|
[ anon68680 @ 02.11.2008. 22:24 ] @
| Bilo mi dosadno ovih dana pa sam resio da izvrsim "generalno" ciscenje kucista... Izvadio sam sve komponente iz njega, ukljucujuci i maticnu pocistio sve i vratio unutra... Kad sam upalio racunar radio je nekih 5-6 sec bez startovanja monitora i onda se je se jedan cip u gornjem desnom uglu zadimio i malo progoreo :)
E sad je pitanje, ako neko zna gde sam pogresio, zbog cega je do ovog doslo, i jel moguce ispraviti to... U pitanju je asusova a7v600 ploca a evo i slike:

izvinjavam se na losem kvalitetu, slikano je telefonom u relativno zamracenoj prostoriji... |
[ ptak 13. @ 02.11.2008. 22:28 ] @
Pa mozda je to samo od sebe pregorelo, a mozda si i napravio neku gresku prilikom povezivanja napajanja sa komponentama i eto ta greska se odrazila na taj cip, ili ako dobro vidim integrisano kolo. Sto se tice zamene, sigurno je moguce ali moras pronaci dobar servis za racunar, gde bi to mogao zameniti. Iskreno mislim da je samo od sebe izgorelo, jel su male verovatnoce da si nesto pogresio, sve tu ima svoje zabravke, kvacice, vodjice ..... tesko je pogresiti. mada nikad se ne zna. Ali da je moguce zameniti siguran sa da je moguce, samo kao sto rekoh pronadji dobar servis.
[ Binary Mind @ 03.11.2008. 01:15 ] @
Izgoreo je tranzistor... Ne gore oni sami od sebe  Moguce je ispraviti u servisu. Zalemi se novi isti ili njegova zamena, ali pre toga treba detaljno sve da se pregleda da se vidi sta je izazvalo kvar...
P.S. ...ali iskreno - ne isplati se to raditi na toj ploci...
[ ptak 13. @ 03.11.2008. 09:28 ] @
Ja se izvinjavam jel sam napisao sledece
Citat: Pa mozda je to samo od sebe pregorelo, a mozda si i napravio neku gresku ...
kada sam ovo napisao mislio sam da uzrok kvara nije bio "krza" odnosno ciscenje kucista, vec je to izgorelo zbog drugih stvari kao npr. dolazak veceg napona i sl.
Da li se isplati menjati, pa sad to je malo nezahvalan posao. Bolje je kupiti novu plocu, ali vec ako zelis da ozivis staru pa ti zameni taj tranzistor. Jer prilikom zamene jednog tranzistora koja traje desetak minuta, treba izdvojiti jos par sati i prekontrolisati ispravnost preostalih komponenti i sl. a veruj mi niko to nece raditi za male pare.
[ anon68680 @ 03.11.2008. 12:03 ] @
koliko takve opravke kostaju? Nisam emocionalno vezan za tu plocu, mogu da je zameim ako se vise isplati nova... Mada me prvenstveno zanima zbog cega je do ovoga doslo... taj komp mi je 6 godina radio bez ikakvog kvara...
[ fade @ 03.11.2008. 12:16 ] @
To ti xenta ownao masinu,pa izgorela... Moze se zameniti, ali problem je naci deo. Potom se odlemi sa duvaljkom toplog vazduha, ocisti se, zalemi na isti nacin. U servicu ce ti uzeti bar 2k za ruke, plus deo, jos ako nema,pa da naruce, tj ako se neko uopste prihvati posla trazenja dela ako istog nema na lageru...
[ ptak 13. @ 03.11.2008. 12:21 ] @
Pa ovako, ja mislim da niko to nece da radi bez 10-20 eura ako ne i vise. Zavisi od majstora, servisa...... raspiaj se, nemoj je baciti jel je kvar jako mali. Znaci pokusaj ako se isplati, mislim ako ti neko trazi 10-ak 20-ak evra ti zameni ako traze vise onda je suludo to menjati, ali je opet ostavi radi rezernih delova :)
Zasto je to isgoreo, moze biti dosta razloga.
Prvi je da tranzistor, neko rece da je tranzistor, ja nisam lepo video na slici, ali ako je tranzistormoze pregoreti i najcesce pregoreva usled dolaska napona veceg od onog na koji je on predvidjen da radi. A do toga moze doci na vise nacina, znaci neki trenutni propust u instalaciji, napajanju.....
E sad moze biti i da si ti sve napakovo, ali da si nesto zeznuo, ili ostavio labavo, ili je neki kabal prespojio, znaci proveri te kablove do napajanja. Uglavnom je uzrok veci napon, mada mozda se i pregrejao, zavisi cime si ti to cistio, kako. Naprimer cuo sam juce od moje kume da je cistila kuciste fenom za kosu, koji duva vruc vazduh, milim suludo je sta ljudi sve rade i sta im paden na pamet. Znaci pregorelo je zbog napona. A koliko ce da kosta, pa raspitaj se ako je preko 20 e ja ne bih ulagao novac, ako je manje, pa sto da ne.
[ anon68680 @ 03.11.2008. 13:45 ] @
Bio sam do jedinog servisa u gradu za koji sam siguran da znaju sta rade, a oni mi kazu da ne rade zamenu tih zaebancija... Uglavnom zato sto nemaju delove... doduse nisam im odneo komp samo sam im objasnio sta je izgorelo. E sad ostaje opcija da se uzme nova ili polovna ploca. Socket A ploca nova kosta oko 50e, polovna dakle 20tak ?... i sad neam pojma sta da radim....
p.s moguce, fade :)
[ ptak 13. @ 03.11.2008. 13:56 ] @
Moj savet je nova, bolje kupis novu, imas na nju godinu dana garancije i uzivas. E sad ako trebas savet za odabir ploce, samo javi.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|