10.2008. 01:49 ] @
Ljudi, dobijamo tacno ono sto zasluzujemo!

Kako je moguce da ovoliko godina traje ovaj lopovluk?!

Jedina 2 racionalna objasnjenja su:
1. To nam odgovara (sto po mom misljenju nije slucaj)
2. To nam ne odgovara, ali smo neobavesteni, nedovoljno edukovani, nesposobni...
[ bokili @ 29.10.2008. 02:11 ] @
Citat:
Ma covece je ste li vi bar malo informisani ili samo volite da pametite, SBB vec ima nezavisan link od telekoma a sada uz pravilnik RATELA (koji vec odavno trazi) moze da ga legalizuje. Ako postoji pravlink, podnese zahtev, i popunjava uslove koje su pravilnikom trazene, nek ga ratel kolko hoce odlozi , oni imaju pravo legalno koristiti taj link.

Imaju slazem se, i daj boze da da ga koriste. Verovatno ga i koriste ali pitanje koliko kako. To sto su im cene za veleprodaju preskupe ipak govore da ovde ima neki "kocioni sistem" :)

Citat:
Provajderi su vec poceli da reklamiraju VOIP uslugu a pravilnik treba jos neki dan da ceka da stupa na snagu. Nema vise zakon da ih zaustavi kao do sada, nego samo pravilna konkurencija.

Aha, taj isti provajder o kom ti pricas je mnogo toga poceo prvi da reklamira a vecina ovde zna kada je sve to "reklamirano" krenulo u praksi :)

Citat:
A to sto je prema tebi najprovfitabilni deo telekoma UBEDLJVO = INTERNET VELEPRODAJA, ja ne bih tako ubedlivo rekao. Neko sigurno zna bolje ali nemojmo zaboraviti fiksnu i mobilnu telefoniju.

Nije prema meni, nego je tako. Aj ti ulozi 1 euro a da dobijes 75 ili 1 000 000 a dobijes 75 000 000 i to svakog meseca, bi li ti ovde bio milioner ili cak milijarder? Zaista je Internet Veleprodaja Telekoma ubedljivo najprofitabilniji deo u ovoj firmi, daleko iznad fixne i ne bas daleko, ali ipak profitabilnija i od mobilne. To znaju mnogi sa ovog foruma, samo nazalost ne zele da progovore tako lako :)
[ arter @ 29.10.2008. 02:30 ] @
A sta ce biti sa Beotelom?
[ telemajstor @ 29.10.2008. 05:18 ] @
- U Teekomu jeste trenutno najprofitabilniji posao Internet veleprodaja gledano iz ugla % (troškovi nabavke + broj ljudi+oprema - cena koju naplaćuju) !
- Nisu baš toliki procenti jer ima mnogo toga što se ubacuje u cenu troškova ali su veoma ozbiljni procenti na koje svakom privredniku idu bale na usta !
- Ipak to je iz ugla ukupnih Telekom prihoda veoma mali procenat prihoda koji je sada već ispod 1% pa će se oni ovoga odreći relativno lako kao i međunarodnih odlaznih poziva (tu je nešto veći 2% upliva-uticaja) na teret povećanja pretplate fiksnih telefona (prosta računica kaže da je to veći uticaje nego ova dva prethodno nabrojana)
- Veleprodaja Interneta ima tako mali % i imaće uvek jer sa otvaranjem tržišta ta cena pada ali se zato kupuje više ! Caka je u tome što to više Interneta se onda raspodeljuje na maloprodaju gde raste broj korisnika i prihod a samim tim i Internet u ovoj zemlji i njegov uticaj kao i % učešća u rihodu velikog Telekoma. E to je taj benefit koji treba da se oseti novim pravilnikm o Interkonekciji kako kod njih tako i kod drugih providera.
- Za te benefite treba malo da prođe vremena jer od trenutka podnšenja zahteva po pravilniku treba 30 dana za odobrenje, zatim mreža koja se koristi za tu interkonekciju treba da se prijavi i sertifikuje po drugom pravilniku koji je takođe usvojen sada zašta treba novi broj dana i na kraju sam operater treba da prođe neki ciklus prijave i uspostave konekcije sa druge strane jer ni oni sa druge strane granice ne rade bez ugovora što je opet cirka nekih par meseci jer je u pitanju rad na terenu i kopanje i ... Na kraju svega potrebno da ta veleprodaja zaživi i na domaćem tržištu, međusobno povezvanje itd...
- Veleprodajna cena Telekoma će padati vremenom koliko ga bude pritiskala konkurencija jer nemaju razloga da smanjuju sebi prihod. Za konkurenciju je potrebno minimum dvoje ali praksa kaže troje i više... tako da je i za taj posao potrebno vreme i moja je procena da je to barem godinu dana. Prvi benefiti će se videti od nove godine a do tad mali provajderi će biti na velikoj muci. Ekstra malim provajderima predviđam gašenje ili prelazak u biznis IT usluga, hosting, Web itd.... Zato bi bilo bolje po nih da prodaju tu svoju sadašnju bazu korisnika dok je još imaju jer će vremeno postati sve manja a sa tim odu i ljudi od znanja itd. Predstoji ukrupnjavanje scene zarad preživljavanja ali i mogućnosti da se nešto uradi više.

