[ somicom @ 28.10.2008. 09:11 ] @
Imam tabelu koja je nesto poput kalendara. Horizontalno su dani u nedelji a vertikalno su upisani zaposleni u firmi. Da li se moze napraviti da excel automatski obelezava kolonu npr. danas utorak, a sutra obelezi kolonu sreda, itd. "Obelezi" - mislim da je markira ili promeni boju pozadine ili na bilo koji nacin oznaci tako da se razlikuje od ostalih. Sustina je da cim otvorim tabelu vidim ko je danas u firmi a ko ne, a ne da trazim po tabeli "koji ono bese danas dan", pa tek onda ostalo. Nadam se da je razumljivo.
[ Jpeca @ 28.10.2008. 09:40 ] @
Možeš da iskoristiš uslovno formatiranje. Kao uslov kreiraš formulu
Code:
=WEEKDAY(TODAY(),2)=B$2

gde u redu 2 treba da je redni broj dana u nedelji B2:1 za Ponedeljak, C2: 2 za Utorak itd
U okviru dijaloga za uslovno formatiranje izabereš kako želiš da se kolona obeleži: boja pozadine ili nešto drugo.

Today funkcija vraća današnji datum a funkcija Weekday izračunava redni broj dana u nedelji za zadati datum. Parametar 2 u funkciji weekday koristi se kad se dani broje počevši od ponedeljka.
[ somicom @ 28.10.2008. 12:48 ] @
Bravo Jpeca,
ovo je bilo kratko ali do kraja jasno. Mala ispravka - u formuli ide ;2 a ne ,2. Bar kod mene je tako proradilo.

Hvala ti puno, pozdrav !
[ azzo-kSv @ 08.08.2012. 10:06 ] @
Jpeca,
Može li isto ovo, ali sa danom u mjesecu? Hvala!

[Ovu poruku je menjao azzo-kSv dana 08.08.2012. u 11:58 GMT+1]
[ Jpeca @ 08.08.2012. 11:11 ] @
A što ne bi moglo.

Na neki način je još jednostavnije koristiš funkciju day(today()) u uslovnom formatiranju