Ja sam išao na malko skuplje rešenje ali nisam se pokajao - naprotiv.
Imam Linksys WRT54GL, mislim da se trenutno prodaje po radnjama za ~5800 din (ne drži me za reč). Ja sam ga nabavio preko oglasa za €60 (imao sam sreće da baš tad naletim na oglasu na lika što je prodavao nov ruter, mada ni da je korišćen nema nikakve veze - samo može biti još jeftiniji).
Prednost tog konkretnog modela je što je zasnovan na opensource firmwareu i samim tim postoje alternativni firmwarei koje lako flešuješ umesto fabričkog, i dobiješ features koje imaju samo dosta skuplji uređaji. Mada ni fabrički fw nije loš (izašao je početkom godine i zvanični update), Tomato koji ja koristim je mnogo dobar, ima pregršt opcija koje ne postoje u fabričkom, lak je za upotrebu i setovanje i redovno se updatuje.
Primer opcije koje nemaš u fabričkom fw (gde wireless može da radi samo u access point režimu), dok sa recimo Tomatom može da radi i u Client režimu ili WDS (Wireless Distribution System ili tako nešto)
Pored toga ima opciju Static DHCP (koja bi tebi konkretno za tvoju kućnu mrežu bila jako korisna), gde DHCP dodeljuje statičke IP adrese, na osnovu MAC adrese uređaja. Tako svakom svom računaru možeš u ruteru da dodeliš statčki IP, umesto da svaki put prilikom konektovanja na ruter dobija drugačiji IP iz DHCP opsega. To olakšava prepoznavanje računara u mreži te samim tim i deljenje resursa.
D-Link ja lično ne bih preporučio, mada nemam iskustva s njim ali sam čitao po forumima da su ljudi imali problema sa nekim modelima. Radije bih se, u slučaju da idem na neki budget model, odlučio na TP-Link, za koji ovde po forumu ljudi pričaju da rade dobro za uloženi novac.
P.S. Imaš i neki Asusov model koji isto podržava alt. opensource firmwares. No i on je u radnji koštao nekih ~€70, što je opet duplo skuplje od najjeftinijeg TP-Linka.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 31.10.2008. u 17:43 GMT+1]