Kad se već spominje smanjenje veleprodajne cene za 8.5% može li se reći koja je to cena čistokrvnog Interneta za 1Mb za ISP ?
Da li ima popusta na količinu ?
Da li ima popusta na dužinu ugovora ?
[ mischo @ 29.10.2008. 06:36 ] @
Šta će biti s Beotelom?!

Pa biće reorganizovan u zemljoradničku zadrugu, a korisnici će biti prodani kao belo roblje!

Čitajte malo prethodne postove. Povećanje se odnosi na SVE PROVAJDERE.
[ djricky @ 29.10.2008. 06:43 ] @
spojene su postojece teme o ubrzanju, nove ce biti nemilosrdno brisane

ne volim ovo patetisanje, pozive na ustanak i cudjenje kako ministarka ne zna da internet ustvari nije bas tako jeftin k'o sto ona misli...
zna ona sve to dobro, samo je dobro placena, da se pravi da ne zna...

ali... obzirom da je vanredna situacija (ne povecavaju vam brzinu svaku dan) ova tema nek ostane kao svedok jednog vremena, tako da... FIRE AWAY!
[ dejan1972 @ 29.10.2008. 08:58 ] @
Evo nesto za sve one sto mastaju o sreci, dok se konacno ne ubrza taj telekomov "ton film" http://www.youtube.com/watch?v=ttLKnRB5aZg
[ PHPLab @ 29.10.2008. 09:24 ] @
Sto se tice Radijus Vektor-a... Njihov "default" odgovor na doticno pitanje je:
Citat:
Vektor je u završnom procesu "digitalizacije", molimo vas za strpljenje.

XD XD XD
[ cacafaca @ 29.10.2008. 09:40 ] @
Citat:
dejan1972: Evo nesto za sve one sto mastaju o sreci, dok se konacno ne ubrza taj telekomov "ton film" http://www.youtube.com/watch?v=ttLKnRB5aZg

Originalan komentar nema šta! Samo nemoj da si takav pesimista. Svaki glomazan sistem je inertan. Još ako su činioci glomaznog sistema tupi... Pogledaj nam državu, da ne ulazim u politiku. Dok nedođe mlađa generacija koja će da odlučuje, nema brzih promena, pa ni brže promene brzine, tj. cena. Tako da je za sada dobro i ovo ubrzanje.
[ VAPA25 @ 29.10.2008. 12:06 ] @
Uparavo sam dobio e mail od sezam pro u kojem me obavestavaju da ce isto uraditi kao i telekom,eunet a mozda i drugi,tj.povecanje brzine za 50% od 01.11
[ bokili @ 29.10.2008. 13:00 ] @
Citat:
- Veleprodaja Interneta ima tako mali % i imaće uvek jer sa otvaranjem tržišta ta cena pada ali se zato kupuje više ! Caka je u tome što to više Interneta se onda raspodeljuje na maloprodaju gde raste broj korisnika i prihod a samim tim i Internet u ovoj zemlji i njegov uticaj kao i % učešća u rihodu velikog Telekoma. E to je taj benefit koji treba da se oseti novim pravilnikm o Interkonekciji kako kod njih tako i kod drugih providera.

Nazalost prijatelju, silno gresis! Veleprodaja interneta ima najveci udeo u profitu telekoma.
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2008. 13:01 ] @
^ Ako sam te dobro razumeo (ja sam na paketu 512/64 Telekom-a) - za 2 dana mi se povecava brzina na 1024/128? ili samo download ide gore?
[ bokili @ 29.10.2008. 13:06 ] @
Citat:
spojene su postojece teme o ubrzanju, nove ce biti nemilosrdno brisane

ne volim ovo patetisanje, pozive na ustanak i cudjenje kako ministarka ne zna da internet ustvari nije bas tako jeftin k'o sto ona misli...
zna ona sve to dobro, samo je dobro placena, da se pravi da ne zna...

ali... obzirom da je vanredna situacija (ne povecavaju vam brzinu svaku dan) ova tema nek ostane kao svedok jednog vremena, tako da... FIRE AWAY!

Djricky, mozda bi bilo dobro da se promeni naziv teme da pomene i telekomovu veleprodaju, jer to svakako ima uticaja na mogucnost ADSL provajdera da pruze kvalitetnu uslugu posto im je cena malo smanjena a nedovoljno za povecanje od 50%.

Svakako pa ovo posle ima uticaja i na ostale provajdere koji nisu ADSL jer i oni moraju da povecaju.
[ Jbyn4e @ 29.10.2008. 13:52 ] @
@Kernel-1 - si isao u osnovnu skolu? Kako si dobio 1024 kao povecanje za 50% od 512?
[ Tubifeks @ 29.10.2008. 14:03 ] @
Ja nacuo da po zakonu EU mora najmanja brzina da bude 1024kb/s...pa ce valjda od nove godine da bude tako i kod nas

Znaci nisam procitao,cuo vec nacuo....koliko je tacno ne znam
[ badYU17 @ 29.10.2008. 14:24 ] @
Nije tacno, cak i u svedskoj gde postoji tako razvijena infrastruktura i brz internet postoje provajderi koji nude i 256kbps pakete za korisnike kojim ne treba vise.
[ Laki_Gen @ 29.10.2008. 15:19 ] @
Citat:
Tubifeks: Ja nacuo da po zakonu EU mora najmanja brzina da bude 1024kb/s...pa ce valjda od nove godine da bude tako i kod nas

Znaci nisam procitao,cuo vec nacuo....koliko je tacno ne znam

Od kada smo mi to u EU? Da nisam nesto propustio? Od Nove Godine?

Sto branite sasavu ministarku? Niko nju nije terao da bude ministar, ako ne mogu nista licno da joj kazem mogu da je pljunem javno zbog silnih gluposti koje izjavljuje i ona i njena "agencija". Ako joj nesto smeta neka napusti funkciju i neka otera ona goveda iz "agencije" da pasu travu, za bolje i nisu.
Stvarno mi nekad prekipi od kolicine gluposti oju moram da slusam.
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2008. 15:23 ] @
@jbn4e - u pravu si za procente, jbt, prevideo sam :) - pa dobro hoce li biti tog 50% povecanja sad od prvog za paket 512/64 kod Telekoma?
[ nindza@ @ 29.10.2008. 15:24 ] @
Cuo sam negde da ce biti i pad cena od 1.11 ili 30 ili 50% da li je to tacno?? I da li planiraju da puste net npr 3mb iako i to nije adsl koji treba da bude po eu ali bolje ista nego nista. Upload nece da povecavaju do daljnjeg
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2008. 15:29 ] @
Da srezu cene ADSL-a za 50% ? Ili 30% ? Hahahahaha.....
[ combuster @ 29.10.2008. 15:47 ] @
Ma sta vam je ljudi, opusteno... Dobili smo 25k veci download. Yupi. Ej samo znas sta. Meni to ne treba uopste. Umoran sam od cele te papazjanije, bolje nam nece biti jos dugo dugo vremena, ostao sam na 64k upload-u za 15EUR + VAT mesecno ej, pa kao da smo deca, teraju nas da predjemo na skuplje pakete sto meni ne pada napamet, nego cu pazljivo da pratim druge provajdere sta rade pogotovu ovi wireless... Gore od ovoga ne moze, ovo je dno dna, pa od sad moze da bude samo bolje, ako planiraju da dizu sledeci put na 1MB ul nece ostati na 64k jer je neizvodljivo da imas toliki dl sa tolickim ul-om. I sad ce da bude zeznuto da postignemo max dl... Samo za potvrdu paketa preko tcp-a treba pri dl od 55k negde 3-4k ul, za 80k dl ima da treba negde 5-6 sto je max za 64k realno (i to uz ove varijacije koje imamo tesko ce to da prodje).

Nego nema kukanja, samo polako, razmislite sta vam je ciniti, svako trazi ono sto mu vise odgovara, pre svega mi smo kupci i nismo bas da kazes totalno bez opcija. Jeste da se Telekom trudi da nam ih ponisti ali alternative uvek ima.
[ Slobodan Milivojevic @ 29.10.2008. 16:00 ] @
Ako si na ADSL-u 512/64 od 1.11. ide na 768/64k.
[ Srđan Pavlović @ 29.10.2008. 16:06 ] @
^ a cena? Ista ko i do sad, 1425 din sa PDV-om (za taj paket)?
[ combuster @ 29.10.2008. 16:06 ] @
Pa znam... Al bolje da ne znam i da nisam saznao :D Kazem ti ja vec sad muku mucim pri ovoj brzini da mogu recimo da surfujem bilo kako i da mi ide download (ogranicavam ga sve na 30k da bi mi manje opteretio upload) a to sto cu da dobijem jos veci download a da mi ostaje 64k ul, shvatas da mi ne znaci nista. Eto da kazemo kad budem skidao sad ubuntu pa cu ga skinuti za 2 umesto 3h i eto... A ubuntu izlazi sutra a povecanje prvog! NISTA MI NE IDE U PRILOG! ROFL right now! :D
[ Tubifeks @ 29.10.2008. 17:22 ] @
Citat:
Laki_Gen: Od kada smo mi to u EU? Da nisam nesto propustio? Od Nove Godine?

Sto branite sasavu ministarku? Niko nju nije terao da bude ministar, ako ne mogu nista licno da joj kazem mogu da je pljunem javno zbog silnih gluposti koje izjavljuje i ona i njena "agencija". Ako joj nesto smeta neka napusti funkciju i neka otera ona goveda iz "agencije" da pasu travu, za bolje i nisu.
Stvarno mi nekad prekipi od kolicine gluposti oju moram da slusam.

Zar ne pokusavaju da primenjuju nove zakone slicne EU.....jok ja ne znam da li smo ili nismo....
[ shut_down @ 29.10.2008. 18:17 ] @
Ovim tepom mozemo stici Japan do 3069. god - i to na jesen :P :P :P :P
[ Laki_Gen @ 29.10.2008. 18:41 ] @
Citat:
Tubifeks: Zar ne pokusavaju da primenjuju nove zakone slicne EU.....jok ja ne znam da li smo ili nismo....

Hehehehe, pokusavaju i pokusavaju i pokusavaju i.....
Sta ono rekoste - pad cjena?
Ma neeeee!
Dizemo cjene, dizemo cjene, dizemo cjene.....
Sada ih malo za'ebavamo, za'ebavamo, za'ebavamo....
Vidi vatra - neko potpalio Telekom!
[ djricky @ 29.10.2008. 19:33 ] @
ok, tema se pretvara u sprdnju. kraj.